I. LEGISLATIVA POTRAVINOVÝCH DOPLŇKŮ II. POTRAVINOVÉ DOPLŇKY S OBSAHEM ANTIOXIDANTŮ Dagmar Jankovská, ÚPL Faf VFU Brno DOPLNĚK STRAVY VS. LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK  Doplněk stravy - byly vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav. Nejsou tedy určeny k léčbě či prevenci (předcházení) onemocnění.  Podle směrnice EP a R č. 2002/46/ES jsou doplňky stravy potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu a které jsou koncentrovanými zdroji živin nebo jiných látek s výživovým nebo fyziologickým účinkem, samostatně nebo v kombinaci,  Léčivý přípravek – má za sebou několik fází klinického zkoušení, je ověřena jejich neškodnost, hlavně účinnost, ale i bezpečnost zákon č. 378/2007 Sb. O léčivech •Ascorutin (LP, VP) × Rutascorbid, Rutimax (DS) •Detralex (LP, Rp) × Diosminol, Diomax (DS) DOPLNĚK STRAVY VS. LÉČIVÝ PŘÍPRAVEK DOPLNĚK STRAVY  regulace spadá do kompetence Ministerstva zemědělství podle Zákona č. 110/1997 Sb. Zákon o potravinových a tabákových výrobcích  Definice: § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb  Potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu  přínosné obohacení stravy  neslouží tedy k léčbě a prevenci konkrétních onemocnění  Lidé si je kupují podle vlastního uvážení, zpravidla bez doporučení lékaře, na doporučení lékárníka, výživového poradce apod.  Doplňky stravy se uvádí do oběhu pouze balené : § 11, zákona č. 110/1997 Sb. STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE WWW.SPZI.GOV.CZ Provozovatel potravinářské ho podniku je povinen dle §3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb., v platném znění, oznámit v listinné podobě nebo v elektronické podobě dálkovým přenosem dat zahájení výkonu předmětu činnosti nejpozději v den, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu dozoru (SZPI) s uvedením svého jména, příjmení, obchodní firmy, sídla a adresy provozovny, jde-li o fyzickou osobu nebo obchodní firmy nebo názvu, sídla a adresy provozovny, jde-li o právnickou osobu, dále IČ osoby a předmětu činnosti nebo podnikání DOPLNĚK STRAVY  regulace spadá do kompetence Ministerstva zemědělství podle Zákona č. 110/1997 Sb. Zákon o potravinových a tabákových výrobcích a vyhlášky 225/2008 o požadavcích na doplňky stravy  MZem NOTIFIKUJE doplňky stravy  Notifikace – na MZem se pošle český text etikety doplňku, včetně povinných informací, které budou uvedeny na obale  Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin v platném znění (kde je začleněna ES 46/2002 Evropského parlamentu A Rady, vyhláška č. 172/2015 Sb., O informační povinnosti příjemce potravin v místě určení (seznam potravin)vyhláška č. 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků VYHLÁŠKA 225/2008 SB. POŽADAVKY NA DOPLŇKY STRAVY A NA OBOHACOVÁNÍ POTRAVIN • Obsahuje: • požadavky na složení, • označování DS, • způsob použití DS, • podmínky přidávání dalších látek do DS, • Přílohy 1-5 • Pokud látka obsažená v přípravku není v seznamu, lze požádat o vystavení odborného stanoviska Státní zdravotní ústav -“certifikát zdravotní bezpečnosti“ CERTIFIKÁT ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOSTI  posouzení složení přípravku z hlediska zdravotní nezávadnosti a platné legislativy (formy vitaminů a minerálních látek, použití rostlinných částí a jejich extraktů z hlediska tradičního používání na území EU, množství účinných složek v doporučené denní dávce a další…)  posouzení označení přípravku z hlediska platných předpisů včetně doporučených varování pro citlivé skupiny populace, posouzení použitých zdravotních tvrzeních  Pokud si výrobce zažádá: těžké kovy, MO, PAU - nově  Vitamíny a minerální látky uvedené v příloze 1  Správné formy uvedené v příloze 2  Další povolené látky uvedené v příloze 3  Nesmí obsahovat látky z přílohy 4 a další Požadavky na složení DS (Vyhláška 225/2008 Sb.) • obchodní název a stručná charakteristika doplňku • označení, že se jedná o doplněk stravy a jaké kategorie (např. vitaminy) • údaje o obsahu vitaminů, minerálů a ostatních látek a % DDD (denní doporučené dávky) těchto látek • seznam všech složek, z nichž se výrobek skládá- v sestupném pořadí podle hmotnosti (aktivní složky i pomocné látky) • celková hmotnost výrobku • údaje o energetické hodnotě živin (kJ a kcal) • počet jednotek (např. tablet) ve spotřebitelském balení Označování doplňků stravy (Vyhláška 225/2008 Sb.) • doporučené dávkování (např. užívá se 3krát denně po jedné tabletě s jídlem), varování před jeho překročením a návod k použití • sdělení, že výrobek není určen k náhradě pestré stravy • upozorněni: „Ukládat mimo dosah dětí“ • případně varování o nevhodnosti výrobku (pro těhotné ženy apod.) • datum minimální trvanlivosti/doba použitelnosti • čárový kód • informace o recyklovatelnosti obalu • název a adresa výrobce Označování doplňků stravy (Vyhláška 225/2008 Sb.) ZPŮSOB UŽITÍ DOPLŇKŮ STRAVY (Vyhláška 225/2008 Sb.) • DS upravené do tobolek, kapslí, tablet , dražé sáčků, ampulek s tekutinou nebo jiných jednoduchý forem tekutin a prášků, do oběhu se uvádí jenom jako balené • Potravina, která je uveden do oběhu někde v EU, nebo smluvní zemi EU, nebo Turecku nesmí být odmítnuta na uvedení do oběhu v ČR, ale za předpokladu , že odpovídá • Předpisům které jsou v těchto zemích závazné • výrobním postupům a pravidlům správné výrobní praxe, • jsou zdokumentované • Neplatí však v případě, že tato pravidla jsou v rozporu s pravidly v ČR DALŠÍ LÁTKY, KTERÉ NESMÍ OBSAHOVAT:  Podmínky přidávání dalších látek upravuje Evropský předpis o přidávání ….do potravin  omamné nebo psychotropní látky (zákon č. 167/1998 Sb.)  prekurzory kategorie 1 přílohy I Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 273/2004 o prekurzorech drog  další látky, u nichž byl prokázán toxický, genotoxický, teratogenní, halucinogenní, omamný či jiný nepříznivý účinek na lidský organismus  Další látky jsou uvedené v příloze 4 PŘÍLOHA Č. 1 K VYHLÁŠCE Č. 225/2008 SB. VITAMINY A MINERÁLNÍCH LÁTEK, KTERÉ LZE POUŽÍT PRO VÝROBU DOPLŇKŮ PŘÍLOHA Č. 2 K VYHLÁŠCE Č. 225/2008 SB. FORMY VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK, KTERÉ LZE POUŽÍT PRO VÝROBU DOPLŇKŮ Vitamin A – retinol, retinol acetát, retinol-palmitát aj. Hořčík - octan hořečnatý, hydroxid hořečnatý Selen – selenit, selenát, L-selenmethionin Vitamin A Hořčík Selen Přílohy Název rostliny Část rostliny Nejvyšší přípustné množství v denní dávce Cimicifuga racemosa (ploštičník hroznovitý) sušený kořen a oddenek 20 mg Citrus aurantium (hořký pomeranč) extrakt (přepočteno na množství synefrinu) 10 mg synefrinu Crataegus spp. (hloh) Taurin sušený list, květ, plod 200 mg 2000 mg PŘÍLOHA Č. 3 K VYHLÁŠCE Č. 225/2008 SB. PODMÍNKY POUŽITÍ NĚKTERÝCH DALŠÍCH LÁTEK V DOPLŇCÍCH STRAVY PŘÍLOHA Č. 4 K VYHLÁŠCE Č. 225/2008 SB. SEZNAM DALŠÍCH LÁTEK ZAKÁZANÝCH PŘI VÝROBĚ POTRAVIN TABULKA Č. 1 SEZNAM ROSTLIN ZAKÁZANÝCH PŘI VÝROBĚ POTRAVIN Latinský název Český název Rostlinná část Aconitum spp. oměj kořen Adonanthe spp. (Adonis spp.) hlaváček nať Apocynum spp. toješť kořen Areca catechu L. areka obecná (betelový oříšek) semeno Aristolochiaceae čeleď podražcovité PŘÍLOHA Č. 5 K VYHLÁŠCE Č. 225/2008 SB. DOPORUČENÉ DENNÍ DÁVKY VITAMÍNŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK PŘÍKLADY LÉČIVÝCH ROSTLIN, JEJICHŽ OBSAH JE LIMITOVANÝ:  Cimicifugae racemosae rhizoma (ploštičník hroznatý) (doporučovaný v období klimaktéria aj.)  Možná hepatotoxicita, doplnit upozornění pro rizikové skupiny pacientů  Kava-Kava  Dle informací WHO, MZd 2002 zakázalo vyrábět, dovážet, nabízet a prodávat potraviny, které obsahují jako účinné látky kavu-kavu, kavapyrones, kavain nebo extrakt z pepřovníku opojného (Piper methysticum).  Poškození jater  Morinda citrifolia (NONI džus) V souvislosti s konzumací šťávy z Morinda citrifolia ( NONI džus), byly zaznamenány 3 případy hepatotoxicity. - "NONI džus" v EU vyhodnocen jako zdravotně nezávadný, potravina nového typu.  nedoporučení konzumu přípravků obsahující Morinda citrifolia pro osoby s onemocněním jater, děti, těhotné a kojící ženy. Rovněž doporučujeme omezit délku užívání na max. 2 týdny.   Arctostaphylos uva-ursi (medvědice léčivá) užívání výrobku je kontraindikováno u těhotných a kojících žen , u dětí a u osob s onemocněním ledvin. Rovněž tak upozornění, že délka používání výrobku by měla být nejvýše dva týdny.  hydrochinonu, který při dlouhodobém používání může způsobit poškození jater. PŘÍKLADY PORUŠENÍ (Z WEB STRÁNEK SZU)  Suns Chitosan Fat Blocker, CHITOSAN - laboratorní analýza SZPI u doplňku stravy prokázala ošetření ionizujícím zářením, které je jedním ze způsobů likvidace mikroorganismů, přičemž tuto skutečnost výrobce neuvedl na obalu. stažení uvedeného doplňku stravy z tržní sítě a s kontrolovanou osobou bude dále zahájeno i správní řízení o uložení sankce.  VigRX Plus, který obsahoval nepovolenou látku sildenafil. 13,95 mg na jednu tabletu.  SZPI vložila informaci o zjištění do evropského systému rychlého varování RASSF.  Power tabs - s nepovolenými a na obalu nedeklarovanými farmakologicky účinnými látkami sildenafil a thiosildenafil.  sildenafilu v množství 0,318 mg/1 kapsle  thiosildenafilu v množství 57,2 mg/1 kapsle.  Spirullina/chlorella – GIT obtíže, přezkoumáním bylo zjištěno překročení povolené dávky olova  „Molekulární vodík H2 Viva“ –obsahoval kovový hořčík, což je silně reaktivní sloučenina  Čaj s tropanovými alkaloidy - TESCO MIX OF HERBS bylinný čaj, porcovaný,  přítomnost atropinu v množství 213 μg/kg  skopolaminu v množství 44,7 μg/kg. SZPI výše uvedené zjištění notifikovala v evropském systému rychlého varování RASFF. PŘÍKLADY PORUŠENÍ (Z WEB STRÁNEK SZU) SYSTÉM RYCHLÉHO VAROVÁNÍ PRO POTRAVINY A KRMIVA (RASFF) článek 50 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. RASFF v ČR Nařízením vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv. Národním kontaktním místem (NKM) v RASFF je podle §15 odst. 4 zákona č.110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). soustřeďuje informace ze všech dozorových orgánů nad potravinami a krmivy v ČR a informuje  Do poloviny 90. let nijak neregulovaná  Bylo možné uvádět bez doložení důkazu prakticky cokoliv  Vyhláška 225/2008 Sb. upravuje co lze napsat na doplněk stravy  Od 2006 pokus o sběr povolených zdravotních tvrzení navržených výrobci  EFSA (European Food Safety Authority) – na jejich stránkách jsou navržená tvrzení koncentrována  nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 1924/2006 - výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin  platné od poloviny roku 2007 Reklama na doplňky stravy CO LZE A CO UŽ NE:  nesmějí být nepravdivá, dvojsmyslná nebo klamavá,  nesmějí vyvolávat pochybnosti o bezpečnosti nebo výživové přiměřenosti jiných potravin,  nesmějí nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny nebo takovou nadměrnou konzumaci omlouvat,  nesmějí přímo ani nepřímo uvádět, že vyvážená a různorodá strava nemůže zajistit přiměřené množství živin  nesmějí zneužívat motiv strachu. Je zcela zakázáno používat tvrzení, která: * naznačují, že nekonzumováním potraviny by mohlo být ohroženo zdraví, * odkazují na míru nebo množství úbytku hmotnosti, * odkazují na doporučení lékařů a dalších odborníků ve zdravotnictví;  povolena jsou však doporučení vnitrostátních sdružení odborníků v oblasti lékařství, výživy nebo dietologie a doporučení charitativních organizací v oblasti zdraví. • Terapie chorob (antiflogistika, trombolytika) • Podpůrné působení při terapii chorob • Prevence chorobných stavů (hlavně doplňky stravy) • Stabilizace potravin (netoxické, nejlépe zdraví prospěšné) • Stabilizace technických produktů (nízká toxicita) Způsob účinku antioxidantů • Zabránění vzniku RONS • Odstraňování RONS • Rozklad produktů působení RONS KDY POUŽÍVÁME ANTIOXIDANTY CHARAKTERISTIKA ANTIOXIDANTŮ – DONORŮ VODÍKU • Nejvýznamnější antioxidanty této skupiny jsou různě substituované aromáty s jednou nebo více hydroxylovými skupinami. • Radikály antioxidantů musí být stabilní, aby nebyly příčinou dalších radikálových reakcí. CHARAKTERISTIKA ANTIOXIDANTŮ – ZVYŠUJÍ AKTIVITU PŘIROZENÝCH ANTIOXIDAČNĚ ÚČINNÝCH SYSTÉMŮ •Stimulují aktivitu katalas, superoxiddismutas, glutathionperoxidas. SMĚSI ANTIOXIDAČNĚ ÚČINNÝCH LÁTEK 1) Ovoce 2) Zelenina 3) Nápoje 4) Léčivé rostliny 5) Kombinované léčivé přípravky 6) Syntetické antioxidanty TECHNICKÉ ANTIOXIDANTY OH O OH O HO O OH OHHO OH OH OH Trolox O O propylgallát BHA butylhydroxyanisol BHT butylovaný hydroxytoluen TBHQ terc-butylhydrochinon  Vitamíny C a E, karotenoidy  Selen  Koenzym Q10  Sekundární metabolity  Fenolové kyseliny  Flavonoidy  Procyanidiny  Stilbeny  Alkaloidy  Terpenoidy DOPLŇKY STRAVY S ANTIOXIDAČNÍ AKTIVITOU VITAMIN C  Dokáže přímo reagovat se superoxidovým radikálem, hydroxylovým radikálem a  singletovým kyslíkem.  Produktem reakce je kyselina dehydroaskorbová  Hraje roli při regeneraci tokoferylového radikálu  Doporučená denní dávka je 60-80 mg, podle některých až 250 mg denně  Pacienti na JIP mají akutní nedostatek vitaminu C ANTIOXIDANTY PŘIJÍMANÉ V POTRAVĚ  Kyselina askorbová (vitamin C) Silné redukční činidlo, v nadbytku může být příčinou vzniku HO . (Fentonova reakce). O O O OH OH OH O O OH OH OHOH O O OH OH OO O O OH OH OO -H+ -e-, -H+ -e- . Fe(III) + askorbát _____ > Fe(II) + askorbát. H2O2 + Fe(II) _____ > HO· + OH- + Fe(III) kys. askorbová kys. dehydroaskorbová ZDROJE VITAMÍNU C  Šípek 200MG/100G  Černý rybíz 200MG/100G  Růžičková kapusta 115MG/100G  Kiwi 90MG/100G  Acerola (r. Malphigia) 4600MG/100G  Pomeranč 50MG/100G  Citron 40MG/100G  Ve formě α, β, γ, δ tokoferolů a tokotrienolů  Denní příjem 10 - 15 mg pro dospělého člověka  Nejbohatší zdroje:  olej z pšeničných klíčků (0,3 - 0,5 % tokoferoly)  za studena lisovaný olej z rakytníku  Nedostatek – při poruchách vstřebávání tuků, po resekci střeva  Neurologické obtíže, snížení obranyschopnosti, neplodnost  Relativně netoxický VITAMIN E VITAMIN E  přerušují řetězové reakce volných radikálů zásluhou své schopnosti přenášet vodík fenolové skupiny na volný peroxylový radikál peroxidované polynenasycené mastné kyseliny. Touto reakcí vznikne oxidovaný tokoferolový radikál. Většina oxidovaného tokoferolu se regeneruje redukcí na tokoferol. K redukci slouží buď vitamin C, nebo glutathion. Tokoferolový radikál může také reagovat s dalším peroxylovým radikálem. ANTIOXIDANTY PŘIJÍMANÉ V POTRAVĚ  Tokoferoly (vitaminy E) O R R OH R * * * O OH R O O R O O R OH * * * . Vychytávače ROO . lipofilní řetězec (fytyl) R = H, CH3 STABILIZACE RADIKÁLU TOKOFEROLU O OH O O C16 H33 O O C16 H33 O O C16 H33 O O C16 H33 R , RO , ROO RH, ROH, ROOH. . . . . . . SELEN  Součástí thioredoxinreduktázy a glutathionperoxidázy aj.  Denní potřeba 16-70 µg, maso, ořechy  Deficit – forma kardiomyopatie, predispozice ke kardiovaskulárním a nádorovým chorobám  Nadbytek – lze předávkovat, deformace až ztráta nehtů, vlasů, česnekový zápach z úst (vylučování dimethylselenidu)  Podle WHO je nejvyšší přípustná dávka 400 µg  Dříve výskyt v půdě nižší v současné době se normalizuje KOENZYM Q10  Koenzym Q (ubichinon ) je součástí biologických membrán a dýchacího řetězce v mitochondriích  Je schopen inaktivovat peroxidové a alkoxylové radikály.  Může též regenerovat tokoferylový radikál.  Izolace z mořských řas (fermentace), kvasinky  s potravou získáváme 3-10 mg (sardinky, maso, oliv. olej, brokolice) a část syntetizujeme  Negativní ovlivnění statiny VITAMIN A  Doporučená denní dávka je 800 µg (4000-5000 UI)  Paušálně se nedoporučuje pro riziko teratogenity  Přijatelná forma - karotenoidy Karotenoidy OH OH O Vychytávače volných radikálů, zhášeče singletového kyslíku Lykopen β-karoten α-karoten lutein echinenon ASTAXANTHIN  Karotenoidní barvivo patřící mezi xantofyly nacházející se zejména v řasách Haematococcus pluvialis ASTAXANTHIN  Karotenoidní barvivo nacházející se zejména v řasách Haematococcus pluvialis  Organismy, které jej konzumují mají zbarvené maso do červena (losos)  V organismu má funkci odstraňovat singletový kyslík a hrát tak roli v ochraně fotosyntézy  Podobně budou fungovat v organismu  odstraňuje singletový kyslík  Kooperovat s dalšími antioxidanty vitamin E a C  Lapat volné radikály a další oxidanty  Chrání lipidovou dvojvrstvu před oxidací  Vykazuje synergický antioxidační efekt s nízkou koncentrací kyselin DHA a EPA  10x účinnější než jiné karotenoidy (lutein, betakaroten, kanthaxanthin) astaxantin Upozornění: některé karoteny(beta karoten) nejsou vhodné pro určité subpopulace pacientů, protože u nich má pro-oxidační efekt (zvýšení rizika rakoviny plic a KVS) ANTIOXIDANTY Z HUB - TRITERPENY Ganoderma lucidum, Ganodermataceae lesklokorka lesklá • Polysacharidy - 1-3 a 1-6-glukan, triterpenoidy – k. ganoderová, imunomodulační proteiny, steroly, sekviterpeny Antioxidační aktivita se vztahuje k polysacharidům, triterpenům a polyfenolům lesklokorky Kyselina ganoderová BOLDO FOLIUM  Peumus boldus MOLINA, Monimiaceae boldovník vonný  Obsahové látky: alkaloidy (0,1 % boldin) silice (askaridol!) flavonoidy  Použití: cholagogum, choleretikum, diuretikum, , anthelmintikum  Boldin - antioxidační aktivita – inhibice lipoperoxidace, zháší hydroxylový radikál, mírný antioxidační efekt, synergie s flavonoidy AROMATICKÉ KYSELINY  Kyselina ferulová snadno tvoří stabilní fenoxyradikály, čímž ukončuje radikálové řetězové reakce  Kyselina kávová  Kyselina skořicová - součást bambuckého másla Butyrospermum parkii ochrana před UV zářením  Kyselina rozmarýnová AROMATICKÉ KYSELINY OHO OH OH kyselina kávová Kaffeoylestery cukrů a mnoha dalších hydroxysloučenin (iridoidy, glykosidy flavonoidů atp.) O OH OH OH OH kyselina gallová Galloylestery cukrů hydroxysloučenin (flavonoidy, jejich glykosidy atp.) STILBENY Trans-resveratrol • Extrakce z bobulí hroznů – z 1 l vína cca 1,5 - 3 mg resveratrolu • Spolupráce s ostatními látkami – flavonoidy, procyanidiny apod. • Antiaging, omezuje rozvoj metabolického syndromu, neurodegenerativnich změn a nádorovou transformaci prostatických buněk. RESVERATROL - mimikuje účinky kalorické restrikce 1.Indukce sirtuinů – geny dlouhověkosti 2.Snížení produkce volných radikálů 3.Mobilizuje lipolýzu XANTOHUMOL • Lupulinové žlázky v chmelových šišticích • Prenylovaný derivát hořké chuti • inhibice oxidace LDL cholesterolu • 6x vyšší aktivita než u citrusových plodů • V chmelu málo, mění se na isoxantohumol Flavonoidy –všeobecná charakteristika Mechanismus antioxidačního působení chelatačních činidel • Tvorba komplexů s ionty kovů • Zabránění změny oxidačního stupně kovu • Tvorba nerozpustných komplexů • Sterická zábrana interakce mezi kovem a lipidovým radikálem • Mají vynikající schopnost vychytávat všechny volné radikály. Oxidují se přitom na radikálové sloučeniny FLAVONOIDY O O O O O O flavon isoflavon neoflavon chalkon Denní příjem je 1000 – 2000 mg FLAVONOIDY FLAVANY O OH OH OH OH OH OH O OH OH OH OH OH O OH OH O OH OH O OH OH OH O OH OH OH OH OH O O OH OH OH epigallokatechinkatechin epigallokatechingallátepikatechingallát Čajovník čínský THEA SINENSIS L. THEACEAE  Průměrný šálek čaje - 200 mg flavonoidů (2g čaje na šálek/100 ml))  3 šálky denně – snížení pravděpodobnosti KVS příhody o 11 %  Jednoznačný důkaz snížení rizika rakoviny se neprokázal  Snížení výskytu kazivosti zubů  Theanin – aminokyselina – ovlivňuje hladinu serotoninu a dopaminu Anthokyanová barviva FLAVOLIGNANY  Sylibi mariani fructus  Mateřská rostlina: Sylibum marianum (L.), Asteraceae, ostropestřec mariánský  Obsahové látky: flavolignanysilymarinový komplex-2,3dihydroflavonoly s koniferylalkoholem  Použití: antioxidant, zabraňuje lipoperoxidaci, interaguje se singletovým kyslíkem, hepatoprotektivum SMĚSI ANTIOXIDAČNĚ ÚČINNÝCH LÁTEK  Acai berry – plody palmy  Mateřská rostlina: Euterpe oleracea, Arecaceae  kapustoň brazilská  palma  Obsahové látky: polyfenoly, vitamín A, vitamíny B, vitamín C, D, E, dále chrom, hořčík, železo, zinek, vápník, omega 3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny, vláknina, bílkoviny, rostlinné steroly  Použití: pro detoxikaci těla , zabránění předčasného stárnutí organismu SMĚSI ANTIOXIDAČNĚ ÚČINNÝCH LÁTEK  Myrtilli fructus– borůvky  Vaccinium myrtillus, Ericaceae  Anthokyany 0,5 % - glykosidy delfinidinu, malvidinu, cyanidinu atd. flavonoidy, monomerní katechiny, fenolické kyseliny, cukry  Stimulují regeneraci očního barviva rhodopsinu, protizánětlivý, vasoprotektivní CURCUMAE XANTHORHIZAE RHIZOMA  Curcuma longa L., Zingiberaceae kurkuma dlouhá  Nejprve uvařený ve vodě nebo páře, protože na povrchu silná vrstva krycího pletiva, (C. xanthorrhiza se jen loupe) oloupaný Použití: protizánětlivé, antioxidační účinky, kořenina, biodostupnost je zvýšena souběžným příjmem piperinu, nebo využitím nových technologií – nanočástice Curcumae xanthorhizae rhizoma Obsahové látky: 5 % kurkuminoidy (kurkumin, demethoxykurkumin), škrob, silice, seskviterpeny (turmeron, zingiberen, kurkumen) • Reaguje přímo s radikály • Nebo stimuluje vlastní antioxidační mechanismy organismu • Významný antioxidant má vyšší antioxidační aktivitu než vitamin E • mírná dávka kurkuminu (24 mg/kg) u myší významně redukovala oxidační poškozeni a depozice amyloidu. RHODIOLAE ROSEAE RHIZOMA ET RADIX  Rhodiola rosea, Crassulaceae Zlatý kořen, růžový kořen  Mateřská rostlina: dvoudomá rostlina  Obsahové látky: Standardizovaný extrakt z kořene s obsahem (3 % rosavinu), flavonoidy,,  Použití: Antidepresivum, odstranění únavy z nadměrné pracovní zátěže, léčba příznaků fyzického i psychického stresu, syndrom vyhoření  reg. přípravek Vitango RHODIOLAE ROSEAE RHIZOMA ET RADIX Fenylethanoid: Salidrosid a jeho aglykon tyrosol U potkanů: - zvyšuje hladinu jaterního glykogenu a umožňuje lepší tolerabilitu zátěže - Redukuje MDA a zvyšuje aktivitu antioxidační enzymů (katalasa, superoxiddismutasa, glutathionperoxidasa) Fenylpropanoid: rosavin Standardizace na obsah rosavinu HIPPOPHAË RHAMNOIDES FRUCTUS  Hippophae rhamnoides L., Eleagnaceae rakytník řešetlákový  Mateřská rostlina: dvoudomý trnitý keř, plodem je nepravá peckovice  Lisovaná šťáva z čerstvých plodů nebo olej  Obsahové látky: vitamin C, B, D, K, E, karotenoidy, flavonoidy, lipidy  Použití: vitaminiferum, antioxidant, dermatologikum - kosmetika ROSMARINI FOLIUM  Rosmarinum officinalis, Lamiaceae  rozmarýn lékařský Obsahové látky: silice (verbenon, borneol), flavonoidy- luteolin, cirsimaritin) diterpenykarnosol, rozmanol, triterpeny - ursolová, třísloviny Použití: protizánětlivé, antibakteriální, antioxidační účinky – snížení produkce ROS, stabilizace membrán zvýšení aktivity antiox. enzymů ROSMARINI FOLIUM KARNOSOVÁ KYSELINA, KARNOSOL KYSELINA ROZMARÝNOVÁ • Antioxidační aktivita: diterpenové deriváty – karnosol, karnosová kyselina, kyselina rozmarýnová • Inhibice produkce reaktivních forem kyslíku Dávkování EMA:  ad1) denní dávka 2-6 g, Jednotlivá dávka 1-2 g do 150-250 ml horké vody, 2-3x denně  Extrakt do likérového vína 1:18,9 10-20 ml 2-3 denně  5ml 100% šťávy 2-3 denně  Ad 2) 50 g drogy krátce povařit s 1 l vody, nechat stát 15-30 minut a přidat do koupele, dvakrát týdně , teplota koupele 35-38 °C 10-20 minut Indikace EMA: 1. Pro mírnění dyspetických obtíží a mírné křeče GIT 2. Jako adjuvans v mírnění svalových a kloubních bolestí a mírných poruchách periferní cirkulace Rosmarini folium Interakce: nejsou data, in vitro karnosol, karnosová kyselina a ursolová kyselina inhibuje P- glykoprotein • teoreticky pro obsah fenolů snížení absorpce železa Zvláštní skupiny pacientů: • Nedoporučuje se pro děti po 12 let • Nedoporučuji se v těhotenství (silice) antiimplantační efekt u potkanů, ale neovlivňuje fetální vývoj po implantaci Rosmarini folium Dávkování ČL 2017:  Vnitřně: 2g jemně řezané drogy přelít horkou vodou a po 15 minutách scedit (2-4 g 3x denně)  Externě – 50 g drogy krátce povařit s 1 l vody, nechat stát 15-30 minut a přidat do koupele nebo 10 kapek esenciálního oleje do koupele Topické přípravky obsahující esenciálního oleje 6-10% ASHWAGANDHA (RADIX)  Mateřská rostlina: Withania somnifera Dunal., Solanaceae vitánie snodárná, lilkovité ASHWAGANDHA (RADIX)  Makroskopie: dlouhé hnědé hlíznaté kořeny, uvnitř světlejší, charakteristické vůně (ashwa=kůň gandha=vůně) a hořké chuti  Obsahové látky: alkaloidy, steroidní laktony (whitanolidy, withanin, withananin apod.), β -sitosterol,  Použití: diuretikum, zlepšuje prokrvení v oblasti malé pánve –terapie neplodnosti, částečně doložené použití v terapii úzkosti, adaptogen, regenerace neuronálních výběžků  Glykowhitanolidy – ovlivňovali SOD, CAT, GPX Děkuji za pozornost!