Biochemie-2-2-proteiny-cz 1 Biochemie 2. 2 Struktura a funkce proteinů http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:PBB_Pr otein_VWF_image.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 2 Proteiny – klíčové vlastnosti- široký rozsah funkcí 1. Proteiny jsou lineární polymery sestavené z monomerních jednotek aminokyselin – spontánně složeny do prostorových struktur 2. Proteiny obsahují velké množství funkčních skupin- alkoholy, thioly, thioethery, karboxylové kyseliny, karboamidy, a další základní skupiny - např. chemická reaktivita nezbytná pro funkci proteinů 3. Proteiny mohou interagovat spolu navzájem, s dalšími biologickými makromolekulami za vzniku komplexních struktur 4. Některé proteiny jsou rigidní, zatímco ostatní vykazují určitou flexibilitu- strukturlní elementy v cytoskeletu Biochemie-2-2-proteiny-cz 3 Funkce proteinů  1) Katalýza – Enzymy (proteiny, které řídí a urychlují 1000 biochem. reakcí, mírné podmínky, teplota)  2) Struktura (strukturní materiály, poskytují ochranu a podporu, specifické pvlastnosti – kolagen, elastin, fibroin)  3) Pohyb (všechny typy pohybu v buňce, aktin, tubulin, další cytoskeletární proteiny)  4) Obrana (protekce, keratocyty v kůži, proteiny krevní srážlivosti-fibrinogen, trombin; imunoglobuliny)  5) Regulace (hormony inzulin, gluckagon, růstový hormon)  6) Transport (nosiče molekul nebo iontů přes membránu, Na+K+ATPáza, glukózový přenašeč, hemoglobin, lipoproteiny) TEST Biochemie-2-2-proteiny-cz 4 http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_stru cture#mediaviewer/File:Main_protein_ structure_levels_en.svg Úrovně popisu organismu – velikost proteinů jednoduché molekuly, atomy makromolekulární látky (proteiny, polysacharidy) buňky orgány Biochemie-2-2-proteiny-cz 5 Proteiny – nativní konformace • proteiny jsou molekuly s velmi složitou strukturou • po syntéze polypetidu, se řetězec skládá do své přirozené (nativní) konformace - trojrozměrná struktura s nejnižší energií - stav, kdy může protein plnit svojí biologickou funkci funkční protein nefunkční rozbalený polypeptidový řetězecBiochemie-2-2-proteiny-cz 6 Skládání proteinů C CNH3 + OH C C CH2 N O HH C C H N O HHCH2 CH2 C O NH2 SH C C CH2 N O HH C C H N O O - CH2H OH -Gln-Cys-Gly-Ser-Pherůzné úrovně pohledu na proteiny protein jako celek – kvartérní struktura kostra proteinu – aminokyselinové složení primární struktura terciární struktura sekundární struktura 1 2 3 4 Biochemie-2-2-proteiny-cz 7 Biochemie-2-2-proteiny-cz 8 1) Primární struktura • pořadí (sekvence) aminokyselin • polypeptidový řetězec, ve kterém jsou aminokyseliny spojeny peptidovou (kovalentní) vazbou • primární struktura proteinů je přímý obraz genetické informace • základní řetězec, pořadí a typy aminokyselin určují, jak bude protein prostorově uspořádán (např. hydrofobní postranní řetězce aminokyselin se shlukují uvnitř proteinů, aby se nedostaly do styku s vodou) • záměna jen jedné aminokyseliny může způsobit nefunkčnost proteinu (př. srpkovitá anemie) Biochemie-2-2-proteiny-cz 9 Biochemie-2-2-proteiny-cz 10 Primární struktura http://orion.chemi.muni.cz/e_learning/=Texty/04 -Peptidy/04-Peptidy_soubory/image019.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 11 Peptidová vazba – trans konfigurace http://oldweb.izip.cz/ds3/hypertext/AJDOB.htm http://orion.chemi.muni.cz/e_learning/=Texty/04- Peptidy/04-Peptidy.htm Biochemie-2-2-proteiny-cz 12 Peptidové vazba ležící v rovině zaujímají torzní úhel http://orion.chemi.muni.cz/e_learning/=Texty/04 -Peptidy/04-Peptidy.htm 2) Sekundární struktura  polypetidové řetězce se skládají do několika strukturních prvků  dva základní jsou: α-helix (šroubovice) a β-skládaný list, ale existují i další  sekundární strukturu stabilizují H-můstky (vodíkové vazby) Biochemie-2-2-proteiny-cz 13 Biochemie-2-2-proteiny-cz 14 Sekundární struktura proteinů • Vyjadřuje místní konformaci některých částí polypeptidového řetězce Typy: • α helix • ß skládaný list • ß smyčka • Vodíková vazba • mezi karbonylovou skupinou a N-H v polypeptidu Pauling and Corey Předpověděli existenci těch sekundírních struktur v roce 1951, několik let před tím než byla objasněna struktura prvního proteinu Primární struktura hovězího insulinu First protein to be fully sequenced (by Fred Sanger in 1953). For this, he won his first Nobel Prize (his second was for the Sanger dideoxy method of DNA sequencing). 15Biochemie-2-2-proteiny-cz 16 Bovinní insulin: AMK sekvence 1953, Fred Sanger stanovil sekvenci inzulinu, mezník! Ukázáno vůbec poprvé, že protein má přesně definovanou sekvenci Také dokázáno, že jsou přítomny pouze L-aminokyseliny spojené peptidickou vazbou Nyní je známa AMK sekvence > 100,000 proteinů 1950-1960 léta: studie rovněž dokázaly genetické ovlivnění sekvence Každá z 20 AMK je kódována jednou nebo více specifickými sekvencemi 3 nukleotidů. http://cnx.org/resources/20a380bd2 28cff5ec1a23622e0d2a596/Figure_ 03_04_04.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz Biochemie-2-2-proteiny-cz 17 α - helix -Rigidní vláknitá struktura, - pravotočivá spirálovitá konformace - 3.6 AMK na jednu otočku -Vodíkové vazby mezi N-H skupinou každé AMK a CO skupinou vzdálenou o 4 AMK - kolagen –prolin – levotočivá helix -Nabité AMK a Try jsou inkompatibilní s α - helix http://biochemistrycourse.blogspot.cz/2011/05/secondary- structure-of-proteins.html Biochemie-2-2-proteiny-cz 18 Ferritin, zásobní forma železa 75% α helix http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons /thumb/6/67/Ferritin.png/1024px-Ferritin.png Biochemie-2-2-proteiny-cz 19 α – helix v hemoglobinu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thum b/3/3d/1GZX_Haemoglobin.png/1024px- 1GZX_Haemoglobin.png α-helix v proteinech pravotočivá šroubovice H-můstky spojují skupiny CO a NH uvnitř řetězce postranní řetězce směřují ven, v důsledku sterických zábran Biochemie-2-2-proteiny-cz 20 Keratin a kolagen tyto dva proteiny jsou složeny ze šroubovic, které se ještě stáčejí kolem sebe a tvoří pevná vlákna kolagen – protein kostí, zubů a šlach, v tahu je pevný stejně jako ocel keratin se vyskytuje např. ve vlasech, v pokožce, nehtech, rohovině nebo v peří šroubovice stočené kolem sebe tvoří terciární strukturu Biochemie-2-2-proteiny-cz 21 Biochemie-2-2-proteiny-cz 22 Super helix: alfa helikálně svinutá α - helix Může být dlouhá až1000 Å, velmi stabilní Helikální struktura v těchto proteinech zastává mechanickou roli, Tvoří pevné svazky vláken Výskyt: • myosin a tropomyosin ve svalech, • fibrin v krevních sraženinách, • keratin ve vlasech, ostnech, drápech, kopytech, rozích • intermediární filamenta (cytoskelet) https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=t bn:ANd9GcRKvj5SJ2wEx5l YPSckj_67gVqTt7wfstKhF NJzbqDshdF4ZiCJRQ Biochemie-2-2-proteiny-cz 23 β – skládaný list -Dva a více polypeptidových řetězců seřazené vedle sebe -Každý řetězec je plně prodloužený -Vodíkové vazby mezi polypeptidovými N-H and CO skupin sousedních řetězců -Paralelní (stejný směr) -Antiparalelní (opačný směr) http://www.pnas.org/c ontent/98/21/11955/F6 .large.jpg http://biology.kenyo n.edu/courses/biol6 3/dna-prot/dna- prot.htm Biochemie-2-2-proteiny-cz 24 Antiparalelní beta list Řetězce spojené H – můstky mezi protějšími aminokyselinami http://biologicalphysics.iop.org/cws/a rticle/lectures/46259 Biochemie-2-2-proteiny-cz 25 Paralelní beta list Řetězce spojené H – můstky mezi AMK jednoho řetězce a dvěma různými AMK sousedního řetězce http://biologicalph ysics.iop.org/cws/a rticle/lectures/4625 9 Biochemie-2-2-proteiny-cz 26 Struktura smíšeného beta listu http://biologicalphysics.iop.org /cws/article/lectures/46259 Biochemie-2-2-proteiny-cz 27 Protein vázající mastné kyseliny Bohatý na beta listy Šipky směřují k C- konci řetězce http://quizlet.com/15083412/bi ochem-lecture-7-flash-cards/ β-skládaný list H-můstky opět mezi skupinami CO a NH postranní řetězce vyčnívají střídavě na opačné strany řetězce, kvůli sterickým zábranám Biochemie-2-2-proteiny-cz 28 schematické značení skládaného listu H-můstky spojují sousední řetězce Biochemie-2-2-proteiny-cz 29 Titin největší známý polypetidový řetězec, spolu s aktinem a myosinem ve svalech obratlovců funkce ještě není úplně prozkoumaná – zřejmě kontroluje činnost aktinu a myosinu, prodlužování a zkracování sarkomery mutace v aminokyselinové sekvenci způsobuje onemocnění svalů včetně srdce skládá se převážně ze skládaných listů Biochemie-2-2-proteiny-cz 30 Biochemie-2-2-proteiny-cz 31 Otočení, vlásenka H- můstek http://quizlet.com/150834 12/biochem-lecture-7- flash-cards/ Biochemie-2-2-proteiny-cz 32 β - otočení http://e106.life.nctu.edu.tw/~hwhuang/dssp/ type2turn.gif Biochemie-2-2-proteiny-cz 33 Supersekundární struktury • Globulární proteiny: kombinace a-helix and b-listu http://ictwiki.iitk.ernet.in/wiki/im ages/thumb/Rbr79.png/480px- Rbr79.png 3) Terciární struktura • uspořádání sekundárních struktur v prostoru • skládání proteinů v prostoru ovlivňují především interakce postranních řetězců aminokyselin • sekundární struktury nejsou spojeny kovalentně • stabilizují je: H-můstky, elektrostatické interakce (iontové síly, dipól-dipól), van der Waalsovy interakce, disulfidové vazby, hydrofobní interakce Biochemie-2-2-proteiny-cz 34 Disulfidový můstek a vznik cystinu CH CH2 SH CH CH2 SH + oxidace redukce CH CH2 S CH CH2 S postranní řetězce cysteinu v proteinu jednoduchá kovalentní vazba výrazná stabilizace terciární struktury proteinů SH skupina se oxiduje a redukuje tak jiné látky, např. H2O2 – boj proti oxidativnímu stresu (glutathion) Oxidace a redukce disulfidového můstku je principem účesu zvaného trvalá. Biochemie-2-2-proteiny-cz 35 Interakce terciární struktury polypeptidový řetězec Biochemie-2-2-proteiny-cz 36 Trypsin pankreatický enzym štěpící bílkoviny, které už částečně natrávila kyselina chlorovodíková a pepsin v žaludku terciární struktura trypsinu – prostorové uspořádání motivů sekundární struktury: α-helixů a skládaných listů Biochemie-2-2-proteiny-cz 37 4) Kvartérní struktura • většina proteinů se skládá z více než jednoho polypetidového řetězce • uspořádání řetězců v prostoru - kvartérní struktura Proteiny se zpravidla skládají tak, že hydrofobní zbytky aminokyselin jsou uzavřené uvnitř a hydrofilní části jsou na povrchu proteinu. Záleží však na prostředí, ve kterém se protein nachází (vodný roztok, membrána …). Biochemie-2-2-proteiny-cz 38 Hemoglobin – přenašeč O2 a CO2 hem je uzavřen uvnitř podjednotky, v hydrofobním prostředí skládá se ze 4 podjednotek každá obsahuje 1 hemovou skupinu Biochemie-2-2-proteiny-cz 39 Biochemie-2-2-proteiny-cz 40 Shrnutí: struktura a funkce proteinů Proteiny jsou nejvšestrannějšími makromolekulami v živých systémech a mají klíčové funkce v podstatě ve všech biologických procesech 3.1 Proteiny se skládají z 21 AMK 3.2 Primární struktura: aminokyseliny spojené peptidovou vazbou tvoří polypeptidový řetězec 3.3 Sekundární struktura: polypeptidové řetězce se sbalují do pravidelných struktur jako alfa helix, beta list, & obraty & smyčky 3.4 Terciární struktura: ve vodě rozpustné proteiny se sbalují do kompaktrních struktur s nepolárním jádrem 3.5 Kvartérní struktura: polypeptidové řetězce se mohou seskupovat do více jednotkových struktur 3.6 Sekvence aminokyselin v proteinu určuje jeho trojrozměrnou strukturu http://www.brighthub.com/science/g enetics/articles/21915.aspx Proteiny jako proměnlivé struktury • každý protein má určitou prostorovou strukturu (z ní plyne jeho funkce) • př.: hemoglobin, princip svalového stahu a mnoha enzymatických reakcí • struktura není neměnná – po navázání nějaké látky (ligandu) se může prostorové uspořádání pozměnit Biochemie-2-2-proteiny-cz 41 Skupiny proteinů • proteiny jsou velká skupina látek • rozdělujeme je do mnoha skupin podle různých hledisek: podle tvaru (globulární a fibrilární) podle složení (jednoduché a složené) podle funkce (strukturní, regulační, zásobní, signální, receptorové, enzymy a mnoho a mnoho dalších) Biochemie-2-2-proteiny-cz 42 Vlákno nebo klubko globulární proteiny kulovité, ve vodě rozpustné enzymy, transportní proteiny, receptory, imunoglobuliny příklady: hemoglobin, titin, trypsin, alkohol dehydrogenáza (na obr.), aktin, myosin fibrilární proteiny vláknité, nerozpustné ve vodě proteiny kůže, šlach, kostí příklady: keratin, kolagen, fibroin (hedvábí), elastin (elastické vazy, stěny plic atd..), fibrin (srážení krve, na obr.) Biochemie-2-2-proteiny-cz 43 Biochemie-2-2-proteiny-cz 44 Vláknité a globularní proteiny • VLÁKNITÉ – Vysoký podíl sekundárních struktur (ahelix, b-list) - dlouhé tyčovité, ploché molekuly, - Nerozpustné ve vodě, fyzikálně tuhé, keratin (kůže, vlasy, nehty) - a-keratin, kolagen, fibroin (hedvábí) - STRUKTURÁLNÍ, OCHRANNÁ FUNKCE • GLOBULARNÍ - kompaktní sférické molekuly, většinou ve vodě rozpustné, - DYNAMICKÁ funkce: ENZYMY, imunoglobuliny, TRANSPORT - dutiny, štěrbiny – komplementární k LIGANDU - Hemoglobin Biochemie-2-2-proteiny-cz 45 a-keratin • Vlasy, vlna, kůže, nehty • α-helikální polypeptidy • 3 α helicalní řetězce – levotočivá superhelikální struktura – protofibrila • Microfibrila • Macrifibrila • AA- ne prolin, Ala, Leu; vnější zbytky – ve vodě nerozpustné; tvrdý keratin disulfid (oxidace)… http://dwiputranto.files.wordpress.com/ 2008/06/picture2.png Biochemie-2-2-proteiny-cz 46 Kolagen • Hojně se vyskytující u obratlovců • Buňky pojivové tkáně, sekretován do extracelulární matrix • Výskyt: kůže, kosti, šlachy, krevní cévy • 3 levotočivé šroubovice, zatočené kolem sebe → pravotočivá superhelix • AA – 30% glycin, 30% prolin, 4-hydroxyprolin • ER hydroxylace Pro a Lys • Opakování tripletů: Gly-X-Y (X,Y často Pro, Hydro-Pro), Y – hydroxy-Lys http://www.biog1445.org/med ia/collagen.jpg Proteiny jednoduché a složené • proteiny jsou biologicky aktivní jen ve svém nativním stavu mohou být a) jednoduché, b) složené b) protein má 2 složky: polypeptidový řetězec a nebílkovinnou složku a) makromolekula tvořená jen polypeptidovým řetězcem (v nativní konformaci) př.: fibrilární proteiny, albuminy (proteiny krevního séra), histony (v jádře se vážou na DNA) transferin – přenáší v těle atomy železa (nebílkovinná složka) př. složených proteinů: glykoproteiny (cukerná složka), lipoproteiny (lipidová složka) a další myoglobin skladování kyslíku ve svalech Biochemie-2-2-proteiny-cz 47 K čemu slouží proteiny v organismech? (rozdělení dle funkce) Proteiny zastávají mnoho a mnoho rozdílných rolí: 1) biokatalyzátory (enzymy) – pepsin, trypsin a další trávicí enzymy, DNA-polymeráza (syntéza DNA), alkohol dehydrogenáza (odbourávání alkoholu) 2) strukturní proteiny – mechanická podpora buněk a tkání; př.: keratin (vlasy), elastin a kolagen (vlákna ve šlachách a vazivu), aktin (plasmatická membrána buněk) Biochemie-2-2-proteiny-cz 48 Další funkce proteinů 3) transportní proteiny – přenášejí po těle různé látky př.: hemoglobin, transferin, albuminy (v krevním séru přenos lipidů), cytochrom c (přenos elektrony v dýchacím řetězci) 4) pohybové proteiny – např. myosin, ale i další (kinesin pohybuje organelami v buňkách) Biochemie-2-2-proteiny-cz 49 Další funkce proteinů 5) zásobní proteiny – ferritin ukládá Fe v játrech, ovalbumin (zásoba aminokyselin ve vaječném bílku), kasein (zásoba aminokyselin pro novorozence v mléce) 6) signální proteiny – některé hormony (např. insulin) a růstové faktory jsou proteiny 7) receptory – rhodopsin v oční sliznici a mnoho dalších receptorů v membránách buněk a další a další proteiny a funkce.. 8) proteinové jedy – např. bakterie Vibrio cholerae syntetizuje protein → toxin způsobující choleru, nebo hadí jedy Biochemie-2-2-proteiny-cz 50 Biochemie-3-1-proteiny-cz 51 Konformace proteinů • Prostorové uspořádání atomů v proteinu, rotace kolem jednoduchých vazeb, termodynamicky stabilnější, nižší Gibsonova volná energie • Nativní proteiny • Proteiny jsou stabilizovány různými SLABÝMI interakcemi • Hydrofóbní interakce jsou nejčastější – globularní formy rozpustnějších proteinů • Vodíkové vazby a iontové vazby využívají různorodé strukturytermodynamicky stabilnější 3D struktury  Konformace proteinů (kovalentní vazby, volná rotace, neomezený počet konformací)  Každý protein má specifickou chemickou nebo strukturální funkci, ž čehož plyne, že má každý jedinečnou 3D strukturu Biochemie-2-2-proteiny-cz 51 Biochemie-2-2-proteiny-cz 52 Pět tezí o 3D struktuře proteinů 1. 3D struktura je dána sekvencí aminokyselin 2. Funkce proteinů záleží na jejich struktuře 3. Izolovaný protein zaujímá 1 nebo malé množství stabilních strukturních forem 4. Nejdůležitější síly – nekovalentní interakce 5. Běžné strukturní vzory Každý protein má svou 3D strukturu, která odráží jeho funkci. Biochemie-2-2-proteiny-cz 53 Alternativní konformace: kontext beta list alfa helix Stejná sekvence Terciární interakce (mezi vzdálenými zbytk) oblivňují sekundární strukturu http://www.learner.org/courses/p hysics/visual/img_half/protein_f olding.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 54 Interakce stabilizující terciární strukturu  Hydrofóbní interakce (hydrofóbní postranní řetězce – blízkost, vyloučení vody, sbalování globulárních proteinů)  Elektrostatické interakce mezi iontovými skupinami  Vodíkové vazby  Kovalentní vazby (disulfidické můstky) TEST Biochemie-2-2-proteiny-cz 55 https://kimberlybiochemist.fil es.wordpress.com/2013/03/ter tiary_structure.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 56 Tertiarní struktura, myoglobin, schématicky Převládá α-helix, celkem = 8 helix (75% hlavního řetězce) Prostetická (pomocná) skupina pro vazbu O2 Hemová skupina je protoporphyrin IX, & centrální atom železa TEST http://plaza.ufl.edu/tmullins/BCH3023/i mages/CH20/F2012.jpg http://chemed.chem.purdue.edu/genche m/topicreview/bp/1biochem/graphics/13 .gif Biochemie-2-2-proteiny-cz 57 Zastoupení AMK v myoglobinu Žluté: hydrofóbní AMK Modré: nabité AMK Bílé: ostatní AMK Povrch, hlavně nabité AMK. Uvnitř, hlavně hydrofóbní AMK http://1.bp.blogspot.com/- jJqoNdNExQQ/TeaJAlOcZoI/AA AAAAAAAF0/cJj- 4wQkD5k/s1600/figure+1.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 58 Porin: “naruby” Membránový protein http://1.bp.blogspot.com/- mhX10OTP- tQ/TeaJMY8YehI/AAAAAAAAAG A/VjqbcKLtjMo/s1600/figure+4.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 59 Kvartérní struktura, tetramer Lidský hemoglobin, Dvě alfa (červeně) Dvě beta (žlutě) Podjednotky, 4 hemové skupiny Denaturace ~ ztráta prostorového uspořádání denaturace skládání proteinu ztráta nativní konformace – postupné narušení vazeb kvartérní, terciární a sekundární struktury (H-můstky, Van der Waalsovy a hydrofobní interakce, disulfidové vazby, …) porušení nekovalentních vazeb peptidové vazby zůstanou zachovány (zbude neuspořádaný polypeptidový řetězec) Biochemie-2-2-proteiny-cz 60 Denaturace • nevratná – protein se nemůže složit do své nativní konformace, jeho prostorové uspořádání je úplně narušené • v roztoku pak dojde k agregaci molekul denaturovaných proteinů (důsledek narušení vyšších struktur) – vzniká sraženina denaturační čínidla:teplota těžké kovy, soli silné kyseliny a báze některá organická rozpouštědla redukční činidla (močovina) a další.. Denaturovaný protein ztrácí svoji biologickou aktivitu!! Biochemie-2-2-proteiny-cz 61 Využití denaturace • vaření – vaření napomáhá trávení proteinů – narušuje prostorové uspořádání proteinů, trávicí enzymy pak mohou snadněji štěpit peptidové vazby v základním řetězci • výzkum Biochemie-2-2-proteiny-cz 62 vratná denaturace - vysolování • není denaturace • nenarušuje se kvartérní, terciární, sekundární ani primární struktura • vratné • způsobeno přídavkem některých solí – rozpouštějí se ve vodě, ‘vychytávají‘ molekuly H2O, které předtím rozpouštěly molekuly proteinu • ten se vysráží z roztoku ve formě svého krystalu – základní metoda izolace proteinů Biochemie-2-2-proteiny-cz 63 Biochemie-2-2-proteiny-cz 64 Denaturace a sbalování proteinů  Denaturace – ztráta 3D struktury  - částečně sbalený stav - Fyzikální podmínky – T, teplo, mechanický stres (pěna – vaječný bílek) - Chemické podmínky: - extrémní pH (silné kyseliny a zásady), - Organická rozpouštědla (alkoholy, aceton), - Určitě roztoky – močovina, chlorid guanidinu, - detergenty - Koncentrace soli, těžké kovy (Pb, Hg-anémie) - Šetrné ošetření – ne kovalentní vazby - Nemusí být ekvivalentní Biochemie-2-2-proteiny-cz 65 Sekvence aminokyselin ovlivňuje 3D strukturu Bovinní ribonukleasa, 1950, C. Anfinsenova práce 4 disulfidické vazby 124 AMK Denaturace & renaturace http://oregonstate.edu/instruct/bb45 0/spring14/stryer7/2/figure_02_51.j pg Biochemie-2-2-proteiny-cz 66 Redukce disulfidické vazby beta-mercaptoethanol, redukovaný oxidovaný http://oregonstate.edu/instruct/bb 450/spring14/stryer7/2/figure_02 _52.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 67 Denaturační činidlo, močovina http://0.tqn.com/d/chemistry/1/7/x/E/1/Ure a.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 68 Denaturační činidlo, chlorid guanidinu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ commons/3/3a/Guanidinium_chloride. png Biochemie-2-2-proteiny-cz 69 Denaturační činidlo, beta mercaptoethanol http://classconnection.s3.amazonaws. com/956/flashcards/1438956/png/bet a1334412888105.png Biochemie-2-2-proteiny-cz 70 Ribonuclease: reduction & denaturation http://oregonstate.edu/instruct/bb450/spri ng14/stryer7/2/figure_02_53.jpg Biochemie-2-2-proteiny-cz 71 Patologické důsledky porušení konformace proteinů  Prions  Alzheimer disease  Beta-Thalassemias  A prion in the Scrapie form (PrPSc) is an infectious agent composed of protein in a misfolded form.  Základ prionové teorie  Nervové buňky savců obsahují tzv. prionové bílkoviny (v angl. literatuře je častá zkratka PrP, případně PrPC pro zdravou buněčnou bílkovinu). Má se za to, že tyto prionové bílkoviny hrají významnou úlohu při odpočinku a spánku.  Prion (PrPSC) představuje vadnou formu této normální bílkoviny, od které se odlišuje rozdílnou konformací (prostorovým uspořádáním). Důsledkem této změny konformace je mimořádná odolnost vůči různým fyzikálním vlivům, prakticky absolutní odolnost proti štěpným enzymům odklízejícím vadné bílkoviny a schopnost navazovat se na zdravé formy prionových bílkovin a konvertovat je na svoji vadnou formu. Následkem je, že se v buňce hromadí rostoucí chuchvalce propojených vadných molekul prionové bílkoviny, kterých se buňka nedokáže zbavit, posléze je zcela zaplněna a uhyne.  Předchozí část teorie je obecně přijímána. Navazující část je sice přijímána většinou odborníků, nicméně ne absolutně. Ta předpokládá možnost přenosu prionových onemocnění potravou nejen mezi jedinci jednoho druhu (což je též obecně přijímáno – v případě nemoci kuru se to má za dostatečně podložené), ale i mezi jedinci různých druhů, zejména pak se zdůrazňuje přenos ovce (scrapie) – kráva (bovinní spongiformní encefalopatie) a kráva (BSE) – člověk (nová varianta CJD). Zde mají někteří vědci výhrady a nepovažují tuto část teorie za dostatečně prokázanou.[  K přenosům mezi druhy existuje několik předpokládaných obecností:  šance na přenos mezi druhy je přímo úměrná podobnosti prionových bílkovin obou druhů  největší šance na přenos skýtá konzumace mozku či jiných vysoce inervovaných tkání  masožravci jsou obecně odolnější proti přenosu než býložravci. Biochemie-2-2-proteiny-cz 72 Biochemie-2-2-proteiny-cz 73 Posttranslační modifikace proteinů •Po syntéze proteinu je často k molekule připojena nebílkovinná složka. •Některá OH skupina postranního řetězce (Ser, Thr...) je fosforylována. •Přes dusík (Asn) nebo kyslík (Ser, Thr) je připojen oligosacharid (glykoproteiny) •Je připojen acyl mastné kyseliny (lipoprotein), nebo isotrenová skupina (zakotvení proteinu v membráně) •Je připojena prostetická skupina nutná pro katalytickou funkci (organická molekula, iont kovu ...) •Částečná proteolýza (inzulin, zymogeny (pepsinogen, chymotrypsinogen ..., virové proteiny) Zajímavé linky: 3D modely proteinů http://www.ncbi.nlm.nih.gov/structure např. enzym aldolasa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/Structure/mmdb/mmdbsrv.cgi?uid=69559 Nutné je mít nainstalován plug-in modul Cn3D: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/Structure/CN3D/cn3d.shtml Aplikace umožňující porovnávat sekvence proteinů http://www.jalview.org/examples/applets.html http://www.wehi.edu.au/education/wehitv/ Biochemie-2-2-proteiny-cz 74 Konečné úpravy: kovalentní modifikace Pozměnění funkce po modifikaci AK Biochemie-2-2-proteiny-cz 75 Hydroxyprolin stabilizuje vlákna kolagenu v kostí a pojivové tkáně. Kurděje: vitamin C nedostatek, vede k nedostatečná hydroxylace Hydroxylace prolinu Biochemie-2-2-proteiny-cz 76 gamma-karboxyglutamat Karboxylace glutamate v bilkovinách karboxylace glutamát v protrombinový (srážení bílkovin) vitamín K nedostatek vede k nedostatečná karboxylace, a krvácení Biochemie-2-2-proteiny-cz 77 Modifikace cukry - asparagin Přídavek cukrů dělá bílkoviny více hydrofilní, a interaktivní s jinými proteiny Biochemie-2-2-proteiny-cz 78 Fosforylace serinu, threoninu, & tyrosinu -hormony, a růstové faktory fosforylace je reverzibilní, a tím působí jako, reverzibilní spínače pro regulaci buněčné procesy Biochemie-2-2-proteiny-cz 79 Green fluorescent protein (GFP) Internal rearrangement and oxidation of Ser-Tyr-Gly; fluorescence Biochemie-2-2-proteiny-cz 80 Denaturace a folding proteinů  Denaturace je změna 3D struktury proteinu vedoucí ke ztrátě jeho biologické aktivity. Je možná renaturace (refolding), což je důkazem, že správná 3D konformace řetězce je dána jeho primární strukturou.   Konformace prionového proteinu: vlevo nezdravá, vpravo zdravá  Aby při syntéze některých proteinů bylo dosaženo vysokého výtěžku správně sbalených molekul je nutný tzv. asistovaný folding, kdy je správné sbalení podporováno skupinou specializovaných proteinů (enzymů) zvaných chaperony. Biochemie-2-2-proteiny-cz 81 Skládání proteinů  Molecular chaperones- correct folding  HSP70 Chaperon  je speciální protein, který v buňce pomáhá skládat většinu bílkovin do jejich správného prostorového uspořádání. Tím tedy těmto proteinům umožňují vykonávat jejich funkci v buňce. Chaperony se vyskytují jak v eukaryotických buňkách, tak i u bakterií a v mitochondriích.[1]  Chaperony jsou strážci, kteří kontrolují a zabezpečují správnou prostorovou strukturu proteinů a brání vzniku nesprávných vazeb. Chaperony hsp60 dokonce umí špatně sbalené proteiny opět rozbalit.  Je známo, že funkce bílkovin obecně není dána pouze jejich primární strukturou, ale z velké části také terciární strukturou. Právě složení do této terciární struktury je kontrolováno z velké části chaperony. V podstatě se jedná o dosažení optimální prostorové organizace molekuly proteinu. Chaperon však není součástí výsledného proteinu, nýbrž se po vykonání své činnosti opět odpojí.  Jak molekulové chaperony fungují, není zatím dostatečně dobře známo, ale některé z nich jsou ATPázy, které se váží k proteinům, a tím umožňují jejich uvolnění za vzniku energie v podobě ATP. K významným molekulárním chaperonům patří tzv. proteiny tepelného šoku (heat shock proteiny). Biochemie-2-2-proteiny-cz 82 Biochemie-2-2-proteiny-cz 83 Chaperony