ANTIOXIDANTY A VOLNÉ RADIKÁLY Nízkomolekulární antioxidanty Rozdělení antioxidantů Kdy používáme antioxidanty? • Terapie chorob (zánět, ischémie) • Podpůrné působení při terapii chorob (diabetes mellitus) • Prevence chorobných stavů (hlavně doplňky stravy) • Stabilizace potravin (netoxické, nejlépe zdraví prospěšné) • Stabilizace technických produktů (nízká toxicita) Způsob účinku antioxidantů • Zabránění vzniku RONS – chelatační činidla • Odstraňování RONS - vychytávání, zhášení • Rozklad produktů působení RONS – reparační mechanismy Firuzi O. at al.: Antioxidant therapy: current status and future prospects. Curr Med Chem. 2011;18:3871-88. EDARAVON • neurodegenerativní onemocnění (ALS), cévní mozkové příhody (iCMP) Ikeda K., Iwasaki Y.: Edaravone, a Free Radical Scavenger, Delayed Symptomatic and Pathological Progression of Motor Neuron Disease in the Wobbler Mouse. PLoS One. 2015; 10(10): e0140316. Efektivita antioxidantů 1. Co nejvyšší rozdíl redukčních potenciálů mezi zhášeným radikálem a radikálem antioxidantu. 2. Radikály antioxidantů musí být stabilní, aby nebyly příčinou dalších radikálových reakcí. ROS Eo (mV) Asc∙– 282 TO∙ 480 O2∙– 940 RO∙ 1600 HO∙ 2310 Charakteristika antioxidantů – donorů vodíku • Nejvýznamnější antioxidanty této skupiny jsou různě substituované aromáty s jednou nebo více hydroxylovými skupinami. • Stabilita radikálu antioxidantu – delokalizace nepárového elektronu – možnost další oxidace radikálu antioxidantu Stabilizace radikálu antioxidantu delokalizací nepárového elektronu (mesomerní struktury) O OH O O O O O O O O BHA R , RO , ROO RH, ROH, ROOH . . . . . . . Butylhydroxyanisol (BHA) je syntetický antioxidant využívaný v potravinářském nebo kosmetickém průmyslu (E 320) Butylhydroxytoluen (BHT) je syntetický antioxidant, konzervační činidlo a stabilizátor (E321) Negativní jevy, spojené s peroxidací lipidů • Zhoršení senzorických Zápach po „žluknutí“ vlastností Změny barvy a struktury Ztráta zájmu spotřebitelů Ekonomické ztráty • Snížení nutriční kvality Esenciální mastné kyseliny Vitaminy • Zdravotní rizika Gastrointestinální problémy Srdeční choroby Antioxidanty přijímané v potravě • Kyselina askorbová (vitamin C) POZOR!!! Silné redukční činidlo, v nadbytku může být příčinou vzniku HO . (Fentonova reakce). O O O OH OH OH O O OH OH OHOH O O OH OH OO O O OH OH OO -H+ -e-, -H+ -e- . Fe(III) + askorbát _____ > Fe(II) + askorbát. H2O2 + Fe(II) _____ > HO· + OH- + Fe(III) kys. askorbová kys. dehydroaskorbová Antioxidanty přijímané v potravě • Tokoferoly (vitaminy E) Vychytávače ROO . lipofilní řetězec (fytyl) α β γ δ O OH R O O R O O R OH * * * . O R R OH R * * * 1 2 3 Stabilizace radikálu tokoferolu O OH O O C16 H33 O O C16 H33 O O C16 H33 O O C16 H33 R , RO , ROO RH, ROH, ROOH. . . . . . . Synergický účinek tokoferolu a askorbové kyseliny O OH O O C16H33 O OH C16H33 O O OH OH OHOH O O OH OH OOH R , RO , ROO RH, ROH, ROOH. . . . + .+ • Karotenoidy Vychytávače volných radikálů, zhášeče singletového kyslíku OH OH O lykopen β-karoten α-karoten lutein echinenon Mechanismus antioxidačního působení karotenoidů * β-karotenyl radikál Flavonoidy flavonoid isoflavonoid neoflavonoid OH Flavonoidy O O O O O O O OH flavanon flavon flavonol flavan Flavany O OH OH OH OH OH OH O OH OH OH OH OH O OH OH O OH OH O OH OH OH O OH OH OH OH OH O O OH OH OH epigallokatechinkatechin epigallokatechingallátepikatechingallát Flavanony Flavony O O OH OH OH OH O O OH OH OH luteolin apigenin Flavonoly Pietta, P.G.: Flavonoids as antioxidants. J Nat Prod, 2000. 63(7): 1035-42. Mechanismus antioxidačního působení flavonoidů Mechanismus antioxidačního působení flavonoidů Nimse S.B. et al.: Free radicals, natural antioxidants, and their reaction mechanisms. RSC Adv., 2015, 5, 27986-28006 Stilbeny OH OH OH OH OH OH trans-resveratrol cis-resveratrol OH OH OH O OH O OH OH OH OH OH O OH O OH OH trans-piceid cis-piceid Mechanismus antioxidačního působení resveratrolu Kurkumin Diferuloylmethan izolovaný z kořene Curcuma longa L. (Zingiberaceae) O O M e O OH O M e O H fenoxyl radikál Del Prado-Audelo M.L. et al.: Formulations of Curcumin Nanoparticles for Brain Diseases. Biomolecules 2019,9,1-28 Aromatické kyseliny OHO OH OH kyselina kávová Kaffeoylestery cukrů a mnoha dalších hydroxysloučenin O OH OH OH OH kyselina gallová Galloylestery cukrů a hydroxysloučenin kyselina rozmarýnová OH OH O O OH OH OH COOH kyselina chlorogenová OH OH O OH OH O O OH OH OH OCH3 O OH O OH Fenylethanoidní fenylpropanoidy akteosid Mechanismus antioxidačního působení kyseliny kávové a jejich derivátů Mechanismus antioxidačního působení kyseliny rozmarýnové kyselina rozmarýnová Panya A. et al.: Interactions betweenα-Tocopherol and Rosmarinic Acid and Its AlkylEsters in Emulsions: Synergistic, Additive, or Antagonistic Effect? J. Agricult. Food Chem 2012, 60:10320-30 citlivé místo OH R. RH R. RH Antioxidanty z hub OO OH OH OH O OH O O OH Klostermeyer D., Knops L., Sindlinger T., Polborn K., Steglich W.: Eur. J. Org. Chem. 2000, 603-609. aurantricholon Tricholoma aurantium – čirůvka oranžová OH OH OH Antioxidanty z hub Albatrellus ovinus 3-hydroxyneogrifolin Nukata M., Hashimoto T., Yamamoto I., Iwasaki N., Tanaka M., Asakawa Y.: Phytochemistry 59, 731-737 (2002). krásnopórka mlynářka Dusíkaté látky jako antioxidanty • kofein Devasagayam T.P.A. et al.:Caffeine as an antioxidant: inhibition of lipid peroxidation induced by reactive oxygen species. Biochim. Biophysic. Acta 1282, 1996, 63-70 Mechanismus antioxidačního působení chelatačních činidel Tvorba komplexů s ionty kovů • Zabránění změny oxidačního stupně kovu • Tvorba nerozpustných komplexů • Sterická zábrana interakce mezi kovem a lipidovým radikálem Koordinační schopnosti flavonoidů a kurkuminu O O OH OH OH O Cu O O OH OH O OH Cu O O O O OH OH Cu O O OH OH OH OH Změna tvaru koordinačního polyedru a stabilizace oxidačního stupně kovu Cu(I) Fe(III) Pokud ligand (flavonoid) vynucuje určité geometrické uspořádání okolo centrálního iontu, stabilizuje tím u něj i určitý oxidační stupeň. Vznik nebo odstranění RONS jsou často vázány na změnu oxidačního stupně kovu a pokud jej stabilizujeme, můžeme reakci výrazně ovlivnit. Příklad: Cu(II) + O2 - Cu(I) + O2 Cu(II) Fe(II) Antioxidanty tělu vlastní • Ubichinol (koenzym Q10) N H N H N H N H O OOH O OH O O O OH OH CH3 CH3 CH3 • Bilirubin N H O N H O • Melatonin • Kyselina lipoová S S OH O Vychytává radikály ROO . , redukuje tokoferylové radikály. Vychytává radikály ROO . , odstraňuje singletový kyslík. Pravděpodobně indukuje syntézu AO enzymů, např. glutathionperoxidázy. Redukuje silné oxidanty. • Kyselina močová • Melanin Steroidní hormony Oxidací ROS poskytuje allantoin Brání vzniku ROS absorpcí UV-záření. NH N H N H N H O O O NH2 N H N H N H O O O N H O O N H OH OH N H OH OH N H OH OH Zejména estradiol – formování fenoxyl radikálů