1 Biochemie 2. Aminokyseliny a peptidy, proteiny biochemie_2_1 2 Aminokyseliny a proteiny 2.1) Aminokyseliny - Třídy aminokyselin - Modifikované AMK v proteinech - AMK stereoizomery - Titrace AMK - Reakce AMK 2.2) Peptidy 2.3) Struktura proteinů - Struktura proteinů - Vláknité proteiny - Globularní proteiny biochemie_2_1 Aminokyseliny  substituční deriváty karboxylových kyselin které obsahují skupinu –COOH a –NH2  ze živých organismů bylo izolováno několik set AMK  nejdůležitějších je 20, ze kterých jsou zbudovány bílkoviny – kódované AMK  jako kódované se označují proto, že informace o jejich zařazení do bílkovin je uložena v nukleových kyselinách prostřednictvím genetického kódu  tzn. že pro každou aminokyselinu existuje konkrétní kód nebo kódy tvořené třemi po sobě jdoucími nukleotidy  viz nukleové kyseliny  většina přírodních aminokyselin jsou α-aminokyseliny, mají proto stejný základní skelet  složení: -COOH …kyselá složka: COOH → COO- + H+ -NH2 …zásaditá složka: | NH2 + H+ → NH3 + NH2 R CH COOH  biochemie_2_1 3 Aminokyseliny  stavební jednotky bílkovin  deriváty karboxylových kyseliny  liší se postranním řetězcem (R) postranní řetězec aminoskupina karboxylová skupina C C R NH2 OOH H  biochemie_2_1 4 Prostorové uspořádání  α-aminokyseliny = NH2 skupina na 2. C (Cα)  Cα je chirální → enantiomery D a L C C CH2 OH OH OH H  D-glyceraldehyd L-glyceraldehyd L-aminokyselina C C CH2 OH OH OH H  C C R NH2 OOH H  biochemie_2_1 5 Glycin NH2CH2COOH nemá chirální uhlík (nejjednodušší AK) většina aminokyselin v přírodě: α,L-AK biochemie_2_1 6 Stereochemie aminokyselin Chirální molekuly existují ve dvou formách http://www.imb-jena.de/~rake/Bioinformatics_WEB/gifs/amino_acids_chiral.gifbiochemie_2_1 7 Dva stereoisomery alaninu -uhlík je chirálním centrem Dva stereoisomery se nazývají enantiomery. Tmavě vyznačené vazby jsou projectovány v rovině plátna a šrafované dozadu a dopředu. Horizontální vazby jsou projectovány v rovině plátna a vertikální dozadu a dopředu. biochemie_2_1 8 L-alanin D-alanin Proč je většina aminokyselin v přírodě právě v kofiguraci L a ne D nevíme.. biochemie_2_1 9 Optická aktivita aminokyselin Aminokyseliny rozpuštěné ve vodě při pH 7.0 stáčejí rovinu polarisovaného světla. (+) alanin, isoleucin, arginin, k. glutamová, kyselina asparagová, kyselina glutamová, lysin, valin. (-) tryptofan, leucin, fenylalanin. Optická otáčivost se mění při změně pH. biochemie_2_1 10 Kódované aminokyseliny  základní stavební jednotky bílkovin  mají svoji specifickou tRNA  existuje 21 kódovaných aminokyselin  některé si organismus neumí sám vytvořit a musí je přijímat v potravě - esenciální  liší se svými postranními řetězci (-R) V roce 1986 objevena 21. kódovaná aminokyselina selenocystein. Selenocystein se váže na speciální tRNA, která nese antikodon UCA. Tento antikodon rozeznává UGA kodon na mRNA, což je za normálních okolností stopkodon – žádná aminokyselina by se v tomto případě neměla zařadit a prodlužování proteinu by se mělo zastavit. To, že se zařadí aminokyselina selenocystein, je způsobeno sekvencí v bezprostředním okolí kodonu UGA. Selenocystein se vyskytuje např. v selenoproteinech formiátdehydrogenázách.[1] biochemie_2_1 11 Selenocystein C C CH2 OO - HNH3 + SeH  v selenoproteinech – enzymy, kde Se je redukčním centrem (redukují volné kyslíkové radikály)  v deiodinasach – regulují působení thyroidních hormonů C C CH2 OO - HNH3 + SHselenocystein (Sec) cystein (Cys) C C CH2 NH3 + OO - H OH serin (Ser) biochemie_2_1 12 13 Aminokyseliny  Standardní AMK ( v proteinech, 21), proteinogenní  Nestandardní AMK (modifikované po začlenení do polypeptidu) Obecná struktura L- a- aminokyselina prolin α-iminokyselina http://awaremed.com/addictioneducation/wp- content/uploads/2014/07/amino-acid-structure.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu mb/9/92/Beta_alanine_comparison.svg/317px- Beta_alanine_comparison.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu mb/d/d7/L-proline-skeletal.png/995px-L-proline- skeletal.png biochemie_2_1 biochemie_2_1 14 Postranní řetězce aminokyselin C C OO - HNH3 + CH2 CH2 CH2 CH2 NH3 + C C CH OO - HNH3 + CH3 CH3 C OO - NH2 + C C CH2 OO - HNH3 + C C CH2 OO - HNH3 + OH C C CH2 OO - HNH3 + SH hydrofobní postranní řetězce polární postranní řetězce kyselý postranní řetězec zásaditý postranní řetězec C C CH2 OO - HNH3 + C OO - C C CH2 OO - HNH3 + ONH2 biochemie_2_1 15 K čemu slouží aminokyseliny v organismech?  dodávají a přenášejí N (esenciální prvek)  jsou základní stavební jednotkou proteinů  v případě hladovění mohou být alternativními zdroji energie a prekurzory pro tvorbu sacharidů  slouží jako neurotransmitery a hormony– některé samy o sobě, jiné jako výchozí látky pro jejich tvorbu  podílejí se na syntéze lipidové dvojvrstvy, nukleotidů, alkaloidů atd..  a mají mnoho dalších funkcí biochemie_2_1 16 17 Označení aminokyselin http://patentimages.storage.goog leapis.com/WO2004022747A1/i mgf000026_0001.png biochemie_2_1 C C R OO - NH3 + H C C R O NH2 H O C C R OOH NH3 + H H+ OHElektrický náboj aminokyselin kation anionamfion neutrální pH (fyziologicé)nízké pH vysoké pH aminokyselina je elektroneutrální Aminokyseliny mohou mít pozitivní, negativní nebo žádný náboj biochemie_2_1 18 19 Titrace aminokyselin  Aminokyseliny mohou mít pozitivní, negativní nebo žádný náboj  -COOH a -NH3 slabě kyselé skupiny existují v roztoku v iontové rovnováze: amfoterní zwitterion (neutralní, fyziologické pH) - Úplná disociace COOH a NH2 skupin za fyziologického pH http://cdn1.askiitian s.com/Images/2014 728-179154-5129- zwitterion.png biochemie_2_1 Isoelektrický bod  pI  pI = pH, kdy je celkový elektrický náboj aminokyseliny nulový (amfion), pro každou aminokyselinu jiné C C R OO - NH3 + H biochemie_2_1 20 Jednoduchá monoamino monokarboxylová aminokyselina je diprotická kyselina (poskytuje proton) když je plně protonizovaná. biochemie_2_1 21 Aminokyselina má characteristickou titračná křivku Plně protonizovaná forma je při nejnižším pH Při pH, kdy pK1 = 2.34 je přítomná ekvimolární koncentrace donoru protonu a akceptoru protonu. + Dipolární iont + Při pH, kdy pK = 9.60 je přítomná ekvimolární koncentrace donoru protonu a akceptoru protonu. donor protonu akceptor protonu donor protonu akceptor protonu Izoelektrický bod biochemie_2_1 22 protonizovaná forma neprotonizovaná forma (konjugovaná báze) HA H+ A-+ Ka [HA] [H+] [A-] = = Ka x [A-] [HA] [H+] - log[H+]-log Ka-log [A-] [HA] = pH = pKa log [A-] [HA]+ Henderson/Hasselbachova rovnice a pKa biochemie_2_1 23 Acidobazické vlastnosti • pH při, kterém je výsledný náboj nulový se nazývá izoelektrický bod pI • je charakteristický pro každou AMK • má vliv na fyzikální i chemické vlastnosti AMK pI = (pK1 + pK2 )/2 (pK1 + pK2 = disociační konstanty), graf !!! • pI: neutrální AMK = 4,8 – 6,3 zásadité AMK = 7,6 – 10,8 kyselé AMK = 2,7 – 3,2 • tato vlastnost se často využívá při separaci a identifikaci aminokyselin (elektroforéza – izoelektrická fokusace) biochemie_2_1 24 Aminokyseliny se obecně dělí na skupiny podle polarity postranních řetězců Východiskem pro dělení aminokyselin je to, že mají:  nepolární postranní řetězec  polární postranní řetězec  polární nabitým postranní řetězcem Klasifikace aminokyselin biochemie_2_1 25 26http://www.personal.psu.edu/staff /m/b/mbt102/bisci4online/chemist ry/charges.gif biochemie_2_1 Nepolární aminokyseliny Nepolární aminokyseliny mají ve svém postranním řetězci pouze uhlík a vodík, obecně nejsou reaktivní. Fakt, že jsou hydrofóbní, je předurčuje k tomu, aby pomáhaly proteinům uspořádávat se do 3-D struktury biochemie_2_1 27 Glycin (Gly) Alanin (Ala) Valin (Val) Leucin (Leu) Isoleucin (Ile) Nonpolární (hydrofóbní) postranní řetězce R Prolin (Pro) Tryptofan (Trp) Fenylalanin (Phe) Methionin (Met) http://www.indstate.edu/thcme/mwking/amino-acids.html biochemie_2_1 28 Alanin, valin, leucin a isoleucin mají saturovaný postranní řetězec s vodíkem a uhlíkem, leucin a isoleucin jsou isomery. Glycin – postranní řetězec tvoří pouze vodík Alanin Valin Leucin Isoleucin biochemie_2_1 29 Methionin má v postranním řetězci síru. Fenylalanin je alanin s benzenovým jádrem. Je velice hydrofóbní a vyskytuje se v globulárních proteinech. Methionin Fenylalanin biochemie_2_1 30 Tryptofan je strukturně podobný alaninu, s indolovou skupinou namísto aromatického kruhu fenylalaninu. Je hydrofóbní a také pomáhá sbalovat globulární proteiny. Prolin je iminokyselina. Mezi aminokyselinami je výjimečný, postranní řetězec se stáčí do kruhu a váže se na kostru aminokyseliny. Je málo reaktivní. biochemie_2_1 31 Mají v postranním řetězci kyslík, síru a nebo dusík a proto jsou polární. Snadno interagují s vodou, jsou hydrofilní. Jsou velmi dobře rozpustné ve vodě. Polární (hydrofilní) aminokyseliny biochemie_2_1 32 Polární (hydrofilní) postranní řetězce R Serin (Ser) Cystein (cys) Glutamin (Gln) Asparagin (Asn) Tyrosin (Tyr) Threonin (Thr) http://www.indstate.edu/thcme/mwking/amino-acids.html biochemie_2_1 33 Serin a threonin mají –OH skupinu a jsou velmi polární. Hrají významnou úlohu při fosforylačních reakcích (v aktivním místě enzymů). Tyrosin je fenylalanin s hydroxylovou (-OH) skupinou. Je velmi polární, slabou kyselinou. Má důležitou katalytickou funkci v aktivním místě enzymů (reverzibilní přenos fosfátové skupin). biochemie_2_1 34 Cystein obsahuje síru a thyolová (-SH) skupina je velice reaktivní. Dva cysteiny vytváří kovalentní vazbu (disulfidický můstek). Ten je důležitý pro stabilizaci prostorového uspořádání proteinu. SHHS CH2CH2CH CH COOHCOOH NH2 NH2 - - - - - SSbiochemie_2_1 35 Asparagin a glutamin jsou amidy kyselin asparagové a glutamové. Jejich postranní řetězce obsahují druhou aminoskupinu, která neionizuje. Asparagin Glutamin biochemie_2_1 36 Asparagová kyselina (Asp) Glutamová kyselina (Glu) Negativně nabité (nepolární) postranní řetězce R Asparagová a glutamová kyselina obsahují druhou COO- skupinu a jsou negativně nabité. Proteinu dodávají celkový záporný náboj. biochemie_2_1 37 Pozitivně nabité (nepolární) postranní řetězce R e-aminoskupina guanidinová skupina imidazolová skupina Lysin (Lys) Arginin (Arg) Histidin (His) Lysin a arginin mají oba pK kolem 10 a jsou proto vždy při neutrálním pH pozitivně nabité. Histidin je zajímavý v tom, že jeho pK je 6.5 a proto může být bez celkového náboje nebo pozitivně nabitý. Histidin hraje důležitou roli v katalytickém mechanismu enzymových reakcí, často se vyskytuje v aktivním místě enzymu. Jako součást hemoglobinu reguluje pH krve.biochemie_2_1 38 Dělení aminokyselin podle chemického složení malé aminokyseliny – glycin, alanin větvené aminokyseliny – valine, leucine, isoleucine hydroxy aminokyseliny (-OH skupina) – serin, threonin aminokyseliny se sírou – cystein, methionin aromatické aminokyseliny – fenylalanin, tyrosin, tryptofan kyselé aminokyseliny a jejich deriváty – asparagová kyselina a asparagin, glutamová kyselina a glutamin bazické aminokyseliny – lysin, arginin, histidin iminokyselina - prolin biochemie_2_1 39 Esenciální aminokyseliny u člověka • přísun z potravy • člověk není schopen syntetisovat jejich uhlíkovou kostru Arginin* Histidin* Isoleucin Leucin Valin Lysin Methionin Threonin Fenylalanin Tryptofan * Esenciální pouze u dětí, ne u dospělých biochemie_2_1 40 Neesenciální aminokyseliny • není potřeba jejich přísun potravou • vznikají transaminací -ketokyselin a následnými dalšími reakcemi Alanin Asparagin Aspartát Glutamát Glutamin Glycin Prolin Serin Cystein (z Met*) Tyrosin (Phe*) * Esenciální aminokyseliny biochemie_2_1 41 Málo běžné aminokyseliny vyskytující se v proteinech hydroxyprolin a hydroxylysin v kolagenu a elastinu 6-N-methyllysin složka myosinu g-karboxyglutamát složka prothrombinu a dalších proteinů vázajících Ca2+ biochemie_2_1 42 Desmosin příčná vazba v elastinu Ornitin a citrulin intermediáty biosyntézy argininu a močovinového cyklu biochemie_2_1 43 Ninhydrinová reakce Toto silně oxidační činidlo oxidativně dekarboxyluje aminokyselinu. Amoniak a hydrindantin, který vznikne z ninhydrinu, vytvoří modročervenou barvu biochemie_2_1 44 45 Optické vlastnosti AMK a proteinů TEST http://web.campbell. edu/faculty/nemecz/ 323_lect/amino/ima ges/spectrum.jpg biochemie_2_1 46 Absorpce spektra Trp & Tyr Lamber - Beerův zákon: A = ecl. Používán na zjištění koncentrace proteinů biochemie_2_1 1) Reakce AMK - kondenzace • reakce, při kterých dochází k propojování AMK do řetězců • reakce –COOH skupiny 1. AMK s –NH2 skupinou 2. AMK za současného odštěpení vody • vzniká dipeptid až polypetid (tj. bílkovina) • přítomnost peptidické vazby – BIURETOVA reakce (vzniká biuret = modrofialové zabarvení, peptid + Cu2+ v alkalickém prostředí) R2O R1 COOH NH2 CH C N CH H R1 NH2 CH C O OH R2 N CH COOH H H + N-konec C-konec - H2O peptidová vazba biochemie_2_1 47 Příklad biochemie_2_1 48 2) Reakce AMK - dekarboxylace • reakce, které si využívají při odbourávání nadbytečných AMK CH COOHR NH2 CH2R NH2 + CO2 biochemie_2_1 49 3) Reakce AMK - transaminace • reakce slouží k přenosu aminoskupiny z jedné molekuly na druhou • z kyseliny, která je v nadbytku se může vyrobit AMK potřebná R1 NH2 CH COOH R2 O C COOH+ R1 O C COOH R2 NH2 CH COOH+ biochemie_2_1 50 4) Reakce AMK - oxidační deaminace • reakce sloužící při získávání energie z AMK a bílkovin (např. při hladovění) • úplným odbouráním AMK vzniká oxid uhličitý, voda a amoniak NH2 R CH COOH NH R C COOH O R C COOH + NH3 OH2 - 2 H imin biochemie_2_1 51 Tvorba proteinů - vznik peptidové vazby C C R 1 NH3 + O O - H C C R 2 N + O O - HH H H + OH2 C C R 1 NH3 + O H C C R 2 N O O - HH peptidová vazba dipeptid biochemie_2_1 52 peptidová vazba je vazbou kovalentní, je rigidní – vazba C-N má částečně charakter dvojné vazby v důsledku rezonance, atomy se kolem ní nemohou volně otáčet tyto dvě vazby jsou jednoduché, umožňují volnou rotaci atomů, takže dlouhé řetězce aminokyselin jsou vysoce pohyblivé C C R 1 NH3 + O H C C R 2 N O O - HH C C R 1 NH3 + H C C R 2 N + O O - H O - H biochemie_2_1 53 při pH~7 je stabilní i při 100°C hydrolyzuje se v silně kyselém nebo zásaditém prostředí nebo pomocí enzymů stabilita peptidové vazby: biochemie_2_1 54 55 Reakce aminokyselin - Peptidická vazba - Disulfidový můstek http://www.blc.arizona.edu/courses/schaf fer/182/PeptideBond-HiRes.JPEG http://guweb2.gonzaga.edu/faculty/cronk/ biochem/images/disulfide_bond_formati on.gif biochemie_2_1 56 Primární struktura: Peptidická vazba, mezi AMK Mezi -karboxylovou skupinou jedné AMK & -amino skupinou jiné AMK 2 AMK Dipeptid Ztráta H2O Rovnováha upřednostňuje hydrolýzu, a proto biosyntéza peptidových vazeb vyžaduje volný vstup energie Peptidové vazby jsou kineticky stabilní Tvorba peptidické vazby kondenzací. Amino skupina jedné AMK (s R2 skupinou) se účastní jako nukleofil , aby nahradila hydroxylovou skupinu druhé AMK (s R1 skupinou) za vytvoření peptidické vazby. Amino skupina je dobrý nukleofil, zatímco hydroxylová skupina je slabě odštěpitelná skupina a není tedy ihned nahrazena. Za fyziologického pH se tato reakce nevyskytuje ve značné míře. http://oregonstate.edu/instru ct/bb450/spring14/stryer7/2 /figure_02_13.jpg biochemie_2_1 57 Polypeptidické vazby jsou planární Šest atomů (Ca, C, O, N, H, Ca) leží v rovině, mezi jedním párem AMK http://oregonstate.edu/i nstruct/bb450/spring14 /stryer7/2/figure_02_1 8.jpg biochemie_2_1 58 Polypeptidový řetězec je orientovaný http://oregonstate.ed u/instruct/bb450/spr ing14/stryer7/2/figu re_02_14.jpg biochemie_2_1 59 Hlavní řetězec neboli páteř Konstantní hlavní řetězec: pravidelně se opakující část Rozdílný postranní řetězec (R-skupiny): variabilní část AMK jednotky v polypeptidu se nazývají zbytky, které obsahují Karbonylovou skupinu; dobrý akceptor vodíkové vazby, Amino skupinu(kromě Pro); dobrý donor vodíkové vazby http://oregonstate.edu/instruct/bb450/ spring14/stryer7/2/figure_02_15.jpgbiochemie_2_1 60 Délka vazeb v peptidové vazbě http://oregonstate.edu /instruct/bb450/sprin g14/stryer7/2/unnum bered_02_p36.jpg http://o.quizl et.com/Wpor YW0r9DIqu pDOSjrgrQ_ m.jpg biochemie_2_1 61 Peptidová vazba: charakter dvojné vazby Zabraňuje rotaci kolem vazby Délka vazby: C-N peptid = 1.32 A C-N jednoduchá= 1.49 A C-N dvojná= 1.27 A Možné dvě (cis & trans) konfigurace. Vyskytuje se pouze trans biochemie_2_1 62 Trans & cis peptidy Cis konfigurace má stérickou překážku; trans silně preferovaná http://oregonstate.edu/instruct /bb450/spring14/stryer7/2/fig ure_02_20.jpg biochemie_2_1 63 Trans & cis X-Pro N prolinu je vázán na dva tetraedrické C: Stérická překážka v obou formách, nižší preference pro trans http://oregonstate.edu/instruct/bb45 0/spring14/stryer7/2/figure_02_21.j pg biochemie_2_1 64 Rotace vazeb v polypeptidu Amino skupina C & karbonalová skupina C jsou čisté jednoduché vazby, Umožňují rotaci Volnost v rotaci umožňuje proteinu sbalení v různých formách Úhel vzpětí: měření rotace mezi -180o & +180o http://oregonstate.edu/instru ct/bb450/spring14/stryer7/2 /figure_02_22a.jpg biochemie_2_1 65 Oxidace cysteinu -Vysoce reakticní SH- (thiolová skupina cysteinu) - reverzibilní oxidace – vznik disulfidu -CYSTIN (disulfid) – -DISULFIDICKÝ MŮSTEK -- jeden řetězec, 2 separované řetězce -V proteinech: stabilita http://classconnection.s3.amazona ws.com/1860/flashcards/701479/j pg/cysteine-dimer.jpg biochemie_2_1 66 Cross link (disulfidické můstky) Vyskytují se hlavně v extracelulárních proteinech biochemie_2_1 Peptidy a proteiny • v těle vznikají proteosyntézou v cytoplazmě buněk • proteosyntéza probíhá na ribozomech • 2 – 50 AK: peptid • > 50 AK: protein (bílkovina) biochemie_2_1 67 Názvosloví peptidů • pořadí aminokyselin (=jejich sekvenci) čteme od N konce k C konci • k názvu aminokyselin přidáme koncovku –yl • např.: Tyrozylalanylcystein • H2N-Tyr-Ala-Cys-COOH • většina peptidů a proteinů mají triviální názvy (glutathion, hemoglobin, kolagen) biochemie_2_1 68 Některé významné peptidy v našem těle CH2 C O CH C CH2 NH O CH2CNH O O - CH2CH SH NH3 + C O - O glutathion – tripeptid, v těle působí proti oxidativnímu stresu tvorbou disulfidových můstků některé hormony: oxytocin, vazopresin, glukagon, ... také některé jedy a mnoho dalších významných látek Umělá příprava polypeptidů by mohla vést k získání bezpečných vakcín.biochemie_2_1 69 CH2 C O CH C CH2 NH O CH2CNH O O - CH2CH SH NH3 + C O - O 2x CH2 C O CH C CH2 NH O CH2CNH O O - CH2CH S NH3 + C O - O CH2 C O CH C CH2 NH O CH2CNH O O - CH2CH S NH3 + C O - O H2 Oxidace glutathionu biochemie_2_1 70 71 Peptidy  Peptidická vazba, výrazná reaktivita  Výrazná biologická aktivita Glutathion Oxytocin Vasopresin Enkefaliny a endorfiny Atriální natriuretický faktor Substance P Bradykinin http://nwpfcommunity.files.wordpress.com/201 3/06/glutathione.gif http://biochemie.wz.cz/img/oxytocin.gif biochemie_2_1 72  Glutathion –  (g-glutamyl-L-cysteinnylglycine) (g-amidová vazba, g-karboxy skupina se účastní na peptidické vazbě) Funkce: - Syntéza proteinů a DNA, Metabolismus xenobiotik (léčiva, toxiny), transport AMK - Redukční činidlo - Chrání buňky před oxidativním poškozením - GSH/GSSG je běžně přítomen v buňkách ve vysoké koncentraci - Významné intracelulární redukční činidlo - Glutathion peroxidáza (methemoglobin) TEST http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Glutathion e-skeletal.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Gl utathione_peroxidase_reductase.svg/620px- Glutathione_peroxidase_reductase.svg.png biochemie_2_1 73 Peptidické hormony •Hormony obratlovců: mnoho malých peptidů vykazuje svůj účinek při velmi nízkých koncentracích. •Hypotalamus: Oxytocin (9 AMK zbytků) sekretován ze zadního laloku hypofýzi a stimuluje kontrakce dělohy Vasopresin bradykinin (9 zbytků) brání zánětu tkání thyrotropin-releasing factor (3 zbytky) tvořen v hypotalamu a atimuluje uvolnění dalšího hormonu; thyreotropinuz přednáho laloku hypofýzi. http://humanphysiology2011.wikispaces.com/file/vi ew/polypeptide_%26_glycoportein_hormones.jpg/2 01094590/720x268/polypeptide_%26_glycoportein_ biochemie_2_1 74 Peptidy  Aspartam L-aspartyl-L-phenylalanine methyl ester, umělé sladidlo známé jako aspartam nebo NutraSweet. http://www.sweetenerbook.com/asset s/img/aspartame.pngbiochemie_2_1 Biochemie-2 75 Peptid Některé extrémně toxické toxiny hub, jako amanitin, Jsou rovněž malými peptidy. http://www.tehnologijahrane.com/wp- content/uploads/2009/07/amanita-phalloides-i- amatoksin-amanitin-toksin-zelene-pupavke.jpg 75biochemie_2_1 76 Leu L -C-C-CONH2-C-CONH2 -C-COOH -C-C-COOH -H -CH3 -C-OH -C-SH -C-C-S-C PPro -C-C C N N+ -C-C-C-C-NH3 + -C-C- -OH -C- N South line Circular line Alifatické Amidy Kyseliny Imino, Cyklické Bazické SíraHydroxy Aromatické -C-C-C-N-C-N N+ = C -C-C-C C -C-C-C C C -C C C C HN C-COOH a-C-C OH Gln QAsn N Asp D Glu EPhe F Arg R Lys K His H Gly G AAAla VVal IIle YTyr Ser S Thr T Met M Cys C Mapa aminokyselin Trp W Nepolárn í Polarní Toto není metabolická dráha TEST biochemie_2_1 77 POLARní NE POLÁRNÍ Tyr His Gly Acidic Neutral Basic Asp Glu Gln Cys Asn Ser Thr Lys Arg Ala Val Ile Leu Met Phe Trp Pro Klasifikace AMK podle polarity Polarita je základní vlastností AMK. TEST biochemie_2_1 biochemie_2_1 78 biochemie_2_1 79 biochemie_2_1 80 81 Struktura a funkce proteinů Proteiny jsou nejvšestrannějšími makromolekulami v živých systémec a mají klíčové funkce v podstatě ve všech biologických procesech 1 Proteiny se skládají z 20 AMK 2 Primární struktura: aminokyseliny spojené peptidovou vazbou tvoří polypeptidový řetězec 3 Sekundární struktura: polypeptidové řetězce se sbalují do pravidelných struktur jako alfa helix, beta list, & obraty & smyčky 4 Terciární struktura: ve vodě rozpustné proteiny se sbalují do kompaktrních struktur s nepolárním jádrem 5 Kvartérní struktura: polypeptidové řetězce se mohou seskupovat do více jednotkových struktur 6 Sekvence aminokyselin v proteinu určuje jeho trojrozměrnou strukturu biochemie_2_1 Biochemie-2 82 Struktura proteinů na různých úrovních https://figures.boundless. com/18576/full/figure- 03-04-09.jpe 82biochemie_2_1 83 Proteiny – Klíčové vlastnosti- široký rozsah funkcí 1. Proteiny jsou lineární polymery sestavené z monomerních jednotek aminokyselin – spontánně složeny do prostorových struktur 2. Proteiny obsahují velké množství funkčních skupin- alkoholy, thioly, thioethery, karboxylové kyseliny, karboamidy, a další základní skupiny - např. chemická reaktivita nezbytná pro funkci proteinů 3. Proteiny mohou interagovat spolu navzájem, s dalšími biologickými makromolekulami za vzniku komplexních struktur 4. Některé proteiny jsou rigidní, zatímco ostatní vykazují určitou flexibilitu- structuralní elementy v cytoskeletu biochemie_2_1 Primární struktura hovězího insulinu First protein to be fully sequenced (by Fred Sanger in 1953). For this, he won his first Nobel Prize (his second was for the Sanger dideoxy method of DNA sequencing). 84biochemie_2_1 85 Bovinní insulin: AMK sekvence 1953, Fred Sanger stanovil sekvenci inzulinu, mezník! Ukázáno vůbec poprvé, že protein má přesně definovanou sekvenci Také dokázáno, že jsou přítomny pouze L-aminokyseliny spojené peptidickou vazbou Nyní je známa AMK sekvence > 100,000 proteinů 1950-1960 léta: studie rovněž dokázaly genetické ovlivnění sekvence Každá z 20 AMK je kódována jednou nebo více specifickými sekvencemi 3 nukleotidů. http://cnx.org/resources/20a380bd2 28cff5ec1a23622e0d2a596/Figure_ 03_04_04.jpg biochemie_2_1 Molekulární údaje o některých proteinech 86biochemie_2_1 Proteinové databaze  http://web.expasy.org/protparam/ 87biochemie_2_1 88biochemie_2_1 89biochemie_2_1 Evoluce a konservace proteinové sekvence Translation elongation factor Tu/1 Myoglobin 90biochemie_2_1 Genetický kód 91biochemie_2_1 DNA RNA Protein 92biochemie_2_1 Iniciační aminokyseliny v procesu translace N-Formylmethionine in prokaryotes Just methionine in eukaryotes N H H N S CH3 O R OO H H3N H N S CH3 O R O 93biochemie_2_1 Aktivace tRNAs specifickou AK 94biochemie_2_1 Translace z mRNA do Proteinu 95biochemie_2_1 Aktivita Ribosomální Peptidyl Transferase Note: the catalytic component of the ribosome’s peptidyl transferase activity is RNA; it’s an example of a catalytic RNA or ribozyme. 96biochemie_2_1 Tvorba disulfidických vazeb v insulinu 97biochemie_2_1 Biochemie-2 98 Shrnutí 1) Aminokyseliny mohou být kovalentně spojeny peptidickou vazbou za vzniku peptidů a proteinů. Buňky obecně obsahují tisíce různých proteinů, každý s jinou biologickou aktivitou. 2. Proteiny mohou být velmi dlouhé polypeptidové řetězce o 100 až několik tisíc zbytků. Ačkoli některé přirozeně se vyskytující peptidy mají jen velmi málo zbytků. Některé proteiny jsou složeny z několika nekovalentně asociovaných polypeptidů; podjednotek. Jednoduché proteiny se hydrolýzou rozkládají pouze na AMK; konjugované proteiny navíc obsahují další složku např. kov nebo prostetickou skupinu. 3. Sekvence aminokyselin v proteinu je charakteristická pro každý protein a nazývá se primární struktura. Toto je jedna ze čtyř obecně rozlišovaných úrovní struktury proteinů. 98biochemie_2_1 Metody v proteinové biochemii 99biochemie_2_1 Gelová elektroforeza 100biochemie_2_1 Polyamfolitní charakter peptidu a izoelektrický bod Isoelectric Point (pI), pH at which molecule has net zero charge, determined using computer program for known sequence or empirically (by isoelectric focusing). Group pKa -NH3 + 9.7 Glu g-COOH 4.2 Lys e-NH3 + 10.0 -COOH 2.2 101biochemie_2_1 102biochemie_2_1 Isoelektrická fokusace Electrophoresis through polyacrylamide gel in which there is a pH gradient. 103biochemie_2_1 104biochemie_2_1 2D gelová elektroforesa  Separace proteinů založená na isoelektrickém bodě v prvním rozměru  Separace proteinů zložená na molekulové hmotnosti v 2. směru 105biochemie_2_1 Vysolování: precipitace, srážení síranem amonným – proteinová frakcionace 106biochemie_2_1 Centrifugace Centrifugation Methods •Differential (Pelletting) – simple method for pelleting large particles using fixedangle rotor (pellet at bottom of tube vs. supernatant solution above) •Zonal ultracentrifugation (e.g., sucrosegradient) – swinging-bucket rotor •Equilibrium-density gradient ultracentrifugation (e.g., CsCl) – swinging-bucket or fixed-angle rotor Low-speed, high-speed, or ultracentrifugation: different spin speeds and g forces 107biochemie_2_1 Zonalní centrifugace v gradientu sacharosy: gradientová preparativní ultracenrifugace Separates by sedimentation coefficient (determined by size and shape of solutes) 108biochemie_2_1 Sacharosová gradietová preparativní ultracenrifugace 109biochemie_2_1 Gradientová ultracentrifugace založená na stejné hustotě  využívá se Meselsen-Stahl experimentu, rozdělení na základě hustoty rozpuštěných látek.  Nevyžaduje předpřipravený gradient  Nalijte hustý roztok rychle rozptylující látky ve zkumavce (obvykle CsCI).  Gradientem hustoty se vytvoří během odstřeďování ("self-generování gradientu")  Rozpuštěné látky migrují podle jejich hustotý, rychlosti sedimentace (kde hustota rozpuštěné látky = hustota roztoku CsCl). 110biochemie_2_1 Chromatografie na koloně Flow-through Eluate 111biochemie_2_1 Různé typy chromatografie  Gelová filtrace / molekulární síto - dělí podle velikosti (molekulové hmotnosti) proteinů  Iontoměničová (katex a výměna aniontů) - odděluje od povrchového náboje na proteiny Katexová: odděluje na základě kladných nábojů rozpuštěných látek / proteinů matrix je záporně nabitý Anexová: odděluje na základě záporných nábojů rozpuštěných látek / proteinů, matice je pozitivně nabitá  Hydrofobní -odděluje od hydrofobnosti proteinů  Afinitní - odděluje nějakou unikátní závaznou charakteristiku proteinu zájmu afinitní matrix ve sloupci 112biochemie_2_1 Iontoměničová chromatografie 113biochemie_2_1 Gelová filtrace 114biochemie_2_1 Afinitní chromatografie 115biochemie_2_1 Štěpení polypetitdového řetězce pro analýzu  Silná kyselina (např, 6 M HCl) – nespecifické  Sekvence specifické pro proteolytické enzymy (proteázy)  Sekvence specifické - chemické štěpení (např, štěpení bromkyanem na zbytcích methioninu) 116biochemie_2_1 Specifické proteázy 117biochemie_2_1 Štěpení – methioninové zbyky pomocí kyanogen Bromidu 118biochemie_2_1 119biochemie_2_1 Proteinové sekvenace pomocí Edman Degradace PTH = phenylthiohydantion F3CCOOH = trifluoroacetic acid PTC = phenylthiocarbamyl 120biochemie_2_1 Identifikace N-koncové AA Note: Identification of C-terminal residue done by hydrazinolysis (reaction with anhydrous hydrazine in presence of mildly acidic ion exchange resin) or with a C-terminus-specific exopeptidase (carboxypeptidase). NO2 121biochemie_2_1 Separace AA pomocí HPLC 122biochemie_2_1 Idenifikace proteinů pomocí hmotnostní spektrometrie 123biochemie_2_1 Idenifikace proteinů pomocí hmotnostní spektrometrie Dva hlavní přístupy: 1. Peptide hmotnost otisků prstů: proteolytické štěpení bílkovin, pak stanovení m / z peptidů MS (např, MALDI-TOF a ESI-TOF), hledání "otisk prstu" proti databázi. Úspěch je závislé na kvalitě / úplnost databáze pro konkrétní proteomu. 2. Tandem MS (MS / MS - ​​například nanoLC-ESI-MS / MS): proteolytické štěpení bílkovin, separaci a stanovení m / z každého (MS-1), pak určení kolizí indukované disociace fragmentu spektra pro každý peptid (MS-2). Poskytuje kontext / sekvenčně závislé informace, takže spíš dělat novo metodou sekvenování. 124biochemie_2_1 Locating Disulfide Bonds O O- I iodoacetate 125biochemie_2_1 Determing Primary Structure of an Entire Protein 126biochemie_2_1 Reactions in Solid-Phase Peptide Synthesis 127biochemie_2_1 128biochemie_2_1 129 Aminokyseliny  Proteiny jsou polymery aminokyseliny, kde je každý aminokyselinový zbytek navázán na svého souseda specifickým typem kovalentní vazby.  L-α-aminokyseliny a jejich deriváty se podílí na rozličných buněčných funkcí jako nervový přenos a biosyntéza porfyrinů, purinů, pyrimidinů a močoviny.  Existuje více než 300 AK, 21 v proteinech savců… Proteiny: Esenciální pro všechny organismy  AMK  Peptidy  Polypeptidy  Proteiny; více než 50 AMK biochemie_2_1 130 Funkce aminokyselin  Primární funkce (součást proteinů)  Chemický přenašeč: - Neurotransmitery (substance z jedné nervové buňky, - Které ovlivňují funkci druhé nervové buňky) - GABA (γ-amino máselná kyselina), glycin, serotonin (tryptofan) - Hormony (chemické přenašeče….produkovány jedním typem buněk a regulují funkci jiných typů buněk) - Thyroxin (tyrozin) - Indolkarboxylová kyselina (rostliny) - Prekurzory pro molekuly obsahující dusík - Nukleotidy, hem, chlorofyl - Metabolické intermediáty: arginin, citrulin, ornithin – cyklus močoviny TEST http://www.chemieunterricht.de/dc2/essig/images/ hac-31.gif http://www.pearsonhighered.com/mathews/ST/TH YROXIN.GIF biochemie_2_1