Základy fytochemie a farmakognozie 8.1 2024/2025 Heteroglykosidy HETEROGLYKOSIDY Organické sloučeniny převážně rostlinného původu Hydrolyticky (minerální kyseliny, enzymy glykosidasy) se štěpí na své složky cukr (obvykle redukující) necukernou složku - AGLYKON – GENIN Specificita enzymů (α-glykosidy štěpí pouze α-glykosidasy, β-glykosidy pouze βglykosidasy), thioglykosidy - myrosinasa Enzym a glykosid jsou v rostlině uloženy odděleně Cukr je vázán na aglykon převážně přes atom O, méně přes atom S, N, C GLYKOSIDY α- a βGlykosidickou vazbu tvoří • poloacetalový hydroxyl (na anomerním uhlíku monosacharidu) a • kterýkoliv hydroxyl aglykonu (geninu), nebo SH, NH skupina O CH2 OH O R O CH2 OH O R -D-glukosid-D-glukosid (trans) (cis) Všechny přírodní glykosidy D-cukrů jsou typu L-cukry (např. L-Rha) jsou vázány- glykosidicky CUKERNÁ SLOŽKA GLYKOSIDŮ MONOSACHARIDY • glukosa glukosidy • rhamnosa rhamnosidy • arabinosa arabinosidy • xylosa xylosidy • manosa manosidy • galaktosa galaktosidy • cymarosa cymarosidy OLIGOSACHARIDY • rutinosa (disacharid) • rozvětvené oligosacharidy (saponiny) PODLE POČTU MOLEKUL CUKRŮ • mono-glykosidy • di-glykosidy • tri-glykosidy • tetra-glykosidy CUKRY NA DVOU RŮZNÝCH -OH • bidesmosidy TYPY GLYKOSIDŮ A ROZMANITOST AGLYKONŮ O H H OH OH H H OH CH2 OH H O OH arbutin O H H OH OH H H OH CH2OH H O O O OH OH gitorin O H H OH OH H H OH CH2OH H S C OSO2 OK N CH2 -CH=CH2 O H H OH OH H H OH CH2 OH H sinigrin (S-glykosid) CH2 OH OH OH N N NH2 N N adenosin (N-glykosid) OOH OH barbaloin (C-glykosid) BIOSYNTÉZA GLYKOSIDŮ • bezbarvé, krystalické látky, rozpustné ve vodě a zředěném EtOH a MeOH • opticky aktivní, mají hořkou chuť, mnohé jsou cenná léčiva 1. Vytvoření aglykonu (čtyři základní biosynthetické cesty) 2. Spojení aglykonu s aktivovaným cukrem UTP + cukr-1-P uridilyltransferasa UDP-cukr + P-P UDP-cukr + akceptor (genin) glykosyltransferasa akceptor - cukr + UDP (glykosid) VLASTNOSTI A BIOLOGICKÝ ÚČINEK GLYKOSIDŮ • bezbarvé, krystalické látky, rozpustné ve vodě a zředěném EtOH a MeOH • opticky aktivní, mají hořkou chuť, mnohé jsou cenná léčiva • u většiny glykosidů je účinek vázán na aglykon, cukerná složka ho může významně modifikovat • některé glykosidy jsou neúčinné, účinek se dostaví až po uvolnění aglykonu (např. hořčičná silice) • účinek některých glykosidů je podmíněn celým glykosidem (glykosidní hořčiny) Glykosidy jsou rozšířeny v celé rostlinné říši. Některé druhy jsou typické pro určité čeledě: • kyanogenní – Rosaceae, thioglykosidy – Brassicaceae • v jedné droze více typů, např. Digitalis lanatae folium – kardioaktivní, flavonoidní, saponinové