SACHARIDY A JEJICH REAKCE v rostlinných a živočišných vzorcích Úkol č. 1: Fehlingova reakce – důkaz glukózy Materiál a pomůcky: Fehlingovo činidlo I (34,5 g CuSO[4], destilovaná voda 500 ml), Fehlingovo činidlo II (60 g NaOH, 173 g vinanu sodno-draselného KNaC[4]H[4]O[6], voda 500 ml), vodní lázeň, zkumavky, kapátka. Vzorek 1) roztok glukózy (1 %) Vzorek 2) · mléko – s laktózou a bez laktózy · játra (malý kousek) naškrábaná do vody · roztok žloutku Pracovní postup: Smícháme 1 ml Fehling I + 1 ml Fehling II, čímž nám vznikne Fehlingovo činidlo. Do zkumavky nalijeme 2 ml roztoku glukózy a přidáme 2 ml Fehlingova činidla. Směs protřepeme a následně zahříváme ve vodní lázni při teplotě 95 °C po dobu 2 min. Stejný postup opakujeme u vzorku č. 2. Vzorky je nutné ponořit do vodní lázně, suché teplo nestačí na požadovanou reakci. U vzorku č. 1 (roztok glukózy) vzniká žlutočervená sraženina CuO[2]. Porovnejte se vzorkem č. 2, případný rozdíl popište a vysvětlete. Výsledky: popsat chemickou reakci a zbarvení (Závěr) Úkol č. 2: Selivanova reakce – důkaz fruktózy Materiál a pomůcky: Selivanovo činidlo (0,05g C[6]H[6]O[2 ] resorcin[ ]+ 50 ml HCl + 50ml H[2]O), vodní lázeň, držák zkumavek, zkumavky, lžička, kapátka. Vzorek 1) roztok fruktózy (10 %) Vzorek 2) · mléko – s laktózou a bez laktózy · játra (malý kousek) naškrábaná do vody · roztok žloutku Pracovní postup: Do zkumavky nalijeme 2 ml vzorku č. 1 (roztok fruktózy), přidáme 5 ml Selivanova činidla. Směs protřepeme a následně zahříváme ve vodní lázni při teplotě 97 °C po dobu 3 min. Stejný postup opakujeme u vzorku č. 2. Vzorky je nutné ponořit do vodní lázně, suché teplo nestačí na požadovanou reakci. Vzorek č.1 (roztok fruktózy) zahřátím změnil barvu na třešňovo-červenou. Porovnejte se vzorkem č.2, případný rozdíl popište a vysvětlete. Výsledky: popsat chemickou reakci a zbarvení (Závěr) Úkol č. 3: Důkaz disacharidu – sacharóza Materiál a pomůcky: Koncentrovaná HCl, Fehling I a II, krystalický resorcin (C[6]H[6]O[2]), vodní lázeň, kapátko, lžička, zkumavky. Vzorek č.1) roztok sacharózy (10 %) Pracovní postup: Nalijeme 6 ml roztoku sacharózy do zkumavky, smícháme s 2 kapkami HCl. Směs protřepeme a následně zahříváme ve vodní lázni při teplotě 97 °C po dobu 20 minut. Po ochlazení pod proudem tekoucí vody rozdělíme obsah rovnoměrně do dvou čistých zkumavek. Následně do roztoku ve zkumavce č. 1 přidáme Fehlingovo činidlo (úkol č.1) a do roztoku ve zkumavce č. 2 Selivanovo činidlo (úkol č.2). Vzorky je nutné ponořit do vodní lázně, suché teplo nestačí na požadovanou reakci. Vysvětlete a popište rozdílnou reakci roztoků ve zkumavkách 1 a 2. Výsledky: popsat chemickou reakci a zbarvení (Závěr) Úkol č. 4: Důkaz polysacharidu – škrob Materiál a pomůcky: Lugolův roztok (3 g KI, 5 g I, destilovaná voda 100 ml), vodní lázeň, zkumavky, kapátka, skleněná míchací tyčinka. Vzorek 1) škrobový maz Vzorek 2) · mléko – s laktózou a bez laktózy · játra (malý kousek) naškrábaná do vody · roztok žloutku Pracovní postup: Nalijeme 5 ml škrobového mazu do zkumavky a přidáme 1 kapku Lugolova roztoku. Směs promícháme skleněnou tyčinkou a následně zahříváme ve vodní lázni při teplotě 97 °C po dobu 5 min. Stejný postup opakujeme u vzorku č. 2. Vzorky je nutné ponořit do vodní lázně, suché teplo nestačí na požadovanou reakci. Vzorek č.1 mění zbarvení do modra, které se povařením ztrácí a ochlazením znovu obnovuje. Porovnejte se vzorkem č.2, případný rozdíl popište a vysvětlete. Výsledky: popsat chemickou reakci a zbarvení (Závěr)