BIOINFORMATIKA V PRAXI – CVIČENÍ 7 PREDIKCE VLASTNOSTÍ PROTEINŮ ZÁKLADNÍ FYZIKÁLNĚ-CHEMICKÁ CHARAKTERISTIKA PROTEINŮ STUDIJNÍ MATERIÁLY The ExPASy (Expert Protein Analysis System) proteomics server of the Swiss Institute of Bioinformatics (SIB), http://www.expasy.org/. ÚKOL 1 Pomocí programu ProtParam určete základní fyzikálně-chemické parametry následujícího proteinu: AQQGVFTLPARINFGVTVLVNSAATQHVEIFVDNEPRAAFSGVGTGDNNLGTKVINSGSGNVRVQITANGRQSDLVSSQLVLANKLNLAVVGSEDGTDM DYNDSIVILNWPLG ÚKOL 2 Porovnejte extinkční koeficient u následujících proteinů: Protein 1 PTEFLYTSKIAAISWAATGGRQQRVYFQDLNGKIREAQRGGDNPWTGGSSQNVIGEAKLFSPLAAVTWKSAQGIQIRVYCVNKDNILSEFVYDGSKWIT GQLGSVGVKVGSNSKLAALQWGGSESAPPNIRVYYQKSNGSGSSIHEYVWSGKWTAGASFGSTVPGTGIGATAIGPGRLRIYYQATDNKIREHCWDSNS WYVGGFSASASAGVSIAAISWGSTPNIRVYWQKGREELYEAAYGGSWNTPGQIKDASRPTPSLPDTFIAANSSGNIDISVFFQASGVSLQQWQWISGKG WSIGAVVPTGTPAGW Protein 2 PLLSASIVSAPVVTSETFVDIPGLFLDVAKAGIRDGKLQVILNVPTPFATGNNFPGIFFAIATNQGVVADGCFTFSSKVPESTGRMPFTLVATIDVGSG VTFVKGQAKSVRGSAMHIDSFASLSAIAGTAAPSSQGSGNQGAETGGTGAGNIGGGGERDGTFNLPPHIKFGVTALTHAANDQTIDIFIDDDPKPAATF KGAGAQDQNLGTKVLDSGNGRVRVIVMANGRPSRLGSRQVDIFKKSFFGIIGSEDGADDDFNDGIVFLNAPLG ÚKOL 3 Porovnejte in vivo „životnost“ následujících proteinů: Protein 1 RADSQTSSNRAGEKFSIPPNKTDFRAIFFANAAEQQHIKLFIGDSQEPAAYHKLTTRDGPREATLNSGNGKIRFEVSVNKGKPSATDARLAPINGKKSD GSPFTVNKFGIVVSEDKGHDSKDYNDGIVVLKQWPIGK Protein 2 MRADSQTSSNRAGEKFSIPPNKTDFRAIFFANAAEQQHIKLFIGDSQEPAAYHKLTTRDGPREATLNSGNGKIRFEVSVNKGKPSATDARLAPINGKKS DGSPFTVNKFGIVVSEDKGHDSKDYNDGIVVLKQWPIGK ÚKOL 4 Porovnejte stabilitu následujících proteinů: Protein 1 LVIVDAVTLLSAYPEASRDPAAPTVIDGRHLYVVSPGDAAQLGHNDSRLFTGLSPGDQLHLRETALALRAEVSVLFIRFALKDAGIVAPIELEVRDAAT AVPDADDLLHPSCRPLKDHYWRSDVLAAGATTCTADFAVCDRDGTVSGYFRWETSIEIAGSQPDTKQPGFKPSS Protein 2 DRNGNFSLPPNTAFKAIFYANAADRQDLKLFIDDAPEPAATFVGNSEDGVRLFTLNSKGGKIRIEASANGRQSATDARLAPLSAGDTVWLGWLGAEDGA DADYNDGIVILQWPIT ÚKOL 5: Porovnejte „aliphatic index“ a parametr „GRAVY“ u následujících proteinů: Protein 1 MEINGLTWGLTIALIVGLLAFDYFAHVRKAHTPTIKEAAVWSGVYVGLALVFGLVFFAFGDTQHAVEYYTGYLLEKALSVDNLFVFLVIMASFRVPREY QQKVLLFGITFALISRTLFILLGAAVIAAWSDVFYLFGLFLLIIAGGQLKGEMSGDAEGAQDEADNVMVRLVKRFLPASDQFDGERLFTTVDGKRLMTP MLLVMIAIGATDILFAFDSIPAIFGVTQEAYIVFTATAFSLMGLRQLYFLIDGLLDRLVYLAYGLSALLAFIGVKLILHALHENNLPFINGGENVPVAE IPTNLSLVVVVVILAITVLVSLYSPKGQALRALQNAEKYSYRYSKLAEDADPAERERAAALMDRWTARAEALDQRWRDQLLEHKDAWSAIIRTAHETRF ADPRDDDARGVSEQIVRQDGPTV Protein 2 MTKYALVGDVGGTNARLALCDIASGEISQAKTYSGLDYPSLEAVVRVYLDEHGVSVEDGCIAIACPITGDWVAMTNHTWAFSIAEMKKNLGFSHLEIIN DFTAVSMAIPMLKKEHLIQFGGGEPVDGKPIAVYGAGTGLGVAHLVHVDKRWISLPGEGGHVDFAPNSEEEAMILEILRAEIGHVSAERVLSGPGLVNL YRAIVKSDNRLPENLRPKDITERALADSCIDCRRALSLFCVIMGRFGGDLALTMGTFGGVYIAGGIVPRFLEFFKASGFRGGFEDKGRFKDYVHGIPVY LIVHDNPGLLGSGAHLRQTLGHIL ÚKOL 6: Pomocí programu ProtParam určete základní fyzikálně-chemické parametry následujícího proteinu: ATGCTGGTGATTGTGGATGCCGTTACCCTGCTGAGCGCCTATCCGGAAGCCAGCCGTGATCCGGCCGCCCCGACCGTGATTGATGGTCGCCACCTGTAT GTTGTTAGCCCGGGCGATGCCGCGCAGCTGGGCCATAACGATAGCCGTCTGTTTACCGGTCTGAGCCCGGGTGATCAGCTGCATCTGCGCGAAACCGCG CTGGCGCTGCGCGCGGAAGTGAGCGTGCTGTTTATTCGCTTTGCCCTGAAAGATGCCGGCATTGTTGCCCCGATCGAACTGGAAGTGCGTGATGCCGCC ACCGCCGTTCCGGATGCGGATGATCTGCTGCATCCGAGCTGTCGTCCGCTGAAAGATCATTATTGGCGCAGCGATGTGCTGGCGGCGGGCGCGACCACC TGTACCGCCGATTTTGCGGTGTGCGATCGTGATGGCACCGTGAGCGGTTATTTTCGTTGGGAAACCAGCATTGAAATTGCGGGCAGCCAGCCGGATACC AAACAGCCGGGCTTTAAACCGAGCAGCGATCGCAATGGCAACTTTAGCCTGCCGCCGAATACCGCCTTTAAAGCGATCTTCTATGCGAACGCGGCGGAT CGTCAGGATCTGAAACTGTTTATTGATGATGCGCCGGAACCGGCCGCCACCTTTGTGGGTAACAGCGAAGATGGTGTGCGTCTGTTTACCCTGAATAGC AAAGGTGGTAAAATTCGTATTGAAGCGAGCGCGAACGGCCGTCAGAGCGCGACCGATGCCCGTCTGGCGCCGCTGAGCGCGGGCGATACCGTGTGGCTG GGCTGGCTGGGCGCGGAAGATGGTGCCGATGCGGATTATAATGATGGCATTGTTATTCTGCAGTGGCCGATTACCTAA SAMOSTATNÝ PROJEKT Pomocí programu ProtParam určete u vašeho proteinu základní fyzikálně-chemické parametry.