Opilost a pijáctví v moderní Francii Tato povedená kniha, jež vznikla na základě dizertační práce obhájené v roce 2010 na univerzitě v Bourgogne, nás uvádí do nové problematiky, která byla moderními francouzskými historiky dlouho opomíjena. Jednou ze vzácných výjimek byl Roger Dion, který se ve své knize Historie vinic a vína publikované roku 1959 zabýval právě otázkou pijáctví. Historikové stravování zkrátka konzumaci alkoholických nápojů nevěnovali velkou pozornost. Stěžejní díla na toto téma se nezaobírala Francií, ale jinými evropskými oblastmi (například Beat Kümin, Drinking Matters. Public Houses in Early Modern Europe, 2002). Tato originální studie tedy nedávno zaplnila jednu historiografickou mezeru. Jejím cílem je prozkoumat opilost a pijáctví – dva termíny, mezi nimiž moderní jazyk poměrně málo rozlišuje – jak v dobových diskursech, tak v praktikách v 16. až 18. století. Autor k tomu využívá rozsáhlého a různorodého korpusu, kde lékařská pojednání, právnické spisy i příručka společenského chování ukazují, jak vypadaly diskursy týkající se nadměrné konzumace alkoholu. Četné autentické výňatky účinně doplňují výklad, třebaže je škoda, že hromadící se citace občas narušují rozbor (například na stranách 105-106).