Kryoprezervace a uchovaní genetických zdroju definice metody použiti Uchovaní genetických zdroju Ztráta genetických zdroju je nenahraditelná. původní rostlinné druhy - výskyt v přirozených ekosystémech - jejich ohrožení je určeno podle míry ohrožení těchto ekosystému. • vyšlechtěné kultivary - udržovací šlechtění je pracné a nákladné Uchovaní genetických zdroju Uchování semen = nejběžnější a nejstarší metoda Vegetativní orgány - hlízy, kořeny, cibule, řízky Uchovaní genetických zdroju: A. semena Uchování semen klasicky = při normální teplotě (max. 1 - 5 let) Semenné banky = uchování semen na delší dobu (při - 20°C) ortodoxní semena - přežívají sr\\zer\\ obsahu vody na 5-10% rekalcitrantní semena - dehydratace nesmí klesnout pod limit 12 -30% skladovat pod Q°C, tropické druhy pod 10°C (kávovník, kakaovník, kokosová palma, kaučukovník, z našich: dub, buk, jírovec, kastanovník) Uchovaní genetických zdroju: ' B. vegetativní orgány uchovávam vegetativních organu (hlízy, kořeny, cibule, řízky - brambory, česnek, réva, bataty, banánovník, ) rizika: • choroby (houbové, virózy) škůdci nepříznivé podmínky (teplota, vlhkost...) pracné a nákladné (prostory, manipulace) Genové banky in vitro uchování aktivně rostoucích kultur uchovaní kultur v minimálním růstu kryoprezervace Uchovaní aktivně rostoucích kultur - pracné - pasáže: dny, týdny, měsíc - nákladné (energie, prostory) - nebezpečí infekce - nebezpečí somaklonální variability »ředstavují paralelu ke klasické polní bance hledaly se podmínky pro prodloužení subkultivačního intervalu chovaní kultur v minimálním růstu metody založené na kultivaci při sriižené teplotě rostliny z mírného pásma: 20 - 25°C 4 - 10°C rostliny z tropu: 25 - 30°C 15 -20°C metody založené na modifikaci složení kultivačního média - sr\\žer\\ koncentrace solí (MS 1/2 - MS 1/4), přídavek osmotíka - 3% manitol, 5% sacharóza, ABA metody založené na modifikaci plynného složení atmosféry v kultivačních nádobách Uchovaní kultur v minimálním růstu Výhody: možnost vizuální kontroly testování na patogeny - možnost mezinárodní výměny menší nároky na prostor (2m2 x 1 ha) Problémy: stres muže mít vliv na regenerační schopnost muže být ovlivněna genetická stabilita - nutnost kontrol (kritéria morfologická, cytologická, biochemická molekulárně-biologická=ĎNA) Solanum, Medicago, Fragaria, Prunus, Malus, Beta • uchovaní materiálu při nízkých teplotách, nejčastěji v tekutém dusíku (-196°C) (P. Ďebergh) • neletalm skladovaní pletív nebo tkaní při ultra nízkých teplotách (E. E. Benson) Kryoprezervace semen Irr/))" onveíuiořial storage i f ■■ < testovaní klíčivosti skladovaných semen OryOĽcHiu sLuraee kinoc 198. http: //www. ars -grin. gov/ncgrp/pl_research_projects. htm#SeedStor Cíl kryoprezervace uchování rostlinného materiálu po delší dobu za účelem minimalizace růstu a vývoje in vitro uchování životaschopnosti a genetické stability zachování plného vývojového a funkčního potenciálu setrem pracnosti tvorba ledu ■ extracelulární - začína dříve intracelulární (nukleace) - velké ledové krystaly poškozují struktury organel = snaha o zmenšení velikosti krystalu ledu vlivy poškození různými roztoky Přístupy ke kryoprezervaci tradiční = aplikace chemických kryoprotektiv a kontrolované, pomalé zmrazovaní 0,5- 1°C/ min (vyžaduje speciální přístroje) novější = rychlé zmrazovaní vitrifikace enkapsulace/dehydratace (relativně dostupnější) Možnosti kryoprotekce rostlinného materiálu • penetrující - ovlivňují biochemické a strukturální vlastnosti membrán, a tak zvyšují toleranci k mrazu (ĎMSO, glycerol, etylenglykol, prolin) nepenetrujici - mají vliv většinou jako osmoticky dehydratační (sacharóza, manitol, sorbitol, PVP) Pomalé kontrolované zmrazovaní aplikace chemických kryoprotektiv bod postupné kontrolované ochlazování pod Dod mrazu (-30 až -60°C), pak vložení do tekutého dusíku - pomalé ochlazování zvyšuje dehydrataci buněk, což snižuje bod mrznutí po zkoncentrování buněčných roztoku pomalým ochlazováním muže být zbývající voda vitrif ikována rychlým zmrazením • zpětné rozmrazování má být co nejrychlejší kryozkumavka /i l_Z] LN i - CZl ^ -ISCPC -17^ -196nC Ukládání vzorku do tekutého N Pristroj KryolO pro klasickou kryoprezervaci kontrolované pomalé zmrazovaní v kryozkumavkách Průběh zmrazovaní vzorku kalusu t/min/ T/°C/ netěsnosti ventilu při napouštění 30 £E 50 60 ■ j ■ r - - n ■ ■ i ■ ■ ■ w ■ r r r n I ■ teplota uvnitř ampule teplota uvnitř chlazeného prostoru ________■■■■> ampule do N; Vitrifikace proces velmi rychlého zmrazení, při kterém je zabráněno tvorbě ledových krystalu, protože vodný roztok je příliš koncentrovaný - zabránění nukleace ledových krystalu voda tuhne do tzv. sklovitého amorfního tvaru negativně muže působit na životaschopnost materiálu vysoká koncentrace kryoprotektiv, která je nutná pro navození vitrifikace = nestabilní stav - muže vést k tvorbě krystalu při zahřívání Postup: „Enkapsulace / dehydratace" kultura prýtu otužení materiálu - zvýšená osmotická hodnota ________média, snížená teplota kultivace______ izolace meristému enkapsulace: přenos do 3% alginátu nasátí alginátu s meristemem do špičky pipety nakapání alginátu do 0,1 M roztoku CaC\2 _________polymerace alginátu 30 min._________ dehydratace: osmotická (0,75M sacharóza) 1-5 dní osušení ve sterilním vzduchu f low-boxu 1-4 hod přenos vysušených kuliček do kryozkumavky rychlé zmražení - vhození do N2 V Alqiri Alginótové perly s vyrostajícími prýty brambor (Solanum tuberosum) z enkapsulovaných meristémů Uchovaní genetických zdroju révy K*í línii!; í * 4Ě krátkodobé skladovaní dospělých v zimě odebíraných řízku řízky rašily po 1.5 roce skladování při -3°C hodnocení tolerance kryoexpozíce mer istému vybraných linií z axenických kultur vývoj metod pro dlouhodobé uchování genetických zdroju révy http: //www. ars - grin. gov/ncgrp/pl_research_extra_pro jects. htm#grapepre: Používaní metody kryoprezervace v Kew Pferis adscensionis http: //www. kew. org/ksheets/pdf s/K3 l_cryopreservation. pdf Příklady využiti kryoprezervace meristému Německá sbírka mikroorganismu a buněčných kultur (ĎSMZ, Braunschweig, Německo) - meristémy 519 starých kultivaru brambor - metoda mrazení perel International Potato Centre (CIP, Lima, Peru) - 345 kultivaru brambor - vitrifikace K.U. Leuven, Belgie - 306 kultivaru banánu (1/4 ze světového počtu kultivaru) - vitrif ikace kasava, česnek, máta a australské ohrožené druhy Príklady odkazů dnes již vyžadují heslo http: //sc ieng. abertay. ac. uk/plant/genebanking. htm http: //www. ars -grin. gov/ncgrp/volk_lab. htm on-line kurz kryoprezervace ttp: //www. ucalgary. ca/~kmuldrew/cryo_course manual firmy Nalgene http: //www. nalgene I abwäre. com/techdata /Technical/cryo.pdf /course outline.html