17.4.2020 1 Ústav chemických léčiv, Farmaceutická fakulta VFU, Palackého 1/3, 642 12 Brno Doc. Ing. Pavel Bobáľ, CSc. Organická chemie 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny 2 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Bílkoviny (proteiny) – dlouhé řetězce – z mnoha aminokyselinových jednotek - bazická aminoskupina a kyselá karboxylová skupina 2 Úvod H3C OH O H2N H alanin - peptidy – řetězce menší než 50 aminokyselin - proteiny – řetězce větší než 50 aminokyselin amidové vazby mnoho 3 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie - struktura betainů, zwitteriontů 3 Struktura aminokyselin H3C OH O H2N H H3C O O H3N H + - alanin (bez náboje) (zwitterion) - dipolární ionty – vnitřní soli, - velké dipólové momenty, rozpustné ve vodě, nerozpustné v organických rozpouštědlech, krystalické látky s vysokými teplotami tání - amfoterní – reagují jako kyseliny i jako báze 4 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 4 Struktura aminokyselin H3C O O H3N H + - (zwitterion) + H3O+ H3C OH O H3N H + + H2O H3C O O H3N H + - (zwitterion) + OH- H3C O O H2N H + H2Ov kyselém prostředí v bazickém prostředí R O O H3N H + - postranní řetězec O O - N H H H + prolin sekundární -aminokyselina primární -aminokyselina 17.4.2020 2 5 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 5 Struktura aminokyselin H3N O O - + HS O O - + NH3 O O - + NH3 O I I HO I I -aminomáselná kyselina (GABA) homocystein thyroxin COO (S) CH3 HH3N + - COO (S) CH2OH HH3N + - COO (R) CH2SH HH3N CHO (S) CH2OH HHO + - L-alanin (S)-alanin L-serin (S)-serin L-cystein (R)-cystein L-glyceraldehyd Fischerova projekce – L-aminokyseliny Nebílkovinné aminokyseliny – biologicky aktivní 6 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 6 Struktura aminokyselin - 20 aminokyselin – nezbytných pro lidský organismus - 10 - esenciální aminokyseliny - 15 neutrálních aminokyselin - 2 kyselé aminokyseliny - 3 bazické aminokyseliny NH3 COON N H + - bazický: pyridinového typu nebazický: pyrrolového typu imidazolový kruh histidin 7 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Izoelektrický bod – pI – pH neutrálního dipolárního iontu 7 Izoelektrický bod H3N R COO + H2N R COO H3N R COOH + H3O+ - OH nízké pH (protonovaná) vysoké pH (deprotonovaná) izoelektrický bod (neutrální dipolární ion, zwitterion) pH Elektroforéza 8 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Acetamidomalonátová syntéza 8 Syntéza aminokyselin OH O OH O Br OH O NH2 4-methylpentanová kyselina 2-brom-4-methylpentanová kyselina (R,S)-leucin (45 %) 1. Br2, PBr3 2. H2O NH3 N H COOEt O COOEt COOEt COOEt HOOC NH2 COOH NH EtOOC O2. BrCH2COOEt 1. NaOEt H3O+ zahřívání diethyl-acetamidomalonát (R,S)-asparagová kyselina (55 %) 17.4.2020 3 9 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Reduktivní aminace α-ketokyselin 9 Syntéza aminokyselin O COOH COOH NH2H pyrohroznová kyselina (R,S)-alanin NH3 NaBH4 10 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie - amidové (peptidové) vazby - dipeptid 10 Peptidy a bílkoviny 11 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie - sekvence atomů -NH-CH-CO- - řetězec (backbone – páteř)) - N-koncová (N-terminální) aminokyseliny – vždy vlevo - C-koncová (C-terminální) aminokyseliny – vždy vpravo 11 Peptidy a bílkoviny 12 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 12 Kovalentní vazba v peptidech N H H N N H H N N H R1 O R2 O R3 O R4 O R5 O různé postranní řetězce C-konecN-konec amidové vazby Bílkovina 17.4.2020 4 13 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 13 Kovalentní vazba v peptidech N O R H RH H N O R H RH H - + omezená rotace N O R H RH H - + planární Cys-Tyr-Phe-Glu-Asn-Cys-Pro-Arg-Gly-NH2 S S disulfidový můstek vasopresin N (R) S S (R) N H O H OH2N NH2 H H disulfidová vazba N (R) SH HS (R) N H O H O H2N NH2 H H cysteinové zbytky + 14 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie - analyzátory aminokyselin - ninhydrin 14 Stanovení struktury peptidů: aminokyselinová analýza O O OH OH O OH R H2N+ O O N O O - O R H CO2+ + ninhydrin -aminokyselina (purpurové zabarvení) OH H2O - 15 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Určení sekvence – Edmanovo odbourávání (omezení 50 cyklů) 15 Stanovení sekvence aminokyselin: Edmanovo odbourávání peptid RH2N O H NS C N Ph PITC + peptid RN O H N N HS Ph peptid RN H N N S Ph OH peptid RN H2N N S Ph H H H O + HCl H3O+ RNS N H OPh N-fenylthiohydantoin (PTH) anilinothiazolinon (ATZ) 16 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Určení sekvence – Edmanovo odbourávání (omezení 50 cyklů) - enzymatická hydrolýza – fragmenty – kratší peptidy 16 Stanovení sekvence aminokyselin: Edmanovo odbourávání Val-Phe-Leu-Met-Tyr-Pro-Gly-Trp-Cys-Glu-Asp-Ile-Lys-Ser-Arg-His chymotrypsin štěpí tyto vazby trypsin štěpí tyto vazby 17.4.2020 5 17 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie enzym – karboxypeptidasa – selektivní štěpení C-koncových aminokyselin 17 Stanovení sekvence aminokyselin: určení C-koncové aminokyseliny H N OH O RO N H R' peptid H2O karboxypeptidasa H2N OH O RO N H R' peptid OH + Proteomika – hmotnostní spektrometrie 18 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Biokatalyzátory – látky (biologické povahy), které snižují nebo modifikují rychlost chemické reakce v živých organismech, beze změn v jejich struktuře - enzymy (proteiny) - ribozymy (nukleová kyselina) – můžou mít enzymatickou funkci - první zmínky (18. století) – kvasné procesy – fermenty, - Berzelius (1835) – tisíce katalyzovaných reakcí probíhá v rostlinách a živočiších, schopnost sladu štěpit škrob, - Pasteur (1860) – kvašení způsobeno fermenty – spojení s buňkou, - Kühne (1878) – „en zymé“ = v kvasnicích, - Sumner (1926) – bílkovinná povaha enzymů 18 Enzymy 19 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie Enzymy - jsou obvykle vysokomolekulární bílkoviny, které působí jako katalyzátory biochemických reakcí (katalyzují chemické přeměny v živých organismech), - jako všechny katalyzátory ani enzymy neovlivňují polohu rovnováhy a nemohou vyvolat reakci, která je jinak nevýhodná, - enzymy určují povahu a rychlost chemických reakcí a vytvářejí tak v živých organismech harmonickou souhru chemických funkcí, - aktivita enzymů spočívá v ovlivnění rychlosti chemických reakcí snižováním aktivační energii reakce, dochází k urychlení chemických reakcí (glykosidasa působí při hydrolýze polysacharidů, zvyšuje reakční rychlost > 1017 krát - doba reakce z miliónů let → milisekundy), - aktivita enzymů je závislá zejména na koncentraci substrátu, teplotě, pH, aktivátorech nebo inhibitorech, 19 Enzymy 20 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie - enzymy (na rozdíl od mnoha katalyzátorů používaných v laboratoři) jsou obvykle vysoce specifické, - často mohou katalyzovat pouze jedinou reakci jediné sloučeniny, která se označuje jako substrát pro daný enzym - amylasa v lidském zažívacím traktu katalyzuje pouze hydrolýzu škrobu na glukosu (celulosa a další polysacharidy se nemění), - enzymy se liší svou specificitou - specifické (amylasa) pro jediný substrát, - méně specifické - působí v určitém okruhu substrátů (papain, globulární protein s 212 aminokyselinami, hydrolýzu mnoha druhů peptidových vazeb, - většina z ~ 3 000 známých enzymů jsou globulární bílkoviny (rozpustné), 20 Enzymy 17.4.2020 6 21 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 21 Enzymy - kromě bílkovinné části má většina enzymů v molekule i nízkomolekulové neaminokyselinové části, nazývané kofaktory, - je-li pevně vázán na bílkovinnou složku enzymu, můžeme je považovat za stavební součást molekuly - prostetická skupina (riboflavinové složky u flavinových transhydrogenas, pyridoxalfosfát u aminotransferas, hem u cytochromů), - bílkovinná část takových enzymů se označuje apoenzym a kombinace apoenzymu s kofaktorem je holoenzym, holoenzym = apoenzym + kofaktor - biologicky aktivní je pouze holoenzym, (kofaktor a apoenzym samotné – inaktivní), - kofaktory mohou být buď anorganické ionty, např. Zn2+, nebo menší organické molekuly, označované jako koenzymy, 22 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 22 Enzymy - funkční závislost mnoha enzymů na přítomnosti anorganických kofaktorů vysvětluje, proč je pro nás nezbytný přísun stopových prvků z potravy, - ionty železa, zinku, mědi, manganu, selenu a mnoha dalších kovů patří mezi esenciální minerální látky, potřebné jako kofaktory enzymů, jejich biologická funkce není dosud úplně známá, - koenzymy - rozmanité organické sloučeniny (NAD, NADP, …), - v mnoha případech jsou to vitaminy, nízkomolekulární organické sloučeniny potřebné ve stopových množstvích, které je nutno dodávat organismu potravou je nutno dodávat organismu potravou, 23 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 23 Enzymy - mezi kofaktory oxidačně-redukčních enzymů mají významné postavení pyridinové koenzymy (NAD+, NADP+) známé již od roku 1906, - jsou to dinukleotidy skládající se z nikotinamidové, adeninové a ribosyldifosforibosové části, popř. ještě třetí fosforylové skupiny, NAD+ NADP+ N Ribosa O NH2 N Ribosa O NH2 HH NAD+ NADH 24 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 24 Enzymy Struktura enzymů: Enzymy = bílkoviny (+nebílkovinná část) - primární – sekvence aminokyselin v polypeptidickém řetězci, podmiňuje vlastnosti bílkovin a jejich biologickou funkci, - sekundární – geometrické uspořádání polypeptidického řetězce (forma α-helixu, skládaného listu, …), - terciární – uspořádání α-helixu, skládaného listu, … do konečného prostorového tvaru molekuly bílkoviny - trojrozměrné uspořádání, - fibrilární (tvar vlákna) - globulární (tvar klubka) - kvartérní – vzájemné prostorové uspořádání subjednotek (několik peptidických řetězců) v proteinových aglomerátech 17.4.2020 7 25 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 25 Enzymy Specificita enzymů - substrátová (vazebná) – absolutní (ureasa) – relativní (skupinová) – glukosa/fruktosa (hexokinasa), – ethanol/methanol (ADH) - reakční – deaminace, dekarboxylace, transaminace, dehydrogenace, … – závisí na apoenzymu i koenzymu, - stereospecificita – R-, S- (D-, L-) 26 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 26 Enzymy E + S E + PE - S E - P Substrát Enzym EnzymEnzym-substrát komplex Enzym-produkt komplex aktivní místo Produkt Mechanismus katalytického působení enzymů 27 25. Biomolekuly: aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Organická chemie 27 Enzymy Mechanismus katalytického působení enzymů nekatalyzovaná reakce katalyzovaná reakceEnergie