VIKBA11 Selekční jazyky 7. 10. 2016: Vybrané otázky klasifikace (P3) FF MU, podzim 2016 Mgr. Josef Schwarz 126172@mail.muni.cz Úkol č. 2 lMin. čtyřpísmenné slovo lVolba slov (někdy obecná čeština) •(kára = auto) lHyperonyma – občas problematická •(duna – písek; káva – kávovník; kostra – výztuha; muzikál - divadlo) lHyponyma – občas problematická •(hora – Sněžka; pivo – Radegast; kostra – kostlivec; kámen - oblázek) lMeronyma – občas nevhodně •(botanika – herbář; kobra – jed; vulkán – horniny; údolí – řeka; nebe – stratosféra; vojna - armáda) lSynonyma – zřídka nevhodně •(pivo – půllitr; pivo – víno; obecná čeština: kámen - šutr) lAntonyma – problematická •(drak – vodník; křoví – planina; pták – krysa; duna – vodní vlna) l Klasifikace – základní pojmy ¢klasifikace: 1. [systém] (třídění, systematika) Uspořádání pojmů nebo jiných entit do tříd a dalších skupin (podtříd apod.) za účelem vyjádření jejich sémantických vztahů. - 2. [proces] (třídění) Přidělování notací (znaků tříd) klasifikačního systému za účelem vyjádření obsahu dokumentu. ¢ biologie - taxonomie: klasifikace organismů ¢ lékařství – nosologie: nauka o třídění nemocí ¢kategorie: Primární členění speciálního klasifikačního systému nebo hlavní třídy obecného systému. Kategorie obsahují nejobecnější pojmy s širokou extenzí a chudou intenzí. ¢třída: Skupina klasifikovaných pojmů vzniklá na základě shodných charakteristik za účelem definování sémantických vztahů mezi nimi, která je označená notací. ¢notace: Symbol vyjádřený posloupností znaků, který se používá k označení tříd klasifikačního schématu, popř. systém těchto symbolů zahrnující i pravidla pro jejich užívání (notační systém). ¢fazeta: Kategorie entit (množina podtříd) vytvořená uplatněním jedné klasifikační charakteristiky (principium divisionis), která je pro danou kategorii (třídu) podstatná, strukturální. ¢(zdroj: TDKIV) ¢sémiotický trojúhelník vs 3 světy K. Poppera – souvislost ? Klasifikace – základní pojmy ¢klasifikace: 1. [systém] (třídění, systematika) Uspořádání pojmů nebo jiných entit do tříd a dalších skupin (podtříd apod.) za účelem vyjádření jejich sémantických vztahů. - 2. [proces] (třídění) Přidělování notací (znaků tříd) klasifikačního systému za účelem vyjádření obsahu dokumentu. ¢ biologie - taxonomie: klasifikace organismů ¢ lékařství – nosologie: nauka o třídění nemocí ¢kategorie: Primární členění speciálního klasifikačního systému nebo hlavní třídy obecného systému. Kategorie obsahují nejobecnější pojmy s širokou extenzí a chudou intenzí. ¢třída: Skupina klasifikovaných pojmů vzniklá na základě shodných charakteristik za účelem definování sémantických vztahů mezi nimi, která je označená notací. ¢notace: Symbol vyjádřený posloupností znaků, který se používá k označení tříd klasifikačního schématu, popř. systém těchto symbolů zahrnující i pravidla pro jejich užívání (notační systém). ¢fazeta: Kategorie entit (množina podtříd) vytvořená uplatněním jedné klasifikační charakteristiky (principium divisionis), která je pro danou kategorii (třídu) podstatná, strukturální. ¢(zdroj: TDKIV) Arbitrárnost klasifikace I. lNebeský bazar blahodárných poznatků •(Eco: Hledání dokonalého jazyka v evropské kultuře, s. 185) •zvířata se dělí na: •patřící císaři •vycpaná •ochočená •selátka •sirény •bájná zvířata •toulavé psy •zvířata zahrnutá do této klasifikace •co jsou jako šílená •nespočitatelná •namalovaná tenkým štětcem z velbloudí srsti •a tak dále •která rozbila džbán •která zdálky připomínají mouchu lV čem je problém? Arbitrárnost klasifikace II. ¢Menu restaurace XYZ lPolévky lTeplé předkrmy lDoporučujeme / Speciality podniku lDietní jídla lRyby lDobroty z pivovarského pašíka lPokrmy z grilu lSteaky lDětská jídla lOstatní jídla lNěco malého k pivu Arbitrárnost klasifikace III. ¢Šumivý odrůdový vermut aneb Sommeliér úpí lAperitivy •Martini •Campari lVíno •Víno rozlévané •Víno bílé •Víno červené •Vína z Velkých Pavlovic •Šumivá vína lVermut lSekty lSvařené víno l ¢ Arbitrárnost klasifikace IV. ¢Teologická Summa (T. Akvinský) lpsychopatologické jevy •nadpřirozený původ – ďábelské vidiny a démonologické posedlosti •přirozený původ •stultitis (slabomyslnost) •epilepsie •phrenesis •lethargie •mánie •melancholie •amentia (pravé šílenství) • lZdroj: Milan Černoušek. Šílenství v zrcadle dějin. Praha, 1994, s. 181. • Arbitrárnost klasifikace V. ¢Základní kategorie biologické taxonomie ¢dříve: lříše: •rostliny •živočichové ¢nyní l->molekulární biologie (2. polovina 20. století) lnadříše •prokaryonta (Monera) [jednoduché jednobuněčné organismy] •(např. bakterie) •eukaryonta (Protista) [organismy s buněčným jádrem s chromozomy] •říše •houby (Fungi) •rostliny (Plantae) •živočichové (Animalia) Příklad ideologického řešení (EWT) ¢EWT – European Women‘s Thesaurus ¢Lexikum: ¢-w = not women (např. pensions –w) l„ideological reversal od standard indexing language which mostly uses the general term for information on men, and women are named separatetly“ (EWT, s. ix) ¢Struktura: ¢women‘s archives lRT archives ¢women‘s bookshops lRT bookshops ¢women‘s organizations lRT organizations l„An important ideological choice when making the references in the use of RT in place of NT for terms with a women‘s aspect such as ‘companies’ and ‘women‘s companies’; by regarding women‘s companies as a RT instead of a NT they are placed on the same level as ‘ordinary’ (=general/men‘s) companies and hence not regarded as something different or inferior“ (EWT, s. iii) l Fazety na příkladu menu ¢(pozn.: j=jídla, n=nápoje) ¢„dichotomické“ fazety •-> dichotomická klasifikace (Porfyrios) lobsah masa (j) •bezmasé (proč je „vegetariánské“ méně vhodné?), masové lobsah alkoholu (j, n) •alkoholické, nealkoholické lobsah soli/cukru (j) •sladká, slaná Fazety na příkladu menu (pokr.) ¢(pozn.: j=jídla, n=nápoje) ¢„diskrétní“ fazety lgramáž (j) / objem (n) •50 g, 100 g, 150 g, ... •0,04 l, 0,2 l, 0,3 l, 0,5 l ... •->viz též Počet osob ldoba přípravy (j) •hotová jídla, minutky, delší doba přípravy lúprava (j, n) •vaření, pečení, grilování •svaření, mixování Fazety na příkladu menu (pokr.) ¢(pozn.: j=jídla, n=nápoje) ¢„diskrétní“ fazety ldenní doba (j, n) •snídaně, svačina, oběd, večeře lpořadí konzumace (j, n) •aperitiv, předkrm, hlavní jídlo+příloha, dezert, digestiv •-> fazeta obvykle používaná ve většině reálných lístků lpočet osob (j) •jedna, více ldieta (j) •bezlepková, diabetická, racionální, ... lmísto původu (j, n) •země, region, ... Fazety na příkladu menu (pokr.) ¢(pozn.: j=jídla, n=nápoje) ¢„spojité“ fazety •-> fuzzy množiny lcena (j, n) •0 až X Kč •(zdarma, levné, drahé, ...) lteplota (j, n) •-X až Y °C •(chlazené, studené, teplé) Příklad fazet podle ČSN 01 0193 lletadla •podle účelu çfazetový indikátor •nákladní letadla •osobní letadla •podle uživatele çfazetový indikátor •civilní letadla •vojenská letadla ¢Art and Architecture Thesaurus (Facets and hierarchies)