Wellness a alternativní výživové směry Wellness Životní styl Soulad těla a duše = fyzická a psychická pohoda Wellness centra a pobyty X wellness životní styl Wellness výživa Balneoterapie Muž lámající berlu Koupele, pitné kúry, bahenní koupele, zábaly Balneoterapie = minerální voda X hydroterapie = obyčejná voda USA - alternativní medicína Vinzenz Priessnitz 1. pol. 19. století Chudý původ, žil v Gräfenberku, inspirace zraněnou srnou, léčba vlastních zranění 1822 první vodoléčebný ústav u Priessnitze doma 1837 oficiální lázně, odpor místních ranhojičů a lékařů Skotské střiky, Priessnitzuv zábal, Priessnitzova jednofázová a dvoufázová lázeň Léčebné účinky tepla vzniklého v těle jako reakce na chlad Kneippova léčba 19. stol. Sebastian Kneipp - bavorský farář, tuberkulózu si léčil ledovými koupelemi v Dunaji Kniha Moje léčení vodou 1. lázně v Bad Wörishofenu 5 složek Kneippovy léčby - 1) vodní terapie, 2) pohyb na zdravém vzduchu, 3) léčivé byliny, 4) zdravá výživa a 5) uspořádaný způsob života Pravidla Kneippovy léčby - A) čím kratší koupel, tím větší účinky, B) čím studenější voda, tím kratší koupel, tím větší účinky, C) před studenou koupelí přohřátí v teplé vodě, D) po koupeli žádné sušení, E) otužování, Podstata nemoci v krvi, nemoc se vodou rozpustí a je vypuzena z těla Kneippův chodník, teplý střik páteře Více než 140 léčebných metod Masáže Trigger Point - spoušťové body, vyvolávají přenesenou bolest, ošetřují se tlakem nebo jehlou Dornova terapie + Breussova masáž - navracení kloubů a obratlů do původní polohy, obnovení proudění energie, odstraňování fyzických i psychických blokád Medová masáž - detoxikační účinky Bowenova masáž - holistický přístup, jemný tlak na konkrétní body Kraniosakrální terapie - vyrovnávání energie mezi lebkou a Masáž drahými kameny, masáž svícemi, ajurvédská masáž, baňkování, shiatsu Thalasso terapie Vznik v 19. stol. Léčba mořskou vodou, mořským bahnem a mořskými řasami Vstřebávání minerálů a vitamínů kůží Zábaly, koupele, masáže, kosmetika Vědecky nepotvrzeno Sauna Původ ve Finsku Teplota kolem 80°C a nízká vlhkost Infrasauna, parní lázeň Detoxikace Škodlivé látky ve vzduchu, vodě, lécích, jídle, kouření a alkohol Zanesený organismus - alergie, deprese, nespavost, únava, tloustnutí Hydrokolonterapie - proplachování střev, až 10 litrů vody Projímadla, půst, sauna, masáže (nedová, čaje a další přípravky Makró = velký + bios = život Navazuje na jin a jang 18. stol. Christoph Wilhelm Hufeland - poprvé pojem makrobiotika, kniha Makrobiotika neboli umění o tom, jak prodlouži lidský život, nemocem se čelí skrze životosprávu a zdravou výživu 19. stol. Sagen Išizuka - japonský vojenský lékař, doporučení na základě japonské tradiční kuchyně, rovnováha draslíku a sodíku a rovnováha kyselin a zásad 20. stol. George Ochsawa - makrobiotika v Evropě, Makrobiotika Principy makrobiotiky Hlavní potravina - obiloviny a lokální zelenina 50% obiloviny, 30% zelenina (hlavně vařená a dušená), 15% mořské řasy a luštěniny, 5% polévky V malém množství ořechy, ovoce, ryby, semena, rostlinné oleje Nejí se průmyslově zpracované potraviny, loupaná zrna obilovin, živočišné produkty a rafinovaný cukr Náhrada masa - ryby, korýši a měkkýši Náhrada mléčných produktů - tofu, tempeh, miso, sojová omáčka tamari a další sojové produkty Vaření nad párou a v tlakovém hrnci Raw Food 1/2 Paul Kouchakoff - 30. léta 20. stol. Švýcarsko, tepelně upravená strava jako toxiny, po syrové stravě žádná trávící leukocitóza Norman W. Walker - 30. léta 20. stol. USA, propagace čerstvých zeleninových a ovocných šťáv, první juice bar a první odšťavňovač Viktoras Kulvinskas - 70. léta. 20. stol. USA, The Hippocrate Health Institute, wheatgrass, 1. vitariánská kuchařka ! 1. vitariánská restaurace, Los Angeles, Enter Juliáno - šéfkuchař Raw Food 2/2 Vitariánství, živá strava, syrová strava Veganské stravování Uvařené jídlo = toxiny Příprava do 45°C, Vyšší teploty = ničí se enzymy Nedostatek enzymů = onemocnění a předčasné stárnutí Nakličování luštěnin, semínek a obilovin = aktivace enzymů Ovoce a zelenina - málo enzymů, hodně vitamínů Sušičky potravin, odšťavňovače a mixéry Kritici - nelokální a nesezónní potraviny, velká ekologická stopa X vitariáni snaha o lokálnost, masný průmysl = větší ekologická stopa Paleo strava /Pravěká dieta, dieta podle jeskyního muže, paleo dieta, Počátky v 70. letech 20. stol Organismus si dosud nezvykl na výdobytky neolitické revoluce, absence všech produktů zemědělství Nejí se obiloviny, luštěniny, brambory, mléčné produkty, průmyslově zpracované potraviny Jí se maso, vejce, ryby, zelenina, ovoce, houby, semena Primal - lehčí směr, povoleny jsou mléčné produkty a další sporné potraviny (např. brambory) Whole 30 Melissa a Dallas Hartwigovi - Jídlo na prvním místě Přísnější paleo dieta Měsíc se nejí obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, cukr, alkohol, brambory, průmyslově zpracované potraviny, oleje ze semen Po měsíci se postupně zařazují mléčné výrobky, luštěniny a obiloviny Atkinsonova dieta Nízkosacharidová dieta, jen20 g sacharidů za den Tři fáze - 1. fáze zaváděcí, 2. fáze + 5 g sacharidů týdně, 3. fáze téměř normální i celozrnné pečivo Jí se maso a uzeniny, vejce, mléčné výrobky, hořká čokoláda, minimum celozrnného pečiva, zelenina a ovoce mimo zakázané druhy Nejí se žádné přílohy (brambory, rýže, těstoviny), sladké druhy ovoce a zeleniny (mrkev, hrášek, banán, meloun) Překyselení organismu Ph organismu 7,36 Překyselení - tělo využívá vlastní minerály Kyselinotvorné potraviny - maso, ryby, cukr, umělá sladidla, alkohol, káva, obiloviny, luštěniny, vejce, mléčné výrobky Překyselení - stres a léky Zásadotvorné potraviny - zelenina, ovoce, klíčky, ořechy Citrón - zásadotvorný Syrová strava - zásadotvorná, tepelně upravená strava - kyselotvorná Vaření v páře a dušení ve vlastní šťávě Přípravky na odkyselení organismu Zelené potraviny Zelená sladkovodní řasa chlorela, zelená řasa spirulina, zelený ječmen Detoxikují, zvyšují imunitu, snižují volné radikály, podporují mikrofloru, protizánětlivé, omlazují, snižují překyselení, protirakoviné, snižují cholesterol Chlorela - nejvyšší obsah chlorofilu, tablety, kosmetika Zelený ječmen - prášek, 1 lžička víc než 2 brokolice