JAK ŽÍTI POŽITKÁŘSKY Důkazy výzkumu svého tu předkládám celému Řecku mnoho se nalopotiv a strastí i požitků zkusiv. Zchodil jsem všeliké země a sjezdil všeliká moře, Elavě se s černou lodí kol evropských, asijských břehů. Týní bych rád vše pravdivě pověděl, co jsem kde zjistil, zkoumaje po celém světě, kde všude je obdržet možno nejlepší všelikou věc, jež určena k jídlu a k pití. Především, rozmilý Moschu, chci vzpomenout lahodných darů Démétry pletenců krásných — a ty o tom přemítej v mysli! Hnětenky nejcennější a nejlepší, zrobené čistě z plodného ječného zrna a solené, možno je dostat na Lesbu, slavného Eresu vrch kde omývá moře, bělejší nad padlý sníh; a jedí-li nesmrtní bozi výrobky z tluči, jen tam je Hermes kupuje pro ně. V Thébách sedmibranných jsou také docela slušné, na Thasu, v některých z ostatních měst, než mlátem se jeví proti těm výrobkům z Lesbu — to věz a tu jistotu chovej! Po ruce měj též thesalský ječmeník, zhnětený dobře rukama v podlouhlý okrouhlý tvar — ten thessalští lidé krupčákem nazývají, však ostatní krušcovým chlebem. Dále pak z Tegeje chválím ten výtvor z pšeničné nulky, podplamek. Běžný pšeničný chléb, jenž přichází na trh, 129 může smrtelný tvor vždy v slavných Athénách dostat. V Erythrách rodících hrozny chléb z pánvice přikryté vyšlý pochutná při jídle, bílý a kvetoucí zralostí jemnou. Měj tedy ve svém domě bud Foiničana neb Lýda, který by každého dne ti dovedl vyrábět z mouky výtvorů všeliké druhy, jak pokaždé poručíš jemu. (Archestratos) 130