1 VII. Japonská kultura jídla 日本の 食文化 E しょくぶんか • Ozóni お雑煮 • Oseči rjóri お節料理 o černé fazole kuromame 黒豆 o pražma tai 鯛 o rolka z mořské řasy konbumaki 昆布巻 o jikry slanečka kazunoko 数の子 o vaječná rolka datemaki 伊達巻き o krevety A海老 E え び o ztužené želé z ryb kóhaku kamaboko 紅白蒲鉾 o … • Šódžin rjóri 精進料理 o rýže Aご飯 E ご は ん A、nakládaná zelenina A漬物 E つけもの A、polévka miso A味噌汁 E み そ し る A、ředkev A大根 E だいこん A、tófu 豆腐… • Kaiseki rjóri 懐石料理 • japonské jídlo wašoku 和食 • umami 旨み • zapovězené zacházení s jídelními hůlkami A嫌 E き ら Aい A箸 E ば し o sašibaši 刺し箸 o neburibaši 舐り箸 o cukitatebaši 突き立て箸 o hiroibaši 拾い箸 o majoibaši 迷い箸 o nigiribaši 握り箸 o …