APLIKOVANÁ HYDROBIOLOGIE - VODÁRENSKÁ BIOLOGIE EVERY CHILD DESERVES TO GROW UP WITH WATER THAT IS PURE TO DRINK, LAKES THAT ARE SAFE FOR SWIMMING, RIVERS THAT ARE TEEMING WITH FISH. WE HAVE TO ACT NOW TO COMBAT THESE POLLUTION CHALLENGES WITH NEW PROTECTIONS TO GIVE ALL OUR CHILDREN THE GIFT OF CLEAN, SAFE WATER IN THE 21ST CENTURY. BILL CLINTON, 1998 Celosvětová spotřeba vody v letech 1900-2000 Zdroje surové vody Přirozené podzemní vody Štěrkoviště a pískovny Přímé odběry z toků Vodárenské nádrže Krasové vody Umělé infiltrace Zásobování obyvatelstva pitnou vodou V zásadě můžeme způsoby zásobování pitnou vodou rozdělit na dva typy: (1) Individuální zásobování (2) Centrální (veřejné, hromadné) zásobování 55z toho povrchová voda (%) 12.99Průměrná výše vodného (Kč . m3) 115Spotřeba vody na jednoho obyvatele (l.os-1.den-1) 626 (72)Voda upravovaná (mil. m3, %) 870,4Množství vyrobené pitné vody (mil. m3) 1927Počet veřejných vodovodů (miliony) 8 513, 8Celkový počet zásabovaných obyvatel (miliony) 1997Ukazatel Alimentární dusičnanová methemoglobinemie methemoglobinemii vedoucí k cyanózám, kdy červené krvinky patologickou přeměnou svého červeného krevního barviva pozbývají schopnosti přenášet kyslík a tím se zúčastnit procesu dýchání. Zvýšené koncentrace dusičnanů a dusitanů v podzemních vodách, které byly použity k přípravě pitné vody pro kojence Systém VYREDOX Získávání vody umělou infiltrací 1. usazovací nádrž; 2. provzdušňovací nádrž; 3. vsakovací objekt; 4. jímací studna Odběrní věž před sypanou hrází Úpravna vody Odběrná věž před sypanou hrází Počty baktérií, fytoplanktonu i zooplanktonu minimalizovat Organismy MinimalizaceTrvalý zákal < 0.5 vhodná > 0.5 odstranit při úprvě NH3 a NH4 + (mg.l-1) Minimalizovat, vyšší než 0.1 – nutná separace Rozpuštěný Mn (mg.l-1) < 0.3 vhodná > 0.3 nutná separace při úpravě Celkové Fe (mg.l-1) < 12 vhodná > 12 nevhodná Teplota (oC) MinimalizaceBarva, nebo absorbance při 250-387 nm Optimalizace vzhledem ke koagulačním testům Alkalita (mmol.l-1) Výběr vrstvy s nejlépe upravitelnou vodou podle koagulačního testu Organické látky (TOC, CHSK) PožadavekKritérium Nejdůležitější kritéria pro řízení hloubky odběru vodárenských údolních nádrží Schematický postup pSchematický postup přřii úúpravpravěě povrchovýchpovrchových a podzemna podzemníích vod na vodu pitnouch vod na vodu pitnou 1. Předúprava vody - denitrifikace in situ, ….. 2. Mechanické předčištění - sedimentační nádrže, česla 3. Chemické čiření (koagulace) 4. Filtrace vody - mikrosíta, pomalá filtrace, pískové rychlofiltry, tlakové filtry, vícevrstevné filtry, filtry se speciální nápln koagulační filtry 5. Speciální chemická úprava – změkčování vody, odstraňování Fe II, MnII…… 6. Dezinfekce vody 7. Skladování upravené vody – vodojemy 8. Rozvod potrubím do domácností Principem je oxidace sloučenin železnatých (Fe2+) a manganatých (Mn2+) sloučenin na vyšší mocenství, v němž vytvářejí vločkovitou suspenzi, odstranitelnou separací. Během oxidace spolupůsobí železité a manganové baktérie. 4 Fe(HCO3)2 + O2 + H2O = 4 Fe(OH)3 + 8 CO2 3 Fe2+ + MnO4 - + 4 H+ → MnO2 + 3 Fe3 + + 2 H2O 3 Mn2+ + 2 MnO4 - + 2H2O → 5 MnO2 + 4 H+ Oxidace vzdušným kyslíkem Oxidace manganistanem draselným Odželezování a odmangaňování Chemické čiření (koagulace a vločkování) Koagulace Proces destabilizace koloidů a nečistot ve vodě neutralizací jejich elektrického náboje (elektrokinetického potenciálu povrchu částic a agregace částic za vzniku kompaktní sraženiny. Vločkování Proces shlukující malé částečky dispergované tuhé hmoty vodní suspenze do velkých částic, které se rychle usazují a mohou být dobře odfiltrovány volná voda jemný písek hrubý písek štěrk biologická blána Schema pískového pomalého filtru Pískové rychlofiltry Suspenze vloček oxidovaného železa Praní filtrů Povrch zrna aktivního uhlí makropóry Obalová voda mikropóry AKTIVNÍ UHLÍ používá se pro odstraňování pachů a příchutí vody Dezinfekce pitné vody zničení či jiná inaktivace patogenních organismů (zejména baktérií = baktericidní inaktivace) 1. Fyzikální dezinfekce (aplikace tepelné enegie, UV-záření, gamazáření, X-záření, inverzní osmóza….. 2. Chemická dezinfekce (aplikace chlóru a jeho derivátů, ozón, jod, brom, peroxid vodíku, manganistan draselný, stříbro, měď, rtuť, kobalt, nikl) Nebezpečí vzniku vedlejších produktů dezinfekce Trihalogenmethany (THM) Chlór (Cl2) i jeho sloučeniny podléhají ve vodách postupné hydrolýze za vzniku kyseliny chlorné, která je nestálá a uvolňuje kyslík 2 Cl2 + 2H2O = 4 HCl + O2 Cl2 + H2O = HClO + HCl 2 HClO = 2 HCl + O2 Uvolněný kyslík napadá protoplasmu bakteriálních buněk a způsobuje jejich destrukci Baktericidní účinek má koncentrace 0.1 až 0.2 mg.l-1 volného chlóru působícího po dobu kontaktu 10 až 15 minut Při zhoršené jakosti vody se používá většího přebytku volného chlóru („přechlorování vody“) Oxid chloričitý – chlordioxid (ClO2) Účinnější než chlór a nemá nežádoucí následné účinky; baktericidní účinek 0.1 až 0.2 mg.l-1 při době působení 10 minut, Zejména jsou-li přítomny prekurzory THM Chloraminování Při dopravě vody v rozsáhlých skupinových vodovodech Chloraminy uvolňují z chemické vazby postupně chlór, takže voda má po delší dobu požadovanou koncentraci volného chlóru Cl2 + H2O = HClO + HCl HClO + NH3 = NH2Cl + H20 (monochloramin) 2 HClO + NH3 = NHCl2 + 2H2O (dichloramin) 3 HClO + NH3 = NCl3 + 3 H2O (trichloramin) Pokud přirozený obsah amoniaku či druh jeho chemické vazby v přirozené vodě nevede ke vzniku chloraminů, přidává se do vody samotný amoniak nebo amonné soli (chloridy, sírany) Dávka je obvykle v poměru Cl2 : NH3 = 4 : 1 OH n Cl n = 1-3 Chlorfenoly – chlorace fenolických látek + huminových látek Formaldehyd (CH2O) Halogenoctové kyseliny (HAA, CY3COOH; Y = H, Cl, Br) Dichloroctová kyselina, Trichloroctová kyselina THM (Trihalogenmethany = haloformy) CHX3 ; X = Cl, Br Bromoform, Dibromchlormethan, Bromdichlormethan , Chloroform (CHCl3) Chloral (CCl3C(OH)3), Chloralhydrát (2,2,2 trichlor-1,1 ethandiol) Chloracetonitril (CY3CN; Y = H nebo Cl) Dichloracetonitril, Dibromacetonitril, Trichloracetonitril, Chlorkyan (ClCN) Některé vedlejší produkty chlorace pitných vod Zhoršení organoleptických vlastností upravené vody (fenolový pach) Ozón - ozonizace 2 O3 + 2,06 . 105 J = 2 O2 + 2 O Ozón je značně nestálý a snadno se rozpadá na molekulu kyslíku a velmi reaktivní atomární kyslík Baktericidní účinek má koncentrace 0.1 až 0.2 mg.l-1 ozónu po dobu působení 1-2 minuty, virocidní účinek koncentrace 0.4 mg.l-1 působící po dobu 4 minut. Ozón zlepšuje organoleptické vlastnosti vody, netvoří THM, ale jako silné oxidační činidlo může zvyšovat množství prekurzorů ! Působí korozívně na kovové trubní materiály Ultrafialové záření (UV) UV-záření je elektromagnetické záření od cca 100 do 400 nm. Využitelné germicidní účinky vykazuje především oblast záření v rozmezí cca 240-290 nm. Principem UV dezinfekce je fotochemická změna deoxyribonukleové kyseliny (DNA) při záření 260-265 nm, která způsobuje inaktivaci reprodukce mikroorganismů, dochází k utlumení a poruše procesů buněčného metabolismu a/nebo k usmrcení organismů. Význam tohoto typu dezinfekce spočívá v tom, že nevznikají vedlejší závadné produkty, voda nemá pach po chloru a voda je dezinfikována okamžitě. Do vody nepřidává žádný dezinfekční prostředek a tím nedochází k tvorbě tzv. indukovaného znečištění 2.052.8OHHydroxylový radikál 1.782.42OAtomární kyslík 1.522.07O3Ozón 1.301.77H202Peroxid vodíku 1.101.49HOClKyselina chlorná 1.01.36Cl2Chlor 0.70.95ClO2Chlordioxid Poměr oxid. potenciálu k potenciálu Cl2 Oxidační potenciál (V) vzorecOxidační činidlo Oxidační potenciály činidel použitelných při úpravě pitné vody na oxidaci a dezinfekci Vazba na –SH skupiny enzymů Sloučení s DNA nebo RNA Kovy (Ag, Cu), alkylované látky, oxidační činidla (chlor, peroxid vodíku) Enzymy nebo proteiny Štěpení vazeb, vazba látek na nukleové kyseliny, cross-linking Barviva, alkylované látky, ionizující a UV záření Nukleové kyseliny Vyplavení nízkomolekulárních látek Kvartérní amonné sloučeninyCytoplasmatická mebrána Interkce s –NH2 skupinami Lýze buněk Aldehydy Anionické surfaktanty Buněčná stěna VlivProstředekCíl Mechanismy inaktivace běžných dezinfekčních prostředků Synergistické působení chloru a kovu 50/1Giardia lamblia 72.4/1Cryptosporidium parvum 70/10Hepatitis A virus 50/30Rotavirus 60/25Poliovirus 55/1Vibrio cholerae 65/1Shigella spp. 65/1Salmonella spp. 70/2Mycobacterium spp. 66/0.45Legionella 65/1Escherichia coli 75/1Campylobacter spp. Teplota [oC/čas(min)]Organismus Doba a teplota (TDT) nutná k usmrcení vodních a z potravy přijatých patogenních organismů Čas potřebný k usmrcení daného množství organismů při specifické teplotě se nazývá „thermal death time“ (TDT) Organismy v pitných vodách Viry ve vodárenství Z hlediska zabezpečení hygieny pitné vody jsou nejdůležitější enterické viry, které jsou přítomny v trávicím traktu člověka a při vylučování se dostávají do vodního prostředí Komunální odpadní vody, které vykazují až 105/l infekčních virových částic Splachy z polí hnojených přirozenými hnojivy Vletním období je možná přímá kontaminace rekreačně využívaných nádrží. Rychlá adsorpce na živé či neživé částice Koagulace viry neodstraní, pouze inaktivuje !!! Nejúčinnější dezinfekce = UV záření v kombinaci s perodxidem vodíku indikátory obecného znečištění vod (organotrofní mezofilní a psychrofilní b.) indikátory fekálního znečištění vod (koliformní b., enterokoky, anaerobní klostridia patogenní a podmíněně patogenní bakterie (onemocnění lid a zvířat) baktérie tzv. funkčních skupin (železité, manganové) Problémy v technologii Bakterie v pitných vodách Základem mikrobiologického vyšetřování pitných vod je sledování výskytu baktérií, které indikují obecné a fekální znečištění vody. Anorganické inkrustace (uhličitany) + mikrobiální biofilm na vnitřní stěně exponovaných trubek (18 týdnů) Biofilm Aktivní biologická vrstva složená z mikroorganismů (baktérií,řas, hub, mikroprotozoa, metazoa) a jejich extracelulárních polymerních produktů, která je přichycena na povrch nejrůznějších podkladů, které mohou být či jsou v kontaktu s vodou. Struktura biofilmu • heterotrofní vs autotrofní biofilmy • monospeciové vs polyspeciové biofilmy 1. Biofilmy i sekundárně pomnožená bakteriální biomasa volné vody zvyšují obsah organických látek a tím i spotřebu chlóru v rozvodné síti ⇒ jeho předčasné vyčerpání a snížení koncentrace aktivního chlóru, potřebného pro hygienické zabezpečení pitné vody 2. Tvorba biofilmů umožňuje pomnožení oportunních patogenních bakterií včetně rodů Legionella, Mycobacterium a Aeromonas a dále k pomnožení koliformních bakterií TvorbaTvorba biofilmbiofilmůů ve vodve vodáárenských zarenských zařříízenzenííchch TvorbaTvorba biofilmbiofilmůů ve vodve vodáárenských zarenských zařříízenzenííchch 4.24.25.614 E.coliA. hydrophilaHetrotrofovéČas (dny) 4.34.55.321 4.64.35.37 5.13.05.94 2.83.34.91 Živé počty (log10KTJ/ml) Vliv monochloraminu (0.3 mg/l) na heterotrofní biofilm s Aeromonas hydrophila a Echerichia coli Dezinfekční protředek proniká biofilmem v subletálních dávkách – selekce rezistentních baktérií 4.000-51.0003.1-3.8Přímá abstrakce říční vody 4.0752.4-2.9Zadržená říční voda 3474.6Nížinná přehradní nádrž 1001.0Přehradní nádrž 181.0-1.1Moorland reservoir 321.7Řeka 1-40.2-0.3Studna Geometrický průměr (CFU/ml) TOC (mg/l)Zdroj Vztah mezi TOC ve vodě a počtem baktérií 999990Cryptosporidium > 9997-99.958-99Giardia > 99.99910-9988-95Enterické viry > 99.99950-9876-83Fekální koliformy > 99.99950-9874-97Celkové koliformní Pomalá filtrace (% odstranění) Rychlofiltrace (% odstranění) Koagulace a sedimentace Organismus Typická účinnost odstranění vodárenskými technologickými postupy a kvalita na odtoku BiologickBiologickáá stabilita pitnstabilita pitnéé vodyvody Sekundární pomnožování mikrooganismů (regrowth) a tvorba biofilmů na vnitřním povrchu potrubí, na stěnách komor vodojemů a dalších zařízeních ve vodárenských rozvodných sítí se považuje za projevy nedostatečné biologické stability vody je definována jako míra odolnosti pitné vody proti rozvoji mikroorganismů a tvorbě biofilmů při její akumulaci a distribuci v podmínkách absence dezinfekčních prostředků Snižování biolog. stability 1) průnikem lehce biologicky odbouratelných látek (BDOC), které jsou živným substrátem pro heterotrofní mikrobiální složku. Zdrojem těchto látek bývá nejčastěji eutrofizovaná surová voda z vodárenských nádrží a toků. 2) Amonné ionty, železo a mangan jsou živinami pro chemolitotrofní nitrifikační, železité a manganové bakterie – organická hmota vytvořená těmito b. je zdrojem uhlíku pro heterotrofní bakterie Mikromycety Z vláknitých mikromycet byly nejčastěji a v relativně největším množství izolovány druhy rodu Penicillium, Cladosporium a Trichoderma, zástupci rodů Alternaria, Aspergillus, Aureobasidium, Fusarium, Geotrichum, Mucor, Paecilomyces, Rhizopus a Verticillium. Při velkém výskytu spor penicillioz může být jejich inhalace (rovněž u rodu Aspergillus, Alternaria, Rhizopus) jednou z příčin onemocnění dýchacího systému (chronické bronchiální katary, bronchopneumonie). Některá penicillia mohou být dále původci zánětu zvukovodů, některé druhy ostatních shora jmenovaných rodů jsou známy jako původci nebezpečných mykóz nebo jako producenti mykotoxinů. Z kvasinek se v pitných vodách nejčastěji vyskytují zástupci rodů Rhodotorula a Candida. Jejich patogenita pro člověka je sporná, jejich velký výskyt v pitné vodě každopádně zhoršuje její kvalitu tím, že se zvýší podíl organických látek a dále se jejich biomasa může substrátem pro rozvoj dalších mikroorganismů. Představitelé rodu Candida vyvolávají četná onemocnění lidí, především kůže, nehtů, dýchacího, zažívacího a urogenitálního systému Přítomnost řas a jejich metabolických produktů v surové vodě znamená (Moravcová 1985): a) negativní ovlivnění organoleptických vlastností upravené vody b) negativní ovlivnění technologických postupů (mechanické zanášení sacích košů, špatná koagulace a zanášení filtrů) FYTOPLANKTON a SINICE - voda nevhodná k úpravě na vodu pitnou4. množství nad 50.000 org. v 1 ml -průnik organismů do výsledné upravené vody -možnost vzniku organoleptických potíží - nadměrné zkracování pracovního chodu filtrů 3. množství od 10.000 do 50.000 org. v 1 ml - počátek obtíží úpravy, zejména souvisejících se zkracováním pracovního chodu filtrů - začátek potíží s průnikem organismů 2. množství od 3.000 do 10.000 org. v 1 ml - úprava snadná i jednostupňová1. množství organismů nižší než 3.000 org. v 1 ml Limity oživení surové vody Rybí pach, typický pro vodní květy a řasy obývající příbřežní pás (Pandorina, Volvox, Gonium, Eudorina, Mallomonas, Euglena, Ceratium, Tribonema), se připisuje různým aminům. Bylo zjištěno, že každý druh řasy produkuje charakteristické aminy. Výskyt aminů z hlediska škodlivosti (organoleptické vlastnosti) je hygienicky významný, neboť aminy jsou fyziologicky velmi účinné látky 400 až 800 buněk Asterionella formosa vyvolá zemitoaromatický pach vody, do 1600 jedinců v 1 ml vody vyvolá aromatický pach po kakostu (pelargóniích) a masový výskyt vede k odpornému rybímu zápachu Řasy způsobující pachové závady pitné vody DOrganismy neodstranitelné na mez přípustnou ČSN 757111 „Pitná voda“ ani velmi složitou technologií V COrganismy odstranitelné dvoustupňovou úpravou s dávkováním pomocného flokulantu, aplikací oxidačních prostředků v technologickém procesu a popř. i filtrací přes zrněné aktivní uhlí IV COrgnismy odstranitelné dvoustupňovou úpravou (s optimální dávkou koagulantu) III BDobře odstranitelné organismy, např. koagulační filtrací (s nízkou dávkou koagulantu) II AVelmi dobře odstranitelné organismy pouhou pískovou filtrací I Odpovídající kategorie ČSN 75 7214 ?????? Charakteristika upravitelnosti vodyKategorie Kategorie odstranitelnosti organismů z vody její úpravou Organismy drobné (menší než 30 µm), jedinci i části rozpadavých kolonií, cenobií a vláken Jehlicovité rozsivky (jedinci i části rozpadavých kolonií) Drobná lákna a protáhlé štíhlé buňky sinic a zelených řas Pohyblivé druhy drobných, většinou nárostových a bentických penátních rozsivek (menší než 30 µm) Fototrofní a fototaktické druhy barevných bičíkovců Giardia lamblia trofozoit Cryptosporidium parvum Příklad zooplanktonu způsobujícího problémy při úpravě vody na nádrži Koryčany Vyšší bezobratlí Slávička (Dreissena polymorpha) Územní působnost vodárenských soustav (umožnění dodávky vody do spotřebišť, která nemají pro místní zásaobování v přijatelné vzdálenosti vodní zdroje dostatečné vydatnosti a jakosti Místní vodovod s jedním zdrojem vody Místní vodovod s více zdroji vody Skupinový vodovod Oblastní vodovod Vodojem před spotřebištěm Vodojem před spotřebištěm i za ním podle výškového vztahu vodojemu ke zdrojům vody dělíme vodovody na: a) Gravitační b) Výtlačné VODOJEM Schémata gravitačních vodovodů 1 – zdroj vody 2 - vodojem Schémata výtlačných vodovodů Vodojem před spotřebištěm Věžový vodojem uvnitř spotřebiště Vodojem za spotřebištěm Automatická tlaková stanice s akumulací Automatická tlaková stanice bez akumulace