Návod pro laboratorní cvičení: Kalibrace teploměrů LÚvod Kalibrace teploměrů je nezbytná k zajištění přesnosti měření teploty. V tomto cvičení si studenti osvojí postupy kalibrace teploměrů pomocí referenčních teplotních bodů, jako je bod tání ledu a bod varu vody. Kromě toho bude použito přesné laboratorníteplotní zařízení, aby se kalibrace prováděla v širším rozsahu teplot. 2. Cíl cvičení • Naučit se základní principy kalibrace teploměrů. • Provést kalibraci teploměru pomocí známých referenčních bodů. • Ověřit přesnost teploměru v širším teplotním rozsahu. 3. Pomůcky • Laboratorní teploměr (různé druhy: rtuťový, digitální, termočlánkový) • Kalibračníteplotnízařízení (vodní lázeň s regulovanou ) • Ledová lázeň (led a voda ve vyrovnaném stavu, cca 0°C) • Vařící voda (100°C při normálním atmosférickém tlaku) • Referenčníteploměr s certifikovanou přesností (např. platinový odporový teploměr) • Měřící nástroje pro zaznamenávání hodnot • Hodiny nebo stopky 4. Teoretický základ Teploměry se často vyrábějí s určitou tolerancí, která může způsobovat odchylky od skutečných hodnot. Kalibrace zahrnuje srovnání naměřených hodnot s referenčními hodnotami, aby bylo možné teploměr nastavit nebo určit odchylku a korigovat naměřené hodnoty. Základní referenční teploty, které se často používají, jsou: • Bod tání ledu: 0°C (při normálním atmosférickém tlaku). • Bod varu vody: 100°C (při normálním atmosférickém tlaku). 5. Postup cvičení 5.1. Příprava na kalibraci 1. Zkontrolujte teploměry: Před zahájením kalibrace se ujistěte, že všechny teploměry jsou čisté a funkční. Zkontrolujte fyzický stav (např. praskliny u rtuťového teploměru). 2. Referenčníteploměr: Ujistěte se, že referenčníteploměr je kalibrován a má známou nejistotu měření. 5.2. Kalibrace pomocí bodu tání ledu (0°C) 1. Připravte ledovou lázeň: o Naplňte nádobu ledem a přidejte malé množství destilované vody, aby led dosáhl rovnovážného stavu. o Nechte směs odpočívat několik minut, aby teplota dosáhla přesně 0°C. 2. Měření: o Vložte teploměr, který chcete kalibrovat, do ledové lázně tak, aby snímací část byla plně ponořena, ale nedotýkala se stěn nebo dna nádoby. o Počkejte, dokud se teplota stabilizuje (obvykle 2-3 minuty). o Odečtěte hodnotu teploty na kalibrovaném teploměru i na referenčním teploměru. o Zaznamenejte naměřené hodnoty a porovnejte s referenční hodnotou 0°C. 5.3. Kalibrace pomocí bodu varu vody (100°C) 1. Připravte vařící vodu: o Zahřejte destilovanou vodu v laboratorní varné nádobě, dokud nezačne vřít. o Ujistěte se, že atmosférický tlak je blízký normálnímu (1013 hPa). Pokud není, upravte referenční bod varu podle tlaku. 2. Měření: o Opatrně vložte kalibrovaný teploměr do vařící vody, aby snímací část byla plně ponořena, ale nedotýkala se dna ani stěn nádoby. o Počkejte, dokud se teplota stabilizuje. o Zaznamenejte hodnotu teploty na kalibrovaném teploměru i na referenčním teploměru. o Porovnejte hodnotu s referenční hodnotou (100°C) a zaznamenejte odchylku. 5.4. Kalibrace v širším teplotním rozsahu 1. Nastavte kalibrační zařízení: o Pokud máte přístup ke kalibračnímu zařízení, nastavte různé teplotní body (např. 20°C, 50°C, 80°C) a sledujte stabilitu zařízení. 2. Měření: o Vložte teploměr do kalibračního zařízení. o Odečtěte hodnotu teploty na kalibrovaném teploměru a referenčním teploměru pro každou nastavenou teplotu. o Zaznamenejte a porovnejte hodnoty. 6. Zpracování výsledků • Srovnejte naměřené hodnoty s referenčními hodnotami a vypočítejte odchylku pro každý kalibrační bod. • Vytvořte graf odchylek teploměru od referenčních hodnot (na ose X budou referenční hodnoty a na ose Y odchylka v °C). • Na základě těchto údajů určete kalibrační křivku teploměru. 7. Závěr • Diskutujte přesnost kalibrovaného teploměru v porovnání s referenčním. • Posuďte, jakým způsobem by se mělo upravit měření pomocítohoto teploměru v závislosti na naměřených odchylkách. • Vyhodnoťte, jak častá by měla být kalibrace pro tento typ teploměru. 8. Bezpečnostní pokyny • Budte opatrní při manipulaci s horkou vodou a ledem, abyste předešli opaření nebo podchlazení. • Rtuťový teploměr může obsahovat toxickou látku, proto postupujte opatrně při jeho používania případném rozbití. 9. Diskuze a otázky pro studenty 1. Jakým způsobem by mohl atmosférický tlak ovlivnit výsledky kalibrace teploměru při varu vody? 2. Jakčasto byste doporučili kalibrovat teploměry v laboratorním prostředí? 3. Jaké dalšífaktory mohou ovlivnit přesnost teploměru a jak je lze minimalizovat? Tento návod poskytuje komplexní přehled kroků potřebných k provedení kalibrace teploměrů, přičemž studenty vybízí k aplikaci teoretických znalostí na praktické úkoly.