‹#› 1 Úvod do identifikace bakterií Základní biochemické testy Průvodce po cvičení Salmonella typhi Proteus Yersinia pestis ‹#› 2 Identifikační testy •Zkumavkové • •Mikrotesty – v 1 soupravě je 10-20 biochem. testů •ENTEROtest, STAPHYtest, ANAEROtest , •STREPTOtest , NEFERMtest……. • •Hodnocení: •identifikační tabulky •TNW program – identifikační skóre (%); T index 0-1 ‹#› 3 Dostanete neznámý vzorek…… •Může být izolátem z prostředí nebo naopak součást mikroflory teplokrevných živočichů • •Cílovou skupinou našeho cvičení jsou fermentující enterobakterie s fakultativně anaerobním metabolismem (obyvatelé střeva) • •Odliší se od nefermentujících G- tyček z prostředí několika jednoduchými testy: • KAT +, OX -, OF-test: fermentace glukózy + ‹#› 4 Enterobacteriaceae •65 druhů - gramnegativních tyčinek •Proč fakultativně anaerobní druhy – co je akceptor e- ? •Trávicí trakt •Přítomnost ve vodě: ukazuje na fekální znečistění • •Většinou nepatogenní •Patogenní jsou některé druhy: • Střevní infekce: Salmonella, Shigella a Yersinia •Celkové infekce: Yersinia pestis (původce moru) a tzv. antropopatogenní serovary salmonel (serovary Typhi, Paratyphi A, Paratyphi B a Paratyphi C) a některé kmeny E. coli (EPEC, ETEC…) ‹#› 5 My jsme je již pozorovali… E. Coli: kovově lesklé Salmonella, Shigella: - růžové Ostatní koliformní: červené •Koliformní druhy na Endově agaru, při rozboru vody: • • • • • • • mFC medium 44°C – červené kolonie • (štěpící laktózu –modré – fekální koliformní, E. coli) • ‹#› 6 • Pokud vzorek odebíráme z těchto selektivních medií, můžeme provést rovnou ENTEROtest •Postupy ve cvičení: •Pokud máme vzorek na neselektivním mediu, • tedy náš případ, provedeme 2 sklíčkové pokusy: • 1) musíme nejprve určit G- typ buněčné stěny (enterobakterie jsou G-) • 2) Enterobakterie jsou nadány schopností likvidovat peroxid vodíku – kataláza pozitivní buňky této čeledi pod jeho tíhou šumí ‹#› 7 •Následovat budou demonstrační zkumavkové testy, u nichž odečteme výsledky a určíme, které neznámé vzorky fermentují. K tomu poslouží • 1) OF test (oxidace-fermentace glukózy) • 2) TSI test (triple sugar, iron) • •U fermentujících buněk provedeme ENTEROtest se standardním zákalem buněk •a test na oxidázu – enterob.negativní (OXI test) •a test produkce β-galaktosidázy štěpící laktózu • (ONPG test) • ‹#› 8 G- vs. G+ • •Můžeme provést Gramovo barvení, tím mimo jiné zjistíme i morfologii buňky či morfologii shluků buněk, což jsou další důl.identifikační znaky, které urychlí rozhodování pro další testy • • • •G-/G+ však určí i rychlejší KOH test peptidoglykan ‹#› 9 1)KOH test •Na ožíhnuté sklíčko kápneme 3% KOH, v místě kapky lehce rozmícháme vyžíhanou kličku s odebraným neznámým vzorkem •G- buňky mají slabou buněčnou stěnu, která • rychle uvolní obsah buňky • a za kličkou se táhne • viskózní suspenze: • • Na sklíčku vpravo KOH test G- buňky se táhnou za kličkou Nelze použít u bakterií tvořících sliz ‹#› 10 2)Katalázový test •Rozklad peroxidu vodíku na vodu a kyslík je katalyzován enzymem katalasou. •Přidáme 3% peroxid vodíku k bakteriální kultuře přímo na mediu nebo na nátěr buněk na sklíčku. Pozitivní test se projeví uvolňováním bublinek kyslíku. Katalázový test na sklíčku vlevo ‹#› 11 •Uvnitř velké skupiny G- bakterií můžeme bakterie dále dělit na bakterie fermentující (fakultativně anaerobní metabolismus, který glukózu oxiduje i fermentuje, jako např. naše cílová skupina enterobakterií) a bakterie s výhodnějším respiračním metabolismem - nefermentující aerobní vibria, aeromonády, pseudomonády… • •Takové testy pro vzájemné odlišení enterobakterií od Vibrií, aeromonád spočívají v jednoduchých reakcích: test oxidázový, fermentační (OF test)... ‹#› 12 •Vibria a aeromonády také štěpí glukózu, ale jsou vždy oxidáza pozitivní – glukózu tedy nefermentují, jsou nefermentující • • • • •Další skupiny gramnegativních nefermentujících baktérií (mohou to být tyčinky, ale i kokotyčinky či koky) nikdy neštěpí glukózu. Oxidázu mohou mít pozitivní i negativní Aeromonas Vibrio cholerae ‹#› 13 •Ve cvičení dále následují dva demonstrační pokus, u kterých odečteme fermentaci glukózy a u druhého využití dalších cukrů •Tedy: •1) OF test a 2) TSI test ‹#› 14 3) OF test test na oxidaci (aerobní metabol.)/ /fermentaci (anaerobní met.) •= detekce respiračních enzymů •používá se medium s glukózou a acidobazickým indikátorem bromthiolovou modří, která je následně ve vzniklém kyselém prostředí žlutá, v zásaditém modrá alkalizací a při neutrální reakci zelená • - k OF testu se využijí vždy dvě zkumavky s vysokou vrstvou polotuhého media - inokulum čisté kultury se očkuje vpichem - první se kultivuje aerobně bez parafinu (test oxidace), druhá anaerobně s parafinem (důkaz fermentace) - odečet po 24h Enterobakterie krom pozitivní oxidace (respirace) glukózu i fermentují!!! ‹#› 15 OF test - odečet •Pozitivní reakce oxidace či fermentace GLUKÓZY se projeví žlutým zbarvením PARAFIN tvoří anaerobní prostředí pro důkaz fermentace glukózy Obě zkumavky modré obě jsou negativní reakce neznámý vzorek glukózu ani neoxiduje, ani nefermentuje Zkumavka s parafinem vykazuje modrou negativní reakci fermentace. Neznámý vzorek však oxiduje glukózu = žlutá Obě zkumavky žluté obě jsou pozitivní reakce neznámý vzorek glukózu oxiduje i fermentuje = enterobakterie ‹#› 16 •Pokud již tedy víme, že pracujeme s G- buňkou, která je navíc kataláza pozitivní a pod parafínem v OF testu měla pozitivní žlutou reakci, bude to tedy fermentující enterobakterie. •V OF testu možno odečíst i pohyb buněk – pohyblivé druhy tvoří „oblak“ kolem vpichu • •Zkusíme dále využití tří cukrů – ten dále rozdělí enterobakterie do menších skupin a otestujeme produkci sirovodíku a plynu v tzv TSI testu. ‹#› 17 4) TSI test (tripple-sugar iron) •Test na utilizaci tří cukrů – glukózy, laktózy a sacharózy + testování produkce H2S a plynu • • • •acidobazický indikátor je bromkrezolová červeň •- indikátor produkce H2S je železo Laktóza 4-0 -(beta-D-galactopyranosyl)-beta-D-glukopyranóza Sacharóza α-D-glukopyranosyl-β-D-fruktofuranosid - medium ve zkumavce je očkováno vpichem a vzápětí hádkem po šikmém agaru v jediné zkumavce - sledujeme zabarvení po kultivaci 24-48h/37°C ‹#› 18 Hodnocení TSI •Sledujeme štěpení glukózy, laktózy; plyn •Některé bakterie uvolňují sirovodík z aminokyselin • obsahujících síru (cystin, cystein, methionin). Produkce je detekována pomocí síranu železnatého (vytváří se černý sulfid železnatý). ‹#› 19 • Pozitivní utilizace cukrů: žlutá barva a to: GLUKÓZA sledováva dole ve sloupci LAKTÓZA v šikmé horní části agaru Fermentace laktózy i sacharózy – celé medium žluté (E. coli!) V celé části agaru sledujeme fermentaci laktózy nebo sacharózy nebo obou = celé medium žluté. V této zkumavce lze sledovat i produkci plynu. V této části agaru sledujeme fermentaci glukózy, ne sacharózy a laktózy. Negativní fermentace V této části agaru sledujeme tvorbu sirovodíku, bublinky plynu a fermentaci glukózy plyn ‹#› 20 Další příklady růstu na TSI: • Enterobacter cloacae – fermentace glukózy, produkce plynu, ne sirovodíku Staphylococcus aureus - kyselá reakce; = fermentace cukrů Salmonella typhimurium fermentace glukózy a produkce plynu a H2S Micrococcus luteus využívá pouze pepton media, ne cukry, jen na povrchu agaru Bacillus megaterium fermentace cukrů, ale neroste v anaerobních podmínkách Enterobacter aerogenes fermentace glukózy, katabolismus peptonu ‹#› 21 •Pro zkvašování cukrů platí následující pravidla: pokud kultura nekvasí glukosu, nekvasí ani jiný cukr. Kultura fermentující glukosu fermentuje i fruktosu a manosu. Fermentuje-li laktosu, nefermentuje maltosu a naopak. ‹#› 22 5) Enterotest 16 •pro další identifikaci fermentujících •jamkové testy • • • - do zkumavky s 2,5 ml fyziologického roztoku vyžíhanou kličkou nabereme neznámý vzorek bakterií a zamícháme, vytvoříme suspenzi buněk o standardním zákalu 1 dle Mac Farlanda ‹#› 23 • - automatickou pipetou očkujeme 100 mikrolitrů (sterilními špičkami) homogenní supsenze buněk (!!) do každé jamky - jamky H1 až D1 zakápneme 2 kapkami parafinu (anaerobní reakce- testy pro sirovodík (H), lysin (G), indol (F), ornitin (E) a ureázu (D)) - pořadí testů na 1 destičce ENTEROtestu není samo o sobě nijak značené!!! - protože každá skupinka pracuje s vlastním testem z originálního balení, musí si před jeho vytažením z balení označit ve dvojici hřebínků na straně A řadu 1, tím po jeho vložení do nového stojánku poznáme „A“ čelo reakcí testu. - destičku ENTEROtestu umístíme podle „A“ čela reakcí do svého stojánku -naproti druhé čelo testu již můžeme označit znamením své skupiny „A“ čelo reakce označený sloupec 1 ‹#› 24 •Nesmí dojít ke kontaminaci • sousedních jamek •Testy se při kultivaci uloží • do sáčku aby nevysychaly •ENTEROtest kultivujeme • při 37°C/16-4°h • • • • •Do zbytku suspenze ve zkumavce sterilně pinzetou namočíme (ožíhnutí hrdla zkumavky) test na oxidázu, papírek vytáhneme •Poté do zkumavky vložíme papírek ONPG testu a po ožíhnutí hrdla dáme kultivovat spolu s ENTEROtestem Papírkové testy: 6) OXI test, 7) ONPG test ‹#› 25 •OXI test – enterobakterie jej mají negativní • • • • • •Pozitivní OXI test má tmavě modrou barvu a to do 30 sekund. Do dvou minut zmodrá opožděně pozitivní reakce. Šedá či nazelenalá barva po dvou minutách znamená reakci negativní. • Test identifikuje tvorbu enzymu cytochrom c oxidasy (poslední enzym dýchacího řetězce) účastnícího se přenosu elektronů v elektronovém transportním řetězci aerobních bakterií na kyslík (oxidace cytochromu c kyslíkem, kyslík je redukován). Oxidasové činidlo obsahuje chromogenní oxidačně-redukční činidlo, které oxidací mění barvu (tmavě červenofialové). ‹#› 26 •Pozitivní ONPG reakce je po 4hodinách kultivace žluté zbarvení. Jedná se o test na produkci enzymu betagalaktosidázy, který štěpí laktózu (poznáme již v TSI) Pozitivní žlutá reakce po 24h kultivaci negativní V testu je používán bezbarvý o-nitrofenyl-ß- D-galaktopyranozid, který je v + případě hydrolyzován na žlutý ortho-nitrofenol. ‹#› 27 Hodnocení •Získané údaje jsou zpracovávány podle klíčů a tabulek, často za pomoci počítače. Protože identifikace je značně náročná, podaří se jen málo typických vzorků zařadit až do druhu přímo v provozních laboratořích. Protože se vyskytují mutanty a jejich procento stoupá v souvislosti se vzrůstajícím znečištěním životního prostředí, přechází se od identifikačních klíčů, které uváděly pouze pozitivní či negativní reakce, k tabulkám, v nichž je uvedeno procento kmenů daného druhu, u nichž je test pozitivní, eventuelně zda výsledek kolísá i u buněk určitého kmene. ‹#› 28 Hodnocení na destičce: • Po kultivaci testu odečítáme pozitivitu či negativitu reakcí podle tabulky interpretace reakcí. Test na indol a fenylalanin se krátce před odečtem zakapává každý svým činidlem. Vyplníme + a - výsledky ‹#› 29 • • • • • • • •Odečítáme ENTEROtest pomocí průhledného • víčka, kde je zkratkami zaznačeno pořadí reakcí ‹#› 30 •Identifikaci provedeme dle tabulky v návodu testu • •Nebo pomocí programu TNW, který nám po vyplnění +/- k reakcím identifikuje náš kmen, • ukáže v % identifikační skóre a T index. Pro typický kmen je T index roven 1. • •Pro atypický kmen nám test doporučí případné další rozlišující testy či ukáže naše nestandardní výsledky ‹#› 31 •Jako kontrola kvality použitých chemikálií a kontrola interpretace barevných reakcí se používají tzv.kontrolní kmeny bakterií, které dávají standardní výsledky. Tyto kontrolní kmeny dodává CCM v lyofilizovaném stavu nebo na želatinových discích. Možné příčiny neidentifikovatelného výsledku: - kontaminovaná kultura - malý objem inokula - kontaminace jamky - špatné převrstvení parafinem - atypický kmen ‹#› 32 Shrnutí •Enterobakterie jsou gramnegativní tyčinky, 1-6 μm dlouhé a 0,3-1 μm široké, netvoří spory; pohyblivé druhy mají peritrichální bičíky (Proteus..) •Enterobakterie jsou nenáročné chemoautotrofní bakterie, mezofilní – rostou v rozmezí 18 - 40°C, optimum je 37°C •Po provedení oxidázového testu jsou enterobakterie oxidáza negativní (s.výjimkou rodu Plesiomonas, který k nim byl nedávno přiřazen), tvoří katalázu (kataláza pozitivní) a vždy štěpí glukózu (i tvorba plynu), dále redukují nitráty (při fakultativní anaerobióze jsou totiž nitráty akceptorem elektronů)