Výsledky cvičení: Stanovení osmotického a vodního potenciálu rostlin HRANIČNÍ PLAZMOLÝZA Allium cepa molární koncentrace (mol l-1) 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 opakování % plazmolyzovaných buněk 1 0 0 10 25 35 50 85 90 95 2 0 0 8 30 30 50 80 90 95 3 0 0 10 25 35 45 75 90 95 4 0 0 5 30 35 45 80 90 95 5 0 0 10 30 30 50 80 95 100 6 0 0 15 30 35 50 85 95 100 Elodea canadensis molární koncentrace (mol l-1) 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 opakování % plazmolyzovaných buněk 1 0 0 10 25 15 50 80 85 95 2 0 0 10 30 20 50 80 90 100 3 0 0 15 30 40 45 75 90 100 4 0 0 10 35 35 45 80 95 100 5 0 0 15 35 35 50 80 90 95 6 0 0 10 30 40 50 75 90 100 "Pro každý rostlinný druh zvlášť vytvořte jeden XY graf (osa x - molární koncentrace inkubačního roztoku, osa y - naměřená data, tj. procenta plazmolyzovaných buněk.)" "V každém grafu typu ""dávka-odpověď"" (sigmoidní závislost, nikoli lineární!!!) odečtěte koncentraci osmotika, v níž by bylo plazmolyzovaných 50 % buněk." Takto získané hodnoty molární koncentrace sacharozy dosaďte do rovnice pro výpočet osmotického potenciálu; měření probíhalo při teplotě 21 ºC. Vypočtenou hodnotu osmotického potenciálu obou rostlinných druhů vyjádřete v MPa. REFRAKTOMETRIE molární koncentrace sacharózy (mol l-1) 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 hmotnostní koncentrace sacharózy (%) Opakování 1: kontrola (bez vzorku) 3 4.7 9.8 12.7 15.1 17.8 21.5 23.9 25.7 + se Solanum tuberosum 4.5 5.1 8.7 12 15 17.4 19.9 22.4 24.5 Opakování 2: kontrola (bez vzorku) 5.1 8.2 11.1 13.5 17.1 20.2 23.3 26 + se Solanum tuberosum 5.5 7 10 12.1 16 19.4 22.5 24.9 "Vytvořte jeden XY graf pro obě měření (osa x - molární koncentrace inkubačního roztoku, osa y - procentická koncentrace inkubačního roztoku bez ( 1. řada) nebo s pletivem lilku bramboru (2. řada dat)." "Help: data přeskládejte (Kopírovat - Vložit jinak - hodnoty, transponovat) a graf vytvořte tak, jak ukazuje ilustrativní obrázek na následujícím listu (""ukázka grafu"")" "V grafu proložte a) naměřenými kalibračními hodnotami přímku neprocházející počátkem); b) vlastními měřeními polynom 2. stupně, nebo přímku. Z grafu odečtěte izotonickou koncentraci osmotika (průsečík přímky a křivky)." Takto získanou hodnotu dosaďte do rovnice pro výpočet osmotického potenciálu; měření probíhalo při teplotě 21 ºC. Vypočtenou hodnotu osmotického potenciálu vyjádřete v MPa. TLAKOVÁ METODA - Pelargonium zonale Čerstvě odřízlé listy 10 min vadnoucí listy 30 min vadnoucí listy zalévaná nezalévaná zalévaná nezalévaná zalévaná nezalévaná Tlak (bar) Skupina A 4.5 5.2 5.4 6.5 6.7 7.1 Skupina B 3.3 5.1 Skupina C 3.8 4.9 3.9 5.2 Skupina D vodní potenciál (MPa) Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D Průměrné hodnoty #DIV/0! Převeďte získanou tlakovou hodnotu (v barech) na hodnotu vodního potenciálu (v MPa; pozor na znaménko!!!). Vypočtěte průměr z opakování pro listy muškátu s různým ovlivněním. Závěrečné shrnující úkoly: "1. Porovnejte Allium cepa, Elodea canadensis a Solanum tuberosum z hlediska hodnot jejich osmotického potenciálu." "2. Diskutujte, zda jste metodou hraniční plazmolýzy a metodou refraktometrickou měřili vodní potenciál rostlinných pletiv, nebo pouze osmotický potenciál - tedy jednu z komponent vodního potenciálu." "3. Do jaké výšky rostliny (pouze hypotetická situace) by samotný vámi zjištěný osmotický potenciál rostlinných pletiv byl schopen zabezpečit transport vody; jinými slovy, jakou výšku vodního sloupce by byl schopen vytlačit tlak rovný záporné hodnotě vámi stanoveného osmotického potenciálu? (Uveďte na příkladu jedné, vámi vybrané hodnoty osmotického potenciálu. Pozor na jednotky!)" Potřebujete znát vztahy mezi tlakovými jednotkami? Pak buď koukněte na web nebo klikněte přímo sem. Potřebujete znát vztah mezi tlakem a výškou vodního sloupce? Přečtěte si str. 6 ve skriptech! (nutná autentizace do IS) ##### Sheet/List 3 ##### koncentrační řada roztok sacharózy destilovaná H2O do 20 ml kádinek 0 0 20 0.1 2 18 0.2 4 16 0.3 6 14 0.4 8 12 0.5 10 10 0.6 12 8 0.7 14 6 0.8 16 4 koncentrační řada roztok sacharózy destilovaná H2O do 5 ml zkumavek 0 0 5 0.1 0.5 4.5 0.2 1 4 0.3 1.5 3.5 0.4 2 3 0.5 2.5 2.5 0.6 3 2 0.7 3.5 1.5 0.8 4 1