May 20, 2008 11:43 Robert Mařík, http://www.mendelu.cz/user/marik Najděte lokální extrémy funkcí dvou proměnných. Zkratky: LM=lokální maximum; lm=lokální minimum; sp=sedlo; ??=nelez rozhodnout podle druhých derivací Souřadnice bodů nejsou zrovna nejšikovněji zapsané, protože je vše generováno na počíači v Maplu. Takže třeba {y = -9, x = 7} značí bod [7, -9]. Ale kažý by to měl pochopit a snad mi to laskavý čtenář promine :). 1. z = x2 y2 - x2 - y2 Návod: zx = 2 xy2 - 2 x zy = 2 x2 y - 2 y Výsledek: LM: {x = 0, y = 0}; sp: {x = 1, y = 1}; sp: {x = 1, y = -1}; sp: {x = -1, y = 1}; sp: {x = -1, y = -1}; 2. z = x4 + y4 - x2 - 2 xy - y2 Návod: zx = 4 x3 - 2 x - 2 y zy = 4 y3 - 2 x - 2 y Výsledek: ??: {y = 0, x = 0} lm: {y = 1, x = 1}; lm: {x = -1, y = -1}; 3. z = xy - x2 - y2 + x + y Návod: zx = y - 2 x + 1 zy = x - 2 y + 1 Výsledek: LM: {y = 1, x = 1}; 4. z = xy (4 - x - y) Návod: zx = y (4 - x - y) - xy zy = x (4 - x - y) - xy Výsledek: sp: {y = 0, x = 4}; sp: {y = 4, x = 0}; LM: {x = 4/3, y = 4/3}; sp: {y = 0, x = 0}; 5. z = 2 x3 + xy2 + 5 x2 + y2 Návod: zx = 6 x2 + y2 + 10 x zy = 2 xy + 2 y Výsledek: LM: {x = -5/3, y = 0}; sp: {x = -1, y = -2}; sp: {x = -1, y = 2}; lm: {y = 0, x = 0}; 6. z = 2 xy + 3 x2 + 2 y2 + 10 Návod: zx = 2 y + 6 x zy = 2 x + 4 y Výsledek: lm: {y = 0, x = 0}; 7. z = 9 x - 9 y - x2 - y2 Návod: zx = 9 - 2 x zy = -9 - 2 y Výsledek: LM: {y = -9/2, x = 9/2}; 8. z = x3 + 2 xy + y3 Návod: zx = 3 x2 + 2 y zy = 2 x + 3 y2 Výsledek: sp: {y = 0, x = 0}; LM: {y = -2/3, x = -2/3}; 9. z = x2 + y2 - 1/2 xy - 4 x + 4 y + 3 Návod: zx = 2 x - 1/2 y - 4 zy = 2 y - 1/2 x + 4 Výsledek: lm: {y = -8/5, x = 8/5}; 10. z = x4 + y4 - 4 xy + 30 Návod: zx = 4 x3 - 4 y zy = 4 y3 - 4 x Výsledek: lm: {y = -1, x = -1}; lm: {x = 1, y = 1}; sp: {y = 0, x = 0}; 11. z = 3 x3 + 3 x2 y - y3 - 15 x Návod: zx = 9 x2 + 6 xy - 15 zy = 3 x2 - 3 y2 Výsledek: LM: x = - 5, y = 5 ; lm: y = - 5, x = 5 ; sp: {x = 1, y = 1}; sp: {x = -1, y = -1}; 12. z = x3 + y3 - 9 xy + 27 Návod: zx = 3 x2 - 9 y zy = 3 y2 - 9 x Výsledek: lm: {y = 3, x = 3}; sp: {y = 0, x = 0}; 13. z = x ln(x2 + y) Návod: zx = ln(x2 + y) + 2 x2 x2+y zy = x x2+y Výsledek: sp: {x = 0, y = 1}; 14. z = ln(1/6 x)+2 ln(y)+ln(12-x-y) Návod: zx = x-1 - (12 - x - y) -1 zy = 2 y-1 - (12 - x - y) -1 Výsledek: LM: {x = 3, y = 6}; 1 May 20, 2008 11:43 Robert Mařík, http://www.mendelu.cz/user/marik 15. z = e1/2 x x + y2 Návod: zx = 1/2 e1/2 x x + y2 + e1/2 x zy = 2 e1/2 x y Výsledek: lm: {y = 0, x = -2}; 16. z = xy + 50 x-1 + 20 y-1 Návod: zx = y - 50 x-2 zy = x - 20 y-2 Výsledek: lm: {y = 2, x = 5}; 17. z = sin(x) + sin(y) + sin(x + y) Návod: zx = cos(x) + cos(x + y) zy = cos(y) + cos(x + y) Výsledek: sp: {x = , y = }; LM: y = arctan( 3), x = arctan( 3) ; lm: y = arctan(- 3), x = arctan(- 3) ; 18. z = xy ln(x2 + y2 ) Návod: zx = y ln(x2 + y2 ) + 2 x2 y x2+y2 zy = x ln(x2 + y2 ) + 2 xy2 x2+y2 Výsledek: sp: {x = 1, y = 0}; sp: {x = -1, y = 0}; sp: {x = 0, y = -1}; sp: {x = 0, y = 1}; lm: x = 1/2 2 e-1, y = 1/2 2 e-1 ; lm: x = -1/2 2 e-1, y = -1/2 2 e-1 ; LM: y = 1/2 2 e-1, x = -1/2 2 e-1 ; LM: x = 1/2 2 e-1, y = -1/2 2 e-1 ; 19. z = ln(x - y) - x2 + 6 y Návod: zx = (x - y) -1 - 2 x zy = - (x - y) -1 + 6 Výsledek: LM: x = 3, y = 17 6 ; 20. z = ey x2 + 2 y + 2 Návod: zx = 2 ey x zy = ey x2 + 2 y + 2 + 2 ey Výsledek: lm: {x = 0, y = -2}; 21. z = ln(x2 + y)y Návod: zx = 2 xy x2+y zy = y x2+y + ln(x2 + y) Výsledek: sp: {x = 1, y = 0}; sp: {x = -1, y = 0}; lm: x = 0, y = e-1 ; 22. z = x2 + xy + y2 - 4 ln(x) - 10 ln(y) Návod: zx = 2 x + y - 4 x-1 zy = x + 2 y - 10 y-1 Výsledek: lm: {x = 1, y = 2}; 23. z = 2 x3 + xy2 - 5 x2 + y2 Návod: zx = 6 x2 + y2 - 10 x zy = 2 xy + 2 y Výsledek: sp: {x = 0, y = 0}; lm: {y = 0, x = 5/3}; 24. z = 2 x3 + xy2 + 5 x2 + y2 Návod: zx = 6 x2 + y2 + 10 x zy = 2 xy + 2 y Výsledek: LM: {x = -5/3, y = 0}; sp: {x = -1, y = 2}; lm: {x = 0, y = 0}; sp: {x = -1, y = -2}; 25. z = 2 xy - 3 x2 - 2 y2 + 10 Návod: zx = 2 y - 6 x zy = 2 x - 4 y Výsledek: LM: {x = 0, y = 0}; 26. z = ln(x - y) - x2 + y Návod: zx = (x - y) -1 - 2 x zy = - (x - y) -1 + 1 Výsledek: LM: {y = -1/2, x = 1/2}; 27. z = 50 xy - 5 x-1 - 4 y-1 Návod: zx = 50 y + 5 x-2 zy = 50 x + 4 y-2 Výsledek: lm: {x = -1/2, y = -2/5}; 28. z = 9 xy + x-1 + 3 y-1 Návod: zx = 9 y - x-2 zy = 9 x - 3 y-2 Výsledek: lm: {y = 1, x = 1/3}; 29. z = xy + 2 x-1 + 32 y-1 Návod: zx = y - 2 x-2 zy = x - 32 y-2 Výsledek: lm: {y = 8, x = 1/2}; 30. z = x3 + y3 - 18 xy + 215 Návod: zx = 3 x2 - 18 y zy = 3 y2 - 18 x Výsledek: lm: {y = 6, x = 6}; sp: {y = 0, x = 0}; 31. z = 2 x3 + xy2 - 5 x2 + y2 Návod: zx = 6 x2 + y2 - 10 x zy = 2 xy + 2 y 2 May 20, 2008 11:43 Robert Mařík, http://www.mendelu.cz/user/marik Výsledek: sp: {y = 0, x = 0}; lm: {x = 5/3, y = 0}; 32. z = 3 x - x3 y2 + 1 Návod: zx = 3 - 3 x2 y2 + 1 zy = 2 3 x - x3 y Výsledek: sp: {y = 0, x = 1}; sp: {y = 0, x = -1}; 33. z = x4 + y4 - 4 xy Návod: zx = 4 x3 - 4 y zy = 4 y3 - 4 x Výsledek: sp: {y = 0, x = 0}; lm: {y = 1, x = 1}; lm: {y = -1, x = -1}; 34. z = ex x + y2 + y Návod: zx = ex x + y2 + y + ex zy = ex (2 y + 1) Výsledek: lm: {y = -1/2, x = -3/4}; 35. z = ex-y -x2 + 3 y2 Návod: zx = ex-y -x2 + 3 y2 - 2 ex-y x zy = -ex-y -x2 + 3 y2 + 6 ex-y y Výsledek: sp: {x = 0, y = 0}; lm: {x = -3, y = -1}; 36. z = y x + x - y2 + 4 y - x Návod: zx = 1/2 y x + 1/2 1 x - 1 zy = x - 2 y + 4 Výsledek: LM: {x = 4, y = 3}; 37. z = ln(x3 ) + ln(y2 ) + ln(3 - x - y) Návod: zx = 3 x-1 - (3 - x - y) -1 zy = 2 y-1 - (3 - x - y) -1 Výsledek: LM: {y = 1, x = 3/2}; 3