uchovaní genetických zdroju 12. definice, metody, použití Jaroslava Dubová rvír I *JL EVROPSKÁ UNIE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, OPVidělÉváni MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY pra koitkumncwchopiHnt m INVESTICE DO ROZVOJE VZDELÁVANÍ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Uchovaní genetických zdroju ztráta genetických zdroju je nenahraditelná uchováváme: • původní rostlinné druhy - výskyt v přirozených ekosystémech - jejich ohrožení je určeno podle míry ohrožení těchto ekosystému vyšlechtěné kultivary - udržovací šlechtění je pracné a nákladné Uchovaní genetických zdroju uchovaní semen = nej běžnější a nejstarši metoda uchování vegetativních orgánu - hlízy, kořeny, cibule, řízky (rizika akumulace viru a jiných patogenu) Uchovaní genetických zdroju: A. semena uchování semen klasicky = pri normální teplotě (max. 1 - 5 let) semenné banky = uchovaní semen na delší dobu ( při - 20°C) ortodoxní semena - přežívají snížení obsahu vody na 5-10% rekalcitrantní semena - dehydratace nesmí klesnout pod limit 12 -30%^ ' ^> nelze skladovat pod 0°C, tropické druhy pod 10 C (kávovník, kakaovník, kokosová palma, kaučukovník, z našich: dub, buk, jírovec, kaštanovník) Semenná banka na Špicberkách Uchovaní genetických zdroju: B. vegetativní orgány uchovávání vegetativních orgánu (hlízy, kořeny, cibule, řízky) rizika: • choroby (houbové, virózy) • škůdci • nepříznivé podmínky (teplota, vlhkost...) • pracné a nákladné (prostory, manipulace) Genové banky in vitro • uchování aktivně rostoucích kultur • uchování kultur v minimálním růstu • kryoprezervace Uchovaní aktivně rostoucích kultur - pracné - pasáže: dny, týdny, měsíc - nákladné (energie, prostory) - nebezpečí infekce - nebezpečí somaklonální variability představují paralelu ke klasické polní bance hledaly se podmínky pro prodloužení subkultivačního intervalu Uchovaní kultur v minimálním růstu • metody založené na kultivaci při snížené teplotě rostliny z mírného pásma: 20 - 25°C 4 - 10°C rostliny z tropu: 25 - 30°C 15 - 20°C • metody založené na modifikaci složení kultivačního média - snížení koncentrace solí (MS1/2 - MS1/4), přídavek osmotika - 37© manitol, 57© sacharóza, ABA • metody založené na modifikaci plynného složení atmosféry v kultivačních nádobách Uchovaní kultur v minimálním růstu Výhody: možnost vizuální kontroly testování na patogeny - možnost mezinárodní výměny menší nároky na prostor (2m2 x 1 ha) Problémy: stres muže mít vliv na regenerační schopnost muže být ovlivněna genetická stabilita - nutnost kontrol (kritéria morfologická, cytologická, biochemická, molekulárně-biologická = DNA) So lanům, Medicago, Fragaria, Prunus, Malus, Beta Definice kryoprezervace uchování materiálu při nízkých teplotách, nejčastěji v tekutém dusíku (-196°C) (P. Ďebergh) • neletální skladování pletiv nebo tkání při ultra-nízkých teplotách (E. E. Benson) uchovaní rostlinného materiálu po delší dobu za účelem ■ minimalizace růstu a vývoje in vitro ■ uchování životaschopnosti a genetické stability ■ zachování plného vývojového a funkčního potenciálu ■ šetření pracnosti a nákladu Mechanismy kryo-poškození tvorba ledu ■ extracelulární - začíná dříve ■ intracelulární (nukleace) - velké ledové krystaly poškozují struktury organel = snaha o zmenšení velikosti krystalu ledu vlivy poškození různými roztoky Přístupy ke kryoprezervaci tradiční = aplikace chemických kryoprotektiv a kontrolované, pomalé zmrazování 0,5 - 1°C/ min (vyžaduje speciální přístroje) novější = rychlé zmrazování vitrifikace enkapsu I ace/de hydr atace (relativně dostupnější) Možnosti kryoprotekce rostlinného materiálu penetrující - ovlivňují biochemické a strukturální vlastnosti membrán a tak zvyšují toleranci k mrazu (ĎMSO, glycerol, prolin) nepenetrující - mají vliv většinou jako osmoticky dehydratační (sacharóza, manitol, sorbitol) Krátkodobé skladovaní dospělých řízku révy Viti s vi ni fera • odebírání řízku v zimě • skladovaní při -3°C = řízky rašily až po 1,5 roce • hodnocení tolerance kryoexpozice meristémů vybraných linií z axenických kultur • vývoj metod pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů révy http://www.ars-grin.gov/ncgrp/pi_research_extra_projects.htm#grapepres Pomalé kontrolované zmrazovaní • aplikace chemických kryoprotektiv * postupné kontrolované ochlazování pod bod mrazu (-30 až -60°C), pak vložení do tekutého dusíku - pomalé ochlazování zvyšuje dehydrataci buněk, což snižuje bod mrznutí - po zkoncentrování buněčných roztoku pomalým ochlazováním muže být zbývající voda vitrif ikována rychlým zmrazením • zpětné rozmrazování má být co nejrychlejší Přístroj KryolO pro klasickou kryoprezervaci Průběh zmrazování vzorku kalusu T/°C/ -28 netěsnosti ventilu při napouštění N2 t/min/ 60 teplota uvnitř ampule ,.UL,. teplota uvnitř chlazeného prostoru 70 T ampule do N2 proces velmi rychlého zmrazení, při kterém je zabráněno tvorbě ledových krystalu, protože vodný roztok je příliš koncentrovaný - zabránění nukleace ledových krystalu voda tuhne do tzv. sklovitého amorfního tvaru negativně muže působit na životaschopnost materiálu vysoká koncentrace kryoprotektiv, která je nutná pro navození vitrif ikace vitrif ikace = nestabilní stav - muže vést k tvorbě krystalů při zahřívání Postup: „Enkapsulace / dehydratace" kultura prýtu otužení materiálu - zvýšená osmotická hodnota média, snížená teplota kultivace izolace meristému enkapsulace: přenos do 3% alginátu nasátí alginátu s meristémem do špičky pipety nakapání alginátu do 0,1 M roztoku CaC\2 polymerace alginátu 30 min. dehydratace: osmotická (0,75M sacharóza) 1-5 dní osušení ve sterilním vzduchu f low-boxu 1-4 hod přenos vysušených kuliček do kryozkumavky rychlé zmražení - vhození do N2 Alginátové perly s vyrůstajícími prýty brambor -1 (Solanum tuberosum) z enkapsulovaných 1 meristémů Příklady využití kryoprezervace meristému Německá sbírka mikroorganismu a buněčných kultur (ĎSMZ, Braunschweig, Německo) - meristémy 519 starých kultivaru brambor - metoda mrazení perel International Potato Centre (CIP, Lima, Peru) - 345 kultivaru brambor - vitrifikace K.U. Leuven, Belgie - 306 kultivaru banánu (1/4 ze světového počtu kultivaru) - vitrif ikace kasava, česnek, máta a australské ohrožené druhy Používaní metody kryoprezervace v Kew Príklady odkazu http: //scieng. abertay. ac. uk/plant/genebanking. htm http: //www. ars. usda. gov/Main/docs. htm?doc id=8100 http: //www. ars -grin. gov/ncgrp/volk_lab. htm http: //www. kcw. org/kshccts/pdf s/K3 l_cryopreservation. pdf historie semenné banky na Sval bardu: http://www.regjeringen.no/en/dep/lmd/campain/svalba rd-global-seed-vault/history.html?id=489075