Makroskopické a mikroskopické pozorování bakterií Cíl – zjištění morfologie bakteriálních kultur z minulého cvičení Gramovo barvení Pozorování preparátů (Gram, nativní preparáty) • Při správně provedeném křížovém roztěru jsou na misce patrné jednotlivé kolonie, které můžeme pozorovat a hodnotit. Smíšená kultura (transtracheální efuse koně) organizmus kolonie na MPA růst v MPB tvar okraj profil zbarvení blanka zákal vločky sediment zbarvení Escherichia coli CCM 3954 Pseudomonas putida Serratia marcescens CCM 303 Kocuria rosea CCM 839 Micrococcus luteus CCM 169 Bacillus cereus CCM 2010 Staphylococcus aureus SA 812 Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces pastorianus Některé morfologické znaky je ale třeba posuzovat v mikroskopickém preparátu (nativní preparát, vlhká komůrka, vitálně barvené preparáty, negativně barvené preparáty, atd.). Fluorescenční mikroskopie Fixace i barvení mírně buňku deformují! Charakteristický tvar zůstává, ale pro měření přesné velikosti buněk nutno využít nefixovaný preparát negativně obarvený (barví se jen okolí buňky, nikoli ona samotná Barvivem zvýrazníme tvar buňky (jednoduché barvení buněčné stěny), či zjistíme, zda je živá (vitální test). Její struktury rozlišujeme diferenciačním barvením a to jak morfologické útvary (spory, stěny), tak chemické složky (barvení volutinu, glykogenu, škrobu..). Diagnostické barvení nám pak pomáhá identifikaci (Gramovo, acidorezistentní...). Postup barvení: • Připravíme nátěr bakteriální kultury, vysušíme a fixujeme plamenem. • Preparát ponoříme do krystalové violeti na 30 sec. • Opláchnout vodou. • Preparát ponoříme do Lugolova roztoku na 30 sec. • Opláchnout vodou. • Odbarvit etanolem či acetonem 20-30 sec. • Opláchnout vodou. • Preparát ponoříme do safraninu na 30-60 sec. • Opláchnout vodou, osušit, pozorovat pod imerzí. G+ tmavě fialová/modrá až modročerná barva G- červené či růžové zbarvení Nejčastější chyby: příliš hustý nátěr, silný oplach vodou (spláchnutí) sušení preparátu za tepla – t.j. uvaření buněk příliš dlouhé odbarvování alkoholem nebo acetonem !!! Jaké bakteriální rody Gramovým barvením neobarvíme? → rody bez buněčné stěny (mykoplazmata), spirálovité bakterie, silně acidorezistentní rody (např. mykobakterie) Buněčná stěna!!!!!! Kvasinky G+ G- G+/- tvar buňky charakteristické shluky/dvojice/tetrády Escherichia coli CCM 3954 Pseudomonas putida Serratia marcescens CCM 303 Kocuria rosea CCM 839 Micrococcus luteus CCM 169 Bacillus cereus CCM 2010 Staphylococcus aureus SA 812 Saccharomyces cerevisiae Mikroskopický preparát Gramlabilní kultura (Acinetobacter) Postup •Zhodnocení růstu z minulého týdne (roste x neroste x kontaminace) •Zhodnocení morfologie kolonií (velikost, tvar, profil,okraje, povrch, transparence, pigmentace, vůně, změny média, …) •Tekuté půdy (sediment, blanka, zákal, vločky, zbarvení) •Gramovo barvení (čistá + směsná kultura) + pozorovat všechny kultury ve cvičení (zápočet!) •Nativní preparát (fázový kontrast) •Pozorování pod mikroskopem •Vyhodnocení G+ x G-, tvar buňky (kok, tyčka, spirily, hvězdice, prostéky, pupeny,..) + uspořádání (diplokoky, streptokoky, tetrády, sarciny, hrozníčky,..)