Průmyslová chemie

3 Škrob.

s. 60-61

Otázky a úkoly:

- Ze které suroviny se v České republice vyrábí cukr?

- Ze které další suroviny se vyrábí cukr?

- Kde se v České republice pěstuje rostlina, z níž se získává cukr? Jaký má přibližný obsah cukru?

- Uveďte příklad velkého cukrovaru v České republice.

- Proč je potřeba vyrábět cukr v mírně alkalickém prostředí?

- Jak se získá tzv. surová šťáva?

- Na co se využívají vylisované řepné řízky?

- Jak se surová šťáva čistí?

- Proč mívají cukrovary vlastní vápenku?

- Vysvětlete, co je to lehká šťáva a co je to saturační kal.

- Co je to těžká šťáva?

- Jak vzniká tzv. II. a III. produkt? Co se s ním dělá?

- Z čeho se připravuje klér a co se s ním dělá? 

- Jak se nazývá nekrystalující zbytek cukerného roztoku (obsahuje asi 50 % cukru), který zbývá po oddělení tzv. III. produktu? Na co se používá?

- Na co se používá sacharóza neboli řepný cukr kromě slazení nápojů a potravin? (farmacie, výroba derivátů sacharózy, převod na karamel - barvení potravin, prodloužení trvanlivosti ovocných zavařenin,...)