Orgány trávicí soustavy dutina ústní - cavum oris hltan - pharynx jícen -oesophagus žaludek - ventriculus nebo gaster tenké střevo - intestinum tenue tlusté střevo - intestinum crassum Průchod potravy trávicí soustavou Orgán Zvláštní struktury Funkce Ústní dutina zuby žvýkání potravy; rozklad škrobů na maltózu Jícen vede potravu do žaludku Žaludek žaludeční šťávy rozklad bílkovin na peptidy Tenké střevo střevní šťávy; klky rozklad veškeré přijaté potravy a absorbce živin do krve Tlusté střevo absorbce vody Konečník vylučování odpadních látek FIGURE 4.6 The gut wall usually has four layers: a mucous membrane next to the lumen; a submucosa; a muscular layer; and a serous layer next to the abdominal cavity. The serous layer becomes a part of a body membrane within the abdominal cavity. lumen mucous membrane serous layer submucosal layer longitudinal muscle circular muscle FIGURE 4.7 Peristalsis in the digestive tract. Rhythmic waves of muscle contraction move material along the digestive tract. The three drawings show how a peristaltic wave moves through a single section of gut over time (a. to c). FIGURE 4.2 The human digestive system. The liver is drawn smaller than normal size and moved back to show the gallbladder and to expose the stomach and duodenum. oral cavity tongue parotid salivary gland pharynx esophagus liver gallbladder common bile duct duodenum ascending colon small intestine cecum appendix diaphragm stomach pancreas pancreatic duct transverse colon descending colon rectum Pravú ŕťľusť zozadu FIGURE 4.5 When food is swallowed, the soft palate covers the nasopharyngeal openings, and the epiglottis covers the glottis so that the food bolus must pass down the esophagus. Therefore one does not breathe during swallowing. soft palate nasopharynx food bolus tongue pharynx epiglottis esophagus larynx trachea FIGURE 4.2 The human digestive system. The liver is drawn smaller than normal size and moved back to show the gallbladder and to expose the stomach and duodenum. oral cavity tongue esophagus liver gallbladder common bile duct duodenum ascending colon small intestine cecum appendix parotid salivary gland pharynx diaphragm stomach pancreas pancreatic duct transverse colon descending colon rectum solitary lymph nodule connective tissue muscle lacteal capillary network intestinal gland goblet celts arteriole venule lymph vessel FIGURE 4.2 The human digestive system. The liver is drawn smaller than normal size and moved back to show the gallbladder and to expose the stomach and duodenum. oral cavity tongue parotid salivary gland pharynx esophagus liver gallbladder common bile duct duodenum ascending colon small intestine cecum appendix diaphragm stomach pancreas pancreatic duct transverse colon descending colon rectum FIGURE 4.13 Defecation reflex. The accumulation of feces in the rectum causes it to stretch, which initiates a reflex action resulting in rectal contraction and expulsion of the fecal material. spinal cord pelvic nerve rectum internal anal sphincter external anal sphincter FIGURE 4.15 Diagram illustrating the relationship between caloric intake and weight gain or loss. In each instance, energy needs are divided between basal metabolism (basal metabolic rate) and physical activity, a. Energy content of food is greater than energy needs of body—weight gain occurs. b. Energy content of food is less than energy needs of body—weight loss occurs. c. Energy content of food equals energy needs of body—no weight change energy content of food basal metabolism physical activity energy content of food basal metabolism physical activity b. energy content basal metabolism of food physical activity mi mi c. Doporučení pro správnou výživu Nízkotučná strava: 1. Bílkoviny ve stravě : netučné maso, ryby, drůbež, luštěniny. Z tučného masa před jídlem oddělit tuk 2. Vejce a vnitřní orgány jako jsou játra a ledviny jíst jen v omezené míře (nejsou sice tučné, ale obsahují cholesterol 3. Jíst jídla vařená a pečená. Snažit se omezit smažená jídla. 4. Omezit příjem tučných potravin jako máslo, smetana, ztužené tuky, kokosový olej Snížit příjem soli: 1. Zvyknout si na co nejméně solená jídla 2. Přidávat sůl do jídla jen při vaření a to malé množství, jídlo již servírované pokud možno nesolit 3. Omezit příjem solené potravy jako jsou slanné tyčinky, bramborové lupínky, solené arašídy a podobné pochutiny Snížit příjem cukrů: 1. Omezit příjem sladkostí jako jsou bonbóny, zmrzlina, sladké limonády a cukroví 2. Jíst pokud možno čerstvé ovoce, nebo zavařeniny bez přídavku cukru 3. Méně sladit, když tak používat přírodní hnědý cukr