hraje roli v mnoha typech onemocnění včetně nádorových a to řadou různých mechanizmů. Je prokázáno, že vysoký příjem kalorií a tvorba tukových zásob je rizikovým faktorem. Příjem, absorpce a metabolismus velkého množství potravy vyžaduje oxidativní metabolismus a produkuje více reaktivních kyslíkových radikálů, které poškozují DNA a mají další negativní dopady na metabolismus. Ukázalo se, že příjem tuků, zejména živočišných zvyšuje riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Epidemiol. studie předpokládají pozitivní korelaci mezi příjmem tuků a nádory prsu, kolonu a prostaty. Navzdory dlouhé historie studií tuků a nádorů, zůstává řada protikladů. Ukazuje se, že nejen kvantita, ale i kvalita hraje důležitou roli a že se zde uplatňují i tuky rostlinné a rybí olej, zejména vysoce nenasycené mastné kyseliny (PUFAs) tříd n-3, n-6, olivový olej atd. VÝŽIVA Kromě nutričního účinku hrají lipidy strukturální a regulační úlohu s významným dopadem na fyziologické funkce organismu a představují tedy mnohem více, nežli jenom zdroj energie. Imbalance v lipidovém metabolismu hraje roli u mnoha závažných onemocnění. Vysoká hladina cholesterolu je spojena s kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v populaci. Lipidy produkované buňkami imunitního systému jsou zahrnuty v zánětlivých onemocněních jako je revmatoidní artritida, sepse, astma, zánětlivé onemocnění střeva. Lipidy hrají úlohu také v Alzheimerově nemoci a nádorových onemocněních. LIPIDY (lipos, tuk) Látky biologického původu rozpustné v org. rozpouštědlech, částečně rozpustné nebo nerozpustné ve vodě. Tuky, oleje, některé vitamíny, hormony a nebílkovinné složky membrán. Zatímco proteiny jsou geneticky determinovány, složení lipidů v organismu je ovlivňováno příjmem z potravy Mastné kyseliny – karboxylové kyseliny s dlouhými uhlovodíkovými řetězci. V přírodě většinou v esterifikované formě. Ve vyšších rostlinách a živočiších převládají MK s 16 a 18 C (palmitová, olejová, linolová, stearová) Více než polovina rostlinných a živočišných MK jsou nenasycené živočišné a rostlinné ► s krátkým řetězcem – 6-12 C (SCFA) kys. máselná,propionová ► nasycené – 12 a více C kys. palmitová, stearová ► mononenasycené – 16 a 18 C, 1 dvojná vazba kys. palmitoolejová, olejová ► polynenasycené (PUFA) – 18 a více C, 2 a více dvojných vazeb kys linoleová, alfa-linolenová – esenciální MK Mastné kyseliny Zdroje tuků (Polyunsaturated fatty acids - PUFAs) - mastné kyseliny s 18 a více C a 2 i více dvojnými vazbami. Tři hlavní skupiny PUFAs: n-3 (omega-3), n-6 a n-9, podle polohy dvojné vazby nejbližší ke koncovému metylovanému uhlíku. Tyto jsou metabolizovány stejným způsobem alternativními desaturačními a elongačními enzymy. NOMENKLATURA: Např. kyselina arachidonová, 20:4, n-6 20 - počet uhlíků 4 - počet konjugovaných dvojných vazeb n-6 - poloha první dvojné vazby od metylovaného konce molekuly Téměř všechny dvojné vazby jsou ve víceméně stabilní cis - konfiguraci. Živočichové nedovedou syntetizovat n-3 a n-6 PUFAs de novo ani nedovedou přeměnit jednu sérii v druhou. Tyto PUFAs jsou životně důležité jako složka všech membrán a permeabilní bariéry pokožky a jako prekursory eikosanoidů a s nimi souvisejících látek, které hrají důležitou regulační úlohu ve tkáních. Protože nemohou být de novo syntetizovány a jsou tak důležité jsou nazývány ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY a musí být obsaženy v potravě podobně jako vitamíny. Zdrojem jsou rostlinné tuky (zejména n-6 PUFA) a rybí tuk (n-3 PUFA) VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY Kys. linolová (18:2, n-6) Kyselina arachidonová (AA, 20:4, n-6) je zdrojem eikosanoidů (prostaglandiny, leukotrieny) uplatňujících se u různých nádorů. V experimentálních systémech prokázán často podpůrný účinek pro vznik a rozvoj nádorů Kys. alfa-linolenová (18:3, n-3) EPA a DHA (n-3) z rybích olejů inhibují metabolismus AA V experimentálních systémech prokázán často inhibiční účinek pro vznik a rozvoj nádorů Účinky kys. linolenové a linoleové z potravy Změny mastných kyselin v játrech scan2-25 Účinky dietetické hladiny alfa-linolenové kyseliny na obsah jejích metabolitů v jaterních lipidech scan2-26 Struktura výchozích esenciálních mastných kyselin linoleové a a-linolenové scan2-4 Metabolismus výchozích esenciálních mastných kyselin linoleové a a-linolenové Surette ME, CMAJ 2008 Původ n-3 and n-6 nenasycených mastných kyselin, biosyntéza eikosanoidů z kys. arachidonové a eikosapentaenové SimopoulosFig5 Relativní procento různých mastných kyselin v potravě a změny způsoběné průmyslovým zpracováním potravin SimopoulosFig4 Obsah mastných kyselin v tucích obilovin a luštěnin Scan19 Obsah mastných kyselin v rostlinných olejích Scan20 Množství celkových a jednotlivých mastných kyselin (MK) a poměr n-3 a n-6 MK u vybraných druhů masa a ryb okoun treska sleď makrela štika losos pstruh kuřecí hovězí vepřové Celkové n-3 kyseliny vs. celkové n-6 kyseliny ve fosfolipidech v plasmě u 10 populací scan2-24 Omega 3 PUFAs a kardiovaskulární onemocnění Arch Neurol. 2006 Oct;63(10):1402-8. Omega-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study: a randomized double-blind trial. Freund-Levi Y, Eriksdotter-Jonhagen M, Cederholm T, Basun H, Faxen-Irving G, Garlind A, Vedin I, Vessby B, Wahlund LO, Palmblad J. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Oct-Nov;75(4-5):299-308. Epub 2006 Sep 8. Omega-3 fatty acid status in attention-deficit/hyperactivity disorder. Antalis CJ, Stevens LJ, Campbell M, Pazdro R, Ericson K, Burgess JR. Diabetologia. 2007 Feb;50(2):250-8. Epub 2006 Nov 21. Meta-analysis of the effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on haematological and thrombogenic factors in type 2 diabetes. Hartweg J, Farmer AJ, Holman RR, Neil HA. Br J Nutr. 2006 Jul;96(1):182-90. The effect of docosahexaenoic acid and folic acid supplementation on placental apoptosis and proliferation. Klingler M, Blaschitz A, Campoy C, Cano A, Molloy AM, Scott JM, Dohr G, Demmelmair H, Koletzko B, Desoye G. Neurobiol Aging. 2006 Nov;27(11):1694-704. Epub 2005 Oct 26. Dietary intake of unsaturated fatty acids and age-related cognitive decline: a 8.5-year follow-up of the Italian Longitudinal Study on Aging. Solfrizzi V, Colacicco AM, D'Introno A, Capurso C, Torres F, Rizzo C, Capurso A, Panza F. J Lunn, JE Theobald Brit Nutr Found, Nutrition bulletin 31, 2006 Změny cholesterolu po působení různých typů MK Kardiovaskulární onemocnění Diabetes Zánětlivá onemocnění Nádorová onemocnění Vývoj plodu a novorozence Poznávací funkce a chování ústřice krevety treska platýz mušle tuňák losos sleď pstruh duhový sumec mořský jazyk sardinka makrela tr. játra http://www.cyberlipid.org/ http://www.fatsoflife.com/ Vše, co chcete vědět o lipidech Tuky z potravy ovlivňují počátek a rozvoj řady onemocnění včetně nádorových. Existují v zásadě dvě úrovně ovlivnění: změny složení mastných kyselin (MK) v buněčných membránách přímá kontrola procesů v jádře na úrovni transkripce genů n-3 a n-6 PUFA jsou metabolicky i funkčně odlišné. Jejich rovnováha je důležitá pro homeostázu a normální vývoj. Zatímco proteiny jsou geneticky determinovány, složení buněčné membrány s ohledem na PUFAs je z velké části závislé na příjmu z potravy. Protože obsah MK v tucích z potravy je určující pro složení MK v membráně, je řada buněčných funkcí jako je aktivita membránových enzymů a přenašečů, vazba hormonů, mechanismy signálové transdukce atd. závislá na tucích přijímaných potravou. n-3 a n-6 PUFA mohou účinně a přímo řídit transkripci specifických genů (např. geny kódující lipogenní proteiny, delta desaturázy atd.). Tak může příznivý a nepříznivý účinek tuků na různé choroby zahrnovat kombinaci interaktivních regulačních mechanismů: akutní, rychlá a přímá regulace exprese genů dlouhodobá adaptivní modulace složení membrán, která může přímo ovlivnit příjem a přenos signálů hormonů, cytokinů, produkci eikosanoidů apod. Během průmyslové revoluce se drasticky poměr n-6:n-3 PUFA. V tzv. západní dietě je dnes místo 1:1 až 10-25:1. GENOMICS + PROTEOMICS = CYTOMICS METABOLOMICS LIPIDOMICS vědecké směry od mapování vnitřního spektra lipidů v biologických systémech k popisu funkce a metabolismu jednotlivých lipidů. Goodacre R., J Nutr. Suppl., 2007 Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 ► n-3 VNMK jsou esenciální a nemohou být syntetizovány organizmem, jsou tedy získávány s potravou ► n-3 VNMK z potravy jsou inkorporovány do buněčných membrán všech tkání. Rozsah inkorporace závisí na příjmu potravou ► Obohacení membrán n-3 VNMK může modulovat funkce membránových proteinů, buněčné signálování a genovou expresi ► Konzumace doporučeného množství n-3 VNMK může vést ke zlepšení celkového zdravotního stavu populace n-3 (omega-3) VNMK PREVENCE TERAPIE Epidemiologické studie – snížená incidence nádorů (kolonu) v populacích konzumujících velké množství ω-3 VNMK z mořské stravy Experimentální studie ● ω-3 VNMK inhibují karcinogeny-indukovanou karcinogenezi ● redukují růst transplantovaných nádorů u laboratorních zvířat ● snižují proliferaci a indukují apoptózu u nádorových buněk kolonu in vitro. Klinické studie – EPA a DHA inhibují proliferaci epiteliálních buněk kolonu u pacientů s adenomy a vysokým rizikem nádorového onemocnění Při chirurgických zákrocích předoperační perorální nebo pooperační enterální či parenterální dieta s ω-3 VNMK zlepšuje postoperační zánětlivou a imunitní odpověď a snižuje infekci. Dieta s ω-3 VNMK zlepšuje nádorovou kachexii a kvalitu života Kombinace se standartní terapií (chemoterapie, záření) ● dieta s ω-3 VNMK netoxický způsob zvýšení účinků terapie ● samotné použití ω-3 VNMK užitečný přístup, jestliže je vyloučena toxická standartní terapie. Prokázány změny ve složení a metabolismu lipidů!!!! ► v plazmě nádorových pacientů ► v nádorové tkáni a buňkách ve srovnání s nenádorovými Zejména snížení obsahu ω-3 VNMK (DHA) ve srovnání s ω-6 (kys. linolová a arachidonová) Integrovaný pohled na komplexní lipidové interakce, které určují výsledný tzv. LIPIDOM – lipidový profil jednotlivce. S protekcí určitých typů nádorů (např. prsu) spojen složený indikátor kombinující zvýšené mononenasycené MK a nízký poměr omega6/omega 3. Tento lipidom by se mohl stát templátem pro detekci rizika nádorů prsu ve vztahu k dietě. (Bougnoux P. et al, Diet, Cancer and Lipidome Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 15, 2006) mRNA RE proteiny inhibice (NSAID) membránové fosfolipidy jaderné receptory transkripční faktory (NFkB, PPAR, AP-1...) signální kaskáda m. fluidita lipidové rafty PUFA vnitrobuněčné funkce membránové fosfolipidy SIGNÁL (např. cytokiny) sekrece inserce n-6 PUFA LA, AA n-3 PUFA LNA. DHA Mimobuněčné podněty (cytokiny, hormony, polutanty, záření) eikosanoidy LOX COX P450 kyselina arachidonová ROS lipidová peroxidace genová exprese DNA Složky lipidového metabolismu v buněčných signalizacích Mediátory a modulátory Biofyzikální vlastnosti membrán Lipidový metabolismus Aktivace fosfolipáz Uvolňování a metabolizace AA eikosanoidy Oxidativní metabolismus Transdukce signálů (kinázy, fosfatázy) Aktivace membrán. i vnitrobun. receptorů – tr. faktorů Exprese proteinů Exprese genů - mRNA Změny cytokinetiky interakce ligand-receptor NOS PKC, ERK, p38 PI3K/Akt MOLEKULÁRNÍ MECHANISMY působení ω-3 VNMK ► změny vlastností buněčných membrán (fluidita, lipidové rafty) ► suprese biosyntézy eikosanoidů odvozených od AA – změna imunitní odpovědi a modulace zánětu, proliferace, apoptózy, tvorby metastáz a angiogeneze ► ovlivnění signálové transdukce, aktivity transkripčních faktorů (NFκB, PPARγ) a genové exprese – změny metabolismu, buněčného růstu a diferenciace ► změny metabolismu estrogenů – redukce estrogeny stimulovaného růstu ► zvýšená nebo snížená produkce volných radikálů (kyslíku, dusíku) ► mechanismy zahrnující citlivost k insulinu Mechanismy potenciálních chemopreventivních účinků n-3 PUFAs ►mechanismy zahrnující změny biofyzikálních vlastností membrán (fluidita, rozložení lipidů, membránový potenciál atd . ► suprese biosyntézy eikosanoidů odvozených od kys. arachidonové, což má za následek změněnou imunitní odpově´d, modulaci zánětu, buněčné proliferace, diferenciace, apoptózy, tvorby metastáz a angiogeneze ► ovlivnění aktivity transkripčních faktorů, exprese genů a signálové transdukce vedoucí ke změnám v metabolismu, růstu a diferenciaci ► změněný metabolismus estrogenů vedoucí k redukci estrogeny stimulovaného růstu buněk ► zvýšení nebo snížení tvorby volných radikálů a reaktivních metabolitů kyslíku ► mechanismy zahrnující citlivost k inzulinu Epidemiologické, klinické a laboratorní studie poukazují na důležitost množství a druhu konzumovaných tuků v etiologii a přežívání některých druhů nádorů (zvláště prsu, kolonu a prostaty). Zatímco nasycené mastné kyseliny mohou stimulovat iniciaci karcinogeneze, nenasycené mastné kyseliny mohou působit v promoční a progresívní fázi v dávkové závislosti. Epidemiologické studie předpokládají, že nízkotuková dieta v kombinaci s nenasyc. MK n-3:n-6 je 1:1 souvisí s nižší mortalitou nádoru prsu a kolonu. Některé tuky, zvláště s obsahem mononenasycených MK nebo n-3 MK nemají promoční účinky, i když jejich obsah v potravě je vysoký. Modely nádorů na zvířatech - indukované karcinogeny nebo transplantované nádory. Výsledky ukazují, že n-3 MK snižují výskyt nádorů a snižují rychlost jejich růstu i velikost. Naopak u n-6 MK byl prokázán podpůrný účinek na tvorbu a vývoj nádorů. n-3 MK v dietě snižují tvorbu PGE2 a zabraňují nebo zpožďují tvorbu transpl. nádorů u lab. zvířat. Ve studiích s buňkami lidského nádoru prsu na nahých myších měly myši krmené n-3 tukovou dietou méně plicních metastáz, snížený obsah estrogenu a prolaktinu v séru, méně PGE v nádoru a redukovanou konc. m-RNA pro c-myc onkogen v buňkách nádorové tkáně. Úmrtí na nádory prsu (per 100 000) vs. konzumace ryb scan2-1 Cytotoxické účinky n-3 and n-6 EFA na nádorové a nenádorové buňky scan2-6 Účinky LA a OA na růst buněk nádoru prsu scan2-10 Časový průběh účinků kyseliny eikosapentaenové (n-3) na buňky scan2-13 Suprese růstu buněk nádoru prsu EPA a DHA scan2-9 Nízké dávky DHA, ale ne EPA, suprimují bazální a EGF-stimulovanou mitogenezi mesangiálních buněk scan2-22 Apoptóza buněk tlustého střeva HT-29 ovlivněných rybím olejem, olivovým olejem, linoleovou a olejovou kyselinou scan2-23 Koncentrace kyseliny arachidonové pokusné a fyziologické podmínky scan1-15 Metabolismus kyseliny arachidonové scan1-9 KYSELINA ARACHIDONOVÁ MEMBRÁNOVÉ FOSFOLIPIDY INDOMETHACIN DICLOPHENAC MK - 886 NDGA ESC 5-LIPOXYGENÁZA CYKLOOXYGENÁZY 12-LIPOXYGENÁZA P450-MONOOXYGENÁZY FLAP Schéma přeměny kyseliny arachidonové a některé možnosti modulace jejího metabolismu vysvětlivky: ETYA = 5,8,11,14- kys.eicosatetraynoiková ESC = esculetin NDGA = kyselina nordihydroguaiarová FLAP = protein aktivující 5-lipoxygenázu 9-HE = 9-hydroxyellipticin HETEs = monohydroxykyseliny HPETEs = hydroperoxykyseliny EETs = epoxykyseliny SKF525A = proadifen SKF525A, 9-HE ETYA PROSTAGLANDINY TROMBOXANY PROSTACYKLINY 12-HETEs 12-HPETEs LEUKOTRIENY EETs HETEs DIOLY (15-LIPOXYGENÁZA) Modulation of prostate cancer cell growth by arachidonic acid scan2-20 D.G.Cornwell and N.Morisaki, Free Radicals in Biology. Vol.6, 1984 n - 6 n - 3 n - 9 KONCENTRACE MASTNÝCH KYSELIN n - 6 n - 3 n - 9 D.G.Cornwell and N.Morisaki, Free Radicals in Biology. Vol.6, 1984 KONCENTRACE MASTNÝCH KYSELIN Cytotoxicita indulovaná EFA a její vztah k superoxidovým radikálům a produktům degradace hydroperoxidu scan2-5 ÚČINKY INHIBICE CYKLOOXYGENÁZ A LIPOXYGENÁZ NA NÁDOROVÉ BUN. POPULACE • Řada nádorů má změněný metabolismus nenasycených MK a produkuje zvýšené množství metabolitů AA, které indukují růst a invazivitu (epiteliální nádory - prsu, kolonu, plic, prostaty) • Frekvence exprese jednotlivých typů enzymů (COX1, COX2, 5-, 12- 15- LOX, FLAP, P450) se liší podle typu a histologického stupně nádoru • Mitogenní a viabilitní faktory (EGF, HGF atd.) a prozánětlivé cytokiny (TNF-a, IL-1) indukují uvolňování AA a tvorbu eikosanoidů, které slouží jako přenašeče nebo modulátory signálů regulujících proliferaci a apoptózu • Nesteroidní antiflogistika (NSAID - aspirin, sulindac, indometacin, ibuprofen , piroxicam) inhibují aktivitu COX a mají preventivní a terapeutické účinky na rozvoj nádorů, zejména kolonu - využití inhibitorů COX2 (inducibilní) • NSAID - snižují proliferaci a indukují apoptózu mechanismy závislými i nezásvislými na aktivitě COX • Účinky mohou být přímé nebo nepřímé - zprotředkované např. změnami aktivity imunitního systému • Inhibitory LOX (NDGA, esculetin, MK-886) inhibují proliferaci a indukují apoptózu řady nádorových línií • Produkty 5-LOX fungují jako „second messengers“ řady růstových a viabilitních faktorů • Produkty 12-LOX se uplatňují v procesu invaze a tvorby metastáz - ovlivnění exprese proteáz, adhezívních molekul - využití inhibitorů Inhibitory 5-lipoxygenasy, ale ne 12-lipoxygenasy blokují růst stimulovaný kys. arachidonovou u nádorových buněk prostaty scan2-18 Účinky různých metabolických inhibitorů na růstově stimulační účinky kys. arachidonové scan2-19 Účinky inhibitorů syntézy eikosanoidů na růst buněk nádoru prsu v přítomnosti kys. linoleové Scan13 Srovnání inhibičních účinků indometacinu, NDGA a esculetinu na buňky nádoru prsu scan2-7 Účinky indometacinu nebo piroxicamu na růst buněk nádoru prsu scan2-8 scan2-11 Účinky esculetinu na kumulativní výskyt prsních nádorů u krys krmených nízko- a vysokotukovou dietou scan1-13 OBEZITA A NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ Nadváha a obezita ¨ zvyšuje riziko vývoje některých nádorů ¨ U pacientů s nádory ¨ zvyšuje pravděpodobnost návratu onemocnění a horšího přežití ¨ zvyšuje riziko výskytu komplikací po operaci (hojení, edémy, kardiovaskulární onemocnění, diabetes) Statisticky významná souvislost zejména u pacientů s nádory prsu, kolonu a prostaty. Mechanismy: Zvýšená indukce estrogenu a testosteronu, insulinu, insuline-like růstového faktoru, leptinu a dalších cytokinů v tukové tkáni Snížení imunitních funkcí a rozdíly ve stravovacích návycích a fyzické aktivitě u obézních a neobézních pacientů. Doporučení snížení váhy a fyzická aktivita PICT0108 PICT0105 FACSCalibur FACSCalibur 5 Průtoková (flow) cytometrie: jedna z hlavních používaných metodologií organismální, tkáňová molekulová buněčná studium na jednotlivých úrovních organizace systému Komplexní povaha biologických systémů vyžaduje komplexní přístupy k jejich studiu OBRB Hlavní oblasti výzkumu, jeho pojetí, organizace, struktura a výstupy POPULACE NORMÁLNÍCH (NETRANSFORMOVANÝCH) BUNĚK ONKOGENEZE fáze: INICIAČNÍ (INITIATION) PODPŮRNÁ (PROMOTION) „cell signalling“ (cytokiny vs. eikosanoidy) klinická data, matematické analýzy, experimentální ověření ONKOTERAPIE PROGRESIVNÍ FÁZE (PROGRESSION) POPULACE TRANSFORMOVANÝCH BUNĚK VÝZKUMNÉ CÍLE A OBLASTI PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ Výzkum (vývoj) Aplikovaný (cílený) Základní Výroba Užití Snaha o naplnění cyklu a důsledky pro finanční zajištění PŘEŽÍVÁNÍ ZVÍŘAT s nádorem (G:5:113) PO TERAPII S INHIBITORY CYKLOOXYGENÁZ COX_růst Růst fibrosarkomových buněk G:5:113 in vivo v syngenních myších ovlivněných nesteroidními protizánětlivými látkami. Pět dní po injekci buněk G:5:113 byla zvířata ovlivněna COX inhibitory a každý týden byla stanovena velikost tumoru. Nízké In vitro efekt nesteroidních protizánětlivých látek (inhibitorů COX) na proliferaci a viabilitu buněk G:5:113. Stanoveno po dvou dnech inkubace. LOX_survival Růst buněk G:5:113 in vivo v syngenních myších a přežívání myší nesoucích tumor ovlivněných NDGA nebo esculetinem. Pět dní po injekci buněk G:5:113 byla zvířata ovlivněna LOX inhibitory a každý týden byla stanovena velikost tumoru, přežití zvířat bylo monitorováno každý den. Studium tumorigenicity buněk G:5:113 in vitro ovlivněných NDGA a eskuletinem. Buňky byly ovlivněny 48 h inhibitory LOX, poté byly přeneseny s.c. do syngenních myší a bez další terapie byly ponechány do konce experimentu. Velikost tumorů byla stanovována týdně. LOX_tvorba tumorů Významný efekt (LOX inhibitoru) NDGA a esculetinu na in vitro proliferaci buněk G:5:113 po 48 hodinovém působení. Scan21 Scan6 DIETETICKÁ DOPORUČENÍ Zdraví a prevence chorob (nedostatek a nadbytek potravy, správná výživa) Terapeutické využití –nutriční farmakologie (adjuvantní terapie, „disease specific nutrition“, nosiče léků Parenterální a enterální výživa VÝZNAM SLOŽENÍ TUKŮ V PARENTERÁLNÍ VÝŽIVĚ PACIENTŮ LCT - “long chain” triglyceridy - z rostlinných olejů s vysokým obsahem PUFA (důležitý poměr n-3 : n-6) - regulační funkce, mohou zyšovat nebo snižovat např. produkci TNFa (kachektin) - prozámětlivý cytokin spojený s kachexií MCT - “short chain” triglyceridy - nasycené MK (6-12 uhlíků) - zdroj energie, působí proti supresi imunitních a fagocytárních funkcí u silně stresovaných pacientů. 1) Složení lipidových výživ ovlivňuje spektrum lipidů v plasmě i v buněčných membránách, přičemž metabolismus a obrat fosfolipidů v membránách transformovaných-nádorových buněk se zásadně liší od buněk netransformovaných-nenádorových. 2) Změny ve složení fosfolipidů membrán mění její vlastnosti (fluiditu, produkci volných reaktivních radikálů a biologicky aktivních metabolitů - eikosanoidů), což se dále odráží ve schopnosti příjmu a přenosu signálů důležitých regulačních molekul s následnými účinky na důležité biologické procesy jako jsou buněčný růst, diferenciace a apoptóza a dále funkce buněk imunitního systému 3) PUFAs a jejich metabolity mohou být důležitými regulátory genové exprese. Předpokládá se, že tyto látky jsou schopny ovlivňovat aktivitu transkripčních faktorů, které se pak váží na klíčové elementy spojené se specifickými geny. 4) Změny membrán a růstových vlastnosti nádorových buněk po působení PUFA mohou modulovat jejich citlivost k různým terapeutickým zásahům. 5) Inhibitory metabolismu AA, tj. produkce eikosanoidů, k nimž patří i řada běžně v klinice využívaných NSAID, mohou významným způsobem modulovat zmíněné procesy. Složení a využití lipidových emulzí Směsi přírodních olejů (sojový –LCT, kokosový – MCT), emulgované fosfolipidy (vaječný lecitin, sojové fosfolipidy), izotonizační přísada (glycerol) Tukové částice podobné chilomikronům Parenterální výživa – emulze součást tzv. „all-in-one“ vaků Funkce - zdroj energie a esenciálních MK Na základě nových poznatků o regulační úloze lipidů využití jako farmaka Trendy budoucího vývoje v oblasti lipidových výživ ¨ řešení stability emulzí, zejména otázky oxidačních procesů a lipidové peroxidace, která je vážným problémem při podávání pacientům (zvláště novorozencům s ještě nevyvinutou antioxidační ochranou), změny vlastností lipidových emulzí v all-in-one vaku. S tím souvisí ¨ dodávání antioxidant – vitamínů, zejména tocopherolu (alpha) – otázky koncentrací (20-50 mg/l, ve vysokých konc. naopak prooxidační působení) ¨ snížení množství fytosterolů (vedlejší účinky) ¨ strukturované lipidy nebo specifická aditiva: SCFA, MCT, n-3 MK, rybí olej, olivový olej (kys. olejová, skvalen) ¨ vše směrováno na tzv. „disease specific nutrition“ ¨ nosiče pro léčiva (hypnotika, cytostatika)