Srážecí metody Srážení * Nezaměňovat s denaturací -- bílkoviny zůstávají v nativním stavu [* ] První metody používané pro separaci bílkovin -- EtOH, (NH[4])[2]SO[4 ] * Filtrace nahrazena centrifugací Rozpustnost bílkoviny * Vlastnostmi bílkoviny -- distribuce hydrofobních a hydrofilních skupin na povrchu bílkoviny Rozpustnost bílkoviny * Vlastnostmi roztoku -- pH, iontová síla, org. rozpouštědla, org. polymery, teplota Izoelektrická precipitace Srážení neutrálními solemi Vsolování Vysolování Praktické aspekty * Hofmeistrova řada Anionty SCN^-, J^-, ClO[4]^-, NO[3]^-, Br^-, Cl^-, Ac^-, SO[4]^2-, PO[4]^3- Kationty Na^+, K^+, NH[4]^+ (NH[4])[2]SO[4 ]* Rozpustnost se málo mění s teplotou * Saturovaný roztok 4 M - hustota 1,235g/cm^3 umožňuje centrifugaci agregovaných bílkovin (hustota 1,29 g/cm^3) * Levný * Stabilizuje bílkoviny * Relativně čistý Srážení - dvojstupňově Přidané množství * Tabulky * Vzorce Provedení Srážení org.rozpouštědly mísitelnými s vodou * Rozpouštědla ruší solvatační obal bílkoviny Výběr rozpouštědla * Kompletně mísitelné s vodou * Nereaguje s bílkovinou * Musí mít dobrý precipitační efekt EtOH, aceton, MetOH, propanol, dioxan Srážení org.rozpouštědly mísitelnými s vodou * COHN -- separace plazmatických bílkovin EtOH * Nutno provádět při T < 0 ^oC, při větší teplotě dochází k denaturaci * Dvojstupňově * Přídavky z tabulky nebo podle vzorce Srážení org.polymery Princip identický s rozpouštědly * DEAE dextran * PEG * Polyakrylová kyselina * Rivanol * Kaprylová kyselina Srážení selektivní denaturací * Při této metodě denaturujeme balastní bílkoviny, cílová bílkovina musí zůstat z 85 - 90 % v nativním stavu. * Denaturační vlivy -- T, pH, org. rozpouštědla * Bílkovina musí nejen denaturovat i precipitovat Tepelná denaturace Tepelná denaturace * Doba inkubace je důležitá pouze pro reprodukovatelnost -- denaturační křivka se tím posouvá po teplotní ose, má význam pro vyhřívání větších objemů * Přídavky některých látek (substráty, koenzymy, inhibitory) zvyšují stabilitu cílových bílkovin * pH při tepelné denaturaci musí být přesně definováno * Při vyšší teplotě běží více proteolýza pH denaturace * Provádět za definované teploty * Změny pH dělat co nejrychleji * Pro změny pokud možno nepoužívat silné kyseliny a zásady pH 5 HAc pH 8 Tris pH 4 k.mléčná pH 9 DEA pH 2 H[3]PO[4], H[2]SO[4] pH 11 NaOH * Extrémy pH -- bílkovina silně ionizovaná a zůstává v rozpuštěném stavu (r) nutná zpětná úprava pH Denaturace org.rozpouštědly * Pří srážení organickými rozpouštědly -- T < 0 ^oC * Pří denaturaci organickými rozpouštědly -- T = 20 -- 30 ^oC * Alkoholy s delšími alifatickými řetězci mají větší denaturační vliv * T a pH musí být přesně definovány EtOH, MetOH, aceton