1. LÁTKOVÉ SLOŽENÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ I. Úkol: Zjištění obsahu vody v živočišných organismech – příprava sušiny. Materiál: živočišná tkáň (svalovina vodního obratlovce – ryby, vzorky dalších živočišných tkání jako svalovina suchozemského obratlovce např.vepř. maso, tuková tkáň – vepřová, játra apod., zástupce hmyzu (šváb), lastura nebo kost), žíhací kelímek, sušárna, kleště, váhy, prkýnka, fixy, sušička Pracovní postup: Bude se pracovat ve dvojici 1. Každá dvojice si vezme dva druhy tkáně dle zásob 2. Žíhací kelímek se označí fixou (výrazně), zváží přesněji, než na desetinu gramu (hmotnost A), vše pomocí kleští 3. Tkáň se odřeže a připraví 4. Stanoví se vlastní hmotnost odřezané tkáně v kelímku A, (A-C(kelímek)) je hmotnost tkáně 5. Kelímek s masem se vloží se do sušičky, teplotu postupně zvýšíme na 150 °C. 6. Suší se asi 1hodinu. 7. Mezitím proběhne výklad 8. Kelímek s tkání necháme vychladnout (5min) na betonové ploše 9. Opět zvážíme (hmotnost D). 10. Stanoví se hmotnost vysušené tkáně (hmotnost E = D – C) 11. Rozdíl hmotností představuje obsah vody v tkáních. 12. Výsledek - úbytek vody u každého vzorku budou mít všechny dvojice k dispozici a dají do výsledků pro ostatní 13. Obsah vody v různých tkáních vyjádříme v procentech. Pozn: Každý pak zpracuje souhrnnou tabulku, ve které vyjádří zastoupení úbytku vody všech použitých tkání. Vlastní výsledek bude porovnán s literaturou. Výraznější odchylky se zdůvodní (v kap. Závěr). Výsledky: tabulka Příp. interpretace – porovnání s literaturou Závěr