Lokalizační faktory zemědělství a dopady zemědělství na životní prostředí ZeC103 Humánní geografie 1 Zadání cvičení ¨Část 1: ¨Pokuste se doma nebo v obchodě najít 10 zemědělských produktů (ovoce, zelenina, konzervy nebo další potraviny) a určete podle etikety zemi původu. Snažte se, aby škála zemí původu byla co nejpestřejší a u každé země se pokuste vysvětlit, jaké jsou lokalizační faktory pro výrobu daného produktu (např. dobré FG podmínky, levná pracovní síla…). Zemi původu daného produktu vyznačte do mapy světa. Zadání cvičení ¨Část 2: ¨Najděte v terénu vliv zemědělství na životní prostředí – pozitivní nebo negativní. Popište lokalitu, doložte mapu (jednu rámcovou – kde se místo nachází, druhou podrobnou), zdokumentujte dopad fotograficky a popište důvod vzniku procesu. Pokud je to proces negativní, navrhněte, jak ho řešit. Zadání cvičení ¨Příklady negativních vlivů zemědělství na ŽP: ¨Eroze ¨Zemědělské brownfields ¨Znečištění vod, okolí zemědělských ploch ¨Velké scelené lány ¨… ¨Příklady pozitivních vlivů zemědělství na ŽP: ¨Výsadba biokoridorů ¨Diverzifikace aktivit ¨….