Výživa a lipidy Význam lipidů v dietě N-3 a n-6 vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) Obsah MK ve výživě N-3 VNMK a onemocnění (kardiovaskulární, nádorová, diabetes, zánět) N-3 VNMK a vývoj plodu a novorozence, poznávací funkce Výživa hraje roli v mnoha typech onemocnění včetně nádorových a to řadou různých mechanizmů. Je prokázáno, že vysoký příjem kalorií a tvorba tukových zásob je rizikovým faktorem. Příjem, absorpce a metabolismus velkého množství potravy vyžaduje oxidativní metabolismus a produkuje více reaktivních kyslíkových radikálů, které poškozují DNA a mají další negativní dopady na metabolismus. Ukázalo se, že příjem tuků, zejména živočišných zvyšuje riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Epidemiologické studie předpokládají pozitivní korelaci mezi příjmem tuků a nádory prsu, kolonu a prostaty. Navzdory dlouhé historie studií tuků a nádorů, zůstává řada protikladů. Ukazuje se, že nejen kvantita, ale i kvalita hraje důležitou roli a že se zde uplatňují i tuky rostlinné a rybí olej, zejména vysoce nenasycené mastné kyseliny (PUFAs) tříd n-3, n-6, olivový olej atd. 2 n Výživa - složky potravy Výživa - prevence rakoviny http://bestsyndication.com/MAINpages/ special-features/health/cancer. htm internet » THE CANCER RECOVERY . EATING PLAN * • * jm TVI*fotlt I lilI.nMillliND FOODS IHA1 FIGHT CANCER RAKOVINA NESTAljÍ!| hN|. -------*'» Hl IM it h VOI'UHISK OF CANCER k>uk :~m:i ikvu Ki~rits mm iia.n «amh>ov *i*l*■ UMUUMMIlUAfcĽ4U>JM»l*i;S-0> Hit li HI'K 1HX1 U>>L\Í.M.At*YMy | Prostaglandin G2 COOH CH3 Leukotrienes 4 Leukotrienes 5 O2 H3C. ,COOH- manne Eicosapentaenotc acid foods Marine algae Plankton Fish .COOH Docosahexaenoic acid H3CVVVVVWCOOH' Eicosapentaenoic acid PG I 2 TXA2 PC 1 n (TXA3) 4 X^^s COOH y^s^cH3 Y>H Prostaglandin G3 0 Relativní procento různých mastných kyselin v potravě a změny v průběhu vývoje lidské populace - od lovců sběračů, zemědělskou společnost a společnost po průmyslové revoluci Hunter Gatherer | Agricultural | Industrial I III! o o c !!! -4x 10fi 10,000 i,800 Years 1,900 2,000 Fig, 1. Hypothetical scheme of fíit. fatty acid (ít>6, íů3, trans and total) intake (as percentage of calories from fat) and intake of vitamins E and C (mg/d). Data were extrapolated from cross-sectional analyses of contemporary hunter-gatherer populations and from longitudinal observations and their putative changes during the preceding 100 years [75]. Simopoulos AP, Exp Biol Med 2008 D Vysoce nenasycené mastné kyseliny (Polyunsaturated fatty acids - PUFAs) - mastné kyseliny s 18 a více C a 2 i více dvojnými vazbami. Tři hlavní skupiny PUFAs: n-3 (omega-3), n-6 a n-9, podle polohy dvojné vazby nejbližší ke koncovému metylovanému uhlíku. Tyto jsou metabolizovány stejným způsobem alternativními desaturačními a elongačními enzymy. Nomenklatura: Např. kyselina arachidonová, 20:4, n-6 20 - počet uhlíků 4 - počet konjugovaných dvojných vazeb n-6 - poloha první dvojné vazby od metylovaného konce molekuly Téměř všechny dvojné vazby jsou ve víceméně stabilní cis - konfiguraci. 12 Živočichové nedovedou syntetizovat n-3 a n-6 PUFAs de novo ani nedovedou přeměnit jednu sérii v druhou. Tyto PUFAs jsou životně důležité jako složka všech membrán a permeabilní bariéry pokožky a jako prekursory eikosanoidů a s nimi souvisejících látek, které hrají důležitou regulační úlohu ve tkáních. i Protože nemohou být de novo syntetizovány a jsou tak důležité jsou nazývány Esenciální mastné kyseliny a musí být obsaženy v potravě podobně jako vitamíny. Zdrojem jsou rostlinné tuky (zejména n-6 PUFA) a rybí tuk (n-3 PUFA) 13 n Kromě nutričního účinku hrají lipidy strukturální a regulační úlohu s významným dopadem na fyziologické funkce organismu představují tedy mnohem více, nežli jenom zdroj energie. Imbalance v lipidovém metabolismu hraje roli u mnoha závažných onemocnění. Vysoká hladina cholesterolu je spojena s kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v populaci. Lipidy produkované buňkami imunitního systému jsou zahrnuty v zánětlivých onemocněních jako je revmatoidní artritida, sepse, astma, zánětlivé onemocnění střeva. Lipidy hrají úlohu také v Alzheimerově nemoci a nádorových onemocněních. 14 Kys. linolová (18:2, n-6) Kyselina arachidonová (AA, 20:4, n-6) je zdrojem eikosanoidů (prostaglandiny, leukotrieny) uplatňujících se u různých nádorů. V experimentálních systémech prokázán často podpůrný účinek pro vznik a rozvoj nádorů Kys. alfa-linolenová (18:3, n-3) EPA a DHA (n-3) z rybích olejů inhibují metabolismus AA V experimentálních systémech prokázán často inhibiční účinek pro vznik a rozvoj nádorů 15 Omega 6 fatty acids CH Omega 3 fatty acids Plant derived WWvW\. COOH C18:2n-6 Linoleic acid CH. COOH A C20:4n-6 Arachidonic acid CH, CH, C22:5n-6 □ocosapentanoic acid CH- COOH C18:3n-3 a linolenic acid Marine derived COOH ♦ C20:5n-3 Eicosapentanoic acid (EPA; 'COOH C22:6n-3 Docosahexanoic acid Fig 3 Structures ot the two classes of polyunsaturated fatty acids. The omega 3 1atty acids have their first double bond at the third carbon molecule from the methyl (CH3) end of the fatty acid, whereas the omega 6 fatty acids have their first double bond at the sixth carbon molecule. The chemical names for each fatty acid are also given: the number of carbon atoms is given 1irst, followed by the number of double bonds and the position of the 1irst double bond. Omega 6 linoleic acid can be desaturated in certain plants to form omega 3 a linolenic acid. Whereas linoleic acid is mainly converted into arachidonic acid, u linolenic is elongated and desaturated into eicosapentanoic acid and then docosahexanoic acid Vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) (Polyunsaturated fatty acids - PUFAs) - mastné kyseliny s 2 i více dvojnými vazbami. Esenciální prekurzorové kyseliny řady u-6 a u -3 ^WwWVvVX 18:2n"6 /WWW\AM COOH _ _™> COOH rostl.oleje m.y„.,„i a-iinoic™ -mm " f Äódesaturase 18:3n-6 18:4n-3 \ Elongctse en * 20:3 n-6 20:4n-3 Dihomo-y-linolenic acid (DGLA) I A5 desaturase \ •'WX-A-A-AAA 20:4-6 2Q:Sn-3 /W^WUA Arachidonic acid(AAp ^^Eicosapentaenoic acid (EPA) '--J--- Elongase J----' 22:4n-ó 22:5n-3 J Elongase, } rybí oleje A6 desaturase and \ peroxisomal ^-oxidation \ C>vVAAAA3V'O0H 22:5n-6 22:6n-3 /WVAAAA^"™ ■i «c "ti _ch. Doeosaperilaenoic acid (DPA) ^ Docosahexaenoic acid (DHA) 117 Metabolická přeměna a biologické účinky n-6 a n-3 VNMK Biological effects LA: lowers cholesterol I8:2n-6(LA) IDioll 18:3n-3 (ALAl A6 - desaturation ▼ l8:3n-6 l8:4n-3 Elongation i+ 2 carbons) DGLA 1-Series prostaglandins 20:3n-6 (anti-Inflammatory) 20:4n-3 AS - do saturation 20:4n-6 AA Elongation (+ 2 carbons) 20:5n-3(EPA) A AA: 2-Senes prostaglandins. 4-series leukotrienes (platelet aggregation, vasoconstriction, proinflammatory) 22:4n-6 22:5n-3 A4 - desaturation t 22:5n-6 22:6n-3 iDHA) IDielary EPAI Elongation t+ 2 carbons) 24:5n-3 f 24:6n-3 A6 - desaturation beta-oxidation i- 2 carbons) Biological effects ALA antiarrhythmic, anti-inflammatory EPA triglyceride lowering, antiarrhythmic, 3-senes prostaglandins, 5-senes leukotnenes (anti-inflammatory) DHA antiarrhythmic, anti-inflammatory, tnglycende lowenng IDielary I)HA| Metabolic conversion and biological effects of n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids. Dashed line indicates retroconversion. chidonic acid. ALA=a-linolenic acid. DGLA=dihomo-y-linolenic acid. DHA=docosahexaenoic acid. EPA=eicosapentaenoic acid, leic acid. Modified from Holub (41): "Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acids in cardiovascular care"—Reprinted from CMAJ 05-Ma-02; Page(s) 608-615 by permission of the publisher. © 2002 Canadian Medical Association. Omega 6 Linoleic acid I Arachidanic acid Omega 3 a linolenic acid Eicosapenlanoic acid Cyclo-oxygenase Lipoxygenase ■ Omega 6 derived eicosanoids 2 series prostanoids TXA2.PGE2.PGI2 4 series leukotrienes LTB4.LTC4-LTE4 Pro-inflammatory ■ Omega 3 derived eicosanoids 3 series prostanoids TXA3.PGE3.PGI3 5 series leukotrienes LTB5,LTC5-LTES Anti-intlammatory Fig 4 Synthesis of eicosanoids from omega 6 and omega 3 fatty acids. Arachidonic acid and eicosapentanoic acid compete for the cyclo-oxygenase and lipoxygenase enzymes for conversion into eicosanoids. Those derived from arachidonic acid are pro-inflammatory and pro-aggregatory, whereas those derived from ornega 3 fatty acids are anti-inflammatory and inhibit platelet aggregation 19 Účinky dietetické hladiny alfa-linolenové kyseliny na obsah jejích metabolitů v jaterních lipidech 12 11 if) u 10 O < 9 03 8 LL ~Š 7 O /■N I- 6 k_ 5 > _l 4 O 3 -5 o 2 1 0 2 3 4 5 6 7 a- Linolenic acid, % of calories Obsah mastných kyselin v tucích obilovin a luštěnin Tab. 24. Obsah mastných kyselin v tucích obilovin a luštěnin (Davídek a kol.f 1983) Mastná kyselina Počet C : dvoj. vazbám Obsah % z veškerých mastných kyselin Pšenice Žito Oves Rýže Sója Palmitová 16:0 14-17 2 - 6 10 13 - 16 7- 10 Stearová 18:0 1 - 3 3 - 8 2 1 - 2 2 - 5 Olejová 18:1 20-45 18-35 59 42-52 22-30 /Linolová E ^ 18:2 40 - 50 48 - 61 31 29-40 50-60 NUnolenová E/ 18:3 2 - 3 1 - 2 0 stopy 5-9 E = esenciální (nezbytné) 21 Obsah mastných kyselin v rostlinných olejích Tab. 23. Obsah mastných kyselin v dôležitých rostlinných olejích (Davídek a kol., 1983) Mastná kyselina Počet C : dvoj. vazbám Obsah % z veškerých mastných kyselin Sójový olej Slunečnicový Olivový Podzem-nicový Repkový R. bezeruk. Myristová 14:2 0-0,2 0,1 - 0,3 0-0,2 0,3 - 0,5 0,1 - 0,3 0-2 Palmitová 16:0 7-10 3,5 - 7,5 11 - 14 6-12 2,5-4,2 4,0-5,2 Stearová 18:0 2 - 5 2,4 - 3.0 2-3 2,8 - 6,3 0,2-1,0 0,9-1,8 Arachová 20:0 0,2-1,0 0,5 - 0,7 0,1 -0,4 1,6-2,8 0,2 - 0,5 0,9-1,2 Palmitoolej. 16:1 0,0-0,5 0,2-1,0 0,2-0,6 0,9 - 2,4 0,1 - 1,3 0,2 - 0,4 Olejová 18:1 22-30 30-39 70-78 42-72 9,1 - 12,5 54-60 Ikosenová 20:1 0 0 0,1 -0,4 0 6,1 -9,5 0,3 - 3,8 Eruková 22:1(13) 0 0 0 0 45-64 0,3- 0,6 r 'Linolová E ^ w 18:2 50-60 46-65 5-12 13-33 8,2-15,9 19-25 LLinolenová E, ' 18:3 5 - 9 0-0,8 0,2 - 0,8 0,5-5,0 5.1 -11,6 8-11 E = esenciálni (nezbytné) v našich podmínkách do 5 % Množství celkových a jednotlivých mastných kyselin (MK) a poměr n-3 a n-6 MK u vybraných druhů masa a ryb TAHLE 1 Amounts of total fat (fatty acids), a-Linoienic acid (a-LNA), eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), linoleic acid (LA), and arachidonie acid (A A) and ratios of n-3 to n-6 fatty acids in selected species offish and in meat' n-3 Fatty acids n-6 Í atty acids •l; 1 fat a-LNA FPA [>][.\ LA A A n-3:n-6 I'att) 2/100 g g/lOOg U/IOOg Fish Treska Cod, Atlantic (I 7 Tr 0.06(13.2) 0.17(34,4) Tr 0.02 (4.6) 114 1 Haddock 0.6 Tr 0.05(12.2) 0.10(24,4) 0.01 (2.4) 0.01 (2.4) 7.67 Sleď 1 loiriiVi. M;iIlk- 9.3 0.29 (3,5) 0.56 (6.7) 0.83(9.9) 0.54(6.5) 0.03(0.4) 2.94 Herring, Pacific 18 5 0.32(1,9) 1.03 (6.2) 1.63(9,8) 0.43 (2.6) 0.07(0.4) 5.88 Makrela Mackerel, Atlantic 16.0 0.29 (2.0) 0.89 (6.2) 1.5(1(10.8) 0.30(2.1) 0.07 (0.5) 7.14 Okoun Perch, all varieties 1.3 0.01 (1.6) 0.08 (8.7) 0.19(21,4) 0.02 (2.1) 0.05 (6.0) 4.00 Štika Pike (i - 0.01 (1.1) 0.04 (7.6) 0.1(1(33.0) 0.01 (2.2) 0.02 (3.7) 7.14 Losos Salmon, Atlantic 12.0 0.18(1,7) 0.49 (4.5) 1.33(12.3) 0.41 (3.8) 0.11 (1.0) 3.85 Salmon, Pacific 5.2 0.05(1,1) 0.63(13.5) 0.88(18.9) 0.07(1.6) 0.03 (0.7) 16.67 Sardines, in tomato sauce 14.8 0.22(1,6) 1.24(8.8) 1.77(12.6) 0.22(1.6) 0.06(0.4) 114 1 Pstruh Trout, rainbow 9.6 0.15(1,7) 0.60 (7.0) 1.76(20.4) 0.41 (4.8) 0.07 (0.8) 5.26 \ Tuna, in water [cat 1.2 0.01 (1.6) 0.09(11.3) 0.16(19.4) 0.01 (1.6) 0.03 (3.2) 6.67 Kuřecí Chicken, no skin 3 1 0.02 (0.9) 0.0i (0.3) 0.01 (0.6) 0.30(12.2) 0.01 (0.5) 0.13 Hovězí Beef, steak 8.8 0.03 (0.3) Ti- Tr 0.18(2.1) 0.03(0.4) 0.14 Vepřové Pork, mid 1 ■:■ 0.01 (0.5) ll- 0.01 (0,4) 0.12(8.1) 0.01 (0.5) 0.25 1 All values are*; percentage of total fatty acids in parentheses. Tr, trace (<0.005 g/100 g). The data for meat are from the Swedish National Food Administration Database (152), 23 Table. Fatty acid profile3 (per amount [g] of fish or supplement to achieve 600 mg docosahexaenoic acid) Lipids (1-g unit) Atlantic farmed Atlantic wild Coho farmed Coho wild DHASCO-T" Amount of product (g) 41.5 42.4 69.4 91.7 1.5 Fatty acids, total saturated a n 1.039 0.533 1.349 0.967 0.449 4.U 6:0 8:0 0.013 10:0 0.015 12:0 0.040 14:0 0.237 0.075 0.214 0.138 0.182 16:0 0.620 0.343 0.815 0.626 0.192 18:0 0.131 0.115 0.229 0.145 20:0 22:0 0.003 24:0 0.002 Fatty acids, total monounsaturated 1.839 1.144 2.511 1.450 0.338 14:1 undifferentiated 0.002 16:1 undifferentiated 0.318 0.137 0.335 0.249 0.020 18:1 undifferentiated 0.849 0.734 1.280 0.789 0.314 20:1 0.568 0.121 0.382 0.252 22:1 undifferentiated 0.152 0.462 0.140 Fatty acids, total polyunsaturated 1.837 1.381 1.362 1.167 0.634 18:2 undifferentiated 0.276 0.093 0.259 0.051 0.018 18:3 undifferentiated 0.047 0.160 0.053 0.050 18:4 0.076 0.045 0.082 0.048 20:4 undifferentiated 0.528 0.145 0.065 0.020 20:5 n-3 (EPAC) 0.286 0.174 0.283 0.368 22:4 n-6 22:5 n-3 (DPAd) 0.156 0.003 22:5 n-6 22:6 n-3 (DHAe) 0.605 0.606 0.604 0.603 0.605 aSources for fatty acid profiles: US Department of Agriculture National Nutrient Database (fish); (32) algal oil (DHASCO-T). bDHASCO-T=Docosahexaenoic Acid Single Cell Oil (Mattek Biosciences Corp; Columbia, MD). cEPA=eicosapentaenoic acid. dDPA=docosapentaenoic acid. eDHA=docosahexaenoic acid. Kris-Etherton PM J Am Diet Assoc 2008 Table 2 Content of omega 3 fatty acids of selected fish and seafood (adapted from the guidelines of the American Heart Association23) EPA+DHA content (g) Amount of fish (in g) per 100 g serving of required to provide 1 fish (edible portion) EPA+DHA Turin ,ri. :.l ■ tuňák 0.28-1.51 66-357 losos 1.28-2.15 42.5-70.9 makrela 0.4-1.85 54-250 sleď 2.01 50 pstruh duhový 87 sardinka 1.15-2 50-87 Miiibni. platýz 0.47-1.18 85-213 Tuna (canned) 0.31 323 Cod treska 0.28 357 Haddock 0.24 417 sumec 0.18 556 mořský jazyk 204 ústřice 0.44 227 krevety 0.32 313 .:.„.. i,,,, mušle 0.2 500 tr. játra L- 0 maco r (P ran ova) 0.85 1 EPA=eicosapentanoic acid. DHA=docosahexanoic acid. Omega 3 content varies markedly depending on species, season, diet, and packaging and cooking methods, and the figures above are therefore rough estimates. 25 Table 2 Fat in the diet (g fat/ 100 g food) Total fat MUFA o's-PUFA g/IOOg g/IOOg g/IOOg n-3 r.-t Cod liver oil 99.9 44.60 24.40 3.50 Olive oil 99.9 7 3.00 0.70 7.50 Vegetable oil (blended) 99.9 53.20 6.50 23.26 Margarine 84.4 19.92 1.29 8.33 Butter 82.2 I8.4S 1.41 2.27 Polyunsaturated spread 68.5 15.12 0.16 33.40 Peanuts 46.0 22.03 0.35 12.75 Cheese (cheddar) 32.7 7.14 0.99 0.77 Chocolate (milk) 30.7 9.45 0.09 1.02 Biscuits (digestives) 20.3 7.37 0.09 1.86 Avocados 19.3 14.50 0.07 1.16 Cream (single) 19.1 4.54 0.1 0.49 Cakes (sponge) 16,7 5.51 0.3 0.81 Eggs 1 1.2 4.31 0.08 1.61 Ch ips 1 1.0 2.69 0.01 0.16 Lamb (raw, lean) 8.0 2.58 0.16 0.28 Oil-rich fish, e.g. salmon 7.8 3.23 1.85 0.27 Beef (raw, lean) 4.3 1.76 0.07 0.17 Pork (raw, lean) 4.0 1.50 0.09 0.61 Whole milk 4,0 0.93 0.02 0.10 Chicken (white meat) 3.7 1.58 0.13 0.60 Yogurt (whole milk) 3.0 0.71 0.05 0.07 White bread 1,9 0.25 0.04 0.62 Semi-skimmed milk 1,7 0.39 0.0 0.05 White fish, e.g. cod 0,7 0.08 0.26 0.02 Source: FSA (2002). MUFA mono unsaturated fatty acid; PUFA polyunsaturated fatty acid. J Lunn, JE Theobald Brit Nutr Found, Nutrition bulletin 31, 200» 26 Table I I Percentage contribution of the main sources of fat intake in the UK adult diet Total fat SFA trajis-PUFA MUFA n-3 PUFA n-6 PUFA M F M F M F M F M F M F Cereals & cereal products 19 20 17 19 25 26 17 8 17 6 20 20 Milk & milk products 14 15 2? 25 15 16 9 1 4 4 2 3 Fat spreads 12 1 12 1 1 19 17 12 1 7 6 15 12 Meat & meat products 25 20 25 19 2!* 18 30 24 9 4 20 16 Fish & fish dishes 3 4 2 2 3 3 3 4 13 16 4 5 Potatoes Si savoury snacks 10 10 7 7 6 1 1 12 17 6 1 3 1 3 Source: Henderson er al. (2002). M, male; F, female; MUFA, monounsaturated fatty acid; PUFA, polyunsaturated fatty acid; SFA, saturated fatty acid. Table 1 2 Percentage contribution of the main sources of fat intake in the diet of UK children Total fat SFA trans-PUFA MUFA n-3 PUFA n-6 PUFA B G B G B G B G B G B G Children aged 4—10 years Cereals St cereal products 23 22 23 22 33 32 19 20 17 16 23 22 Milk & milk products 18 18 27 27 18 20 13 16 5 6 3 3 Fat spreads 9 10 a 8 12 13 8 8 7 7 18 18 Meat & meat products 17 17 15 15 14 14 22 20 15 15 16 16 Fish St fish dishes 2 2 1 2 2 2 2 5 7 3 3 Potatoes & savoury snacks 18 18 1 3 3 9 8 21 21 33 35 26 27 Children aged 1 1-18 years Cereals St cereal products 22 2 21 21 27 38 19 22 18 16 22 21 Milk & milk products 1 3 13 21 20 14 15 10 1 1 4 4 2 2 Fat spreads 9 9 7 8 12 13 8 7 6 6 15 15 Meat St meat products 22 19 21 18 19 16 26 20 17 15 18 16 Fish St fish dishes 2 2 1 1 2 5 5 2 2 Potatoes St savoury snacks 18 2 1 3 16 1 1 12 21 2;: 35 40' 27 31 Source: Gregory Si Lowe (2000). B, boys; G, girls; MUFA, monounsaturated fatty acid; PUFA polyunsaturated fatty acid; SFA saturated fatty acid. 27 Celkové n-3 kyseliny vs. celkové n-6 kyseliny ve fosfolipidech v plasmě u 10 populací 15 10 co 3 y = -0.507x + 26.274 r2 = 0.439 25 30 35 Total cj6, % 40 45 Reprod. Nutr. Dev. 44 (2004) 273-282 273 © INR A, EDP Sciences, 2004 DOI: l0.10M/rnd:2004034 Review article Alteration of polyunsaturated fatty acid status and metabolism in health and disease Nicolas ZAMARIA* Laboratorně de Bio L o pi e Méd í c al e. 49 avenue de Versailles, 75016 Paris, France Abstract - Essential polyunsaturated fatty acids (PUFA J cannot be synthesised in the body and must be ingested by food. A balanced intake of both n-6 and n-3 PUFA is essential for good health. PUFA are the basic constituents of phospholipid membranes and determine cellular membrane fluidity and modulate enzyme activities, carriers and membrane receptors. They are also precursors of active metabolites known collectively as eicosanoids (prostagl andins, prostacyclins, thromboxanes and leu-kotrienes) which regulate our cellular functions. Studies indicate that n-3 PUFA have anti-inflammatory, antithrombotic, antiarrhythmic actions and immuno-modulating properties. Erythrocyte fatty acid status is a reflection of dietary fat intake. It also explores PUFA metabolism and gives information about the integration of these fatty acids into cellular membranes. Thus, erythrocyte fatty acid analysis can detect PUFA insufficiencies and imbalances from the diet, but also metabolic abnormalities and lipid peroxidation. It can be helpful in the prevention and the control of chronic diseases in which PUFA alterations have been observed as coronary tie art diseases, hypertension, cancer, diabetes, inflammatory and auto-immune disorders, atopic eczema, Alzheimer dementia, major depression, schizophrenia, multiple sclerosis, etc. 29 n-3 (omega-3) VNMK • n-3 VNMK jsou esenciální a nemohou být syntetizovány organizmem, jsou tedy získávány s potravou • n-3 VNMK z potravy jsou inkorporovány do buněčných membrán všech tkání. Rozsah inkorporace závisí na příjmu potravou • Obohacení membrán n-3 VNMK může modulovat funkce membránových proteinů, buněčné signálování a genovou expresi • Konzumace doporučeného množství n-3 VNMK může vést ke zlepšení celkového zdravotního stavu populace 30 It Phospholipids lacking omega-3 fatty acids I Phospholipids containing omega-3 fatty acids Dietary omega-3 fatty acids incorporate into cell membranes Modulation of bioactive lipid mediators t I Signalling molecules (cytokines, etc.) Omega-3 fatty acid-derived signalling molecules Altered membrane protein activity Signalling molecules J Modified protein expression Omega-3 VNMK jsou inkorporovány do fosfolipidové dvojvrstvy buněčných membrán. Mohou modulovat aktivitu membránových proteinů, expresi genů a proteinů a fungují jako zásobárna bioaktivních lipidových mediátorů. Surette ME, CMAJ 2008 n Možné mechanizmy pozitivního působení n-3 VNMKv organizmu Possible mechanisms of action of omega 3 fatty acids • Antiarrhythmic • Antithrombotic • Antiatherosclerotic • Anti-inflammatory • Improves endothelial function • Lowers blood pressure • Lowers triglyceride concentrations 32 Omega 3 PUFAs a kardiovaskularni onemocneni Fig 1 Greenland Inuit gutting a seal in the early 1900s. Their diet consisted largely of fish, whale, seal, and walrus, resulting in a high intake of omega 3 fatty acids. Copyright Arctic institute, used with permission from Lett Vanggaard. Arctic institute 33 n i Kardiovaskulárni onemocněni Key points: Unsaturated fatty acids and cardiovascular disease • CVD, characterised by hardening and narrowing of blood vessels and/or the development of blood clots, is one of the leading causes of mortality and morbidity worldwide, • The precise mechanisms by which unsaturated fatty acids reduce CVD risk are as yet unclear. Numerous mechanisms whereby dietary fatty acids could influence the progression of CVD and its risk factors have been identified. These include effects on blood lipid levels, blood pressure, inflammatory response, arrhythmia and endothelial function, along with many other effects, both known and as yet undefined. • An elevated plasma LDL cholesterol concentration is a well-established risk factor for CVD. Replacing SFAs by either MUFAs or n-6 PUFAs reduces LDL cholesterol, thus reducing the risk of CVD. Unsaturated fatty acids, such as LA or MUFAs, also raise HDL cholesterol, which assists in the removal of TAGs from the bloodstream. So it is prudent to replace SFAs with a mix of n-6 PUFAs and MUFAs in order to ensure that an appropriate balance of fatty acids is consumed. • There is strong supportive, but not yet conclusive evidence that long chain >/-3 PUFAs found in fish oils protect against fatal heart disease, and population-wide dietary recommendations have been made to support this, • Evidence is mounting on the role that the w-3 PUFA ALNA may play in preventing the progression of CVD, although it is currently unclear what, if any, association exists between ALNA intake and CVD risk. Změny cholesterolu po působení různých typů MK 0.015 0.01 -0.005 0 o £ -0.005 -§ -0.01 Ö -0.015 --0.02 -0.025 MU^As S F As □ HDL Cholesterol ■ LDL Cholesterol Figure 9 Change in the concentration of HDL- and LDL cholesterol when I % energy as carbohydrate is replaced by that of n-6 PUFAs, MUFAs or SFAs (Clarke etat. I 997). HDL, high density lipoprotein; LDL, low density lipoprotein; MUFA, monounsaturated fatty acid; PUFA, polyunsaturated fatty acid; SFA, saturated fatty acid. 35 Patient-oriented research Higher plasme docosahexaenoic acid is assocated with reduced progression of coronary atherosclerosis in women with CAD Arja T. Erkkila, Nirupa R. Matthan, David M. Herrington and Alice H. Lichtenstein Abstract Fish intake, eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), and in some cases a-linolenic acid (ALA) have been associated with reduced risk of cardiovascular events and death. The association between n-3 fattv acids in plasma lipids and the progression of coronary artery atherosclerosis was assessed among women with established coronary7 artery7 disease (CAD). A prospective cohort study involved postmenopausal women (n — 228) participating in the Estrogen Replacement and Atherosclerosis Trial. Quantitative coronary angiography was performed at baseline and after 3.2 ± 0.6 (mean ± SD) years. Women with plasma phospholipid (PL) DHA levels above the median, compared with below, exhibited less atherosclerosis progression, as expressed by decline in minimum coronary7 artery7 diameter (-0.04 ± 0.02 and -0.10 ± 0.02 mm, respectively; P -0.007) or increase in percentage stenosis (1.34 ± 0.76% and 3.75 ± 0.74%, respectively; P = 0.006), and had fewer new lesions T2.0% (0.5-3.5%) of measured segments (95% confidence interval) and 4.2% (2.8-5.6%), respectively; P — 0.009] after adjustments for cardiovascular risk factors. Similar results were observed for DHA in the triglycerides (TGs). EPA and ALA in plasma lipids were not significantly associated with atherosclerosis progression.Efl Consistent with higher reported fish intake, higher levels of plasma TG and PL DHA are associated with less progression of coronary7 atherosclerosis in postmenopausal women with CAD.— 36 Recommendations for intake of omega 3 fatty acids: • Patients without documented coronary heart disease: Eat a variety of (preferably oily) fish at least twice weekly. Include oils and foods rich in a linolenic acid • Patients with documented coronary heart disease: Consume 1 g of cicosapentanoic and docosahexanoic acid daily, preferably from oily fish. Supplements could be considered in consultation with a doctor • Patients with hypertriglyceridaemia: Take 2-4 g of eicosapentanoic acid and docosahexanoic acid daily, provided as capsules under a doctor's care These are the recommendations of the American Heart Association 37 Downloaded from bmj.com on 19 December 2006 bmj com Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review Lee Hooper Rachel L Thompson, Roger A Harrison, Carolyn D Summerbell, Andy R Ness, Helen J Moore, Helen V Worthing ton, Paul N Durrington, Julian P T Higgins, Nigel E Capps: Rudolph A Riemersma, Shah B J Ebrahim and George Davey Smith BMJ 2006;332;752-760; originally published online 24 Mar 2006; doi:10.1136/bmj.38755.366331.2F Updated information and services can be found at: http: tfbmj .com/cg i/content/f ul I/332/7544/752 38 ^ Zánětlivá onemocnění Key points: Unsatur;itcd fatty acids and inflammatory conditions • There are a number of inflammatory conditions, such as asthma, Crohn's disease and arthritis, that could potentially be alleviated by dietary modification, • The fatty acid composition of cell membranes can be altered by both n-3 and n-G PUFAs, and this results in reduced inflammatory activity. However, whether this effect brings about a significant reduction in clinical symptoms is still unclear, • There is a clear need for more carefully designed and controlled clinical trials in the therapeutic application of unsaturated fatty acids for the potential management of inflammatory conditions, • To date, beneficial effects are only observed with very high intakes of unsaturated fatty acids, which would realistically only be achievable by supplementation. Nádorová onemocnění Key points: Unsaturated fatty acids and cancer • Unsaturated fatty acids, namely, ?t-3 PUFAs and MUFAs, may be associated with a reduced risk of developing certain cancers, including cancers of the colon, breast and prostate, • However, the level of evidence is not deemed sufficient by authoritative bodies, such as the WCRF, WHO and the Department of Health, to make any specific dietary recommendations on individual fatty acids and cancer risk, • Instead, it is prudent to eat a healthy balanced diet that contains plenty of fruit, vegetables and high-fibre, starchy foods, and to try to keep to a healthy weight. 39 n Prevence Epidemiologické studie - snížená incidence nádorů (kolonu) v populacích konzumujících velké množství w-3 VNMK z mořské stravy Experimentální studie • w-3 VNMK inhibují karcinogeny-indukovanou karcinogenezi • redukují růst transplantovaných nádorů u laboratorních zvířat • snižují proliferaci a indukují apoptózu u nádorových buněk kolonu in vitro. Klinické studie - EPA a DHA inhibují proliferaci epiteliálních buněk kolonu u pacientů s adenomy a vysokým rizikem nádorového onemocnění Při chirurgických zákrocích predoperační perorální nebo pooperační enterální či parenterální dieta s w-3 VNMK zlepšuje postoperační zánětlivou a imunitní odpověď a snižuje infekci. Dieta s w-3 VNMK zlepšuje nádorovou kachexii a kvalitu života Kombinace se standartní terapií (chemoterapie, záření) • dieta s w-3 VNMK netoxický způsob zvýšení účinků terapie • samotné použití w-3 VNMK užitečný přístup, jestliže je vyloučena toxická standartní terapie. 40 D « Epidemiologické, klinické a laboratorní studie poukazují na důležitost množství a druhu konzumovaných tuků v etiologii a přežívání některých druhů nádorů (zvláště prsu, kolonu a prostaty). Zatímco nasycené mastné kyseliny mohou stimulovat iniciaci karcinogeneze, nenasycené mastné kyseliny mohou působit v promoční a progresívní fázi v dávkové závislosti. Epidemiologické studie předpokládají, že nízkotuková dieta v kombinaci s nenasyc. MK n-3:n-6 je 1:1 souvisí s nižší mortalitou nádoru prsu a kolonu. Některé tuky, zvláště s obsahem mononenasycených MK nebo n-3 MK nemají promoční účinky, i když jejich obsah v potravě je vysoký. 41 Modely nádorů na zvířatech indukované karcinogény nebo transplantované nádory. Výsledky ukazují, že n-3 MK snižují výskyt nádorů a snižují rychlost jejich růstu i velikost. Naopak u n-6 MK byl prokázán podpůrný účinek na tvorbu a vývoj nádorů. n-3 MK v dietě snižují tvorbu PGE2 a zabraňují nebo zpožďují tvorbu transpl. nádorů u lab. zvířat. Ve studiích s buňkami lidského nádoru prsu na nahých myších měly myši krmené n-3 tukovou dietou méně plicních metastáz, snížený obsah estrogenu a prolaktinu v séru, méně PGE v nádoru a redukovanou konc. m-RNA pro c-myc onkogen v buňkách nádorové tkáně. 42 n Úmrtí na nádory prsu (per 100 000) vs. konzumace ryb 30 25 v. C § ^ 20 •Q ta -i' v. 15 •S 10 .UK • ne •iR sz« # • US • FG AU »IT ,FR •CZ •ge •BU ,YU Th'gr • •CH R0 •PL • de • sw • no • Fl »P0 .IC • HK • PH • JA 0 2 3 4 Fisn consumption ( percent of calories) Figure 1. Breast cancer death rate (per 100,000) plotted vs. fish consumption {°?o of caloric intake). Points include Australia (AS), Austria (AU), Belgium (BE), Bulgaria (BU), Canada (CA), Chile (CH), Czechoslovakia (CZ), Denmark (DE), Federal Republic of Germany (FG), Finland (FI), France (FR), German Democratic Republic (GE), Greece (GR), Hong Kong (HK), Hungary (HU). Iceland (1C), Ireland (IR), Israel (IS). Italy (IT), Japan (JA). Netherlands (NE), Norway (NO). New Zealand (NZ), Philippines (PH), Poland (PL), Portugal (PO), Romania (RO), Sweden (SW), Switzerland (SZ), United Kingdom (UK), United States (US), Yugoslavia (YU). 43 Prokázány změny ve složení a metabolismu lipidů!!!! •v plazmě nádorových pacientů •v nádorové tkáni a buňkách ve srovnání s nenádorovými Zejména snížení obsahu co-3 VNMK (DHA) ve srovnání s co-6 (kys. linolová a arachidonová) Integrovaný pohled na komplexní lipidové interakce, které určují výsledný tzv. LIPIDOM - lipidový profil jednotlivce. S protekcí určitých typů nádorů (např. prsu) spojen složený indikátor kombinující zvýšené mononenasycené MK a nízký poměr omega6/omega 3. Tento lipidom by se mohl stát templátem pro detekci rizika nádorů prsu ve vztahu k dietě. (Bougnoux P. et al, Diet, Cancer and Lipidome Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 15, 2006» 44 Interakce n-3 VNMK s AA při syntéze eikosanoidů s prozánětlivou aktivitou kyselina linoleová (LA) (18:2 n-6) kyselina linolenová (LNA) (18:3 n-3) i i metabolismus Dieta metabolismus ! ! kyselina arachidonová (AA) (20:4 n-6) kyselina eikosapentaenová (EPA) (20:5 n-3) i i TXA2 PGE2 LTB4, LTC4, LTD4 faktor agregace destiček mediátory zánětu TXA3 PGE3 LTB5, LTC5, LTD5 slabší faktor slabší zánětlivá aktivita agregace destiček D Účinky inhibice cyklooxygenáz a lipoxygenáz na nádorové buněčné populace • Řada nádorů má změněný metabolismus nenasycených MK a produkuje zvýšené množství metabolitů AA, které indukují růst a invazivitu (epiteliální nádory - prsu, kolonu, plic, prostaty) • Frekvence exprese jednotlivých typů enzymů (COX1, COX2, 5-, 1215- LOX, FLAP, P450) se liší podle typu a histologického stupně nádoru • Mitogenní a viabilitní faktory (EGF, HGF atd.) a prozánětlivé cytokiny (TNF-a, IL-1) indukují uvolňování AA a tvorbu eikosanoidů, které slouží jako přenašeče nebo modulátory signálů regulujících proliferaci a apoptózu 46 D « • Nesteroidní antiflogistika (NSAID - aspirin, sulindac, Indometacin, Ibuprofen , Piroxicam) inhibují aktivitu COX a mají preventivní a terapeutické účinky na rozvoj nádorů, zejména kolonu - využití inhibitorů COX2 (inducibilní) • NSAID - snižují proliferaci a indukují apoptózu mechanismy závislými i nezásvislými na aktivitě COX • Účinky mohou být přímé nebo nepřímé - zprotředkované např. změnami aktivity imunitního systému • Inhibitory LOX (NDGA, esculetin, MK-886) inhibují proliferaci a indukují apoptózu řady nádorových línií • Produkty 5-LOX fungují jako „second messengers" řady růstových a viabilitních faktorů • Produkty 12-LOX se uplatňují v procesu invaze a tvorby metastáz -ovlivnění exprese proteáz, adhezívních molekul - využití inhibitorů 47 Systematic review of the effects of n-3 fatty acids in inflammatory bowel disease1-4 Catherine H Maclean, Walter A Mojica, Sydne J Newberry, James Pencharz. Reno Hasenfeld Garland, Wenli Tu, Lara G Hilton, Ian M Gralnek. Shannon Rhodes. Puja Khanna, and Salty C Morton 48 Melanoma growth is reduced in fat-1 transgenic mice: Impact of omega-6/omerag-3 essential fatty acids An important nutritional question as to whether the ratio of omega-6 {n-6) to omega-3 {ii-J) fatty adds plays a role in turnori-genesis remains to be clarified in well qualified experimental models. The recently engineered fat-1 mice, which can convert n-6 to n-3 fatty acids and have a balanced ratio of n-6 to n-3 fatty acids in their tissues and organs independent of diet, allow carefully controlled studies to be performed in the absence of potential confounding factors of diet and therefore are a useful model for e I lic idati ng the rol e of n-6/n-3 fatty ac id rat io i n tu morigenesi s. W e implanted mouse melanoma B1& cells into transgenic and WT littermates and examined the incidence of tumor formation and tumor growth rate. The results showed a dramatic reduction of melanoma formation and growth in fat-1 transgenic mice. The level of n-3 fatty acids and their metabolite prostaglandin Eg(PGE^) were much higher (but the n-6/n-3 ratio is much lower) in the tumor and surrounding tissues of fat-1 mice than that of WT animals. The phosphatase and tensin hornologue deleted on the chromosome 10{PTEN}gene was significantly up-regulated in the fat-1 mice. In wtrij experiments showed that addition of the n-3 fatty acid eicosapentaenoic acid or PGE^ inhibited the growth of B16 cell line and increased the expression of PTEN, which could be partially attenuated by inhibition of PGE3 production suggesting that PGE^ may act as an antitumor mediator These data demon- ELSEVIER Available online at www.sciencedirwt.com ScienceDirect Clinica Oiimica Ada J7J {2: rcctivai in ttv&tti fonti 2J Ajwil 2: acoijyfcd 2 c O CD O. O O o o~ o 80- 60- 40- rx 20 CO < breast r=-0.76 95%Cl=-0.93 to -0.29) prostate r=-0.26 (95%CI=-0.75 to 0.41) 8 colon r=-0,77 (95%CI=-0.94 to -0.31) A- -J - - ^ _ 40 45 50 55 60 65 cis-monounsaturated fatty acids (g/100g tatty acids) Figure 2 - Relationships between age-standardised cancer-incidence rate and adipose c/j-mono-unsaturated fatty acid status in 11 EURAMIC Study centres. Linear regression coefficients are —2.1 per 1 g/100 g fatty acids for breast cancer (■.-), —0.8 for prostate cancer ([x], ■■■) and — 0.7 for colon cancer (•>. --). From left to light: Jerusalem, Coleraine, Moscow. Zeist, Sarpsborg, Zurich, Edinburgh, Helsinki. Berlin. Malaga and Granada. 53 80 -i CD c o a* Cl §40 O O CD < 20- 0 breast, r=0.89 (95%CI=0.62 to 0.97) Kl prostate, r=0.50 (95%CI=-0.15 to 0.85) " El X] IX ■""JL____8— colon, r=0.93 (95%CI-0.74 to 0.98) 0 0.2 0.4 0.6 0.8 1 1.2 1.4 1.6 trans fatty acids (g/1 OOg fatty acids) 1.8 2 Figure 3 - Relationships between age-standardised cancer-incidence rate and adipose trans fatty acid status in 11 EURAMIC Study centres. Linear regression coefficients are +19.3 per 1 g/100 g fatty acids for breast cancer (■,-), +11.0 for prostate cancer ([x|. ■■■) and +6.6 for colon cancer (•,—). From left to right: Malaga. Granada, Berlin, Helsinki. Moscow, Zurich. Edinburgh, Sarpsborg, Jerusalem, Coleraine and Zeist. 54 D Diabetes Key points: Unsaturated fatty acids and diabetes • fatty acids have an effect on number of different metabolic pathways, including those involved with glycaemic control. • Dietary recommendations for individuals with diabetes are to consume a low saturated fat diet because of the increased risk of developing CVD on diets high in SFAs • High-MUFA diets have been associated with improvements in glycaemic control. However, currently there is insufficiet evidence to make dietary recommendations. Table 14 European recommendations of the Diabetes Nutrition Study Group related to dietary fat Saturated and trans-unsaturated fatty acids should provide under 10% total daily energy A lower intake (0,2 (450 mg D HA/EPA) n-6 PUFA 5-10 4-8 4-10 >\ Source: DH (199 I); FAO (1994); FNB (2005); Kafatos & Codrington (1999); SACN/COT (2004). ALNA, ct-linolenic acid; DHA, docosahexaenoic acid; EPA,, eicosapentaenoic add; LA linoleic acid; PUFA, polyunsaturated fatty acid. 59 n Dietetická doporučení Zdraví a prevence chorob (Nedostatek a nadbytek potravy, správná výživa) Terapeutické využití -nutriční farmakologie (Adjuvantní terapie, „disease specific nutrition", Nosiče léků Parenterální a enterální výživa 60 n Význam složení tuků v parenterální výživě pacientů LCT - "long chain" triglyceridy - z rostlinných olejů s vysokým obsahem PUFA (důležitý poměr n-3 : n-6) - regulační funkce, mohou zyšovat nebo snižovat např. produkci TNFa (kachektin) - prozámětlivý cytokin spojený s kachexií MCT - "short chain" triglyceridy - nasycené MK (6-12 uhlíků) - zdroj energie, působí proti supresi imunitních a fagocytárních funkcí u silně stresovaných pacientů. 1)Složení lipidových výživ ovlivňuje spektrum lipidů v plasmě i v buněčných membránách, přičemž metabolismus a obrat fosfolipidů v membránách transformovaných-nádorových buněk se zásadně liší od buněk netransformovaných-nenádorových. 2) Změny ve složení fosfolipidů membrán mění její vlastnosti (fluiditu, produkci volných reaktivních radikálů a biologicky aktivních metabolitů - eikosanoidů), což se dále odráží ve schopnosti příjmu a přenosu signálů důležitých regulačních molekul s následnými účinky na důležité biologické procesy jako jsou buněčný růst, diferenciace a apoptóza a dále funkce buněk imunitního systému 3) PUFAs a jejich metabolity mohou být důležitými regulátory genové exprese. Předpokládá se, že tyto látky jsou schopny ovlivňovat aktivitu transkripčních faktorů, které se pak váží na klíčové elementy spojené se specifickými geny. 4) Změny membrán a růstových vlastnosti nádorových buněk po působení PUFA mohou modulovat jejich citlivost k různým terapeutickým zásahům 5) Inhibitory metabolismu AA, tj. produkce eikosanoidů, k nimž patří i řada běžně v klinice využívaných NSAID, mohou významným způsobem modulovat zmíněné procesy. D Složení a využití lipidových emulzí Směsi přírodních olejů (sojový -LCT, kokosový - MCT), emulgované fosfolipidy (vaječný lecitin, sojové fosfolipidy), izotonizační přísada (glycerol) Tukové částice podobné chilomikronům Parenterální výživa - emulze součást tzv. „all-in-one" vaků Funkce - zdroj energie a esenciálních MK Na základě nových poznatků o regulační úloze lipidů využití jako farmaka 63 D « Trendy budoucího vývoje v oblasti lipidových výživ řešení stability emulzí, zejména otázky oxidačních procesů a lipidové peroxidace, která je vážným problémem při podávání pacientům (zvláště novorozencům s ještě nevyvinutou antioxidační ochranou), změny vlastností lipidových emulzí v all-in-one vaku. S tím souvisí: •dodávání antioxidant - vitamínů, zejména tocopherolu (alpha) -otázky koncentrací (20-50 mg/l, ve vysokých konc. naopak prooxidační působení) •snížení množství fytosterolů (vedlejší účinky) •strukturované lipidy nebo specifická aditiva: SCFA, MCT, n-3 MK, rybí olej, olivový olej (kys. olejová, skvalen) •vše směrováno na tzv. „disease specific nutrition" •nosiče pro léčiva (hypnotika, cytostatika) 64 Arch Neurol. 2006 Oct;63(10):1402-8. Omega-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study: a randomized double-biind trial. Freund-Levi Y, Eriksdotter-Jonhagen M, Cederholm T, Basun H, Faxen-Irving G, Garlind A, Vedin I, Vessby B, Wahlund LO, Palmblad J. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Oct-Nov;75(4-5):299-308. Epub 2006 Sep 8. Omega-3 fatty acid status in attention-defcctt/hyperactivtty disorder Antalis CJ, Stevens LJ, Campbell M, Pazdro R, Ericson K, Burgess JR. Diabetologia. 2007 Feb;50(2):250-8. Epub 2006 Nov 21. Meta-analysis of the effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on haematological and thrombogenic factors in type 2 diabetes. Hartweg J, Farmer AJ, Holman RR, Neil HA. Br J Nutr. 2006 Jul;96(1):182-90. The effect of docosahexaenocc acid and foicc acid supplementation on placental apoptosss and proliferation. Klingler M, Blaschitz A, Campoy C, Cano A, Molloy AM, Scott JM, Dohr G, Demmelmair H, Koletzko B, Desoye G. Neurobiol Aging. 2006 Nov;27(11):1694-704. Epub 2005 Oct 26. Dietary intake of unsaturated fatty acids and age-related cognitive decline: a 8.5-year follow-up of the Itaiian Longitudinal Study on Aging. Solfrizzi V, Colacicco AM, D'Introno A, Capurso C, Torres F, Rizzo C, Capurso A, Panza F. 65 Obezita a nádorová onemocnění Nadváha a obezita: •zvyšuje riziko vývoje některých nádorů •U pacientů s nádory •zvyšuje pravděpodobnost návratu onemocnění a horšího přežití •zvyšuje riziko výskytu komplikací po operaci (hojení, edémy, kardiovaskulární onemocnění, diabetes) Statisticky významná souvislost zejména u pacientů s nádory prsu, kolonu a prostaty. Mechanismy: Zvýšená indukce estrogenu a testosteronu, insulinu, insuline-like růstového faktoru, leptinu a dalších cytokinů v tukové tkáni Snížení imunitních funkcí a rozdíly ve stravovacích návycích a fyzické aktivitě u obézních a neobézních pacientů. Doporučení snížení váhy a fyzická aktivita. 66 ■> Ü "5 o "55 20 19.5 19 18.5 18 17.5 17 16.5 16 15.5 15 ] Before diagnosis ] After diagnosis P< .05 P< .05 Surgery Surgery + radiation Treatment -1 Surgery + chemotherapy Figure 3: Total Physical Activity Before and Alter Diagnosis by Primary Treatment—The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-IIIA breast cancer patients (N = 1,185). 67 > 25 - 20 - * 15-1 o o 10-1 5 - Ptrend = .005 P trend = .002 T T < 22 22-25 25-27.5 27.5-30 Body mass index >30 Figure 5: Estrone and Estradiol Concentrations According to Body Mass Index—The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-IIIA breast cancer patients (N =505 postmenopausal cases). 68 on-1-1-1-1-1 < 22 22-25 25-27.5 27.5-30 > 30 Body mass index Figure 6: Free Estradiol Concentrations According to Body Mass Index— The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0—III A breast cancer patients (N = 505 postmenopausal cases). 69 D < 22 22-25 25-27.5 27.5-30 > 30 Body mass index Figure 7: Testosterone Concentrations According to Body Mass Index— The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-IIIA breast cancer patients (N = 505 postmenopausal cases). D x on-1-1-1-1-1 < 22 22-25 25-27.5 27.5-30 > 30 Body mass index Figure 8: Free Testosterone Concentrations According to Body Mass Index—The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-1 MA breast cancer patients (N = 505 postmenopausal cases). > 25 - 20 - * 15-1 o o 10-1 5 - Ptrend = .005 P trend = .002 T T < 22 22-25 25-27.5 27.5-30 Body mass index >30 Figure 5: Estrone and Estradiol Concentrations According to Body Mass Index—The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-IIIA breast cancer patients (N =505 postmenopausal cases). 72 D < 22 22-25 25-27.5 27.5-30 > 30 Body mass index Figure 7: Testosterone Concentrations According to Body Mass Index— The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-IIIA breast cancer patients (N = 505 postmenopausal cases). CD ' O- 6 -1 5 -Q) 4 _ c J 1 := ^^^^^ 1 1 1 1 1 < 22 22-25 25-27.5 27-5-30 > 30 Body mass index Figure 8: Free Testosterone Concentrations According to Body Mass Index—The Health, Eating, Activity, Lifestyle (HEAL) population-based cohort of stage 0-1 MA breast cancer patients (N = 505 postmenopausal cases). 74 Additional educational resources Websites www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/—USDA Nutrient Data Laboratory, a database with online search function to find the omega 3 content of various foods www.foodstandards.gov.uk/ multimedia/ pdfs/fsis40_2003.pdf—Food Standards Agency UK, provides data on mercury content of various fish and advice on safe consumption for pregnant women and women of childbearing potential. Reviews Hu KB, Willed WC. Optimal diets for the prevention of coronary heart disease./AMX 2002;288:2569-78 ('alder PC. Grimble RK. Polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity. Eur J Clin Nutr 2002;56(suppl 3):S 14-9. Davis BC, Rris-Etherton PM. Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. Am J Clin Nutr 2003;78(suppl 3):S640-6. American Journal of Clinical Nutrition 200();7l(suppl 1)—dedicated to fish oils and omega 3 fatty acids. Twenty articles coveting a range of subjects from current intake and biological actions through to effects on a wide range of medical conditions. For patients Omega 3 Information Service. A wealth of well balanced information about, omega 3 fatty acids; including their effects on medical conditions apart from coronary heart disease (www.omega-3info.com/) British Nutrition Foundation. Charitable organisation promoting heal thy eating through impartial interpretation of nutritional knowledge and advice (www.nutrition.org.uk/) 75 n Vše, co chcete vědět o lipidech vhttp://www.cyberlipid.org/ v http://www.fatsoflife.com/ 76 D Výukovou pomůcku zpracovalo Servisní středisko pro e-learning na MU http://is.muni.cz/stech/ Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky-