Pùsty a zmírnìní pùstù v pravoslavné Církvi 1 Zde je vylo eno jednak pravidlo — èili akrivie — a pak v praxi obvykle pou ívaná úleva z pøísnosti tohoto pravidla — èili ikonomie — kterou Církev povoluje se shovívavostí k naší slabosti a neschopnosti naplnit dokonale celou nároènost køes anského duchovního ivota. • Ní e vedle akrivie uvádìné formy ikonomie jsou dnes bì né; rozsáhlejší zmírnìní a úlevy, ne je zde uvedená obvyklá ikonomie, by však mìl mít køes an po ehnány svým duchovním otcem. Aèkoliv toti Církev ustanovila konkrétní dny a období pro pùst (akrivii), je køes anu mo no udìlit jakoukoliv individuální úpravu (zmírnìní) vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, staøí, práci èi jiným okolnostem (nebo naopak lze doèasnì mu zpøísnit pùst, napø. jako skutek pokání). Takové úpravy jsou ponechány na rozhodnutí duchovních otcù, kteøí pøi tom postupují dle potøeb duchovního prospívání ka dé duše. • Obecnì je souèasným køes anùm doporuèeno praktikovat pùst podle dnes obvyklé ikonomie, jak je uvádìna ní e. Pùst je podle akrivie pøijímání „suché stravy“ (tj. nemastného jídla: chléb, voda, sùl, vaøená zelenina) bez (olivového) oleje a vína — jen jednou dennì a to a po deváté hodinì církevního èasu (myslí se tím po tøetí hodinì odpolední). Pøijímání stravy — i kdy je to jen chleba — vícekrát ne jednou dennì se nazývá rozvázání (uvolnìní) pùstu. Podle obvyklé ikonomie se v souèasnosti suchá strava nahrazuje bì ným postním jídlem (tj. takovým, které neobsahuje ivoèišné bílkoviny a ivoèišné tuky), pøijímaným dvakrát za den. Bì nou postní stravou rozumíme tedy pokrmy bez masa, mléka, sýrù, tvarohu, másla, vajec apod. Není-li svátek èi oznaèený významný den, nemìli bychom po ívat olivový olej a víno (tj. alkoholické nápoje) ani ryby. Povoleny jsou v dy chobotnice (i tzv. „plody moøe“), med. • Jíme-li také olej a pijeme-li víno, konáme jeden ze zpùsobù zmírnìní pùstu. Jsou ètyøi stupnì zmírnìní pùstu: 1.) jíme vše; 2.) kromì postní stravy jíme i vejce a mléèné výrobky (myslí se tím: vše kromì masa); 3.) jíme i rybu; 4.) jíme i víno a olej (tedy bez ryby, bez vajec a mléka a bez masa; je to nejslabší stupeò zmírnìní pùstu). V dy, kdy se hovoøí o zmírnìní pùstu povolením oleje, myslí se tím olivový olej (který je pova ován za pochoutku, a proto je podle akrivie v pùstu zakázán); ostatní oleje a margaríny se mohou jíst v dy (tak vysvìtluje biskup Kallistos Ware). Stanovené posty (akrivie a obvyklá ikonomie): 1.) Støedy a pátky (není-li pùst v tomto dni zmírnìn svátkem èi památkou významného svatého) — suchá strava (a to a po tøetí hodinì odpolední). (Podle ikonomie – bì né postní jídlo v poledne a veèer. Tato ikonomie platí i pro jiné ní e uvedené pøípady suché stravy.) 2.) Velký pùst (svatá ètyøicátnice), od èistého pondìlí do pátku pøed Lazarovou sobotou (pøed Kvìtnou nedìlí) — suchá strava s výjimkou sobot a nedìlí, kdy je v dy povoleno víno a olej a jídlo vícekrát dennì; další výjimkou je svátek Zvìstování pøesv. Bohorodice, kdy (není-li strastný týden) je povolena ryba, ale — není-li to v sobotu èi v nedìli — a veèer. Specifikem je i Kvìtná nedìle, kdy se jí ryba; k tomu nìkteøí povolují olej a víno v devítidenním období od 5. soboty velkopostní pøes celý 6. velkopostní týden). (První týden Velkého pùstu se nazývá Èistým, proto e se køes ané postí zvláštì horlivì a podle svých mo ností se sna í alespoò v tyto dny vyplnit celou postní akrivii.) 3.) Strastný týden (poslední týden pøed Paschou) — suchá strava (a to a po tøetí hodinì odpolední). Je to týden, kdy by se ka dý mìl sna it postit se co nejpøísnìji. Na Velký pátek by se nemìlo jíst vùbec. Na Velkou Sobotu je také pøísný pùst – jí se a veèer: chléb, víno, sušené ovoce – na posilnìní pøed celonoèním bdì- ním. 4.) Petropavlovský pùst (od pondìlka po nedìli všech svatých do dne pøed svátkem sv. apoštolù Petra a Pavla; tj. do 28. 6./11. èervence) — zdr enlivost od masa, vajec a mléèných výrobkù; podle ikonomie je povolena ryba, víno, olej (ovšem kromì støed a pátkù); podle akrivie je ryba povolena jen v sobotu a v nedìli a na svátek Narození Jana Køtitele. 5.) Pùst pøed Zesnutím pøesv. Bohorodice (14 dní pøed tímto svátkem; 1./14.—14./27. srpna) — suchá strava (kromì sobot a nedìlí, kdy je povoleno víno a olej; výjimkou je svátek Promìnìní Pánì, kdy se jí i ryba). 6.) Filipovský pùst (od 15./28. listopadu do svátku Narození Pánì) — a) od 15./28. listop. do 4./17. prosince se zdr ujeme masa, vajec a mléèných výrobkù, ale jíme rybu (podle akrivie jen v sobotu a nedìli, podle ikonomie ka dý den, kromì støed a pátkù); — b) od 5./18. prosince u není ryba povolena, jen olej a víno (kromì støed a pátkù); podle ikonomie mù eme o sobotách a nedìlích po ívat ryby po celý Filipovský pùst. 7.) Jednodenní pùsty — a) den pøed svátkem Bohozjevení (Zjevení Pánì) (5./18. ledna); b) den Stìtí sv. Jana Køtitele (29. srpen / 11. záøí); c) den Povýšení Svatého Køí e Pánì (14./27. záøí). V tyto dny je pùst, i kdy pøipadnou na nedìli (v sobotu a v nedìli však s olejem). Zmírnìní pùstu stanovené Církví (i ve støedy a pátky) (jsou to buï sváteèní období èi nìkteré z pøípravných týdnù k Velkému postu): 1.) Od svátku Narození Pánì do 4./17. ledna – jí se vše po všechny dny. 2.) Prvý týden Triodu (od Nedìle celného a farizeje a do Nedìle marnotratného syna) — jí se vše. 3.) Tøetí týden Triodu (od pondìlka po Masopustní nedìli do Syropustní nedìle) — jí se ryba, vejce, mléèné výrobky (není povoleno maso) ve všechny dny v týdnu. 4.) Svìtlý týden po Pasše (1. popaschální týden do Tomášovy nedìle) — jí se vše. 5.) Období padesátnice (od Tomášovy nedìle a do nedìle Padesátnice) — podle tradice se mù e jíst víno a olej i ve støedy a pátky; navíc je povoleno jíst rybu ve støedu „Pùlení padesátnice“ a ve støedu „Opuštìní Paschy“. Podle ikonomie jíme rybu všechny støedy a pátky. 6.) Týden svatodušní (od nedìle Padesátnice do Nedìle všech svatých) — jí se vše. + Pro všechny postní soboty a nedìle (vyjma Velké soboty) platí, e je povoleno u ívání oleje a vína. (V tyto dny se nekleká, nevykonávají se ani velké poklony, nýbr jen pásové.) Všechny církevní svátky a památky zvláštì významných svatých, padnou-li na postní den (ne však v èistém èi strastném týdnu), zmíròují pùst – viz zvláštní poznámka (povolující nìjaký stupeò zmírnìní) pøímo v kalendáriu u ka dého takového dne. . V urèitézvláštìoznaèené dny je povoleno zmírnìní pùstu olivovým olejem a vínem, a v nìkteré dny dokonce i rybou. Takové dny jsou v kalendáriuvyznaèenypoznámkou – napø.: „Je-li pùst, povoleno olej a víno“. Padnou-li takto oznaèené dny na den, kdy ádný pùst není (v nepostním období mimostøedu a pátek)nebo je pùst zakázán(sváteèní období), anebo na den, kdy je olej a víno povoleno jiným pravidlem (napø. soboty a nedìle Velkého pùstu), tak této pùst zmíròující poznámce nevìnujeme pozornost (jen nás upozoròuje, e jde o významnìjší den).