9. TRÁVENÍ Stanovení činnosti trávicích fermentů Úkol č. 1: Orientační stanovení pH slin Materiál: univerzální pH papírek, sliny Pracovní postup: Krátkým vložením univerzálního pH papírku do úst určíme po srovnání s barevnou stupnicí pH slin. Výsledek Úkol č. 2: Trávení škrobu ptyalinem Materiál: roztok škrobu, zkumavky, sliny, Fehlingovo činidlo (I a II), vodní lázeň Pracovní postup: Do jedné zkumavky dáme zředěný roztok škrobu a přidáme sliny, do druhé zkumavky dáme pouze zředěný škrobový maz. Po 1/2 hodinové temperaci při 37 – 38 °C provedeme Fehlingovu zkoušku (přidáme 2 ml směsi Fehlingu I a II). Pozn.: Ve zkumavce se slinami se objeví červené (žlutočervené) zbarvení dokladující přítomnosti glukózy. Výsledky Pro sebe: (Fehlingovo činidlo je roztok užívaný k rozlišení sloučenin obsahujících aldehydické a ketonické funkční skupiny. Aldehydy takto (komplexně a v zásaditém prostředí) vázané kovy redukují na barevný produkt. Dokazuje také redukční vlastnosti glukózy, neboli přítomnost redukujících sacharidů všeobecně). Interpretace (závěr) Interpretace Úkol č. 3: Trávení bílkovin trypsinem Materiál: zkumavky, kádinka, 2 – 3 g pankreatinu (rozemletá slinivka břišní) do 100ml destilované vody, 0,2 % uhličitan sodný Na[2]CO[3], Biuret (NaOH 0,5ml, CuSO[4] 0,5ml), vzorky: maso – kuřecí (250g) a vepřové (250g) 1cm^3/ studenta, bílkovinný roztok Pracovní postup: Do zkumavek napipetujeme následující roztoky (v ml): trypsin Na[2]CO[3] BR maso 1. 5 3 3 2. 5 3 - 3. 5 - 3 4. - 3 3 5. 5 3 3 Zkumavky temperujeme při 37 °C (vodní lázeň, termostat). Přidáme 2 – 3 ml NaOH a 5 – 10 kapek CuSO[4]. Reakci je možné provádět s čerstvým i koagulovaným bílkem (natráveným). U koagulovaného bílku vzniká biuretovou reakcí červenofialové zbarveni, u čerstvého bílku zbarvení modrofialové. Výsledky Interpretace