Ukázka CVIII. 1834 Kuchařka Terezie Černé (Praha, ANM, b. č. 1351) 1. Baierische Knödel. 2. Dazu nim[m]t man 6. Eyer, das 3. Weiße davon auß zu Schnee 4. geschlagen werden, und hernach 5. nim [tu] die 6. Eyerdötter in den 6. Schnee, und nim[m] 1 1/2 Mund sem[m]el, 7. zerreibe solche unter die 8. Eyer, und nim wenig Zucker 9. und Lemonieschaalen dazu, dann 10. verrührt man alles zusammen, 11. jetzt nim[m]t man es auf die Löffel, 12. und gibt man es in den Schmalz 13. backen; sie müssen schön rund 14. seyn; wenn sie gebacken sind, 15. so gibt man selbe in sieden- 16. de Milch, daß sie umlaufen, 17. hernach wird vom Schmetten und 18. Wanilie Schatte darüber 19. gemacht. 20. Mandelfanzel 21. Diese macht man, wenn man 6. 22. Loth rein gestossene Mandeln 23. sammt Schaalen, 8. Loth Zucker, 24. 8 Eyerdötter, 2 v[i]e[rtel] Zim[m]et, 2 k[ö]r[n] 25. Nelken, aus einer Lemonie 26. Schaalen, und um 1 v[ie]r[tel] gerie- 27. bene Semmel, das Eyerweis 28. wird zu Schnee geschlagen, 29. und alles eine Stunde gut 30. gerührt, dann in einer mit 31. frischem Butter ausgeschmier- 32. ter Zurm langsam backen 33. gelassen. 34. Braunbögen. 35. Diese werden aus 4 Loth Mehl, 36. 4. Loth Zucker, 2. Loth frischem 37. Butter, 1 1/2 Ey, etwas Zim[m]et, 38. Nelken, Neugewürz, und 39. Lemonieschälen gemacht. 40. Bergdort. 41. Es wird ein Pfund Zucker, 42. 1. l[i]b[er] Mandeln, mit 6 gut 43. geschlagenen Eyerweise ge- 44. mischt, und auf Oblatten gebacken. Lext je psán vypsanou rukou novogotickou kurzívou, pouze nadpisy u jednotlivých receptů jsou psány písmem humanistickým. Problémy mohou nastat při identifikaci (byť velmi malého počtu) zkratek. 214 Překlad Bavorské knedlíčky Vezme se šest vajec, z nich se ušlehají bílky na sníh, do sněhu dej 6 žloutků, vezmi 1 a půl vyrážkové žemle, rozstrouhej ji do vajec, přidej trochu cukru a citrónové kůry, všechno se promíchá, pak se vezme na lžíci a dá smažit na sádlo; musí být pěkně kulaté; když jsou usmažené, dají se do vroucího (sladkého) mléka, zamíchají se, pak se na ně dá smetana a posypou se vanilkou. Mandlové koláčky Ty se dělají tak, že se vezme 6 lotů roztlučených neloupaných mandlí, 8 lotů cukru, 8 žloutků, 2 čvrtce skořice, 2 zrnka hřebíčku, kůra z citronu, a strouhanky jednu čtvrtci, bílky se ušlehají na sníh, všechno se asi hodinu míchá, pak se dá do pekáče vymazaného čerstvým máslem a pomalu se upeče. Hnědé obloučky Ty se dělají ze 4 lotů mouky, 4 lotů cukru, 2 lotů čerstvého másla, 1 a půl vejce, trochy skořice, hřebíčku, nového koření a citrónové kůry. Horský dort Smíchá se půl kila cukru, libra mandlí se šesti dobře ušlehanými bílky a upeče se na oplatkách. 215