1 V. Japonská kultura jídla 日本の 食文化 しょくぶんか • Ozóni お雑煮 – tradiční novoroční polévka • Oseči rjóri お節料理 – novoroční set o černé fazole kuromame 黒豆 o pražma tai 鯛 o rolka z mořské řasy konbumaki 昆布巻 o jikry slanečka kazunoko 数の子 o vaječná rolka datemaki 伊達巻き o krevety 海老 え び o ztužené želé z ryb kóhaku kamaboko 紅白蒲鉾 o … • Šódžin rjóri 精進料理 – vazba na buddhistické chrámy o rýže ご飯 ご は ん 、nakládaná zelenina 漬物 つけもの 、polévka miso 味噌汁 み そ し る 、ředkev 大根 だいこん 、 tófu 豆腐… • Kaiseki rjóri 懐石料理 – vazba na „čajový obřad“ • „tradiční“ japonské jídlo wašoku 和食 • umami 旨み • japonské jídlo jóšoku 洋食 – inspirace a adaptace západních zdrojů o od 2. pol. 19. století; rozvoj konzumace masa o Př.:  Karé raisu カレーライス (curry s rýží)  Fritovaná jídla, např. korokke (krokety), mořské plody aj.  Omuraisu オムライス (omeleta s rýží)  Spaghetti  Nikudžaga 肉じゃか (maso, brambory)  … 2 • zapovězené zacházení s jídelními hůlkami 嫌 き ら い 箸 ば し o sašibaši 刺し箸 o neburibaši 舐り箸 o cukitatebaši 突き立て箸 o hiroibaši 拾い箸 o majoibaši 迷い箸 o nigiribaši 握り箸 o …