Proteiny Mléčné proteiny Kasein a kaseináty Vysoký obsah fosforu (cca 1 %; fosforečná kyselina esterifikuje hydroxylové skupiny serinu a částečně též glutamové kyseliny) Důkaz kaseinu v keramice konzumace mléka druhová příslušnost Krev Albumin (druhově specifický) Glykoproteiny krevních skupin Štípaná industrie Kosterní pozůstatky Sedimenty Hemoglobin Recentní kultovní sošky z Mali Proteiny krevních skupin Antropologie: určování příbuzenství mezi jedinci na pohřebištích Kriminalistika: identifikace osob Chemie krevních skupin Albumin Identifikace druhové příslušnosti kostí a krevních skvrn. „Molekulární paleontologie“ Nelze ho detekovat ve spálených kostech (teplota nad 300°C) Myoglobin Vyskytuje se pouze v příčně pruhované a srdeční svalové tkáni. Sval Obsah myoglobinu (mg/g čerstvé tkáně) M. temporalis 18,5 M. pectoralis maior 33,1 M. rectus abdominis 54,1 Bránice 29,4 M biceps brachii 31,5 Svaly jazyka 15,3 Myoglobin Přítomnost lidského myoglobinu v koprolitech (subfosilních exkrementech) a keramice je dokladem kanibalismu. Anasazi (Pueblané, JZ USA) Lipidy = estery vyšších mastných kyselin Glyceridy (glycerol) Tuky Oleje Vosky (alkoholy s dlouhým řetězcem) Ostatní (cholesterol, aj.) lo Živočišné tuky luj Anaerobní oxidace - mikrobiální OH: Bacillus subtilis, Clostridium perfrigens, Micrococcus luteus Oxo: Micrococcus luteus Anaerobní oxidace - mikrobiální Produkty anaerobní oxidace „bog butter“ máslo v dřevěné nádobě bylo zakopáno do rašeliniště (= způsob konzervace) Cca 1000 let starý tuk ze zmrzlého odpadu v oblasti Yukonu 05c-6 hersa Lokalita Thule (Herschelův ostrov) Materiál obsahoval poměrně významný podíl nenasycených MK. Nízká teplota nedovolila významnější mikrobiální aktivitu, většina MK byla volných (jednoduchá hydrolýza ve vlhkém prostředí). hersch Palivo v římských kahanech Rostlinné oleje (olivový) – fytosteroly, vyšší obsah kyseliny olejové Živočišný tuk (lůj) – cholesterol, vyšší obsah kyseliny stearové GColivoil421c 2003-05 2003-05_2 Epikutikulární vosk - Brassicaea Charters19975 Biomarker v archeologii: důkaz vaření kapusty (Brassica oleracea) Charters19976 http://www.cgn.wur.nl/NR/rdonlyres/84CD1082-35B2-45B5-A548-4C0427316DE8/20688/brassica3.jpg Ketony s dlouhými alkylovými řetězci kondenzační produkty MK v archeologickém materiálu Součást epikutikulárního vosku brukvovitých rostlin (Brassicaea) řepka kapusta https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTL3yGcqeWpYt5sBKp9N7vdEFMgs8bK7Xy0eZgFOtEu7w hMukbhw https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUPBgHxa-VIaYpK7CoZTqdZFZeCvLVunnLbVn6W584Yto Hbm5TIzop4GTu Reesterifikace Jean_Béraud_The_Drinkers Ethylestery MK v tuku (vlasy, tuková tkáň) – forenzní materiál: významné zastoupení v tkáních chronických alkoholiků FAEEs in Hair Ethylestery mastných kyselin byly nalezany ve vlasech mumií (mužů i žen) kultury Chiribaya (JZ Peru, poušť Atacama, 1000-1250 n.l.). Zdrojem ethanolu byl fermentovaný kukuřičný nápoj „chicha“. http://www.consumergenetics.com/images/FAEE-Concentration-hair.jpg Case 1 abstinent Case 2 příležitostný (společenský) piják Case 3 alkoholik v léčebně (60 gramů ethanolu/ den po dobu 6 měsíců). Nízkomolekulární látky Tabák nikot Nicotiana_spp_GS443 Adriaen van Ostade, An Apothecary Smoking in an Interior 1646, oil on panel. usura olds01 Tabák Detail chrupu muže středního věku z East Kirk of St Nicholas (Aberdeen; 17. stol.) nicotin teck3 Hašiš cannabis thc E:\Obrázky\Nová složka (2)\pazyryk.jpg Tetrahydrocannabinol (THC) Pazyryk (skytská mohyla) Koka Erythroxylum_coca-7 kokain Koka 97217103 drogy mimif Stanovení v lidských pozůstatcích Kakao cacao-02-l 18243 200px-Theobromine theobromin Kakao 97174210 97174215 Paprika 16746 Annuum_kehitys fulltext capsaicin2 capsaicin_mol_1 Paprika Betel Listy pepřovníku betelového Ořech arekové palmy (nezralé) nf4 betel_nut_smile base Vlastní betelové sousto se připravuje tak, že se na listy pepřovníku betelového obvykle dá vápno a dále se položí část semene arekové palmy, případně kousek kořene gambirovníku. Takto připravené komponenty se těsně zavinou do pepřovníkového listu, vloží do úst a sousto se intenzivně žvýká. arekolin arekaidin guvacin guvakolin Peyotl E:\Obrázky\Nová složka (2)\mescaline.jpg meskalin E:\Obrázky\Nová složka (2)\peyote-cacti.jpg Víno cabernetsauvignon DL-tartaric_acid Víno lze ve výjimečných případech (např. v amforách z Tutanchamonovy hrobky v Egyptě) identifikovat na základě přítomnosti charakteristických biomarkerů. Pro víno je typická kyselina tartarová). Malvidin-3-glucosid je flavonoidní pigment zodpovědný za červenou barvu vína, nelze ho ale stanovit přímo – zalkalizováním vzorku se z něj uvolňuje kyselina syringová, ta se detekuje a její přítomnost pak charakterizuje červené víno. Přítomnost pouze kyseliny tartarové ukazuje spíše na bílé víno. malvid Víno polyfenoly tartarová kyselina syringová kyselina (specifická pro červené víno) Keramika Paleobotanika Pivo šťavelan vápenatý („pivní kámen“) Nelze specificky prokázat. Izotopy Izotopy v přírodě https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZjpy7hcIgt0xRSMrxGVl8jV_qiEafcK7Bm0gkw4kBIJB 7rB6n http://www.paleopatologia.it/immagini/articoli/144_1.gif Fotosyntéza See the source image C3 rostliny ječmen, pšenice, brambory, cukrová řepa, C4 rostliny kukuřice, cukrová třtina CAM rostliny ananas, sukulenty http://www.isolife.nl/images/C3-C4-plants.gif http://chrono.qub.ac.uk/Research/IRMS/Fig.1.png http://www.paleopatologia.it/immagini/articoli/144_1.gif Fig.2.png (1167×1054) Izotopy v lipidech Mléko and mléčné produkty Lipidy trans-mastné kyseliny (vyšší obsah v extrahovaném tuku) Proteiny kasein (termicky degradovaný) – druhově specifický Keramika Maso Tuk (nespecifický) Myoglobin (druhově specifický) Keramika Koprolity