Syntéza a odbourání mastných kyselen 9 P-oxidace mastných kyselin, ketonové látky (ketolátky), syntéza mastných kyselin. Polynenasycené mastné kyseliny, struktura, zdroj, řady n-9, n-7, n-6 a n-3. P-Oxidace mastných kyselin 1. V které části buňky probíhá p-oxidace? 2. Jaký je význam karnitinu pro P-oxidaci mastných kyselin? 3. Jaký je původ karnitinu v organismu? 4. Zakreslete strukturu karnitinu a vyznačte místo ve struktuře, kde se váže mastná kyselina. O jaký typ vazby se jedná? 5. Kde v buňce dochází ke vzniku acylkarnitinu? 6. Které mastné kyseliny se pomoci karnitinu přenášejí? 7. O II R-CH[2]-CH[2]-CH[2]-C~SCoA < O O R-CH[2]-C-CH[2]-C~SCoA HSCoA © E-FAD © >- + Charakterizujte čtyři základní kroky při p-oxidaci: > Reakce Typ reakce Substrát reakce Kofaktor Zisk ATP 1 Acyl-CoA FAD 2 3 4 8. Charakterizujte energetickou bilanci β-oxidace pro stearovou kyselinu. Zisk v P-oxidaci Zisk ATP aerobní fosforylací NADH ...................................................................... fadh[2] ........................................................................ Acetyl-CoA ............................................................. Spotřeba ATP na aktivaci mastné kyseliny .... Celkem ATP .......................................................................... Ketonové látky (ketolátky) 9. Co jsou to ketonové látky. Zakreslete jejich vzorce a zapište názvy. 10. V kteiých buňkách ketonové látky vznikají? 11. Doplňte v následujícím schématu, co je příčinou vzniku ketonových látek: Zvýšená hladina glukagonu v krvi (příčiny: ............ ,......................... ) má za následek zvýšené uvolňování mastných kyselin z......................... Mastné kyseliny jsou krví ve vazbě na .................... transportovány do........... , kde jsou pod převažujícím vlivem glukagonu............ v procesu zvaném..................... ; důsledek: zvýšená tvorba................ v mitochondriích. Kapacita...................................... je převýšena (vysvětlete proč). Důsledek: tvorba ketonových látek. 12. Které ketonové látky jsou energeticky využitelné? 13. K jaké metabolické poruše dochází při zvýšené tvorbě ketonových látek? 14. Meziproduktem při syntéze ketonových látek je 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA. Zakreslete jeho vzorec. Z čeho tato látka vzniká? Syntéza mastných kyselin 15. Výchozím substrátem pro syntézu mastných kyselin je acetyl-CoA. Jakými pochody a kde v buňce tato látka vzniká? 16. Kde v buňce probíhá syntéza mastných kyselin? 17. Za jakých podmínek v buňce dochází k syntéze mastných kyselin? 18. V jaké formě se acetyl-CoA transportuje do místa syntézy? Doplňte schéma: 19. Na jakou látku se acetyl-CoA převážně přeměňuje před zahájením syntézy? Co je kofaktorem této reakce? AT acetyltransacylasa malonyl-CoA acetyl~CoA MT malonyltransacylasa AS 3-oxoacylsynthasa KR 3-oxoacylreduktasa DH hydratasa ER enoylreduktasa TE thioesterasa CH, OH O /"A i i li (p)— O—CH[2]—C—CH—C— ch[3] N—CH[2]—CH H 2 N—CH[2]—CH[2]—SH H 21. Významnou komponentou multienzymového komplexu je 4'-fosfopantethein. Charakterizujte jeho strukturu. > 22. Jakou roli má 4'-fosfopantethein při syntéze mastných kyselin? > + + 2) hydrogenace za vzniku 3-hydroxyacylu 4) hydrogenace 3) dehydratace 1) vznik 3-oxoacylu > + + 24. Uveďte název kofaktoru hydrogenačních reakcí. Při kterých reakcích vzniká redukovaná forma tohoto kofaktoru? 25. Popište reakci katalyzovanou "jablečným" enzymem a uveďte její význam. 26. Za jakých podmínek v organismu probíhá syntéza mastných kyselin? Jak je regulována (hormony, metabolity)? Která reakce rozhoduje o rychlosti syntézy mastných kyselin? Řada n-9 Řada n-6 18:0—-18:1 ( ) A desaturace 18:2 ( ) A desaturace Řada n-3 18:3 ( ) elongace 18:2 ▼ 18:3 A desaturace 18:4 elongace ▼ ' f T 20:3 ( ) 20:1 20:2 20:4 Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) Desaturace a elongace PUFA > A^5 desaturace 1 ' f ▼ 20:4 ( ) 20:5 ( ) elongace 1 ' ^r ▼ 22:4 22:5 i i i i i A^4 desaturace i V 1 f y r ▼ 24:1 ( ) (nervonová k.) 22:4 22:5 22:6 ( 27. Doplňte polohu dvojných vazeb a uveďte systematické a možné triviální názvy PUFA, které jsou ve schématu tučně vyznačené. 28. V kterých částech buňky probíhá a) syntéza mastných kyselin; b) desaturace a elongace nenasycených mastných kyselin? 29. Jakým mechanismem probíhá desaturace mastných kyselin? 30. Ve které pozici se vytváří vždy první dvojná vazba u 18uhlílcatých mastných kyselin? 31. Které desaturasy jsou exprimovány u člověka? 32. Pro které organismy je typická exprese A^15-desaturas? 33. Jaké důsledky může mít úplné vynechání tuků v potravě? 34. Nakreslete strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin. Uveďte jejich hlavní zdroje.