snímek 1 snímek 2 snímek 3 Srážecí metody Srážení Nezaměňovat s denaturací - bílkoviny zůstávají v nativním stavu První metody používané pro separaci bílkovin - EtOH, (NH4)2S04 Filtrace nahrazena centrifugací Rozpustnost bílkoviny Vlastnostmi bílkoviny - distribuce hydrofobních a hydrofilních skupin na povrchu bílkoviny snímek 4 Rozpustnost bílkoviny Vlastnostmi roztoku - pH, iontová síla, org rozpouštědla, org. polymery, teplota snímek 5 Izoelektrická precipitace | •-• / pH snímek 6 Srážení neutrálními solemi vysolování snímek 7 Vsolování BM^^\ í m i2o H-A J n-A- + y H20 H^^^^To snímek 8 snímek 9 Praktické aspekty • Hofmeistrova řada Aniontv SCN", J- C104-, N03- Br, Cľ, Ac- so42-, po43- Kationtv ---------- Na+, K+, NH4+ snímek 10 (NH4)2S04 Rozpustnost se málo mění s teplotou Saturovaný roztok 4 M - hustota l,235g/cm3 umožňuje centrifugaci agregovaných bílkovin (hustota 1,29 g/cm3) Levný Stabilizuje bílkoviny Relativně čistý snímek 11 Srážení - dvojstupňové 60 -40 -20 - ~^\ \ — Bílkovina — Aktivita | \ snímek 12 Přidané množství Tabulky Vzorce gll = 533-(S2-S,) 100-0.3-S, snímek 13 Chlazení Míchání 10-30' Centri ŕugace Provedení _ pevný (NH4)2S04 nebo saturovaný roztok (NH4)2S04 - úprava pH NH4OH snímek 14 Srážení org. rozpouštědly mísitelnými s vodou Rozpouštědla ruší solvatační obal bílkoviny snímek 15 Výběr rozpouštědla Kompletně mísitelné s vodou Nereaguje s bílkovinou Musí mít dobrý precipitační efekt EtOH, aceton, MetOH, propanol, dioxan snímek 16 Srážení org. rozpouštědly mísitelnými s vodou COHN - separace plazmatických bílkovin EtOH Nutno provádět při T < 0 °C, při větší teplotě dochází k denaturaci Dvojstupňové Přídavky z tabulky nebo podle vzorce snímek 17 Srážení org polymery Princip identický s rozpouštědly • DEAE dextran • PEG • Polyakrylová kyselina • Rivanol • Kaprylová kyselina snímek 18 Srážení selektivní denaturaci Pň této metodě denaturujeme balastní bílkoviny, cílová bílkovina musí zůstat z 85 - 90 % v nativním stavu. Denaturační vlivy - T, pH, org. rozpouštědla Bílkovina musí nejen denaturovat i precipitovat snímek 19 Tepelná denaturace 90 70 60 # 50 40 30 20 10 — \ ~^x \ \ \ teplota snímek 20 Tepelná denaturace Doba inkubace je důležitá pouze pro reprodukovatelnost - denaturační křivka se tím posouvá po teplotní ose, má význam pro vyhřívání větších objemů Přídavky některých látek (substráty, koenzymy, inhibitory) zvyšují stabilitu cílových bílkovin snímek 21 pH při tepelné denaturaci musí být přesně definováno Při vyšší teplotě běží více proteolýza snímek 22 pH denaturace Provádět za definované teploty Změny pH dělat co nejrychleji Pro změny pokud možno nepoužívat silné kyseliny a zásady snímek 23 pH 5 HAc pH 8 Tris pH 4 k.mléčná pH 9 DEA pH2 H3P04, H2S04 pHll NaOH • Extrémy pH - bílkovina silně ionizovaná a zůstává v rozpuštěném stavu —> nutná zpětná úprava pH snímek 24 Denaturace org.rozpouštědly • Pří srážení organickými rozpouštědly -T<0°C • Pří denaturaci organickými rozpouštědly -T = 20 - 30 °C • Alkoholy s delšími alifatickými řetězci mají větší denaturační vliv • T a pH musí být přesně definovány EtOH, MetOH, aceton