© JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 1 6 Metabolismus aminokyselin 6.1 Přehled metabolismu proteinů Zdrojem hotovosti AK jsou: a) exogenní proteiny (proteiny přijaté v potravě) b) endogenní proteiny (proteiny našich tkání) c) aminokyseliny, které umíme sami syntetizovat (biosyntéza neesenciálních AK) Hotovost AK se využívá: a) k tvorbě proteinů tělu vlastních (endogenních proteinů) b) k tvorbě specializovaných dusíkatých sloučenin (biogenních aminů, neurotransmiterů, purinů, pyrimidinů, profyrinů, kreatinu, oxidu dusnatého a dalších látek) c) v katabolismu aminokyselin a. dusík je z AK odstraněn v procesu deaminace, při kterém vzniká amoniak, který je následně přeměněn na močovinu b. uhlíkatý zbytek původního řetězce může být metabolizován na Ac-CoA nebo na jiné meziprodukry citrátového cyklu Ac-CoA a jiné produkty citrátového cyklu jsou následně využívány: a) k syntéze glukosy (glukoneogenese) b) v syntéze vyšších mastných kyselin a triacylglycerolů (lipidů) c) jako metabolické palivo (odbourání na vodu a oxid uhličitý, získávání energie) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 2 6.2 Degradace proteinů Exogenní proteiny jsou degradovány v trávícím traktu (lumen GIT). Tohoto procesu se účastní velké množství různých enzymů, které jsou do GIT produkovány ve formě neaktivních proenzymů – k jejich aktivaci dochází až po odštěpení určité části peptidového řetězce. Např. V žaludku se trávení proteinů účastní enzym pepsin (neaktivní forma pepsinogen je aktivována pomocí HCl) Ve střevě se trávení proteinů účastní enzymy jako trypsin, chymotripsin, elastasa, karxobypeptidasy, aminopeptidasy ad. Endogenní proteiny jsou odbourávány v buňkách (= intercelulární degradace proteinů). V tomto odbourávání hrají roli dva systémy: a) lysozomy b) systém ubikvitin-proteazom Endogenní proteiny mají různý biologický poločas. Proteiny s kratším biologickým poločasem, jako signální molekuly, jsou odbourávány přednostně pomocí systému ubikvitin-proteazom; proteiny s delším biologickým poločasem jsou odbourávány v lysozomech. Lysozomy Degradace proteinů v lysozomech je nezávislá na ATP a je nespecifická. Přednostně dochází k štěpení proteinů:  extracelulárních (přijatých do buňky z vnějšího prostředí pomocí endocytózy)  membránově vázaných  s delším biologickým poločasem Při štěpení extracelulárních proteinů (nejčastěji glykoproteinů), je nejprve potřeba tyto proteiny desializovat, tzn. odštěpit z jejich řetězce molekulu kyseliny sialové (kyselina sialová se nachází na konci oligosacharidového řetězce a nese záporný náboj, čímž chrání protein před trávícími enzymy). Desializace proteinů je pro lysozom signálem, že má být daný protein odbourán (po kyselině sialové následuje v oligosacharidovém řetězci většinou N-acetylgalaktosamin, pro který mají jaterní buňky na svém povrchu receptor). Ve stresových situacích mohou lysozomy odbourávat i proteiny intracelulární. Systém ubikvitin-proteazom Ubikvitin (dále Ub) je relativně malý protein, který se nachází ve všech buňkách. Jeho hlavní funkcí je značkování proteinů určených k degradaci. Značkování (navázání Ub na protein) se účastní tři různé enzymy označované jako E1, E2 a E3. E1 je enzym, jehož úkolem je aktivovat Ub. Při tomto ději dochází ke spotřebě ATP. Varianta enzymu E1 je jen jedna. E2 je tzv. ubikvitin konjugační enzym, který na sebe naváže již aktivovaný Ub a přenese jej k enzymu E3. Na enzym E2 se Ub váže pomocí thioesterové vazby svým C-koncem. Enzymů E2 existují desítky variant. E3 je enzym ubikvitin-protein ligasa, který zajišťuje vazbu Ub na protein určený k degradaci. Ub se na protein určený k degradaci váže amidovou vazbou. Enzymů E3 existují stovky variant (asi 300). © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 3 Ub se na protein určený k degradací váže pomocí svého C-konce, konkrétně se napojuje na εNH2 skupinu lysinu. Toto spojení je v anglické literatuže označováno jako „kiss of death“. Po navázání prvního Ub dochází k tzv. polyubikvitinaci, kdy se další molekuly Ub navazují na první molekulu Ub (většinou v počtu 5-7). Toto navazování dalších molekul zvyšuje rychlost a pravděpodobnost úspěšného odbourání. 3 - Polyubikvitinace Protein, který je označkovaný ubikvitinem je následně rozpoznán proteazomem. Proteazom je dutý, cylindrický útvar složený z 28 polypeptidů (4 heptamery – viz. obrázek 4), připomíná válec. Na obou koncích „válečku“ se nachází „čepičky“ ve tvaru V. Jejich úkolem je rozbalit označené bílkoviny a translokovat je do nitra proteazomu (dochází ke spotřebě ATP). Uvnitř proteazomu se nacházejí specifické proteasy (v jejich aktivním místě se nachází threonin), které hydrolyticky štěpí označkovanou bílkovinu na peptidy o délce 8 AK. O tyto krátké peptidy se postarají peptidasy v cytosolu. Pozn. Ubikvitin není degradován, vychází z proteazomu nezměnen. 2 - Ubikvitinace (po navázání)1 - Ubikvitinace (před navázáním) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 4 Obrázek 4 - Struktura proteasomu Systém ubikvitin proteazom se podílí na degradaci:  poškozených intercelulárních proteinů  proteinů kódovaných viry a jinými intracelulárními parazity  transkripčních faktorů  cyklinů a jiných regulačních molekul  proteinů s krátkým biologickým poločasem Funkci systému ubikvitin-proteazomu je možné inhibovat pomocí syntetického tripeptidu pyrazinová kyselina-Phe-BoroLeu, zvaného Bortezomib (místo COOH skupiny leucinu je navázána kyselina boritá). Atom boru se navazuje do katalytického místa proteas umístěných v proteazomu – spojuje se s threoninem. Tím, že se na aktivní místo naváže, zabrání navázání proteinů určených k degradaci a proteazom tak vyřadí z funkce. Této látky se využívá při léčbě myelomů. O O NH N N NH B OH OH MÍSTO COOH JE KYSELINA BORITÁ Bortezomib Poznámky:  V buňkách bylo popsáno více než 300 ubikvitin-ligas (enzym E3). Jakmile je kterákoliv z nich vyřazena z funkce, není možné odbourávat určitý protein (nebo typ proteinů) a dochází k hromadění tohoto proteinu v buňce. To může mít různé následky, jedním z nich může být i mužská sterilita. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 5  Jak bylo řečeno, existuje jen jedna varianta enzymu E1, desítky variant enzymu E2 a stovky variant enzymu E3. Jedná se o součást regulace funkce systému ubikvitin-proteazom. Enzymy E3 jsou nejvíce specifické.  Porovnáme-li odbourávání proteinů pomocí lysozomů s odbouráváním pomocí systému ubikvitin-proteazom, pozorujeme hlavní rozdíl především ve spotřebě ATP. Lysozomy energii nespotřebovávají, systém ubikvitin-proteazom využívá ATP na aktivaci Ub a dále pak na posun proteinového řetězce skrze proteazom. Odkazy: Odbourání proteinu (ajaxinu) proteasomem: http://www.youtube.com/watch?v=4DMqnfrzpKg © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 6 6.3 Biologická hodnota proteinů (dále BV – Biological Value) BV udává jaké množství endogenních proteinů (v gramech) vznikne ze 100 g proteinů exogenních. Vyjadřuje se v procentech. Výsledná hodnota závisí na obsahu esenciálních AK, jejich vzájemném poměru a souvisí též se stravitelností. Obecně platí, že živočišné proteiny mají vyšší BV než proteiny rostlinné (způsobeno tím, že některé rostlinné potraviny jsou deficitiní na určité AK, např. pšenice na Lys, Trp, Thr a Met; luštěniny na Met a Cys). Tabulka 1 - BV vybraných potravin Protein BV (%) ŽIVOČIŠNÉ Vaječný bílek 100 Syrovátka 100 Vejce 96 Kasein 80 Hovězí maso 80 Sója 74 Vepřové maso 70 ROSTL. Ovesné vločky 60 Pšeničná mouka 53 Luštěniny 46 Želatina 25 Jako ideální bílkovina je uvažován lidský sérový albumin (slouží jako srovnávací protein; proteiny, které mají podobnou strukturu mají vysokou BV). Denní příjem proteinů: 0,8 g/kg Při normálním příjmu bílkovin je příjem dusíku 12-15 g N/d. Poznámky  Za den se v našem těle odbourá (a znovuobnoví) cca 250-300 gramů endogenních proteinů. Exogenních proteinů za den přijeme „pouze“ (v ideálním případě) kolem 100 g.  Esenciální aminokyseliny:  8 základních (Val, Leu, Ile, Thr, Phe, Trp, Lys a Met)  2 podmíněné (histidin a arginin) – esenciální pouze v období dospívání  3 v případě, že se nacházíme v metabolickém stresu – alanin, glutamin a taurin  Při nedostatku methioninu je možné 30% jeho potřeby nahradit cysteinem, podobně lze při nedostatku fenylalaninu nahradit až 50% jeho potřeby tyrosinem.  Vaječný bílek je viskózní roztok globulárních bílkovin (ovalbumin, ovotransferrin, ovomukoid, ovomucin, ovoglobuliny, avidin…) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 7  Syrovátka je vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Jedná se o žlutavou kapalinu, která vznikne po vysrážení kaseinu (žlutá barva pochází od riboflavinu). Obsahuje cca 12% kvalitních bílkovin (laktoalbumin, laktoglobuliny), vitaminy B-komplexu a laktosu. Průměrný obsah proteinů v potravinách (v %) udává kvantitu. Je nutné rozlišovat biologickou hodnotu (=kvalitu)a průměrný obsah proteinů v potravinách (=kvantitu). Tabulka 2 - Průměrný obsah proteinů v potravinách (%) Proteinové sumplementy 80 Sojové maso (suchý axtrudát) 45 Tvrdý tvaroh, tvarůžky 30 Tvrdé sýry 25 Luštěniny 25 Maso 20 Vejce 13 Kvasnice 11 Obilniny, rýže 8 Mléko 3 Brambory 2 Ovoce a zelenina 1 Komentář k tabulce: Hlavním zdrojem bílkovin v potravě (u nás) je maso, obsahující 20% proteinů; zbytek – 80% – je tvořen především vodou. To je také hlavní rozdíl mezi masem sojovým a „normálním“ – sojové maso již neobsahuje vodu (proto je možné je jen těžko srovnávat…). Dalšími zdroji bílkovin v naší potravě jsou vejce, mléčné výrobky a brambory. Brambory obsahují (bohužel) jen málo proteinů, avšak jejcih proteiny jsou velmi kvalitní. Poznámka: Proč byl melamin přidáván do mléka?  Molekula melaminu obsahuje velké množství atomů dusíku (66%).  Testy, které stanovují kvalitu mléka jsou založeny na stanovení obsahu dusíku. Po té, co bylo mléko zředěno, byl do něj přidán melamin a testy kvality začaly vycházet dobře.  Problém nastal při odbourávání v organismu. Melamin je katabolizován na kyselinu kyanurovou, jejíž laktamová forma vytváří s původním melaminem nerozpustný komplex. N N N OHOH OH NH N H NH OO O kyselina kyarunová (laktim) kyselina kyarunová (laktam) N N N NH2NH2 NH2 melamin  Tento nerozpustný komplex se vysrážel v ledvinách a způsoboval akutní selhání ledvin © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 8 N N N N N N H H H H H H N H NH NH O O O melamin kyselina kyarunová 6.4 Katabolismus AK Katabolická dráha AK má tři fáze1 a) transaminace b) deaminace c) detoxikace amoniaku ADa) Transaminace Transaminací rozumíme přenos -NH2 skupiny z jednoho substrátu na druhý. Podléhá jí většina AK, kromě Lys, Thr, Pro, His, Trp, Arg, Met Ve většině případů dochází k přenosu aminoskupiny na 2-oxokyselinu, nejčastěji 2-oxoglutarát. + HOOC C CH2CH2COOH O -aminokyselina 2-oxoglutarát 2-oxokyselina glutamát R CH COOH NH2 + HOOC CH CH2CH2COOH NH2 R C COOH O aminotransferasa pyridoxalfosfát Reakce může probíhat v obou směrech (je typicky reversibilní). Kofaktorem této reakce je pyridoxalfosfát: 1 Rozdíl mezi mnosžtvím „příjatého N“ a „vydaného N“ označujeme jako dusíkovou bilanci (DB). Normální DB≈0 (výdej a příjem je stejný) Pozitivní DB (větší příjem) je typický pro období růstu, těhotenství a při rekonvelascenci Negativní DB (větší výdej) je typický při metabolickém stresu a hladovění Zvýšený katabolický dusík je obávanou komplikací při různých onemocněních (vede ke zvýšenému nebezpečí infekce, koagulopatii, snížené regeneraci krevních bílkovin, snížené syntéze enzymů…) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 9 Červeně označená aldehydová skupina je reaktivní skupinou pyridoxalu a účastní se transaminace. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 10 Transaminace má dvě fáze: i) přenos -NH2 skupiny z aminokyseliny na pyridoxalfosfát ii) přenos -NH2 skupiny z pyridoxaminfosfátu na 2-oxoglutarát V první fázi dochází k následujícím přeměnám: Pyridoxalfosfát kondenzuje s AK za vzniku Schiffovy báze a odštěpení molekuly vody. Schiffova báze izomeruje (dochází k přesunu dvojné vazby a atomu vodíku) na iminokyselinu. Iminokyselina podléhá hydrolýze – kyslík z molekuly vody se naváže na karbonylový uhlík, vodíky se naváží na atom dusíku. Dojde k zániku dvojné vazby. V první fázi dochází: a) k zabudování atomu dusíku do molekuly kofaktoru: pyridoxalfosfát → pyridoxaminfosfát b) k přeměně aminokyseliny na 2-oxokyselinu V druhé fázi dochází k následujícím přeměnám: Pyridoxaminfosfát kondenzuje s 2-oxoglutarátem za vzniku iminokyseliny (-NH2 se napojuje na karbonylový uhlík), dochází k odštěpení molekuly vody. Iminokyselina izomeruje (přesun dvojné vazby a atomu vodíku) na Schiffovu bázi. Schiffova báze podléhá hydrolýze (kyslík z molekuly vody se napojuje na uhlík pyridoxalu a vodíky na atom dusíku). Dojde k zániku dvojné vazby. Ve druhé fázi dochází: a) k zabudování atomu dusíku do molekuly glutamátu: 2-oxoglutarát → glutamát b) k regeneraci kofaktoru: pyridoxalaminfosfát → pyridoxalfosfát Dusík většiny aminokyselin se pomocí transaminace dostává do molekuly glutamátu. Tato reakce tedy vede ke „zjednodušení“ metabolismu dusíku – místo toho, aby organismus © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 11 odbourával dusík z 20 různých AK, pracuje dále jen s jedinou aminokyselinou (zjednodušeně řečeno). ADb) Deaminace Deaminací rozumíme odštěpení aminoskupiny z molekuly aminokyseliny (nejčastěji glutamátu), či jiné dusíkaté látky (např. dusíkaté báze) za vzniku amoniaku. 1) Dehydrogenační deaminace glutamátu Dehydrogenační deaminace glutamátu je hlavním zdrojem amoniaku v buňkách. Probíhá ve dvou stupních: a) dehydrogenace aminokyseliny na iminokyselinu b) hydrolýza iminokyseliny na 2-oxokyselinu a amoniak HOOC CH CH2 CH2 COOH NH2 glutamát GMD - 2 H NAD(P)+ HOOC C CH2 CH2 COOH NH 2-iminoglutarát HOOC C CH2 CH2 COOH O 2-oxoglutarát H2O - NH3 Jedná se o reverzibilní reakci2 katalyzovanou enzymem glutamátdehdrogenasou (GMD). GMD je zajímavým enzymem – využívá dva kofaktory: NAD+ a NADP+ .  NAD+ se uplatňuje u reakce: glutamát → 2-oxoglutarát  NADP+ se uplatňuje u reakce: 2-oxoglutarát → glutamát Poznámky:  V případě, že je koncetrace v amoniaku v buňce příliš velká, probíhá reakce za vzniku glutamátu (viz též poznámku pod čarou)  V nervových buňkách je vysoká koncetrace amoniaku vysoce nebezpečná. Nervové buňky jsou buňkami vysoce metabolicky aktivními a potřebují pro svou činnost velké množství energie. Dojde-li k nahromadění amoniaku v buňce a obrácení průběhu reakce, dochází ke zpomalení – až úplnému zastavení – citrátového cyklu (2-oxoglutarát je jedním z jeho meziproduktů a buňka jej právě z nej odčerpává). Neprobíhá-li citrátový cyklus, nedochází k regeneraci redukovaných kofaktorů a buňka nezískává energii v dýchacím řetězci – umírá.  Druhým významným zdrojem amoniaku v organismus je bakteriální rozklad proteinů (=hnití) v tlustém střevě (amoniak je ze střev vstřebán do portální krve, která jej odvádí do jater, kde je odstraněn) 2) Desaturační deaminace histidinu Histidin je jednou z AK, které nepodléhají transaminaci. Jeho deaminací vzniká kyselina urokanová. Jedná se o lyázovou reakci, při které dochází ke vzniku dvojné vazby a odštěpení amoniaku. 2 Rovnováha reakce je posunuta směrem ke glutamátu. Tento posun v rovnováze zajišťuje, že pro buňky velmi toxický amoniak nevzniká „nekontrolovaně a rychle“ ale „pomalu“. Po té, co je určité množství amoniaku odbouráno, dojde ke vzniku odpovídajícího množství amoniaku nového (podíváme-li se na tuto problematiku pohledem enzymové kinetiky – odbouráváním amoniaku odebíráme produkt reakce, čímž narušujeme její rovnováhu, která se opět ustanoví tak, že se vytvoří amoniak nový. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 12 Kyselina urokanová je látka, která obsahuje konjugovaný systém dvojných vazeb, který absorbuje UV záření (využíváno k ochraně organismus – kys. urokanová je vylučována potem). 3) Další deaminace a) deaminace adeninu v cyklu purinových nukleotidů b) oxidační deaminace některých AK (např. D-AK) R CH COOH NH2 D-aminokyselina FAD FADH2 O2 H2O2 katalasa 1 /2 O2H2O + R C COOH NH iminokyselina R C COOH O 2-oxokyselina + H2O - NH3 Při tomto typu deaminace jsou využívány flavinové kofaktory (L-aminooxidasy využívají FMN, D-aminooxidasy využívají FAD). D-AK se v našem těle vyskytují v důsledku činnosti bakterií (jsou dokonce součástmi buněčné stěny některých z nich), nebo jsou přijaty v potravě (plísňové síry a fermentované potraviny), nebo vznikají fyziologicky (přeměna L-serin → D-serin; D-serin má pravděpodobně funkci mediátoru). Problémem při jejich odbourávání je regenerace flavinových kofaktorů – probíhá přímou reakcí s kyslíkem3 , při které vzniká škodlivý peroxid vodíku. D-aminooxidasy mohou kromě D-AK katalyzovat přeměny glycinu (který není opticky aktivní). c) oxidační deaminace lysinu Reakce je katalyzována lysyloxidasou (pro funkci potřebuje Cu2+ ) lysin + O2 → allysin + H2O + NH3 d) dehydratační deaminace serinu (viz metabolismus jednotlivých AK) e) oxidační deaminace biogenních aminů Biogenní aminy (např. katecholaminy) jsou látky s biologickou aktivitou (mohou mít např. signální funkci). Jejich deaminací z nich vznikají aldehydy a následně karboxylové kyseliny, které již biologickou funkci nemají (hovoříme o inaktivaci biocgenních aminů). 3 Flavinové kofaktory se za normálních okolností regenerují v dýchacím řětězci, avšak D-aminooxidasy jsou enzymy, které na sebe kofaktor váží pevně a neumožní mu „odejít“ do dýchacího řetězce. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 13 R CH2 NH2 biogenní amin FAD FADH2 O2 H2O2 R CH NH imin R C O H aldehyd + H2O - NH3 R C O OH karboxylová kyselina monoaminooxidasa 4) Další reakce, při kterých vzniká amoniak a) neenzymová karbamylace proteinů Lze ji zapsat rovnicí: Prot-NH2 + NH2-CO-NH2 → NH3 + Prot-NH-CO-NH2 Jak vidíme ze zápisu, reakce se účastní močovina. Právě při vysoké koncentraci močoviny v buňce k této reakci dochází. b) katabolismus pyrimidinových bází Např. cytosin/uracil → NH3 + CO2 + β-alanin thymin → NH3 + CO2 + β-aminoisobutyrát c) syntéza hemu 4-porfobilinogen → 4 NH3 + uroporfyrinogen Poznámky: Deamidace Deamidací rozumíme hydrolýzu amidové skupiny glutaminu, která probíhá v ledvinách a vzniklý amoniak se ve formě NH4 + vylučuje močí. HOOC CH CH2 CH2 C NH2 O NH2 glutamin amidová skupina H2O glutaminasa HOOC CH CH2 CH2 C NH2 O OH glutamát + NH3 Reakci katalyzuje enzym glutaminasa (enzym ze skupiny hydroláz). Reakce může probíhat i v opačném směru – amoniak, vzniklý např. ve svalové tkáni, či mozku, je navázán na glutamát a ve formě glutaminu je transportován do ledvin, kde dojde k deamidaci a vyloučení amoniaku z těla. Glutamin se považuje za netoxikou transportní formu amoniaku. Zvýšená tvorba amoniaku (patologické stavy) Za patologických podmínek může docházet ke zvýšené tvorbě amoniaku:  Při krvácení do GIT dochází ke zvýšení koncentrace amoniaku v portální krvi – krev obsahuje hemoglobin. Hemoglobin je bílkovina jako každá jiná a je proto ve střevě rozložena bakteriemi.  Při infekcích močových cest (uroinfekcích) se do moče dostávají některé bakteriální enzymy – např. bakteriální ureasa, která katalyzuje rozklad močoviny na amoniak a CO2. Vzniklý amoniak (NH3) reaguje s vodou za vzniku NH4 + a OH, což vede k alkaličtější moči, což má za následek tvorbu fosfátových kamenů (konkrementů). © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 14 Základní informace o amoniaku  ve formě NH3 se jedná se o slabou bázi (pKB = 4,75), ve formě NH4 + (pKA = 9,25) o velmi slabou kyselinu (za fyziologického pH převažuje forma NH4 + (98%), která je méně toxická)  fyziologická koncetrace amoniaku: do 30 μmol/l (koncetrace v moči: 10-40 mmol/l; ve slinách 2-3 mmol/l; v portální krvi 0,1-0,3 mmol/l; v žilní krvi 0,005-0,030 mmol/l) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 15 ADc) Detoxikace amoniaku Aminoak může být detoxikován třemi různými způsoby: 1) V močovinovém cyklu 2) Zapojením do molekuly glutaminu 3) Zapojením do molekuly glutamátu AD1) Močovinový cyklus (ureosyntetický cyklus) Močovinový cyklus je nejdůležitějším způsobem odbourání amoniaku. Amoniak je přeměn na močovinu (diamid kyseliny uhličité), za současné spotřeby 3 ATP. Reakce močovinového cyklu probíhají v cytosolu i v matrix mitochondrií, pro svůj průběh potřebují 5 různých enzymů . Cyklus je specifický pro jaterní buňky (jinde neprobíhá). Jednotlivé reakce ureosyntetického cyklu: 1) Tvorba karbamyol fosfátu (mitochondrie) Karbamyolfosfát je smíšený anhydrid kyseliny uhličité a kyseliny fosforečné. Jedná se o makroergní sloučeninu. K jeho syntéze je potřeba dodat 2 ATP (jedno ATP dodává energii, druhé energii a fosfát). Proběhnutí reakce vyžaduje allosterický aktivátor N-acetylglutamát. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 16 CO2 + NH3 2 ATP 2 ADP + 1 P O C O P NH2 O O - O - N karbamoylfosfát 2) Vznik citrulinu (mitochondrie) Citrulin vzniká z ornithinu (= nestandardní AK s 5 uhlíky a 2 aminoskupinami) a karbamoylu (pocházejícího z karbamoylfosfátu). O C O P NH2 O O - O - karbamoylfosfát + CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH2 ornithin citrulin + OH P O O - O - O CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH 3) Kondenzace citrulinu s aspartátem (cytosol) Aspartát je standardní AK, která v močovinovém cyklu slouží jako zdroj druhé aminoskupiny pro močovinu (močovina je diamid a pouze jedna aminoskupina pochází z amoniaku). Povšimněme si, že k proběhnutí děje je nutní dodat ATP, které je hydrolyzováno až na AMP! citrulin O CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH HOOC CH2 CHHOOC NH2 + aspartát CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH N CH CH2 HOOC HOOC - H2O argininsukcinát ATP AMP + 2Pi 4) Štěpení argininsukcinátu Štěpením argininskucinátu vzniká arginin a fumarát (fumarát je jedním z meziproduktů CC). CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH N CH CH2 HOOC HOOC argininsukcinát CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH NH + C C COOH HOOC H H arginin fumarát 5) Hydrolýza argininu Hydrolýza argininu poskytuje močovinu a ornithin. HOOC CH2 CH2 CH COOH NH C OCH3 N-acetylglutamát © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 17 CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH NH arginin H2O CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH2 ornithin + C O NH2NH2 močovina © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 18 Syntéza močoviny je proton-produktivní (acidifikující) děj. Z rovnic uvedených výše to není tak patrné, ale v organismu se většina AK vyskytuje s určitým nábojem (-NH2 skupina je protonizovaná na -NH3 + ). V průběhu cyklu dochází k uvolnění dvou protonů: a) při vzniku karbamoylfosfátu CO2 + NH4 + 2 ATP 2 ADP + 1 P O C O P NH2 O O - O - N karbamoylfosfát + H + b) při vzniku argininsukcinátu citrulin O CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH HOOC CH2 CHHOOC NH3 + + aspartát CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH N CH CH2 HOOC HOOC - H2O argininsukcinát ATP AMP + 2Pi + H + Souhrně lze zapsat výše uvedené rovnice: CO2 + NH4 + + aspartát → močovina + fumarát + H2O + 2 H+ Regenerace aspartátu Při syntéze močoviny je využíván aspartát. Tato AK vzniká transaminací z oxalcetátu (reakci katlyzuje enzym AST – aspartátaminotransferasa) HOOC CH2 C COOH O oxalacetát AST HOOC CH2 CH COOH NH2 aspartát Oxalacetát je jedním z meziproduktů CC. Samotný oxalacetát je výchozím substrátem nejen pro transaminaci na aspartát, ale i pro vznik 2-oxoglutarátu (jedna z reakcí CC). 2-oxoglutarát na sebe pak může (díky transaminaci) navázat -NH2 skupinu z většiny dalších AK a vytvořit tak glutamát. A jak vidíme v AST reakci, glutamát rovněž potřebujeme pro syntézu aspartátu. (Zjednodušeně lze říci, že dokud probíhá CC tak jak má, neměl by v buňce nastat stav, kdy bude mít nedostatek aspartátu potřebného pro tvorbu močoviny). Hlavní vlastnosti močoviny  močovina je diamid kyseliny uhličité (amid = neelektrolyt)  polární látka, velmi dobře rozpustná ve vodě  difunduje všemi membránami (pomocí hydrofilních kanálků)  přispívá k osmolalitě krevní plazmy: osmolalita ≈ 2 [Na+ ] + [glukosa] + [močovina] mmol/kg H2O)  vylučuje se v závislosti na množství přijatých bílkovin, za normálních okolností se vylučuje 330-600 mmol/d (20-35 g/d) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 19  koncetrace v krevním séru: 2-8 mmol/l o zvýšená koncetrace naznačuje poruchy exkrece (renální selhání) nebo nadměrný rozpad proteinů (sepse, popáleniny, polytrauma, nádory, horečky…) o snížená koncetrace naznačuje nedostatek bílkovin v potravě a poruchy produkce AK (jaterní selhání)  kromě pozitivních vlastností (výborná rozpustnost, netoxičnost, nereaktivnost, velký obsah dusíku v malé molekule, dobrá průchodnost membránami) má močovina i negativní vlastnost: při její vysoké koncentraci dochází k neenzymové karbamylaci proteinů, např. hemoglobinu: Karbamylovaný Hb může tvořit až 1,6% celkového Hb. Srovnání močoviny a močové kyseliny Charakteristika Močovina Močová kyselina Latinský název Chemický název urea (diamid kyseliny uhličité) acidum uricum (2,4,6-trihydroxypurin) Chování ve vodě neelektrolyt slabá dvojsytná kyselina pH vodného roztoku neutrální slabě kyselé Rozpustnost ve vodě výborná špatná (vliv pH) Redukční vlastnosti ne ano (antioxidant) Vznik játra (cytosol + mitochondrie) řada tkání (cytosol) Koncentrace v séru 2-8 mmol/l 150-400 μmol/l Exkrece močí 20-35 g/d 0,5-1 g/d % katabolického dusíku 80-90% 1-2% AD2) Syntéza glutaminu Syntéza glutaminu představuje druhý způsob odbourávání amoniaku. Pro průběh reakce je potřebné 1 ATP. Reakce se může odhrávat ve většině buněk, v buňce je lokalizována v mitochrondiích. O C NH2 NH2 N N N N H OH OH OH © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 20 COOH CH CH2 CH2 C NH2 O OH + NH3 - H2O ATP ADP + P COOH CH CH2 CH2 C NH2 O NH2 glutamát glutamin GLUTAMINSYNTHETASA Glutamin (jak již bylo řečeno) je považován za transportní formu amoniaku. Po té, co se dostane do ledvin, uvolní se z něj amoniak, který je vylučován močí: Glutamin je, společně s alaninem, jedou z nejzastoupenější AK v krvi v postresorpční fázi (fázi hladovění)4 . V extrahepatálních tkáních je glutamin hlavním způsobem odbourávání amoniaku. Glutamin hraje v organismu významnou roli: a) je to výhradní zdroj energie pro některé buňky (enterocyty, fibriblasty, lymfocyty, makrofágy) b) je to zdroj dusíku pro různé syntézy (puriny, aminocukry…) c) je zdrojem glutamátu AD3) Syntéza glutamátu Syntéza glutamátu je třetím způsobem odbourávání amoniaku. Význam této reakce je velmi malý, spíše než jako reakci „odbourávání amoniaku“ ji chápeme jako reakci „syntézy glutamátu“. Reakci katalyzuje GMD a jedná se o hydrogenační aminaci glutamátu (opak dehydrogenační deaminace), jako kofaktor vystupuje NADPH+H+ (redukovaná forma). COOH C CH2 CH2 COOH O 2-oxoglutarát NH3 H2O COOH C CH2 CH2 COOH NH 2-iminoglutarát NADPH+H+ NADP+ COOH C CH2 CH2 COOH NH2 glutamát Lokalizace dějů (transaminace, deaminace, močovinový cyklus) v buňce: 4 Alanin, ve fázi hladovění, vzniká především ve svalové tkáni (svalová tkáň začíná být katabolizována). Ze svalové tkáně je transportován do jater, kde je přeměněn na pyruvát a následně na glukosu, která se opět vrací do svalu, aby mu poskytla energii (hovoříme o glukoso-alaninovém cyklu) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 21 © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 22 6.5 Syntéza neesenciálních aminokyselin 6.5.1 Syntéza glycinu Glycin je možné syntetizovat třemi způsoby: a) Z glyoxalátu (transaminace) b) Ze serinu Reakce se účastní FH4 (tetrahydrofolát), který obecně slouží k přenosu jednouhlíkatých zbytků. c) Z cholinu 6.5.2 Syntéza serinu Serin je možné syntetizovat z 3-fosfoglycerátu, což je jeden z produktů glykolýzy: 6.5.3 Syntéza alaninu Alanin je syntetizován z pyruvátu (ALT reakce v opačném směru) 6.5.4 Syntéza aspartátu Asparát je syntetizován z oxalacetátu (AST reakce v opačném směru). Touto reakcí je aspartát produkován, aby mohl být následně využit v močovinovém cyklu. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 23 6.5.5 Syntéza prolinu Syntéza prolinu opakem k jeho katabolismu – vycházíme z glutamátu. 6.5.6 Syntéza glutamátu Glutamát vzniká redukční aminací 2-oxoglutarátu. Tato reakce je jedním ze způsobů odbourávání amoniaku. 6.5.7 Syntéza tyrosinu Tyrosin je sice neesenciální AK, avšak jeho prekurzorem je esenciální fenylalanin (= fenylalanin je limitující AK pro tyrosin). Pro oxidaci fenylalaninu je potřeba kyslíku (O2) a kofaktoru BH4, který je donorem dvou vodíků na vznik vody. 6.5.8 Syntéza glutaminu a asparaginu Glutamin i asparagin vznikají stejným způsobem (asparagin má akorát o jednu –CH2–skupinu méně – znázorněno modrou závorkou). © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 24 © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 25 6.5.9 Syntéza cysteinu Cystein získáváme při odbourávání methioninu (esenciální AK). 6.5.10 Syntéza selenocysteinu (21. AK) Pro vznik selenocysteinu je nejprve potřeba vytvořit selenofosfát, který vzniká ze selenidu (přijatého v potravě) a ATP: Se 2+ ATP AMP + P + O H Se O P O - O - selenofosfát Následně je selenocystein syntetizován kotranslačně (syntézy se účastní transferová RNA) ze serinu a selenofosfátu: Serin-tRNA + selenofosfát → selenocystein-tRNA + fosfát (seryl-tRNA) (selenocysteyl-tRNA) Vzniklá selenocysteyl-tRNA se váže s elongačním faktorem a je transportována na ribozom. Při translaci je selenocystein kódován tripletem UAG (v normálním případě stop-kodon). Aby mohlo dojít k jeho zapojení do řetězce, je potřeba poznat, že má být zařazen, k čemuž slouží rozpoznávací elementy v nekódující části mRNA. Význam selenocysteinu:  je součástí enzymů thioredoxinreduktasa, glutathionperoxidasa5 , deiodinasa 5 Funkcí glutathionperoxidasy v organismu je:  rozklad peroxidu vodíku H-O-O-H (k čemuž slouží mj. i katalasa)  štěpení vazby R-O-O-H (vzniká např. při lipoperoxidaci VMK), tuto vazbu rozloží na H2O a R-OH, reakce je významná především proto, že vazbu R-O-O-H katalasa štěpit neumí! © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 26 6.6 Metabolismus (přeměny) jednotlivých AK K obrázku:  žlutým podbarvením jsou zvýrazněny jednotlivé AK  červeným podbarvením jsou znázorněny ostatní sloučeniny, které při metabolismu AK vznikají  PEP = fosfoenolpyruvát  HMG-CoA = 3-hydroxy-3-methylglutaryl-koenzymA Aminokyseliny lze rozdělit: TYP ZÁSTUPCI CO POSKYTUJÍ GLUKOGENNÍ (13) většina AK meziprodukty CC KETOGENNÍ (2) leucin, (lysin) acetyl-CoA, acetoacetát SMÍŠENÉ (5) threonin, isoleucin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan meziprodukty CC, pyruvát, acetyl-CoA, acetoacetát Pozn. LIFT je pomůcka pro zapamatování AK, které jsou ketogenní; L = leucin, lysin; I = isoleucin; F – fenylalanin; T = tryptofan, tyrosin, threonin Poznámky:  Jak vidíme ze schématu, vzniká z Val, Met, Ile propionyl CoA, který je následně přeměněn na sukcinyl-CoA. Reakce probíhá dle následujícího schématu: CH3 CH2 C O S CoA propionyl-CoA CH3 CH C O S CoACOO methylmalonyl-CoA CH2 CH C O S CoA HOOC sukcinyl-CoA KARBOXYLACE KARBOXYBIOTIN IZOMERACE B12 © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 27  AK ve svém metabolismu procházejí často transaminací (enzymy aminotransferasy) a dekarboxylací (enzymy dekarboxylasy). Kofaktorem obou skupin těchto enzymů je pyridoxalfosfát. 6.6.1 Alanin Alanin vzniká transaminací pyruvátu C O COOHCH3 GLUTAMÁT 2-OXOGLUTARÁT CH NH2 COOHCH3 alaninpyruvát ALT Alanin je druhou nejvíce zastoupenou AK v krvi (především v postresorpční fázi). Do krve je nejvíce uvolňován svalovou tkání. V případě metabolického stresu se z něj stává esenciální AK (je využíván organismem v glukoneogenezi a může dojít k jeho vyčerpání). Alanin má zvláštní význam ve svalech. Při glykolýze vzniká ve svalové tkáni pyruvát, který je transaminován právě na alanin (lze říct, že alanin je transportní formou dusíku vylučovanou svalovou tkání do krevního oběhu). Alanin je následně přenesen do jater, kde je transaminován na pyruvát a ten je přeměněn na glukosu. Glukosa putuje zpět do svalové tkáně. Druhým způsobem vzniku alaninu ve svalové tkáni je proteolýza svalových proteinů (při hladovění). Uvolněný alanin je opět transportován do jater, kde dojde k jeho přeměně na pyruvát a pyruvát je následně transformován na glukosu. Glukosa opět putuje do svalové tkáně, které poskytne energii potřebnou pro svalovou činnost. Vztah mezi játry a svaly popisuje tzv. glukoso-alaninový cyklus: Obrázek 5 - Glukoso-alaninový cyklus Transaminace pyruvátu na alanin je katalyzována enzymem ALT (alaninaminotransferasa). ALT je klinicky významný enzym – jeho zvýšená katalytická koncentrace v krevním séru slouží jako indikátor hepatopatií (onemocnění jater). 6.6.2 Arginin Arginin je AK podmíněně esenciální (v období růstu). Obsahuje ve své molekule guanidinovou skupinu, která z ní činí nejbazičtější AK. 1) Jedná se o jednu z AK, která nepodléhá transmanici. Její hydrolýzou vzniká ornithin a urea: © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 28 CNH2 CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH NH arginin H2O CH2 CH2 CH2 HC COOH NH2 NH2 ornithin + C O NH2NH2 močovina 2) Je jednou z AK, spolu s glycinem a methioninem, ze kterých se syntetizuje kreatinfosfát. a) Nejprve arginin reaguje s glycinem za vzniku guanidinacetátu a ornithinu glycin H2C NH2 COOH + C NH2 H2C CH2 CH2 CH COOH NH2NH NH arginin H2C NH COOH C NH2 NH guanidinacetát + H2C CH2 CH2 CH COOH NH2NH2 ornithin b) Guanidinacetát je následně methylován na N1 dusíku pomocí SAM H2C NH COOH C NH2 NH guanidinacetát S-ADENOSYLMETHIONIN (SAM) S-ADENOSYLHOMOCYSTEIN H2C N COOH C NH2 NH CH3 kreatin N-methylguanidin-N-acetát Pozn. Dusík N1 pochází z glycinu. c) Kreatin může být nadále fosforylován na N2 dusíku za vzniku kreatinfosfátu. Vznik kreatinfosfátu je jeden z případů, kdy fosforylace probíhá na –NH2 skupině (v 99% případů probíhá na –OH skupině). Kreatinfosfát obsahuje ojedinělé uskupení atomu P-N-C, které v jiné molekule v organismu nenajdeme. d) Nadbytečný kreatin je z těla vyloučen po cyklizační dehydrataci v podobě kreatininu. Kreatinin již nemá v organismu dalšího využití (= odpadní produkt) H2C N COOH C NH2 NH CH3 kreatin - H2O CH2 N C C NH NH CH3 O kreatinin 3) Arginin má speciální význam – vlivem enzymu NO-synthasy se z něj uvolňuje oxid dusnatý (NO), který má vazodilatační efekt. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 29 6.6.3 Serin Serin je neesenciální AK (vznik z 3-fosfoglycerátu, viz kap. 6.5). 1) Typickou reakcí serinu je jeho dehydratační deaminací (zbavuje se tak dusíku). COOHCHH2C NH2OH H - H2O COOHCH2C NH2 COOHCH3C NH + H2O COOHCH3C O - NH3 serin enamin imin pyruvát 2) Serin se může za účasti tetrahydrofolátu přeměnit na glycin. COOHCHH2C NH2OH serin + FH4 COOHH2C NH2 + CH2OH FH4 glycin Výše uvedená reakce je zdrojem jednouhlíkatých zbytků v organismu. Vzniklý glycin může vstoupit do další reakce, ve které je rozložen na methylenový (–CH2–) zbytek, který se váže na tetrahydrofolát a dále na vodu a amoniak. 3) Dekarboxylací serinu vzniká ethanolamin, který může být dalšími reakcemi (trojnásobná N-methylace) přeměn až na cholin: COOHCHCH2 NH2 OH serin - CO2 CH2CH2 NH2 OH ethanolamin cholin CH3 CH3 CH3 CH2CH2 N + OH3x SAM Následnou oxidací (dehydrogenací) cholinu vzniká betain. Betain je fyziologický amfiont (jeho molekula obsahuje záporný i kladný náboj) a může sloužit jako alternativní metylační činidlo: cholin CH3 CH3 CH3 CH2CH2 N + OH OXIDACE betain CH3 CH3 CH3 CH2C N + O - O 4) Serin podléhá i transaminaci. Dalšími reakcemi vzniká 3-fosfoglycerát, ze kterého následně může vzniknout glukosa. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 30 Pozor! Katabolismus a syntéza serinu nejsou zcela identické! V obou případech se vychází ze serinu, či 3-fosfogylcerátu, ale meziprodukty reakce jsou jiné. Další význam serinu:  kotranslačně z něj vzniká selenocystein  je součástí glycerofosfolipidů  v bílkovinách slouží jako časté místo fosforylací (především v regulačních enzymech = slouží k „vypínání a zapínání“ funkce enzymu) a glykosidací (vznik O-glykosidové vazby)  často se nachází v aktivním místě enzymu (skupina enzymů zvaná serinové proteasy, např. pepsin a trypsin) 6.6.4 Glycin Glycin je nejjednodušší aminokyselinou. 1) Katabolismus glycinu vede k jeho kompletnímu rozštěpení. Jeden z uhlíků se uvolní ve formě CO2, druhý se ve formě methylenové (–CH2–) skupiny váže na tetrahydrofolát a dusík je přeměněn na amoniak: H2C NH2 COOH + FH4 FH4CH2N5 N10 + CO2 + NH3 2) Existují i vedlejší cesty katabolismu glycinu. Jedná se především o jeho oxidativní (aerobní) deaminaci: H2C NH2 COOH FAD FADH2 O2 H2O2 glycin CH NH COOH - NH3 H2O C COOH O H glyoxylát NAD+ NADH+H+ OXIDACE HOOC COOH - CO2 C S - CoA O H HS-CoA oxalát formyl-CoA Jak vidíme, vzniká při této reakce oxalát, který může reagovat s vápennými ionty za vzniku šťavelanových kamenů (kalcium-oxalát). 60% oxalátu v našem těle vzniká právě touto cestou (další zdroje této látky jsou katabolismus kyseliny askorbové6 (30%) a příjem oxalátu z potravy (10%) jako je špenát7 , reveň, mangold, čaj či kakao). 3) Glycin může být zpětně přeměněn i na serin (viz. 6.6.3 Serin, rce 2) Další význam glycinu:  je donorem C1 fragmentů (vznikají při jeho úplném rozštěpení)  podílí se na syntéze hemu a kreatinu  je součástí glytathionu  konjuguje se žlučovými kyselinami a xenobiotiky (glycin se naváže na sloučeninu, která obsahuje –COOH skupinu pomocí své –NH2 skupiny, čímž se vytvoří amid, který je polárnější než původní sloučenina a snáze se tak vyloučí z těla) 6 Gramové dávky vitaminu C škodí. 7 Špenát obsahuje velké množství železa, které se – kvůli oxalátu – bohužel nevyužije: při vaření vzniká oxalát železitý (a železo v této formě neumíme přijmout). © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 31 6.6.5 Threonin Threonin je jednou z esenciálních AK. Ve své molekule obsahuje dva asymetrické (chirální) uhlíky. Díky –OH skupině v postraním řetězci je, stejně jako serin, častým místem fosforylací a glykosylací v bílkovinách. Jeho katabolismus spočívá v rozštěpení molekuly na 2 štěpy: HC NH2 COOH HC CH3 OH THREONINALDOLASA H2C NH2 COOH + CCH3 O H threonin glycin acetaldehyd 6.6.6 Methionin Methionin je v podobě SAM (S-AdenosylMethionin) univerzálním methylačním činidlem. Podílí se např. na přeměnách:  ethanolamin → cholin (trojnásobná methylace)  noradrenalin → adrenalin  guanidinacetát → kreatin Po té, co předá methylovou skupinu, vzniká ze SAM látka zvaná S-adenosylhomocystein, který se hydrolyticky štěpí na adenosin a homocystein. Homocystein může přijmout methylovou skupinou od methyl-tetrahydrofolátu (CH3-FH4) a regenerovat se na methionin, který reakcí s ATP vytvoří původní SAM. Pozn. Výše popsaný cyklus je zvýrazněn na schématu níže zeleným podkladem. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 32 V případě, že není potřeba provádět methylace, je methionin odbouráván na homocystein, který konjuguje se serinem za vzniku cystahioninu (disulfid), ten se rozštěpí na cystein a homoserin, který je následně přeměněn (přes 2-oxobutyrát a propionyl-CoA) na sukcinyl-CoA. Povšimněme si, že v metabolismus methioninu hraje významnou roli vitamin B12 (působí jako kofaktor). Vitamin B12 se v organismu účastní „zvláštních“ reakcí, při kterých dochází k přenosu -CH3 skupiny v rámci jedné molekuly. Jedná se o reakce: a) homocystein → methionin b) methylmalonyl-CoA → sukcinyl-CoA Při nedostatku vitaminu B12 dochází k hyperhomocysteinemii (o rizikovosti homocysteinu pojednává následující odstavec). Kromě zvýšené hladiny homocysteinu způsobuje nedostatek vitaminu B12:  hromadění methylmalonyl-CoA v organismu (což vede ke zvýšenému vylučování této látky močí) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 33  hromadění methyltetrahydrofolátu (CH3-FH4), který nemůže být regenerován na folát (folát se ocitá ve „folátové pasti“)8 Homocystein Homocystein není standardní AK – jedná se o látku nebezpečnou. Doposud nebyly přesně objasněny všechny mechanismy jeho účinku, avšak faktem zůstává, že zvyšuje riziko cévních onemocnění (aterosklerózy). Vlivy homocysteinu na organismus:  působí přímo na cévní stěnu (poškozuje epitel)  zkracuje životnost trombocytů, snižuje fibrinolýzu  podporuje vznik kyslíkových radikálů (což opět poškozuje cévní stěnu)  podporuje lipoperoxidaci Zvýšená hladina homocysteinu v krvi je novým markerem kardiovaskulárních onemocnění nezávislým na cholesterolu. (Pozn. zvýšená hladina cholesterolu je důležitým markerem kardiovaskulárních onemocnění) Pro odstranění homocysteinu jsou potřeba tři vitaminy: kyselina listová, kobalamin, pyridoxin. 6.6.7 Cystein 1) Hlavní katabolickou drahou je přímá oxygenace síry a následné přeměny oxygenované skupiny: COOH CHNH2 CH2 SH cystein OXYGENACE O2 CHNH2 CH2 S O O - cysteinsulfát 2-OG Glu TRANSAMINACE - CO2 DEKARBOXYLACE COOH CH2NH2 CH2 S O OH hypotaurin OXIDACE CH2NH2 CH2 S O OH O taurin CO CH2 S O O - sulfinylpyruvát COOH ODŠTĚPENÍ SULFITU COOH C O CH3 H2O O S O - OH pyruvát sulfit SULFITOXIDASA O S O - O - O sulfát H2O 3 H+ 2 e+ + Cystein byl oxidován na cysteinsulfát. Cysteinsulfát podléhá dvěma reakcím: a) jeho dekarboxylací a oxidací vzniká taurin9 b) jeho transaminací vzniká sulfinylpyruvát Sulfinylpyruvát je následně hydrolyticky štěpen na pyruvát a sulfit HSO3 – . Vlivem enzymu sulfitoxidasy (kofaktor: molybdopterin) dochází k oxidaci na sulfát SO4 2– , dle rovnice: 10 8 Hromadění CH3-FH4 může být způsobeno i nefunkčností methylentetrahydrofolátreduktasy. Pokud tento enzym nefunguje, dochází rovněž k zvýšení hladiny homocysteinu v krvi. 9 Taurin je aminokyselinou, která se podílí na konjugaci žlučových kyselin. Při metabolickém stresu je jednou z esenciálních AK (bývá proto přidáván do energetických nápojů) 10 Sulfit za fyziologického pH disociuje do prvního stupně, sulfát do druhého stupně. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 34 HSO3 – + H2O → SO4 2– + 3H+ + 2e– Vzniklý sulfát (koncentrace v séru 0,5 mmol/l) je využíván k tvorbě PAPS11 , nadbytečný je vyloučen močí. Vzniklé protony okyselují extracelulární prostory a elektrony jsou využity k redukci molybdenu (v molybdopterinu). Lze konstatovat, že metabolismus sirných AK vede k acidóze. 2) Méně častým způsobem katabolismu cysteinu je jeho přímá transaminace a následná desulfurace: COOH CHNH2 CH2 SH cystein 2-OG Glu TRANSAMINACE COOH CO CH2 SH merkaptopyruvát DESULFURACE SH2 COOH C O CH3 pyruvát Vzniklý sulfan H2S je metabolizován různými způsoby:  nejčastěji se postupně oxiduje na sulfát (H2S → HSO3 – → SO4 2– )  ve velmi malé míře reaguje s Hb za vzniku sulfohemoglobinu  u kuřáků z něj vzniká thiokyanátový iont SCN– 12  podobně jako NO je možné H2S využít jako signální molekulu (rovněž má vazodilatační účinky) Další význam cysteinu:  je jednou ze složek glutathionu  jeho dekarboxylací vzniká cysteamin, který je součástí CoA-SH  v bílkovinách vytváří disulfidické můstky 6.6.8 Aspartát Některé reakce aspartátu byly popsány v předchozích kapitolách: 1) Transaminací aspartátu vzniká oxalacetát asparát + 2-oxoglutarát → oxalacetát + glutamát (viz kap. 6.4; Regenerace aspartátu) 2) V močovinovém cyklu poskytuje dusík do močoviny a uvolňuje fumarát aspartát + citrulin → argininsukcinát (viz kap. 6.4; Močovinový cyklus) 3) Doposud nepopsanou reakcí je dekarboxylace aspartátu, při které vzniká β-alanin (součást koenzymu A). CHNH2 CH2 COOH COOH - CO2 DEKARBOXYLACE CH2NH2 CH2 COOH asparát -alanin Pozn. K dekarboxylaci dochází přednostně na reaktivnějším uhlíku, což je u dikarboxylových kyselin ten, který je blíže –NH2 skupině. 11 PAPS v organismu slouží jako sulfatační činidlo (jeho činností např. vznikají sulfoestery) 12 Jak poznat kuřáka? Jeho sliny obsahují hodně thiokyanátových iontů – ty reakcí s Fe3+ dávají výrazné červené zbarvení. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 35 Další význam aspartátu:  poskytuje dusík k syntéze purinů (uvolňuje se při tom fumarát)  poskytuje svůj skelet k syntéze pyrimidinů  je součástí sladidla aspartamu  kondenzací s amoniakem vzniká asparagin (výhradně pro vlastní potřebu – nejedná se o způsob detoxikace amoniaku!) 6.6.9 Glutamát Některé reakce glutamátu byly popsány v předchozích kapitolách: 1) Glutamát s oxalacetátem poskytuje aspartát (transaminace; viz výše). Tato reakce je velmi významná pro tvorbu asparátu (na syntézu močoviny), účastní se jí enzym AST. 2) Dehydrogenační deaminace glutamátu je hlavním zdrojem amoniaku v tkáních. Je to způsobeno tím, že většina AK prodělává transaminaci s 2-oxoglutarátem právě za vzniku glutamátu. Tato transaminace je reversibilní (může vznikat 2-oxoglutarát z glutamátu, z čehož vyplývá, že glutamát je glukogenní AK). (viz kap. 6.4; Deaminace) 3) Kondenzací amoniaku s glutamátem vzniká glutamin – tato reakce (oproti reakci asparaginu) slouží jako jeden ze způsobů detoxikace amoniaku (jedná se o „transportní formu amoniaku“). 4) Dekarboxylací glutamátu vzniká GABA (Gama-AminoButyric Acid), která slouží jako inhibiční neurotransmiter v CNS CHNH2 CH2 COOH CH2 COOH - CO2 DEKARBOXYLACE CH2NH2 CH2 COOH CH2 glutamát GABA Další „význam“ glutamátu:  ve formě glutamátu sodného (E621) býval přidáván jako „taste enhancer“ do instantních polévek, masoxů, bujonů, sójové omáčky a podobných pokrmů (s jeho přidáváním se již přestává)  Tzv. syndrom čínského restaurantu vzniká po požití 1-5 g glutamátu sodného; projevuje se nevolností, pocitem tepla ve svalech, napětím v obličeji, tlakem na prsou…  Glutamát sodný je zakázáno podávat dětem!!! 6.6.10 Glutamin Glutamin vzniká z glutamátu – tato reakce je jedním z možných způsobů detoxikace amoniaku, který je využíván mnoha různými tkáněmi včetně jater. Po té, co se glutamin dostane do ledvinných tubulů, probíhá jeho deamidace za uvolnění amoniaku, který je následně vyloučen močí. Pro některé buňky je glutamin výhradním zdrojem energie (např. enterocyty, fibroblasty, lymfocyty a makrofágy). Slouží jako donor dusíku pro různé syntézy (glukosamin, puriny). 6.6.11 Prolin Prolin je postradatelnou AK – je možné jej syntetizovat z glutamátu (kap 6.5). © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 36 1) Katabolismus prolinu je opakem jeho syntézy (viz. kap. 6.5) – dochází k odbourávání na glutamát (prolin je tedy glukogenní). C NH2 COOHO OH glutamát OXIDACEC NH2 COOHO H glutamát-5-semialdehyd + H2O HC N COOH pyrrolin-5-karboxylát - 2 H prolin HC N H COOH H OTEVŘENÍ KRUHU 2) Z prolinu vzniká hydroxylací 4-hydroxyprolin. Hydroxylace probíhá za účasti kyslíku, jehož jeden atom provádí samotnou hydroxylaci a druhý se navazuje na 2-oxoglutarát (velmi neobvyklý koreduktant) za vzniku sukcinátu. K hydroxylaci prolinu dochází až posttranslačně (tedy po zařazení do molekuly bílkoviny) a dochází k ní především v kolagenu. prolin N H COOH + O O + CO CH2 COOH CH2 2-oxoglutarát - CO2 COOH Fe2+ , ASKORBÁT 4-hydroxyprolin N H COOH OH + OH CO CH2 COOH CH2 sukcinát Vzniklý 4-hydroxyprolin se odbourává na pyruvát (oproti prolinu odbourávajícímu se na glutamát) 6.6.12 Histidin 1) Histidin je jednou z AK, které nepodléhají transaminaci – dusíku se zbavuje pomocí desaturační deaminace za vzniku kyseliny urokanové. 2) Kyselina urokanová je dále odbourávána na N-formiminoglutamát (FIGLU), ze kterého se odštěpí formiminoskupina (naváže se na tetrahydrofolát; histidin je tedy zdrojem C1 fragmentů) a vzniká glutamát (histidin je tedy glukogenní AK): 3) Další reakcí histidinu je dekarboxylace, při které vzniká histamin. Dekarboxylasa umožňující tuto reakci se nachází v žírných buňkách a basofilních granulocytech. Tyto buňky stimulují tvorbu HCl v žaludku a uvolňují se při alergických reakcích. Skupina léčiv zvaná antihistaminika má za úkol blokovat působení histaminu vzniklého činností těchto buněk. Další význam histidinu: © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 37  Ve větším množství se vyskytuje v Hb , kde působí jako pufrační systém. Jeden z jeho dusíků je bazický (má volný elektronový pár), druhý dusík je nebazický (volný elektronový pár je zapojen do konjugace). Z hodnot pKA histidinu (především hodnot pKA histidinu vázaného v bílkovinách) vidíme, že při fyziologickém pH (≈7) se může histidin chovat jako pufr.  Posttranslačně bývá histidin methylován na 3-methylhistidin (především v aktinu a mysosinu), jehož exkrece močí je indikátorem proteolýzy a nutričního stavu  Test na nedostatek tetrahydrofolátu se provádí pomocí „zátěže histidinem“. V těle tak dochází k hromadění FIGLU, neboť není možný průběh reakce: FIGLU → glutamát 6.6.13 Větvené AK (Leucin, Isoleucin, Valin) Všechny větvené AK jsou esenciálními (organismus není schopen sám vytvořit větvení). Po jídle je jejich zastoupení v krvi vysoké, protože nejsou využívány játry (tělo nemá dostatek aminotransferas). Nejvíce jsou využívány ve svalech a CNS. První reakce jejich katabolismu jsou podobné – dochází k transaminaci (vznik odpovídající 2-oxokyseliny), oxidační dekarboxylaci (vznik odpovídajícího acyl-CoA) a dehydrogenaci (vznik odpovídajícího α/β-nenasyceného acyl-CoA). Další metabolismus je již pro každou AK specifický. Pro přehlednost je metabolismus rozvětvených AK znázorněn na schématu na následující stránce: © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 38 CH3 CH CH3 CH2 CH COOH NH2 TRANSAMINACE CH3 CH CH3 CH2 C O OXIDAČNÍ DEKARBOXYLACE CH3 CH CH3 CH2 C S O CoA - CO2 COOH LEUCIN 2-oxoisokaproát isovaleryl-CoA TRANSAMINACE OXIDAČNÍ DEKARBOXYLACE - CO2 ISOLEUCIN VALIN 2-OXOKYSELINA ROZVĚTVENÝ ACYL-CoA DEHYDROGENACE CH3 C CH3 CH C S O CoA -methylkrotonyl-CoA FAD FADH2 FADH2 FAD ROZVĚTVENÝ NENASYCENÝ ACYL-CoA KARBOXYLACE NA C4 CH2 C CH3 CH C S O CoA HOOC -methylglutakonyl-CoA (acyl dikarboxylové rozvětvené nenasycené kyseliny) HYDRATACE DVOJNÉ VAZBY CH2 C CH3 CH2 C S O CoAHOOC OH 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA (HMG-CoA) ŠTĚPENÍ VAZBY C-C CH2 C CH3HOOC O H3C C S O CoA+acetoacetát acetyl-CoA DEHYDROGENACE SPECIFICKÝ METABOLISMUS 2-oxomethylvalerát 2-oxoisovalerát S CoA HOOC CH2 CH2 C O sukcinyl-CoA S CoA HOOC CH2 CH2 C O sukcinyl-CoAH3C C S O CoA acetyl-CoA Vhodné je zmínit následující fakta:  leucin je ketogenní AK, vznikají z něj acetoacetát a acetyl-CoA  isoleucin je ketogenní (vznik acetyl-CoA) i glukogenní (vznik sukcinyl-CoA) AK  valin je glukogenní AK, vzniká z něj sukcinyl-CoA Další význam větvených AK:  bývají využívány v infuzích, neboť příznivě ovlivňují katabolické stavy  odbouráváním vzniká sukcinyl-CoA, který nemůže být při nedostatku vitaminu B12 odbourán, což vede k methylmalonové acidurii (viz výše) Pozn. ( )Při deficitu dehydrogenasy rozvětvených 2-oxokyselin dochází k vylučování těchto oxokyselin (žluté pole) v moči, což vede ke ketonurii známé jako nemoc javorového sirupu („maple syrup urine disease“). © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 39 6.6.14 Lysin 1) Lysin je esenciální AK, která nepodléhá transaminaci. Při katabolismus nejprve kondenzuje s 2-oxoglutarátem, dojde k několika různým reakcím (viz schéma níže) a následuje odštěpení glutamátu a allysinu. HOOC CH NH2 CH2 NH2CH2 CH2 CH2 lysin COOHCH2CH2C COOH O 2-oxoglutarát KONDENZACE - H2O N COOHCH2CH2C COOH HOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 CH2 ketimin (Schiffova báze) HYDROGENACE (NADPH+H+ ) COOHCH2CH2C COOH NHHOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 CH2 sacharopin DEHYDROGENACE (NAD+ ) H COOHCH2CH2CH COOH NHOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 CH aldimin lysin HYDROLYTICKÉ ŠTĚPENÍ H2O HOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 C O H allysin COOHCH2CH2CH COOH NH2 glutamát Allysin je hydratován a následně dehydrogenován na 2-aminoadipát. HOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 C O H allysin H2O HOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 C OH H OH NAD+ HOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 C O OH 2-aminoadipát 2-aminoadipát podléhá transaminaci na 2-oxoadipát, který se následně štěpí na dva Ac-CoA. HOOC CH NH2 CH2 CH2 CH2 C O OH 2-aminoadipát TRANSAMINACE HOOC C O CH2 CH2 CH2 C O OH 2-oxoadipát - 2 CO2 CH3 C O S CoA 2x acetyl-CoA © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 40 2) Další reakcí lysinu je jeho přeměna na karnitin, který je součástí acylkarnitintransferázy – enzymu účastnícího se přenosu VMK z cytoplazmy do mitochondrie. CH3 CH3 CH3 OH CH CH2 COOH CH2 N + karnitin CH3 CH3 CH3 O CH CH2 COOH CH2 N + C O acylkarnitin 3) V kolagenu a elastinu vytváří lysin příčné můstky HC (CH2)4 NH2 CO NH lysin (lysylový zbytek v polypeptidu) O2 , H2O NH3 + H2O2 HC (CH2)3 C CO NH O H allysin HC (CH2)2 C CO NH C O H CH(CH2)3CH CO NH+ allysin lysin + hydrogenace CH(CH2)4 CO NH HC (CH2)4 NH CO NH příčná vlákna vzniklá dehydratací aldolu (aldolová kondenzace) příčná vlákna vzniklá hydrogenací Schiffovy báze Další význam lysinu:  Na lysolový zbytek v řetězcích bílkovin se váže ubikvitin („značkování“)  Dekarboxylací lysinu vzniká kadaverin (biogenní amin) 6.6.15 Fenylalanin 1) Katabolismus fenylalaninu a) Katabolismus začíná přeměnou na tyrosin. Dojde k hydroxylaci za účasti kofaktoru BH4 (= tetrahydrobiopterin; má za úkol zredukovat druhý atom kyslíku, který se neúčastní hydroxylace). Vzniklý tyrosin je následně transaminován na p-hydroxyfenylpyruvát. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 41 b) p-hydroxyfenylpyruvát je přeměněn na homogentisát (2,5-dihydroxyfenylacetát). Při této přeměně dochází z oxidativní dekarboxylaci, přesmyku a hydroxylaci. c) Aromatický kruh homogentisátu je atakován kyslíkem – reakce se účastní oba atomy kyslíku, proto enzym, katalyzující tuto reakci ponese název dioxygenasa13 . Po rozštěpení kruhu vznikne sloučenina jménem maleinylacetoacetát, který následně izomerie na fumaroylacetoacetát. Ten se je následně rozštěpen na fumarát a acetoacetát. 2) Katabolismus fenylalaninu je bohužel charakteristický tím, že se v něm vyskytuje mnoho chorob na bázi enzymových deficitů. Např. deficit enzymu hydroxylasy (rce: fenylalanin → tyrosin) vede k hyperfenylalaninémii typu I, při které dochází k hromadění fenylalaninu. Nejtěžší formou této nemoci je fenylketonurie, která je geneticky podmíněna (postižený nese dvě recesivní alely). Tím, že nemůže být fenylalanin přeměněn na tyrosin, dochází k nárůstu jeho koncentrace. Zvýšení koncentrace aktivuje enzymy, které by za normálních okolností nepracovaly a dochází k alternativnímu odbourávání fenylalaninu: Vzniklé látky jsou vylučovány močí. 13 Doposud jsme se setkávali pouze s monooxygenasami, které jako kofaktor potřebovaly BH4, jenž zajistil redukci druhého atomu kyslíku. Monooxygenasy katalyzují např. hydroxylace. © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 42 Hyperfenylalaninémie typu I nemusí být způsobena pouze chyběním hydroxylasy, ale i deficitem kofaktoru BH4. Tato forma je závažnější především proto, že BH4 neovlivňuje pouze přeměnu fenylalaninu na tyrosin, ale i jiné reakce, které bez něj nemohou probíhat. Je proto nutné podávat takto postiženým jedincům přímo BH4, tyrosin, prekurzory katecholaminů a další látky, jejichž metabolická dráha byla narušena. 3) Fenylalanin je společně s aspartátem složkou umělého sladidla Aspartamu, které je 120x sladší než sacharosa. Poruchy metabolismus fenylalaninu (tyrosinu): Název nemoci Enzymová porucha Nález v moči Symptomy Hyperfenylalaninemie typu I (fenylketonurie) fenylalaninhydroxylasa ↑ Phe, fenylpyruvát, fenylacetát, fenyllaktát, fenylacetylglutamin záchvaty, psychózy, „myší zápach“ způsobený fenylacetátem Hypertyrosinemie typ II tyrosintransaminasa ↑ Tyr Alkaptonurie homogentisátoxygenasa ↑ homogentisát tmavá moč způsobená oxidací homogentisátu na chinon (stáním na vzduchu) Hypertyrosinemie typ I fumaroylacetoacetáthydrolasa ↑ Tyr průjmy, zvracení, „zápach po hlávkovém zelí“ Albinismus tyrosinhydroxylasa absence očních a kožních pigmentů 6.6.16 Tyrosin Oproti fenylalaninu popsanému v kap. 6.6.15 není tyrosin esenciální AK (můžeme jej z fenylalaninu vyrobit hydroxylací). 1) Tyrosin je prekurzorem katecholaminů. Nejprve je hydroxylován na DOPA14 , který podléhá dekarboxylaci za vzniku dopaminu (první z katecholaminů). Dopamin je následně přeměňován na noradrenalin15 a adrenalin. Povšimněme si, že při vzniku DOPA z tyrosinu se hydroxylace účastní BH4 (koreduktant, váže na sebe 2H), ale při vzniku noradrenalinu z dopaminu vystupuje jako koreduktant askorbát. 14 DOPA je pozůstatek z období staršího anglického názvosloví (nerozlišovala se oxoskupina a hydroxylová skupina): DiOxoPhenylAlanine. Současný anglický název je 3-(3,4-dihydroxyphenyl)alanine. 15 Předpona „nor“ znamená N-demethyl, noradrenalin se tedy oproti adrenalinu liší o -CH3 skupinu © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 43 2) Tyrosin je výchozím substrátem i pro vznik melaninu (nejprve je tyrosin přeměněn na dopamin, ten na dopachinon a z něj pak vzniká melanin). 3) Významnou reakcí je vznik tyroxinu – hormonu štítné žlázy. Výše znázorněná reakce neprobíhá ve štítné žláze s volným tyrosinem – tyrosin je vázán v bílkovině thyreoglobulinu. 6.6.17 Tryptofan Tryptofan je pro svůj obsah heterocyklu esenciální AK. 1) Jeho katabolismus je komplikovaný. Nejrpve dojde k rozštěpení indolového kruhu a hydrolýze vzniklého produktu – tím získáme kinurenin a formiát – tryptofan je tedy zdrojem C1 fragmentu (formiátu). Kynurenin je následně rozštěpen hydroxylován a výsledný produkt je štěpen na alanin a 3-hydroxyanthranilát. Z této reakce lze odvodit, že tryptofan nepodléhá transaminaci (dusíku se zbavuje odštěpením alaninu): © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 44 3-hydroxyanthranilát je odbouráván dvěma způsoby:  v 97% případů vzniká oxoadipát, který je následně přeměněn na acetyl-CoA  v asi 3% případů vzniká nikotinamid, který je následně využit k syntéze NAD(P)+ Z výše popsaných katabolických drah je nutné především vědět:  tryptofan je glukogenní (alanin) i ketogenní (acetyl-CoA) AK  je donorem C1 zbytků (formiát)  jeho katabolismus může vést ke vzniku nikotinamidu 2) Dekarboxylací tryptofanu získáme tryptamin. 3) Další významnou reakcí je vznik serotoninu, který slouží jako neurotransmiter. Ze serotoninu vzniká melatonin, což je hormon šišinky, jehož úkolem v organismu je řízení biorytmu. Další význam tryptofanu: Nikotinamid, který při metabolismu tryptofanu vzniká, nemůže pokrýt potřeby organismu (proto je niacin označován jako vitamin). Nedostatek niacinu způsobuje onemocnění pelagra (spíše se s ním setkáme v oblastech s převahou kukuřičné stravy, nebo´t kukuřice obsahuje málo tryptofanu) © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 45 6.7 Přehled některých užitečných faktů A) 6 AK poskytuje pyruvát AK Typ reakce SERIN DEHYDRATAČNÍ DEAMINACE GLYCIN PŘES SERIN THREONIN PŘES GLYCIN ALANIN TRANSAMINACÍ CYSTEIN ODŠTĚPENÍM-SH + TRANSAMINACÍ TRYPTOFAN PŘES ALANIN B) AK a jejich metabolity mohou sloužit jako neurotransmitery EXCITAČNÍ ÚČINEK (ovládají kationové Na+ kanály) INHIBIČNÍ ÚČINEK (ovládají chloridové Cl- kanály) GLUTAMÁT GABA ASPARTÁT GLYCIN (ACETYLCHOLIN) C) V těle vzniká 5 vitaminů (na vzniku jednoho se podílí AK), ale pouze čtyři jsou využívány. VITAMIN KDE A JAK VZNIKÁ NIACIN vzniká ve tkáních z TRYPTOFANU BIOTIN tlusté střevo (bakterie) FYLOCHINON tlusté střevo (bakterie) KALCIOL kůže; z cholesterolu (vliv UV záření) KOBALAMIN tlusté střevo (bakterie) !!! NEVSTŘEBÁVÁ SE !!! D) Sedm aminokyselin nepodléhá transaminaci AMINOKYSELINA ZPŮSOB ODSTRANĚNÍ α-NH2 ARGININ N je zabudován do ornitinu LYSIN N je zabudován do 2-aminoadipátu METHIONIN N je zabudován do homoserinu THREONIN N je odštěpen v podobě glycinu TRYPTOFAN N je odštěpen v podobě alaninu PROLIN prolin je katabolizován na glutamát HISTIDIN Desaturační deaminace (-NH3) E) Biochemicky významné produkty vybraných AK (přehled) AK Biochemicky významný produkt Ala pyruvát → glukosa Arg močovina, NO, kreatin Ser Ethanolamin → cholin → betain, selenocystein, DONOR 1C FRAGMENTU Gly hem, kreatin, GSH, konjugační činidlo, DONOR 1C FRAGMENTU Met kreatin, homocystein, cystein, DONOR METHYLU Cys GSH, taurin, SO42-, PAPS, cysteamin (součást CoA-SH) Asp donor –NH2 (močovina, pirimidiny); vzniká z něj oxalacetát a fumarát (význam pro CC), β-alanin (součást CoA-SH) Glu NH3, 2-oxoglutarát, glutamin, prolin, GSH, GABA Gln NH3, donor –NH2 (syntéza glukosaminu a purinů) Pro hydroxyprolin, glutamát His glutamát, histamin, k. urokanová, 2-methylhistidin, DONOR 1C FRAGMENTU Lys glutamát, allysin, karnitin, kadaverin Tyr fumarát (CC), katecholaminy, tyroxin, melaniny Trp nikotinamid, serotonin, melatonin, indol, skatol, DONOR 1C FRAGMENTU © JN 2009 Kapitola 6 – Metabolismus AK 46