datum: Jméno: téma: Mikrotuberizace Metoda mikrotuberizace je využívána při množení, skladování a distribuci šlechtitelského materiálu vegetativně rozmnožovaných rostlin. Bramborové hlízky se v podmínkách in vitro vytvářejí z axilárních meristémů prýtu. Mikrohlízky jsou modifikované stonky, které na apexu obsahují množství dormantních meristémů (“bramborová očka”). Dormanci lze přerušit skladováním mikrohlízek při nižších teplotách po dobu několika týdnů. Materiál: kultura prýtů brambor různých kultivarů médium M-S medium, sacharosa 80 g.l^-1, pH 5,7 (MS-8) udržovácí M-S médium Postup: 1. Přenes kultury brambor z kultivační místnosti do sterilního laminárního flowboxu. 2. Připrav sterilní nástroje a kultivační nádoby s čerstvým médiem (M-S, MS-8). 3. Kultivační nádoby otevři a ožehni hrdlo nádob plamenem. 4. Přenes kultury do sterilní Petri misky. 5. Odřízni vrcholovou část prýtu (2 cm) s neporušeným vrcholovým meristémem a inokuluj ji do udržovácího M-S média pro další kultivaci. 6. Zbylou část prýtu rozděl na jednonodální segmenty a podle pořadí na prýtu je inokuluj do MS-8 média. 7. Opatrně ožehni hrdlo otevřené kultivační láhve, uzavři a popiš. 8. Kultivuj v kultivační místnosti na světle (bílé zářivky, 150 μmol.m^-2.sec^-1, krátký den fotoperioda 8 hod/16 hod tma) při 21-oC po 2 - 4 týdnů. hodnocení V průběhu kultivace kontroluj kontaminace kultur. Zaznamenej počet mikrohlízek u každého kultivaru. Všimni si rozdílů při tvorbě mikrohlízek v závislosti na poloze nodálního segmentu na prýtu (topofýza) a vysvětli jejich podstatu. Vyhodnoť rozdíly mezi kultivary ve velikosti a zbarvení mikrohlízek. Literatura: 1. McCown, B.H. and P.J.Joyce. 1991 Automated propagation of microtubers of potato. In: I.K.Vasil /Ed./, Scale – Up and Automation in Plant Propagation, pp.95 – 109. Academic Press, San Diego. 2. Jackson S.D. (1999): Multiple Signaling Pathways Control Tuber Induction in Potato. – Plant Physiol., 119: 1-8.