Biochemie-8-1-lipidy 1 LIPIDY Biochemie-8-1-lipidy 2 vyšší mastné kyseliny + alkohol  Strukturně a funkčně značně nesourodá skupin přirozených látek (rostlinného a živočišného původu)  Dobře rozpustné v organických rozpouštědlech metanol, aceton, chloroform, benzen  Nerozpustné nebo částečně nerozpustné ve vodě  ESTERY (AMIDY) GLYCEROL, VYŠŠÍCH ALKOHOLŮ, SFINGOSINU LIPIDY SLOŽENÍ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commo ns/thumb/2/20/Common_lipids_lmaps.png/102 Biochemie-8-1-lipidy 3 STRUKTURA A FUNKCE  Lipidy jsou podobně jako sacharidy jedny ze základních složek živých organismů. Jsou hojně rozšířeny jak u živočišné tak i v rostlinné říši. I když jde o obsáhlou skupinu látek, zachovává jejich struktura určitá pravidla.  Vždy obsahují VMK a alkohol, které jsou spolu vázány esterovou nebo amidovou vazbou.  Podle složení je dělíme na lipidy jednoduché, které obsahují pouze alkohol a VMK, a na lipidy složené. Ty mohou navíc obsahovat složky cukerné, pak jde o glykolipidy, nebo k. fosforečnou a dusíkaté hydroxysloučeniny, pak jde o fosfolipidy.  Co se týká funkce, slouží lipidy jako zdroj energie v potravinách i jako její zásobárna v organismu v tukové tkáni. Tato tuková tkáň má rovněž funkci ochranou, zaměřenou proti mechanickému poškození. Lipidy, zejména složené, se podílejí na tvorbě biologických membrán a na některých regulačních funkcích. Biochemie-8-1-lipidy 4 4 Typy lipidů Triacylglyceroly Vosky cermidy fosfolipidy sfingofosfolipidy glycerofosfolipidy steroidy Prostanoidy leukotrieny JEDNODUCHÉ SLOŽENÉ LIPIDY glykosfingolipidy fosfatidylglyceroly Kyselé neutrální Biochemie-8-1-lipidy 5 Hydrolyzovatelné x nehydrolyzovatelné http://people.uwplatt.edu/~sundin/354- 7/image/5471209i.gif Biochemie-8-1-lipidy 6 http://people.uwplatt.edu/~sundin/354- 7/image/5471209j.gif Biochemie-8-1-lipidy 7 •Nachází se hlavně v tukových tkáních, membránách, a dalších nepolárních biologických strukturách •Nepolární: hydrofóbní (“vody se bojící”) or lipofilní (“zbožňující tuk”) •Polarní: hydrofilní (“vodu milující”) or lipofóbní (“nesnášející tuk”) Struktura lipidů Lipid (z řeckého: lipos, tuk): organická molekula biogenního původu, která je nerozpustná ve vodě a rozpustná v nepolárních rozpouštědlech (CH2Cl2, CH3CH2OCH2CH3 atd.) Příklad: FOSFOLIPID O O O O O P O O OCH2CH2NH3 •Rozpustnost lipidů ovlivňují velké nepolární části Biochemie-8-1-lipidy 8 Mastné kyseliny – vyšší mastné kyseliny MK: alifatický nerozvětvená mono karboxylová kyselina •Většinou SUDÝ počet C (biosyntéza), nejčastější 12- 20 •BIOLOGICKY NEJVÝZNAMĚJŠÍ 18 C – stearová, olejová a linolenová MK • hlavní funkce – složky lipidů • kategorizace podle výskytu C=C : NASYCENÉ (BEZ C=C) SAFA (saturate) •NENASYCENÉ (1 nebo více C=C) MUFA, PUFA NASYCENÉ Laurová (12 C) Myristová (14 C) Palmitová (16 C) Stearová (18 C) Arachidová (20 C) OH O OH O OH O OH O OH O struktura Bt [°C] CH3(CH2)10COOH 44,2 CH3(CH2)12COOH 52 CH3(CH2)14COOH 63,1 CH3(CH2)16COOH 69,6 CH3(CH2)18COOH 75,4 Biochemie-8-1-lipidy 9 NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY •MUFA: 1 C=C •PUFA: více než 1 C=C •Cis C=C více častěji než trans C=C OH O Olejová (C18) OH O Linolová (C18) OH O Linolenová (C18) Důležité nenasycené MK Arachidonová (C20) OH O 18:1 cisD9 18:2 cisD9,12 18:2 cisD9,12,15 20:4 cisD5,8,11,14 http://02.edu- cdn.com/files/static/mcgrawhillprof/%209780071745901/A LKENES_ALKYNES_AND_DIENES_GEOMETRIC_CI S_TRANS_ISOMERISM_01.GIF Biochemie-8-1-lipidy 10 20:5 cisD5,8,11,14,17 eikosapentaenoová kyselina (omega-3) NENASYCENÉ MK • = cis configurace • sudý počet C C O O 1 2 3 4    fatty acid with a cis-9 double bond kyselina eikosapentaenová (zkráceně EPA) - esenciální pro člověka kyselina dokosahexaenová (zkráceně DHA) - esenciální pro člověka Některé polyenové mastné kyseliny snižují množství LDL v krvi a tak pomáhají snižovat hladinu cholesterolu (hlavě omega-3 nenasycené mastné kyseliny). http://www.fatsoflife.com/wp- content/uploads/images/intro_tabl e.gif Biochemie-8-1-lipidy 11 Mastné kyseliny nasycené  palmitová 16 stearová 18 arachová 20 lignocerová 24 mononenasycené  palmitoolejová 16:1, ∆ 9  olejová 18:1, ∆ 9 polynenasycené  linolová 18:2, D 9 ,12 trans MK  aterosklerosa srdeční onemocnění zvýšení LDL cholesterol a snížení HDL cholestrol prozánětlivé ω3 ω6 α-linolenová C18:3 cis-Δ9, 12, 15 linolová C18:2 cis-Δ9, 12 eikosapentaenová EPA C20:5 cis-Δ5,8,11,14,17 γ-linolenová C18:3 cis-Δ6, 9, 12 dokosahexaenová DHA C22:6 arachidonová C20:4 cis- Δ5,8,11,14 Biochemie-8-1-lipidy 12 Nenasycené mastné kyseliny  Oxidace – snadno polynenasycené MK  Žluknutí tuků  In vivo – lipoperoxidace (oxidční poškozené strkuturních, lipoproteinů)  Náchylné pro oxidace PUFA (3 a více) Esenciální nenasycené mastné kyseliny - linolová -linolenová Biochemie-8-1-lipidy 13 FOSFOLIPIDY  GLYCEROFORSF OLIPIDY  SFINGOLIPIDY http://www.uic.edu/classes/bios/bios1 00/lectf03am/phospholipid02.jpg Biochemie-8-1-lipidy 14 Fosfolipidy • fosfatidylethanolaminy (kefaliny) hojně např. v mozku a míše • fosfatidylcholiny (lecithiny) hojně např. v biomembránách, vaječném žloutku, srdci, mozku, … • fosfatidylseriny hojně např. v mozku CH CH 2 H 2 C R 1 -COO R 2 -COO O O O - O P RCH2-CH2-NH3 + CH CH 2 H 2 C R 1 -COO R 2 -COO O O O - O P RCH2-CH2-N CH3 CH3 -CH3 + CH CH 2 H 2 C R 1 -COO R 2 -COO O O O - O P R-CH2-CH-COOH │ NH2 Biochemie-8-1-lipidy 15 GLYCEROFOSFOLIPIDY Glycerofosfolipidy (fosfoglyceridy), jsou běžnou součástí buněčných membrán. Mají glycerolovou páteř. Hydroxyly na C1 & C2 jsou esterifikovány mastnými kyselinami C OHH CH2OH CH2OH glycerol Ester se tvoří reakcí hydroxylu s karboxylovou skupinou; ztráta vody. Formation of an ester: O O R'OH + HO-C-R" R'-O-C-R'' + H2O Biochemie-8-1-lipidy 16 Fosfolipid Ve fosfolipidech:  Mastné kyseliny esterifikují hydroxyly na C1 & C2  C3 hydroxyl je esterifikován Pi. O P O O O H2C CH H2C OCR1 O O C O R2 phosphatidate Biochemie-8-1-lipidy 17 Ve většine fosfolipidů (fosfoglyceridů), je Pi esterifikován přes OH skupinu polární skupinou zbytku(X): např., serin, cholin, ethanolamin, glycerol, nebo inositol. 2 mastné kyseliny nejsou totožné. Mohou se lišit v délce a/nebo přítomnosti dvojných vazeb. O P O O O H2C CH H2C OCR1 O O C O R2 X glycerophospholipid Biochemie-8-1-lipidy 18 Fosfatidylinositol, s inositolem jako polární skupinou, je jedním z fosfolipidů Navíc se jedná i o membránový lipid, fosfatidyl inositol hraje roli v buněčné signalizaci. O P O O H2C CH H2C OCR1 O O C O R2 OH H OH H H OHH OH H O H OH phosphatidyl- inositol Biochemie-8-1-lipidy 19 Fosfatidylcholin, s cholinem jako polární skupinou, je dalším fosfolipidem. Jedná se o běžný membránový lipid. O P O O O H2C CH H2C OCR1 O O C O R2 CH2 CH2 N CH3 CH3 CH3 + phosphatidylcholine Biochemie-8-1-lipidy 20 polar non-polar "kink" due to double bond O P O O O H2C CH H2C OCR1 O O C O R2 X glycerophospholipid Každý fosfolipid zahrnuje:  Polární oblast: glycerol, kyrbonyl O mastných kyselin, Pi, polární skupinu (X)  nepolární uhlovodíkový řetězec mastných kyselin(R1, R2). Biochemie-8-1-lipidy 21 SFINGOLIPIDY http://www.chem-is-try.org/wp- content/uploads/2010/01/gambar-14.48- 291x300.jpg Biochemie-8-1-lipidy 22 Sfingofosfolipidy – obecná struktura vazba fosfátu vazba cholinu 1 2 3 4 HO NH2 OH Vazba mastné kyseliny sfingosin Sphinx of Thebes – sfinga z Théby Význam: mezibuněčná komunikace, antigenní determinanty Biochemie-8-1-lipidy 23 sfingosin mastná kyselina amid NH O O P O O O CH2CH2 N CH3 CH3 CH3 OH fosfát cholin ester ester Sfingomyelin Biochemie-8-1-lipidy 24 Sfingosin • základní stavební kámen • 18C, nenasycený aminoalkohol • vznik: ER • (16C) palmitoyl-CoA + serin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ommons/thumb/f/f7/Sphingolipid_de.sv g/300px-Sphingolipid_de.svg.png Biochemie-8-1-lipidy 25 Ceramid • amid: sfingosin + MK (C > 20, k. lignocerová, cerebronová, nervonová) • v kůži: váže vodu (kosmetika) • membrány • součást sfingomyelinů a glykolipidů • role při apoptóze amidová vazba MK Biochemie-8-1-lipidy 26 Sfingomyeliny sfingomyelin + DAGceramid složení: sfingosin + MK + k. fosforečná + cholin analog fosfatidylcholinu: místo glycerolu sfingosin myelinové pochvy nervových vláken roztroušená skleróza vadný metabolismus sfingomyelinu Niemanova-Pickova choroba hromadění sfingomyelinu v játrech a slezině chybí sfingomyelinasa fosfatidylcholin Biochemie-8-1-lipidy 27 Glykolipidy ceramid-OH cerebrosidy v podstatě mezistupeň gangliosidů gangliosidy významná role v imunitních pochodech sulfatidy = sulfáty glykosylceramidů 15 % lipidů bílé hmoty mozku globosidy např. laktosylceramid gangliosid cerebrosid sulfatid PAPS UDP-deriváty UDP-glc UDP-gal CDP-N-acetyl neuraminát UDP-deriváty monosacharidů Biochemie-8-1-lipidy 28 Biochemie-8-1-lipidy 29 Metabolismus lipidů metabolismus TAG a MK 100 g/den zdroj energie metabolismus strukturních lipidů 2 g/den Oproti sacharidům a většině AK, jsou lipidy (především TAG, MK, esterifikovaný cholesterol) hydrofobní (nepolární). Avšak prostředí, ve kterém probíhá metabolismus živin v našem těle je vyplněno vodou, která je polární. Proto se v těle nacházejí přirozené tenzidy, které umožňují příjem, transport a metabolismus lipidů. 30 Triacylglyceroly (TG)-90% Fosfolipidy (PL) Cholesterolestery (CHE) Glykolipidy (GL) Lipofilní vitaminy (LV) Primární produkty: volné MK 2-monoacylglyceroly lysofosfolipidy cholesterol lipofilní vitaminy Pankreatické lipasy + kolipasaŽlučové kyseliny Lingvální a žaludeční lipasa Resorpce do enterocytů ve formě směsných micel (částice < 20 nm) Trávení lipidů 31 CH2 CH O C O CH2 OC O O C O Štěpení lipidů ve střevě pankreatickými enzymy • Pankreatická lipasa Triacylglycerol  2-monoacylglycerol + 2 MK < 1/4 TG triacylglycerol  glycerol + MK Preparát Orlistat – antiobezitikum, inhibuje lipasy trávícího traktu, snižuje resorpci asi 30% tuku z potravy Biochemie-8-1-lipidy 32 Lipidy jsou hydrofobní triacylglyceroly volné mastné kyseliny esterifikovaný cholesterol Jejich transport a metabolismus se odehrává s pomocí různých přirozených tenzidů. První problém s tím, že jsou lipidy nepolární a vnitřní prostředí našeho těla polární, nastává v tenkém střevě. Řešením problému je tvorba směsných micel, kterou zajišťují tenzidy tenkého střeva jako žlučové kyseliny, fosfolipidy, soli volných MK (mýdla) a 2-acylglyceroly. Nepolární části lipidů se „schovají“ mezi polární tenzidy a v tomto „polárním obalu“ je možné je transportovat do buněk střevní sliznice. NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 2 Biochemie-8-1-lipidy 33 Tenké střevo • tvorba směsných micel • jako tenzidy působí žlučové kyseliny, fosfolipidy, soli volných MK (= mýdla), 2-acylglyceroly Vstřebávání lipidů První problém s tím, že jsou lipidy nepolární a vnitřní prostředí našeho těla polární, nastává v tenkém střevě. Řešením problému je tvorba směsných micel, kterou zajišťují tenzidy tenkého střeva jako žlučové kyseliny, fosfolipidy, soli volných MK (mýdla) a 2-acylglyceroly. Nepolární části lipidů se „schovají“ mezi polární tenzidy a v tomto „polárním obalu“ je možné je transportovat do buněk střevní sliznice. Biochemie-8-1-lipidy 34 Přirozené tenzidy při vstřebávání tuků Vytvářejí micelu, která vstupuje do enterocytu Tenzid Typ Původ Žlučové kyseliny 2-Acylglycerol Anionty MK Fosfolipidy aniontový neiontový aniontový amfoterní z cholesterolu v játrech hydrolýza TAG ve střevu hydrolýza TAG ve střevu potrava 35 Resorpce lipidů buňkami střevní sliznice (hlavně v jejunu, žlučové kyseliny až v ileu) Směsné micely Kartáčový lem Epitelové buňky Průměr < 20 nm Pasivní difuze monoacylglycerolů a MK 36 TG chylomikron PL AK    apoprotein B-48 (apoprotein A-I) Portální žíla Lymfatické cévy MK s krátkým řetězcem glycerol CHE Transport lipidů z buněk střevní sliznice Lipofilní vitaminy Biochemie-8-1-lipidy 38 Krevní plazma • transport triacylglycerolů ve formě lipoproteinů • mastné kyseliny ve vazbě na albumin. Biochemie-8-1-lipidy 39 Lipoproteiny jsou transportní formou nepolárních lipidů v krvi Podrobněji se zaměříme na lipoproteiny, o kterých můžeme říci, že jsou jakousi „transportní formou“ jinak nepolárních lipidů v krvi. Lipoprotein se skládá z jádra a obalu. V jádře můžeme najít přenášené lipidy (TAG, estery cholesterolu), obal je tvořen z fosfolipidů, cholesterolu a různých proteinů (integrálních i periferních). Velikost lipoproteinu u většiny typů nepřesahuje velikost koloidní částice (tedy hranici 500 μm), pouze jeden typ (chylomikrony) má větší průměr než 500 μm. http://1.bp.blogspot.com/_fS2Wvz7uG Bo/SxyYjpj0ApI/AAAAAAAAALI/fy of6TlCCnY/s400/lipoprotein+structure Biochemie-8-1-lipidy 40 NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 3 Biochemie-8-1-lipidy 41 Typy lipoproteinů VLDL LDL Chylomikron CM HDL TG Proteiny CH PL Hustota lipoproteinu je dána jeho složením. Zaměříme-li se na 4 základní stavební složky lipoproteinu (TAG – triacylgylcetroly, CH – cholesterol, PL – fosfolipidy, P – proteiny), lze procentuální zastoupení těchto složek vyjádřit následujícími grafy. NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 4 Biochemie-8-1-lipidy 42 Metabolismus triacylglycerolů CH2 O CH2 O CHOC C C R O O O R R 1. Hydrolytické odštěpování mastných kyselin 2. Metabolismus mastných kyselin a glycerolu Nejčastěji v potravě přijímáme triacylglyceroly, což jsou estery glycerolu a mastných kyselin. Jejich metabolismus začíná hydrolýzou na glycerol a MK. Glycerol a MK pak procházejí zcela odlišnými metabolickými drahami. Rozklad TAG na glycerol a MK katalyzují enzymy zvané lipasy (enzymy ze skupiny hydroláz), které štěpí esterovou vazbu mezi glycerolem a řetězcem MK. Biochemie-8-1-lipidy 43 CH2 O CH2 O CHOC C C R O O O R R Lipasy katalyzují hydrolýzu triacylglycerolů Štěpí esterovou vazbu mezi glycerolem a MK Biochemie-8-1-lipidy 44 Lipasy Extracelulární Intracelulární • pankreatická lipasa (tenké střevo) • lipoproteinová lipasa (krev) • jaterní lipasa (na povrchu sinusoidů) • hormonálně senzitivní (adipocytární) (tukové buňky) • kyselá lipasa (lyzosomy) Biochemie-8-1-lipidy 45 (+ kolipasa) • působí v tenkém střevě, štěpí tuky přijaté potravou triacylglycerol  2-monoacylglycerol + 2 MK CH2O-CO-R R-CO-OCH CH2O-CO-R Pankreatická lipasa Biochemie-8-1-lipidy 46 Účinek pankreatické lipasy CH2 CH O C O CH2 OC O O C O 2 H2O CH2 CH OH CH2 OH OC O HOOC2 Biochemie-8-1-lipidy 47 Lipoproteinová lipasa • působí na chylomikrony a VLDL v krvi • štěpí triacylglyceroly v nich obsažené triacylglycerol  glycerol + 3 MK CH2O-CO-R R-CO-OCH CH2O-CO-R Biochemie-8-1-lipidy 48 Adipocytární lipasa (hormon senzitivní) • působí v tukových buňkách • závisí na působení hormonů (glukagon -klidové hladovění, adrenalin, noradrenalin-stres) • uvolňuje mastné kyseliny do krve triacylglycerol  glycerol + 3 MK Biochemie-8-1-lipidy 49 Transport mastných kyselin v ECT MK v krvi - vazba na albumin (1 mmol/l, poločas 2 min) Uvolnění z TAG v ECT (CM, VLDL) Uvolnění z TAG v adipocytech působením hormonsenzitivní lipasy (hormonální regulace) NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 6 Biochemie-8-1-lipidy 50 • speciální membránové proteiny usnadňují transport MK do buněk • v buňkách transport pomocí FABP (fatty acid binding protein) • přes mitochondriální membránu pomocí karnitinu Transport mastných kyselin v buňkách Biochemie-8-1-lipidy 51 -Oxidace mastných kyselin • Význam: zisk energie • Probíhá prakticky ve všech buňkách (ne v erc) • Lokalizace: matrix mitochondrie • Průběh: postupné odštěpování acetyl-CoA Biochemie-8-1-lipidy 52 Pro transport MK do mitochondrie je potřebný karnitin MK s krátkým řetězcem karnitin nevyžadují (2-hydroxy-3-karboxypropyl)trimethylamonium N CH3 CH3 CH2H3C CH CH2 OH COOH * Biochemie-8-1-lipidy 53 MK je přenášena ve formě acylkarnitinu esterová vazba N CH3 CH3 CH2H3C CH CH2 O COOH O C Biochemie-8-1-lipidy 54 Zdroje a potřeba karnitinu Protein-CH2CH2CH2CH2NH3 protein-CH2CH2CH2CH2N(CH3)3 postranní zbytek lysinu proteolýza trimethyllysin karnitin SAM Příjem potravou: cca 100 mg/den (živočišné zdroje: maso, mléko. Je obsažen i v rostlinných zdrojích.) Játra, mozek, ledviny Transport krví Syntéza v organismu + + Biochemie-8-1-lipidy 55 Nedostatek karnitinu • vrozená porucha transportu karnitinu • při některých onemocněních (zejména orgánů, které jej syntetizují) • při velkých ztrátách (průjmy, hemodialýza, popáleniny…) • inhibice transportu do buňky některými léky (doxorubicin, cis-platina, lidokain ……. • snížená biosyntéza (malnutrice) Suplementace karnitinu při těchto poruchách je nutná. Biochemie-8-1-lipidy 56 Důsledky nedostatku karnitinu •Nedostatek v játrech: hypoketotická hypoglykemie při hladovění při hladovění je potřebná -oxidace pro produkci acetyl-CoA pro ketogenezi a produkci ATP pro glukoneogenzi •Nedostatek ve svalu – svalová slabost až křeče při zatížení Biochemie-8-1-lipidy 57 O významu zvýšeného příjmu karnitinu zejména pro sportovce se vedou četné spory. Přestože mnohá zjištění o funkci a dynamice karnitinu v organismu nasvědčují prospěšnosti zvýšeného příjmu tohoto doplňku v potravě zejména při nadměrné fyzické zátěži, žádný přesvědčivý a seriózní důkaz pro tento předpoklad doposud podán nebyl. Karnitin z potravy je málo absorbován, střevní bakterie jej metabolizují za vzniku trimethylaminu. Karnitin jako potravní doplněk ? Podávat je možno pouze L-karnitin, D-karnitin, resp. racemát je oficiálně zakázán Biochemie-8-1-lipidy 58 Cytoplazma Aktivace MK před vazbou na karnitin R C O OH + HS CoA C O S CoA R ATP AMP + 2Pi Ztráta energie ekvivalentní 2ATP Biochemie-8-1-lipidy 59 Vznik acyl-karnitinu karnitinacyltransferasa CH2 CHCH2 N OH COOH(CH3)3 + + C O S CoA H3C CH2 CH O C CH2 N COOH(CH3)3 + O CH3 + CoASH Probíhá v mezimembránovém prostoru mitochondrie Biochemie-8-1-lipidy 60 Transport mastné kyseliny do mitochondrie dvě formy karnitinacyltransferasy RCO-S-CoA CoA-SH RCO-S-CoA mezimembránový prostor vnitřní mitoch. membrána matrix Karnitin/acylkarnitin výměník Cn-OH RCO-OCn Cn-OH RCO-OCn CoA-SH Biochemie-8-1-lipidy 61 NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 7 Biochemie-8-1-lipidy 62 -Oxidace mastných kyselin  hlavní cesta odbourání MK  do reakce vstupuje acyl-CoA  oxiduje se -uhlík (C-3)  obecný mechanismus – opakování čtyř reakcí: dehydrogenace  hydratace  dehydrogenace  odštěpení acetyl-CoA Biochemie-8-1-lipidy 63 (1) Dehydrogenace acylu R CH2 CH2 CH2 C S O CoA nasycený acyl-CoA  -II-II FAD FADH2 R CH2 CH CH C S O CoA -I -I ,-nenasycený acyl-CoA konfigurace trans Biochemie-8-1-lipidy 64 (2) Hydratace dvojné vazby -II R CH2 CH CH C S O CoA -I -I ,-nenasycený acyl-CoA H2O R CH2 CH CH2 C S O CoAOH 0 -hydroxyacyl-CoA Hydratace není redoxní reakce, jeden C se zredukoval, druhý C oxidoval, ale součet oxid. čísel je stejný Biochemie-8-1-lipidy 65 (3) Dehydrogenace hydroxyacylu -II -II R CH2 CH CH2 C S O CoAOH 0 -hydroxyacyl-CoA NAD + NADH H + R CH2 C CH2 C S O CoAO -oxoacyl-CoA II + Biochemie-8-1-lipidy 66 (4) Thiolýza oxoacylu a odštěpení acetyl-CoA R CH2 C O CH2 C S O CoA CoAS H C S O CoA H3CCH2 C S O CoA R acyl-CoA (o dva C kratší) acetyl-CoA CC thiolasa Biochemie-8-1-lipidy 67 Celkový průběh -oxidace • 1.dehydrogenace (FAD) • 2.hydratace • 3 dehydrogenace (NAD+) • 4 přenos acylu na CoASH Oxidasa MK acyl-CoA dehydrogenasa 2-enoyl-CoA hydratasa 3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenasa thiolasa http://classes.kumc.edu/som/cellbiology /processes/atp/images/nr39.jpg Biochemie-8-1-lipidy 68 Acyl-CoA dehydrogenasy 3 hlavní typy pro MK s krátkým středním dlouhým řetězcem Deficit dehydrogenasy pro MK se středním řetězcem vrozená porucha – intolerance k delšímu hladovění, spojená s hypoglykemickým komatem (rozšířena v sverozápadní Evropě - až 90% populace) Biochemie-8-1-lipidy 69 Energetický výtěžek oxidace palmitoyl-CoA (16 C) Palmitoyl-CoA + 7 FAD + 7 NAD+ + 7 H2O + 7 CoA 8 acetyl-CoA + 7 FADH2 + 7 NADH + 7 H+ 8 x 12 ATP = 96 ATP 14 ATP 21 ATP Celkem 131 – 2 = 129 ATP / palmitát Ekvivalent 2 ATP se spotřeboval při vzniku acylCoA Biochemie-8-1-lipidy 70 Srovnání energetického výtěžku -oxidace a glykolýzy: Zisk ATP z glukosy (6C) 38 ATP na 1 C glukosy 38/6 = 6,3 ATP z MK (16C) 129 ATP na 1 C MK 129/16 = 8,1 ATP Na 1 C z MK se v průměru získá 1,3 x více ATP Proč ? Biochemie-8-1-lipidy 71 Oxidace nenasycených MK kys. olejová: cis 9-C18 cis 7-C16 cis 5-C14 cis 3-C12 trans 2-C12 isomerasa ztráta FADH2 shodný průběh s -oxidací Biochemie-8-1-lipidy 72 Polynenasycené MK kys. linolová: 9,12-C18 2-C8 cis další enzymy umožňují kompletní oxidaci Biochemie-8-1-lipidy 73 MK s lichým počtem C poskytují propionyl propionyl-CoA CO2 + H2O racemasa D-methylmalonyl-CoA L-methylmalonyl-CoA sukcinyl-CoA CH3CH2CO -S-CoA ATP ADP biotin CH COO- CO-S-CoA CH3 C H COO- CO-S-CoA CH3CH2-CH2 COO- CO-S-CoA B12 vzniká i metabolismem některých AK Biochemie-8-1-lipidy 74 -oxidace MK je významným zdrojem energie Kdy probíhá ? Jestliže buňka potřebuje energii a nemá dost glukosy -oxidace probíhá v postresorpční fázi a při hladovění zejména ve svalech, myokardu a v játrech Biochemie-8-1-lipidy 75 Lipidy v postresorpční fázi (glukagon) játra Acetyl-CoA sval MK tuková tkáň MK + glycerol-P TAG MK-albumin Acetyl-CoA účinek glukagonu Biochemie-8-1-lipidy 76 NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 13 Biochemie-8-1-lipidy 77 Lipidy v postresorpční fázi • V tukové tkáni nastává lipolýza (hormon senzitivní lipasa) • MK jsou transportovány v ECT ve vazbě na albumin • MK jsou zdrojem energie pro svaly a myokard Biochemie-8-1-lipidy 78 Ketolátky Acetacetát, 3-hydroxybutyrát - metabolicky využitelné aceton - odpadní produkt • produkovány játry • přechází do krve • jsou zpracovány extrahepatálními tkáněmi • hladina se zvyšuje při hladovění, diabetu • poměr glukagon/inzulin >>> 1 Biochemie-8-1-lipidy 79 Jsou metabolizovány extrahepatálně za zisku energie  Zvýšená mobilizace MK z tukové tkáně  transport do jater  zvýšená produkce acetyl-CoA -oxidací  kapacita citrátového cyklu převýšena (nedostatek oxalacetátu)  syntéza ketolátek Příčiny vzniku ketolátek Jejich zvýšená produkce spojena s ketoacidózou  Dvě ketolátky jsou středně silné kyseliny Biochemie-8-1-lipidy 80 Vzájemný vztah ketolátek H3C C CH3 O H3C CH CH2 C O OH OH H3C C CH2 O C O O H - CO2 - 2H + 2H -hydroxymáselná kyselina acetoctová kyselina aceton Kyselina pKA Acetoctová -Hydroxymáselná 3,52 4,70 Biochemie-8-1-lipidy 81 Syntéza ketolátek matrix mitochondrie jaterní buňky transport krví do extrahepatálních tkání http://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/241144 /mod_page/content/4/ketola%CC%81tk y-schema.jpg Biochemie-8-1-lipidy 82 • v krvi je vždy stopová koncentrace ketolátek • jejich produkce stoupá při hladovění nebo při nekompenzovaném diabetu • nevyužitý acetyl-CoA z odbourání MK v játrech je využit pro zisk energie v extrahepatálních tkáních • „ketolátky jsou rozpustné tuky“ Tvorba ketolátek Biochemie-8-1-lipidy 83 Ketolátky jako zdroj energie v extrahepatálních tkáních H3C C CH2 O COOH sukcinyl-CoA sukcinát H3C C CH2 O C SCoA O S H CoA C SCoA O H3C2 CC Energie acetoacetát acetoacetyl-CoA Biochemie-8-1-lipidy 84 NOVÁK, Jan. Biochemie I. Brno: Muni, 2009, Metabolismus lipidů s. 14 Biochemie-8-1-lipidy 85 85 Příčiny vzniku a utilizace ketolátek játra Acetyl-CoA ketolátky ketolátky v krvi CNS CO2 sval MK tuková tkáň MK + glycerol-P TAG MK-albumin Acetyl-CoAnedostatek oxaloacetátu