Aplikace biologie II. blok Výukový program BYLINKY > Popis není dostupný. •K organizaci výuky: •Doporučený věk žáků: I. až V. ročník, červen nebo září •Organizace dle sociálního hlediska: střídání hromadné a skupinové formy výuky •Organizace dle normativního hlediska: terénní výuka (výuka na školní zahradě) •Doporučený čas: 90 min • 1) Vyvození tématu > Popis není dostupný. •Žáci se postaví kolem velkého stolu, učitel postupně vytahuje z košíku/bedýnky vzorky výrobků, pro jejichž výrobu byly použity vybrané bylinky. •Žáci si mohou vzít každý do ruky jeden předmět, prohlédnout si jej a očichat. •Otázky pro žáky: ØCo je společnou vlastností těchto předmětů? (měli by vyvodit, že příjemně voní) ØJak říkáme rostlinám, které pěstujeme pro jejich vůni? (bylinky) ØCo všechno se z bylinek může vyrobit? (čaje, mýdla, bonbony, čokoláda, koření do jídla, …) •Prozradíme žákům, že se dnes budeme bylinkami zabývat a společně se o některých z nich naučíme trochu víc. 2) Čichové vnímání > Popis není dostupný. •Žáci si vylosují kelímky, ve kterých je nadrceno několik lístků jedné bylinky. Úkolem žáků je pomocí čichu vyhledat ostatní spolužáky, kteří mají stejnou bylinku. •Kontrolu provedou žáci plným otevřením kelímku a pomocí vizuální kontroly. •Každá skupinka se pokusí na základě čichové paměti uvést, co jim daná vůně evokuje. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. 3) Co k sobě patří > Popis není dostupný. •Vyskládáme žákům na stůl bylinky v květináčích a vyzveme každou skupinku, aby našli „svou“ bylinku. •V dalším kroku se pokusí vyhledat na stole mezi předměty ty, které by mohly patřit jejich bylinky – výběr mohou založit na čichů (shodné vůně), případně na vizuální podobě rostliny a obrázku na obalech. •Ve třetím kroku ukazujeme žákům postupně obrázky jednotlivých bylinek. Úkolem žáků je přiřadit fotografii s názvem ke své bylince, případně k bylinkám ostatních. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. 4) Bylinky se představují > Popis není dostupný. •Postupně procházíme jednotlivé bylinky. Příslušnou bylinku představují ti žáci, kteří se danou bylinkou zabývali. •Dodržujeme totožnou strukturu. •UVEDENÍ NÁZVU •PŘEČTENÍ TEXTU V KARTĚ BYLINKY •PŘEDSTAVENÍ VÝROBKŮ/VYUŽITÍ DANÉ BYLINKY > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. 5) Výsadba bylinek do záhonu > Popis není dostupný. •Žáci s pomocí motyček a sázecích lopatek vyplejí záhon a zkypří na něm půd. • •Následně do předem vymezených míst vysadí sazenice bylinek. • •Zasazené bylinky zalijeme a společně zopakujeme názvy zasazených bylinek. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. 6) Příprava levandulových pytlíčků > Popis není dostupný. •Z předem připravené sušené levandule žáci vyrábí vonné pytlíčky. • ØKaždý žák si vezme svazek sušené levandule a do mísy sdrhne všechny květy. ØNásledně si vybere sáček z organzy a ten levandulí napěchuje. ØPevně uvázaný sáček opatří jmenovkou. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. 7) Příprava bylinkových čajů > Popis není dostupný. •Společně se žáky připravíme čaj z máty a meduňky, případně dalších bylinek. • ØŽáci mohou pomoci připravit konvice a sáčky s čajem. • ØZalévání vřelou vodou provádí učitel, případně starší žáci pod dozorem učitele. • ØMůžeme zvolit také přípravu studených nápojů. U této varianty se mohou zapojit žáci do všech fází přípravy. • 8) Křížovka aneb co jsme si zapamatovali > Popis není dostupný. •Pro fixace a zároveň kontrolu nabytých znalostí můžeme využít křížovku s tajenkou. • ØPokud ji zalaminujeme, lze ji doplňovat pomocí mazací fixy a použít opakovaně. • ØJednotlivé nápovědy rozmístíme po zahradě, ideálně na viditelném místě a v dostatečných vzdálenostech od sebe. • > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. > Popis není dostupný. 9) Společné pití čaje > Popis není dostupný. •Rozdáme žákům kelímky s čajem a ochutnáváme. •Společně diskutujeme, co se dnes dozvěděli o jednotlivých bylinkách, ale také celé skupině rostlin s názvem bylinky. •Jako doplňkovou zpětnou vazbu se můžeme žáků zeptat, která z činností je nejvíce bavila. To však nejlépe poznáme na základě pozorování žáků při práci. Popis není dostupný. •V čem se liší prezentovaná výuka oproti minulé výuce na téma zelenina? •Které části patří k ÚVODU, HLAVNÍ ČÁSTI, ZÁVĚRU? •Které části by bylo možné realizovat ve třídě? 1) Vyvození tématu > Popis není dostupný. •Žáci se postaví kolem velkého stolu, učitel postupně vytahuje z košíku/bedýnky vzorky výrobků, pro jejichž výrobu byly použity vybrané bylinky. •Žáci si mohou vzít každý do ruky jeden předmět, prohlédnout si jej a očichat. •Otázky pro žáky: ØCo je společnou vlastností těchto předmětů? (měli by vyvodit, že příjemně voní) ØJak říkáme rostlinám, které pěstujeme pro jejich vůni? (bylinky) ØCo všechno se z bylinek může vyrobit? (čaje, mýdla, bonbony, čokoláda, koření do jídla, …) •Prozradíme žákům, že se dnes budeme bylinkami zabývat a společně se o některých z nich naučíme trochu víc. 2) Čichové vnímání > Popis není dostupný. •Žáci si vylosují kelímky, ve kterých je nadrceno několik lístků jedné bylinky. Úkolem žáků je pomocí čichu vyhledat ostatní spolužáky, kteří mají stejnou bylinku. •Kontrolu provedou žáci plným otevřením kelímku a pomocí vizuální kontroly. •Každá skupinka se pokusí na základě čichové paměti uvést, co jim daná vůně evokuje. 3) Co k sobě patří > Popis není dostupný. •Vyskládáme žákům na stůl bylinky v květináčích a vyzveme každou skupinku, aby našli „svou“ bylinku. •V dalším kroku se pokusí vyhledat na stole mezi předměty ty, které by mohly patřit jejich bylinky – výběr mohou založit na čichů (shodné vůně), případně na vizuální podobě rostliny a obrázku na obalech. •Ve třetím kroku ukazujeme žákům postupně obrázky jednotlivých bylinek. Úkolem žáků je přiřadit fotografii s názvem ke své bylince, případně k bylinkám ostatních. 4) Bylinky se představují > Popis není dostupný. •Postupně procházíme jednotlivé bylinky. Příslušnou bylinku představují ti žáci, kteří se danou bylinkou zabývali. •Dodržujeme totožnou strukturu. •UVEDENÍ NÁZVU •PŘEČTENÍ TEXTU V KARTĚ BYLINKY •PŘEDSTAVENÍ VÝROBKŮ/VYUŽITÍ DANÉ BYLINKY 5) Výsadba bylinek do záhonu > Popis není dostupný. •Žáci s pomocí motyček a sázecích lopatek vyplejí záhon a zkypří na něm půd. • •Následně do předem vymezených míst vysadí sazenice bylinek. • •Zasazené bylinky zalijeme a společně zopakujeme názvy zasazených bylinek. 6) Příprava levandulových pytlíčků > Popis není dostupný. •Z předem připravené sušené levandule žáci vyrábí vonné pytlíčky. • ØKaždý žák si vezme svazek sušené levandule a do mísy sdrhne všechny květy. ØNásledně si vybere sáček z organzy a ten levandulí napěchuje. ØPevně uvázaný sáček opatří jmenovkou. 7) Příprava bylinkových čajů > Popis není dostupný. •Společně se žáky připravíme čaj z máty a meduňky, případně dalších bylinek. • ØŽáci mohou pomoci připravit konvice a sáčky s čajem. • ØZalévání vřelou vodou provádí učitel, případně starší žáci pod dozorem učitele. • ØMůžeme zvolit také přípravu studených nápojů. U této varianty se mohou zapojit žáci do všech fází přípravy. • > Popis není dostupný. •Pro fixace a zároveň kontrolu nabytých znalostí můžeme využít tajenku. • ØPokud ji zalaminujeme, lze ji doplňovat pomocí mazací fixy a použít opakovaně. • ØJednotlivé nápovědy rozmístíme po zahradě, ideálně na viditelném místě a v dostatečných vzdálenostech od sebe. • 8) Křížovka aneb co jsme si zapamatovali 9) Společné pití čaje > Popis není dostupný. •Rozdáme žákům kelímky s čajem a ochutnáváme. •Společně diskutujeme, co se dnes dozvěděli o jednotlivých bylinkách, ale také celé skupině rostlin s názvem bylinky. •Jako doplňkovou zpětnou vazbu se můžeme žáků zeptat, která z činností je nejvíce bavila. To však nejlépe poznáme na základě pozorování žáků při práci. •Jak by bylo vhodné upravit jednotlivé kroky tak, aby byla možná realizace výuky s věkově heterogenní skupinou? 1) Vyvození tématu > Popis není dostupný. •Žáci se postaví kolem velkého stolu, učitel postupně vytahuje z košíku/bedýnky vzorky výrobků, pro jejichž výrobu byly použity vybrané bylinky. •Žáci si mohou vzít každý do ruky jeden předmět, prohlédnout si jej a očichat. •Otázky pro žáky: ØCo je společnou vlastností těchto předmětů? (měli by vyvodit, že příjemně voní) ØJak říkáme rostlinám, které pěstujeme pro jejich vůni? (bylinky) ØCo všechno se z bylinek může vyrobit? (čaje, mýdla, bonbony, čokoláda, koření do jídla, …) •Prozradíme žákům, že se dnes budeme bylinkami zabývat a společně se o některých z nich naučíme trochu víc. 2) Čichové vnímání > Popis není dostupný. •Žáci si vylosují kelímky, ve kterých je nadrceno několik lístků jedné bylinky. Úkolem žáků je pomocí čichu vyhledat ostatní spolužáky, kteří mají stejnou bylinku. •Kontrolu provedou žáci plným otevřením kelímku a pomocí vizuální kontroly. •Každá skupinka se pokusí na základě čichové paměti uvést, co jim daná vůně evokuje. 3) Co k sobě patří > Popis není dostupný. •Vyskládáme žákům na stůl bylinky v květináčích a vyzveme každou skupinku, aby našli „svou“ bylinku. •V dalším kroku se pokusí vyhledat na stole mezi předměty ty, které by mohly patřit jejich bylinky – výběr mohou založit na čichů (shodné vůně), případně na vizuální podobě rostliny a obrázku na obalech. •Ve třetím kroku ukazujeme žákům postupně obrázky jednotlivých bylinek. Úkolem žáků je přiřadit fotografii s názvem ke své bylince, případně k bylinkám ostatních. 4) Bylinky se představují > Popis není dostupný. •Postupně procházíme jednotlivé bylinky. Příslušnou bylinku představují ti žáci, kteří se danou bylinkou zabývali. •Dodržujeme totožnou strukturu. •UVEDENÍ NÁZVU •PŘEČTENÍ TEXTU V KARTĚ BYLINKY •PŘEDSTAVENÍ VÝROBKŮ/VYUŽITÍ DANÉ BYLINKY 5) Výsadba bylinek do záhonu > Popis není dostupný. •Žáci s pomocí motyček a sázecích lopatek vyplejí záhon a zkypří na něm půd. • •Následně do předem vymezených míst vysadí sazenice bylinek. • •Zasazené bylinky zalijeme a společně zopakujeme názvy zasazených bylinek. 6) Příprava levandulových pytlíčků > Popis není dostupný. •Z předem připravené sušené levandule žáci vyrábí vonné pytlíčky. • ØKaždý žák si vezme svazek sušené levandule a do mísy sdrhne všechny květy. ØNásledně si vybere sáček z organzy a ten levandulí napěchuje. ØPevně uvázaný sáček opatří jmenovkou. 7) Příprava bylinkových čajů > Popis není dostupný. •Společně se žáky připravíme čaj z máty a meduňky, případně dalších bylinek. • ØŽáci mohou pomoci připravit konvice a sáčky s čajem. • ØZalévání vřelou vodou provádí učitel, případně starší žáci pod dozorem učitele. • ØMůžeme zvolit také přípravu studených nápojů. U této varianty se mohou zapojit žáci do všech fází přípravy. • > Popis není dostupný. •Pro fixace a zároveň kontrolu nabytých znalostí můžeme využít tajenku. • ØPokud ji zalaminujeme, lze ji doplňovat pomocí mazací fixy a použít opakovaně. • ØJednotlivé nápovědy rozmístíme po zahradě, ideálně na viditelném místě a v dostatečných vzdálenostech od sebe. • 8) Křížovka aneb co jsme si zapamatovali 9) Společné pití čaje > Popis není dostupný. •Rozdáme žákům kelímky s čajem a ochutnáváme. •Společně diskutujeme, co se dnes dozvěděli o jednotlivých bylinkách, ale také celé skupině rostlin s názvem bylinky. •Jako doplňkovou zpětnou vazbu se můžeme žáků zeptat, která z činností je nejvíce bavila. To však nejlépe poznáme na základě pozorování žáků při práci. •Proč prezentovaná struktura výuky fungovala u věkově heterogenní skupiny? •Proč by podobná struktura nefungovala u výuky na téma zelenina? •U kterých témat je možné poskládat výuku na základě podobné struktury?