HODNOCENÍ INFORMACÍ. REDUKOVANÝ TEXT. VIKBA 30 JARO 2012 HODNOCENÍ INFORMACÍ •Spadá do informační gramotnosti •Vyplývá z potřeby orientace v nadměrném množství informací •Přepokládá kritický přístup k získaným informacím •Kvalita informací je důležitější než kvantita •Jedna z definic IG: „Informační gramotnost je schopnost efektivně vyhledávat a hodnotit informace vztahující se k určité potřebě.“ HODNOCENÍ KVALITY •Neexistují jasně definovaná kritéria pro zhodnocení kvality zdroje •Rozdíl se nachází mezi hodnocením klasických tištěných zdrojů (kde materiál již prochází určitým procesem zpracování) a mezi informačními zdroji, které se objevují na internetu (kde je způsob kontroly na velmi nízké úrovni) KVALITNÍ ZDROJ Co je vůbec kvalitní zdroj? •Kvalitou v oblasti informací rozumíme schopnost vyhovět a uspokojit potřeby určitého uživatele nebo skupiny uživatelů •Absolutní míra kvality neexistuje – záleží vždy na kontextu a na potřebě uživatele • PŘEHLEDOVÉ HODNOCENÍ ZDROJE – NA CO SE ZAMĚŘIT •Titul a podtitul publikace •Autor, vydavatel •Nakladatelství •Vydání a rok •Předmluva, úvod, doslov •Seznam použité literatury •Obsah, členění, rozsah •Poznámky, citace • ONLINE ZDROJE •Vždy nutno ověřit věrohodnost •Neprochází většinou žádným recenzním nebo oponentním řízením (výjimkou jsou články z databází, online recenzované časopisy apod.) •Občas neprochází ani základní korekturou textu, formální ani obsahovou •Online zdroje jsou nestálé a obsah se často mění •Nabízí ale i výhody, zejména rychlost vyhledání a okamžitou dostupnost informací OTÁZKY PRO HODNOCENÍ ONLINE ZDROJE •Je uveden autor nebo je možné autora textu dohledat? •Lze autora přiřadit ke konkrétní instituci nebo organizaci? •Jaké je datum vydání zdroje? Lze ho zjistit? •Komu je zdroj určen? •Jsou předkládané informace aktuální? •Stojí za zdrojem ověřená instituce (VŠ, úřady atd.)? •Je pokryta šíře i hloubka dané problematiky? •Je téma zpracováno objektivně a kompetentně? •Je součástí textu poznámkový aparát, seznam literatury nebo odkazy na jiné zdroje? • • AKTUÁLNOST Kdy byl web naposledy aktualizován? •Kdy byl web publikován nebo vytvořen? •Kdy byl web aktualizován nebo revidován? •Jsou odkazy aktuální? •Objevují se pravidelně nové odkazy? •Nejedná se pouze o archiv? • AUTORSTVÍ Kdo je autorem nebo tvůrcem? •Kdo dodává informace? •vzdělávací instituce? •státní správa? •komerční sféra? •nezisková organizace? •soukromá osoba? •Je uveden autor nebo kontaktní osoba? Jaký má autor kredit? •Byl web redigován odborníky nebo profesními organizacemi? • SPRÁVNOST A VALIDITA Je informace správná, přesná a platná? •Jsou citovány zdroje informace? •Je ve srovnání s jinými zdroji informace úplná a přesná? •Jsou správné a úplné také odkazy, nebo jsou zde nesrovnalosti? •Zdá se být web pečlivě editovaný, nebo jsou tam tiskové chyby? • OBJEKTIVITA Jaké bylo hledisko při tvoření webu? •Je informace ovlivněna názorem tvůrce, nebo je objektivní? •Mohl mít sponzor webu vliv na způsob, jakým je informace prezentována? •Jsou na webu reklamy? •Jsou nabídnuty i jiné názory, teorie, techniky, myšlenkové postupy? • JINÉ ZDROJE A ODKAZY •Jsou k dispozici lepší zdroje? •Vezměte v úvahu úplnost, rozsah pohledu, doplňkové údaje, jako např. statistiky, přehledy, průzkumy, historické materiály. • Jsou odkazované stránky kvalitní? •Ověřte si platnost odkazovaných stránek! •Jsou odkazy relevantní a na dobré úrovni? • FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ NE-KVALITU •Publikační exploze •Přístupnost pro všechny •Čas a možnost okamžitého zveřejnění •Anonymita •Marketingové zájmy a reklama •Snaha přilákat čtenáře •Tendenční texty Objem informací stoupá, kvalita informací klesá • • PŘÍKLAD •Hledám zdroje k tématu „Jak napsat a obhájit diplomovou práci“ •Pro vyhledání použiji Google – cca 17000 hitů •1. zdroj - nekvalitní •http://robertnemec.blog.idnes.cz/c/143122/Jak-napsat-a-obhajit-diplomovou-praci.html •2. zdroj - kvalitní •http://userweb.pedf.cuni.cz/ksppg/download/jak_psat_vskp.pdf •PROČ? • REDUKOVANÝ TEXT REDUKOVANÝ TEXT •Text, který vznikne na základě obsahové analýzy dokumentu z plného textu dokumentu •Souvislý text je redukován (dochází ke kondenzaci textu) do rozsahu, který se řídí účelem, k němuž je vytvářen •Provádí se na základě sémantické redukce informací obsažených v dokumentu, tj. výběrem významově a obsahově podstatných informací •Na sémantickou redukci zpravidla navazuje komprimace vybraných informací a jejich vyjádření v přirozeném nebo umělém jazyce formou vět, klíčový slov nebo znaků •Redukovaný text rozhodně není jen náhodná akumulace vět, které jsou obsahově podstatné! •Hlavní rys - redukovaný text dokumentu je vždy podstatně kratší než plný text! FUNKCE REDUKOVANÉHO TEXTU •Signální funkce (upozornění na existenci nového dokumentu) - odborné databáze, příspěvky na konferencích... •Substituční funkce (náhrada plného textu originálního dokumentu) •Selekční funkce (umožnění výběru dokumentů a literatury pro další četbu) • TVŮRCE REDUKOVANÉHO TEXTU •Autor daného dokumentu •Odborník na danou problematiku •Profesionální tvůrce redukovaných textů (knihovník, inf. specialista) • Ideálním tvůrcem RT je člověk, který má teoretické znalosti i praktické dovednosti, co se týče tvorby RT, a zároveň se vyzná v oboru, ve kterém články abstrahuje. AUTOMATICKÁ REDUKCE TEXTU •Provádí jí program na základě složitých algoritmů •Jsou definovány postupy redukce a analýzy textu (např. odstranění nevýznamových slov, redukce na kmen slova, vážení termínu dle jeho důležitosti) •Účelem je vybrat z dokumentu takové termíny, které vyjadřují jeho obsah •Redukované texty vytvářené intelektuálním vybavením člověka zůstávají i nadále kvalitnější • HLAVNÍ DRUHY REDUKOVANÉHO TEXTU Hlavní typy redukovaného textu: •abstrakt (referát) •anotace •resumé •synopse •extrakt • ABSTRAKT (REFERÁT) •Stručně prezentuje obsah textu •Konkrétně definuje cíle práce, metodologický postup, výsledky a závěry •Obsahuje údaje s konkrétními hodnotami •Neobsahuje hodnotící nebo doplňkové informace •Základními vlastnostmi referátu jsou výstižnost, přehlednost, jasnost, stručnost, přesnost, objektivnost a čtivost •Referát může používat textových formulací z referovaného dokumentu, ale jako celek je formulován nově • FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI ABSTRAKTU •Abstrakt je formulován v přirozeném jazyce - obvykle ve větách, někdy však jen v heslovité podobě, telegrafickým stylem •Bývá umístěn na začátku odborného textu •Doporučená délka je +- 250 slov • ANOTACE •Je popisná •Vysvětluje, jaká problematika byla v textu řešena •Popisuje, o čem text pojednává a jaké závěry jsou v práci uvedeny (ale neuvádí konkrétní výsledky) •Stručně charakterizuje obsah dokumentu a může uvádět i informace o autorovi, zaměření, vědecké nebo umělecké hodnotě dokumentu • Anotace může mít i vysvětlující nebo doporučující charakter a obsahovat informace převzaté z jiných dokumentů •Jako celek je formulována nově • FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI ANOTACE •Doporučená délka bývá v rozmezí 5-10 řádků ve standardním formátování •Uvádí se na začátek textu •Bývá požadována i anglická verze •Píše se v celých větách •Používá přirozený jazyk ANOTACE X ABSTRAKT •Rozdíly mezi anotací a abstrakt jsou dány různým účelem obou druhů textu • Anotace podává jen informaci o existenci nějakého dokumentu určitého obsahu a charakteru •Abstrakt pojednává o obsahu dokumentu spolu s popsáním výzkumných metod •Anotace je stručné shrnutí obsahu, naproti tomu referování znamená skutečné zkrácení textu primárního dokumentu •Abstrakt je delší než anotace RESUMÉ •Jedná se o shrnutí nebo souhrn •Jeho účelem je rekapitulace textu •Uvádí se v něm souhrn nejdůležitějších zjištění a závěrů, ke kterým autor došel •Upozorňuje na podstatu přínosu řešeného problému • • FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI RESUMÉ •Uvádí se vždy na KONEC textu •Doporučený rozsah je delší než u anotace – přibližně 10-15 řádků •Je formulováno v přirozeném jazyce •Uvádí se i v anglické verzi SYNOPSE Dva možné výklady: 1. Redukovaný text, který podává zhuštěný a zestručněný obsah literárního díla, zpracovaný jinou osobou než autorem díla s cílem zjednodušit a urychlit čtenářům přístup k obsahu díla. Synopse (tzv. obsahy z děl nebo také výtahy z děl) ušetří četbu rozsáhlých literárních děl, zvláště uměleckých, ale zpravidla ochuzují čtenáře o literární hodnoty. 2. Redukovaný text obsahující souhrn základních faktů uvedených ve vědeckém článku nebo příspěvku, může být publikována formou autorského referátu nebo autorské anotace v příslušném dokumentu. Synopse článku je umístěna zpravidla mezi názvem a vlastním textem článku. EXTRAKT •Jako jediný z ostatních redukovaných textů je složen pouze z výňatků z dokumentu, ze kterého vzniká – z frází, vět nebo celých úseků textu, které jsou obsahově důležité •Jde tedy o text svým způsobem nový, protože jeho tvůrce musí vybrat z originálu podle jeho názoru podstatné výňatky •ALE - nevznikají nové formulace! •Extrakt je nové dílo, kopírující vyjádření v originále PROCES TVORBY REDUKOVANÝCH TEXTŮ •Zaměřit se na jeden typ redukovaného textu •Určit si účel textu •Vzít v úvahu požadovanou délku textu •Existují i normy - ČSN 01 0194 Anotace a referát, která již ale neplatí a byla zrušena bez náhrady •Dá se použít norma ČSN ISO 214 (010148) Dokumentace - Abstrakty pro publikace a dokumentaci • • • VÝZKUM •Proběhl výzkum, kdy tři studenti informační vědy porovnali body, které norma doporučuje s konkrétními abstrakty •Zjistili, že některé body zkoumané abstrakty vůbec neobsahovaly a naopak obsahovaly dosud nepopsané části •Struktura abstraktů se značně lišila dle oboru •Závěr: norma ISO 214 není dostačující pro všechny vědecké obory a mnozí tvůrci abstraktů o ní nevědí a neřídí se jí •Vyčerpávající metodologie, která by vyhovovala všem typům dokumentů, tedy zatím ještě neexistuje • POUŽITÁ LITERATURA •ŠAUPERL, Alenka; KLASINC, Janko; LUŢAR, Simona. Components of abstracts: Logical structure of scholarly abstracts in pharmacology, sociology, and linguistics and literature. Journal of the American Society for Information Science & Technology [online]. Jul2008, Vol. 59, Issue 9, [cit. 2009-09-16]. Dostupný z WWW: . ISSN 15322882. •MACHÁČKOVÁ Martina. Redukované texty v katalozích knihoven ČR. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Kabinet informačních studií a knihovnictví, 2010, 94 s. Vedoucí bakalářské práce Mgr. Josef Schwarz. •