Syntéza a odbourání mastných kyselin 9 P-oxidace mastných kyselin, ketonové látky (kelolátky), syntéza mastných kyselin. Polynenasycené mastné kyseliny, struktura, zdroj, řady n-9, n-7, n-6 a n-3. P-Oxidace mastných kyselin 1. V které části buňky probíhá P-oxiclace? 2. Jaký je význam karnitinu pro p-oxidaci mastných kyselin? 3. Jaký je původ karnitinu v organismu? 4. Zakreslete strukturu karnitinu a vyznačte místo ve struktuře, kde se váže mastná kyselina. O jaký typ vazby se jedná? 5. Kde v buňce dochází ke vzniku acylkarnitínu? 6. Které mastné kyseliny se pomocí karnitinu přenášejí? 7. Charakterizujte čtyři základní kroky při p-oxidaci: R-CH2-CH2-CH2-C~SCoA O E-FAD ____ H20 © ............... © HSCoA O O II II R-CH2-C-CH2-C~SCoA Reakce Typ reakce Substrát reakce Kofaktor Zisk ATP 1 Acyl-CoA FAD 2 3 4 55 8. Charakterizujte energetickou bilanci (3-oxidace pro stearovou kyselinu. Zisk v p-oxidaci Zisk ATP aerobní fosforylací NADH ......... ......... FADH2 ......... ......... Acetyl-CoA ......... Spotřeba ATP na aktivaci mastné kyseliny ......... Celkem ATP ......... Ketonové látky (ketolátky) 9. Co jsou to ketonové látky. Zakreslete jejich vzorce a zapište názvy. 10. V kterých buňkách ketonové látky vznikají? 1 1. Doplňte v následujícím schématu, co je příčinou vzniku ketonových látek: Zvýšená hladina glukagonu v krvi (příčiny: ..............,.............) má za následek zvýšené uvolňování mastných kyselin z..................... Mastné kyseliny jsou krví ve vazbě na..................transportovány do.........., kde jsou pod převažujícím vlivem glukagonu........... v procesu zvaném............; důsledek: zvýšená tvorba..............v mitochondriích. Kapacita.......................je převýšena (vysvětlete proč). Důsledek: tvorba ketonových látek. 12. Které ketonové látky jsou energeticky využitelné? 13. K jaké metabolické poruše dochází při zvýšené tvorbě ketonových látek? 14. Meziproduktem při syntéze ketonových látek je 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA. Zakreslete jeho vzorec. Z čeho tato látka vzniká? 56 Syntéza mastných kyselin 15. Výchozím substrátem pro syntézu mastných kyselin jc acetyl-CoA. Jakými pochody a kde v buňce tato látka vzniká? 16. Kde v buňce probíhá syntéza mastných kyselin? 17. Za jakých podmínek v buňce dochází k syntéze mastných kyselin? 18. V jaké formě se acetyl-CoA transportuje do místa syntézy? Doplňte schéma: o==o o==o 19. Na jakou látku se acetyl-CoA převážně přeměňuje před zahájením syntézy? Co jc kofaktorem této reakce? 57 49433419^^94 20. Charakterizujte multienzymový komplex, na kterém probíhá syntéza mastných kyselin: cetyltransacylasa nalonyltransacylasa -oxoacylsynthasa KR 3-ôxoacylreduktasa DH hydratasa ER enoylreduktasa TE thioesterasa 21. Významnou komponentou multienzymového komplexu je 4'-fosfopantethein. Charakterizujte jeho strukturu. CH3 OH O O I I II II (p)-0—CHo—C—CH—C—N—CH2—CH2-C—N—CH2—CH2—SH W | H H CH3 22. Jakou roli má 4'-fosfopantethein pri syntéze mastných kyselin? 58 23. Charakterizujte obecnou rovnicí pochody probíhající při syntéze mastných kyselin: 1) vznik 3-oxoacylu o hs-(as) r-c-s—(as) + ...........~s-^acp) -. . . 2) hydrogenace za vzniku 3-hydroxyacylu 3) dehydratace 4) hydrogenace 24. Uveďte název koľaktoru hydrogenačních reakcí. Při kterých reakcích vzniká redukovaná forma tohoto koľaktoru? 25. Popište reakci katalyzovanou "jablečným" enzymem a uveďte její význam. 26. Za jakých podmínek v organismu probíhá syntéza mastných kyselin? Jak je regulována (hormony, metabolity)? Která reakce rozhoduje o rychlosti syntézy mastných kyselin? 59 Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) Desaturace a elongace PUFA Rada n-9 18:0—^18:1 ( ) A 'desaturace elongace . 20:1 18:2 20:2 24:1 ( ) 22:4 (nervonová k.) Řada n-6 •► 18:2 ( ) 18:3 20:4 ( 22:4 22:5 ALSdcsahirace A desaturace elongace 20:3 ( ) A desaturace elongace A desaturace Rada n-3 18:3 ( ) 18:4 20:4 20:5 ( ) 22:5 22:6 ( 27. Doplňte polohu dvojných vazeb a uveďte systematické a možné triviální názvy PUFA, které jsou ve schématu tučně vyznačené. 28. V kterých částech buňky probíhá a) syntéza mastných kyselin; b) desaturace a elongace nenasycených mastných kyselin? 29. Jakým mechanismem probíhá desaturace mastných kyselin? 30. Ve které pozici se vytváří vždy první dvojná vazba u lSuhlíkatých mastných kyselin? 31. Které desaturasy jsou exprimovány u člověka? 32. Pro které organismy je typická exprese A 5-desaturas? 33. Jaké důsledky může mít úplné vynechání luků v potravě? 34. Nakreslete strukturní vzorce esenciálních mastných kyselin. Uveďte jejich hlavní zdroje. 60