Člověk jako kulturní druh: Základy interdisciplinárního výzkumu v humanitních vědách

4. Pravěký člověk a jeho strava: charakteristiky populací na příkladu stravy a jejího získávání (9. 10.)

Potřeba jíst a činnosti vedoucí ke získávání jídla jsou základními determinanty lidského jednání. Mají klíčový vliv na život člověka. Druh stravy, její nutriční hodnota a geografický původ, její dostatek či nedostatek, ale i postup jejího získávání nebo úpravy, všechny tyto charakteristiky mají vliv na lidské tělo. Archeologové se na základě antropologie, biologie, genetiky či chemie učí, co všechno můžeme zjistit o lidech v minulosti a doklady stravování jsou jedny z nejčastěji získávaných informací.

Tato přednáška je postavena na sledování změny výšky lidské postavy populací Předního Východu a Evropy mezi lety 10.000–1000 př. n. l. Pokusíme se na časové ose sledovat

- které ze změn mohou souviset se změnou stravování

- kdy můžeme uvažovat i o vlivu tělesné námahy

- zda mohlo stravování ovlivnit i převažující genetický profil evropských populací

- a jak může strava pomoci při sledování lidské migrace