3 Škrob.
Otázky a úkoly:
- Ze které suroviny se v České republice vyrábí cukr?
- Ze které další suroviny se vyrábí cukr?
- Kde se v České republice pěstuje rostlina, z níž se získává cukr? Jaký má přibližný obsah cukru?
- Uveďte příklad velkého cukrovaru v České republice.
- Proč je potřeba vyrábět cukr v mírně alkalickém prostředí?
- Jak se získá tzv. surová šťáva?
- Na co se využívají vylisované řepné řízky?
- Jak se surová šťáva čistí?
- Proč mívají cukrovary vlastní vápenku?
- Vysvětlete, co je to lehká šťáva a co je to saturační kal.
- Co je to těžká šťáva?
- Jak vzniká tzv. II. a III. produkt? Co se s ním dělá?
- Z čeho se připravuje klér a co se s ním dělá?
- Jak se nazývá nekrystalující zbytek cukerného roztoku (obsahuje asi 50 % cukru), který zbývá po oddělení tzv. III. produktu? Na co se používá?
- Na co se používá sacharóza neboli řepný cukr kromě slazení nápojů a potravin? (farmacie, výroba derivátů sacharózy, převod na karamel - barvení potravin, prodloužení trvanlivosti ovocných zavařenin,...)