VIKBA11 Selekční jazyky 1 Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Ústav české literatury a knihovnictví, Kabinet knihovnictví podzim 2007 Přednášející: Josef Schwarz (schwarzjv@seznam.cz) Úkol č. 2 Termín odevzdání práce: Studenti denního studia: 14. 11. 2007 Studenti kombinovaného studia: 5. 11. 2007 ZADÁNÍ ÚKOLU * Zvolte si jídelní a/nebo nápojový lístek libovolné restaurace, baru, kavárny apod. dostupný na webu, analyzujte jej z hlediska nedostatků konzistence kategorií (např. v nápojovém lístku jsou cigarety, v kategorii „Teplé nápoje“ jsou smíšeny alkoholické i nealkoholické nápoje apod.) a navrhněte jeho úpravu tak, aby kategorie byly konzistentní a odpovídaly teoretickým nárokům na vlastnosti klasifikačního systému * Speciální pozornost věnujte zařazení nealkoholického piva (alkoholický nebo nealkoholický nápoj) a toto zařazení zdůvodněte (tj. proč řadíte nealkoholické piva mezi alko nebo nealko nápoje) * Váš návrh na úpravu zpracujte do podoby textového souboru – uveďte URL původního lístku, vložte váš návrh na úpravy a zdůvodněte zařazení nealkoholického piva. * Soubor ve formátu .doc se zpracovaným úkolem pojmenujte [vaše_příjmení]_ukolSJ2.doc (např. novak_ukolSJ2.doc) a uložte do Odevzdávárny v IS MU (adresář 2. úkol). Poznámky: * Při posuzování vybraného lístku se pokuste o analytický pohled; v zásadě jsou možné dva přístupy: n A) pragmatický - ten volí provozovatelé restauraci, kteří jídelní lístek sestavují bez ohledu na nějaké teoretické poznatky o SJ (a je to pochopitelné, kam by přišli, kdyby krom dalších nákladu ještě platili knihovníky či informační pracovníky, aby jim sestavovali menu ;-). I z tohoto pohledu samozrejmě najdete v lístcích různé nesrovnalosti (např. smažený sýr se šunkou mezi vegetariánskými jídly ;-), ale nám jde především o pohled teoretický: n B) teoretický - zamyslete se nad kategorizací položek lístku a jejich klasifikací z různých hledisek, např.: w a) podle obsahu masa - s masem / bezmasá w b) podle tepelné úpravy - teplá / studená / chlazená w c) podle pořadí konzumace – předkrm / hlavní jídlo + příloha / dezert w d) podle věku konzumenta – pro dospělé / pro děti w e) podle typu konzumenta - pro lidi / pro psy/kočky (lístky, které nabízejí stravu "domacím miláčkům", najdete (aspoň v těch lepších) restauracích čím dál tím častěji) w e) podle denní doby - snídaně / obědy / večeře (v některých restauracích mají pro tyto účely i různé lístky) * Uvažovat lze i další možná hlediska. Jak byste při použití těchto hledisek upravili vámi vybraný lístek? Zkuste se nad tím zamyslet a lístek nějakým způsobem více či méně přestrukturovat - jak to konkrétně provedete, je na vás, nemám na mysli nějaké určité řešení, jde skutečně o to, abyste nadhozené problémy promysleli a pokusili se s nimi aktivně pracovat. Žádné řešení nebude špatné, všechna vás dovedou o kousek dál v chápání toho, jak fungují SJ.