CO2-ref. [ppm] CO2-inkub [ppm] změna CO2 [ppm] f [l/h] m [g] Varianta č.rostliny CO2 bez vz CO2 vzorek delta CO2 průtok f koef. k m kořenu Vr (µmol·g-1·h-1) kontrola 1 254 295 41 16.8 0.041 0.269 104.9843866 2 254 298 44 16.8 0.041 0.258 117.4697674 průměr smodch bez N 1 258 274 16 21 0.041 0.202 68.1980198 2 258 276 18 21 0.041 0.222 69.81081081 průměr smodch bez P 1 214 250 36 13.5 0.041 0.201 99.13432836 2 214 227 13 13.5 0.041 0.092 78.21195652 průměr smodch bez Fe 1 256 281 25 18 0.041 0.2055 89.7810219 2 256 272 16 18 0.041 0.0627 188.3253589 průměr smodch bob_2dny 1 214 315 101 13.5 0.041 4.3 13.00081395 2 254 381 127 16.8 0.041 3.8 23.02042105 4 258 371 113 21 0.041 5.1 19.07705882 3 253 392 139 18 0.041 5.4 18.99666667 průměr smodch bob_6h 1 214 242 28 13.5 0.041 6.6 2.348181818 2 254 266 12 16.8 0.041 5.2 1.589538462 4 258 278 20 21 0.041 6.9 2.495652174 3 253 271 18 18 0.041 4.1 3.24 průměr smodch pšenice_2dny 1 214 252 38 13.5 0.041 3.4 6.186176471 2 254 325 71 16.8 0.041 2.7 18.11288889 4 258 301 43 21 0.041 4.2 8.815 3 253 323 70 18 0.041 2.5 20.664 průměr smodch pšenice_6h 1 214 228 14 13.5 0.041 4 1.93725 2 254 280 26 16.8 0.041 3.5 5.1168 4 258 265 7 21 0.041 3.6 1.674166667 3 253 265 12 18 0.041 2.9 3.053793103 průměr smodch Vr = (Δ CO2 * f * k)/ m         (µmol·g-1·h-1) "Δ CO2 - vzestup koncentrace CO2 po průchodu nádobkou (ppm, tj. µl·l-1)" f - rychlost průtoku plynu systémem při měření (l·h-1) k - převodní koeficient pro převod objemového množství CO2 (µl) na látkové množství (µmol); pro teplotu 22 °C a průměrný atmosférický tlak je "k = 0,041 (µmol·µl-1). (Pro přesné stanovení je možné vypočíst ze stavové rovnice plynů [p*V=n*R*T] podle aktuální teploty a tlaku v den měření.)" m - hmotnost sušiny vzorku (g) Úkoly 1:  Vypočtěte průměrnou rychlost respirace kořenů u všech měřených variant.  Vyjádřete rychlost respirace rostlin pěstovaných za deficience minerálních živin jako % rychlosti respirace kontrolních rostlin. Stručně popište zjištěné výsledky. Úkoly 2: Vypočtěte rychlost respirace obou vzorků semen. Vypočtěte jak se změnila rychlost respirace v průběhu dvou dnů bobtnání ve srovnání s právě namočenými semeny. Výsledek popište a vysvětlete v závěru.