1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif logo_mu_cerne.gif Adobe Systems Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Bi6420 Ekotoxikologie mikroorganismů https://is.muni.cz/el/1431/jaro2012/Bi6420/index.qwarp Doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D. hofman@recetox.muni.cz jaro 2012 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif logo_mu_cerne.gif Adobe Systems Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Bi6420: Ekotoxikologie mikroorganismů Část 5: Hodnocení reálných společenstev mikroorganismů v prostředí 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Specifika z pohledu ekotoxikologie Snímek 3 •Analýza vlivu stresových faktorů na mikroorganismy v reálném prostředí spočívá především v hodnocení vlivu na celé populace a společenstva mikroorganismů •Taxonomická a genetická variabilita ovlivněných populací •Společenstvo interaguje s kontaminací prostředí jako se selekčním faktorem •Schopnost rychlých fyziologických adaptací u určitých částí společenstva (získání značné resistence vůči stresovému faktoru) – selekce rezistentních forem •Vliv stresových faktorů obvykle vyvolá pokles diverzity mikrobiálních společenstev – převaha tolerantních skupin •Redukce celkového spektra enzymatických aktivit - nedostatečná mineralizace organické hmoty a její hromadění •Celková historie zkoumaného mikrobiálního společenstva - jinak reaguje na opakované působení stejného faktoru a jinak na zcela nový stresový podnět 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 4 •Měření převážně metabolické aktivity – úzký vztah k funkceschopnosti dané skupiny z ekologického hlediska •Celkové propojení metabolických drah a návaznost procesů •Narušení jedné komponenty může vyvolat i zvýšenou aktivitu jiné, jako kompenzační reakci - "Stimulace" toxickou látkou byla mnohokrát popsána pro velmi rozdílné populace mikroorganismů • •Pozorované jevy mohou mít více stochastický charakter než v kontrolovaných laboratorních podmínkách • •Samotné mikroorganismy mohou ovlivňovat chemické formy polutantů, např. mobilizace sorbovaných forem látky či změny specií kovů Specifika z pohledu ekotoxikologie 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 5 •I v nekontaminovaném prostředí mohou být mikroorganismy vystaveny vlivu stresových faktorů •I "přirozené" stresové faktory obdobně jako kontaminace jsou příčinou vyšší udržovací energie mikrobiálního společenstva •Suboptimální úroveň parametrů vnějšího prostředí ovlivňuje i citlivost mikroorganismů vůči toxickým látkám - ve stresujících přírodních podmínkách jsou mikroorganismy relativně citlivější na jakýkoli dodatečný podnět •Působení stresových faktorů vede k redukci diverzity, což je spojeno se ztrátou určité části enzymatického vybavení, což vede ke snížené schopnosti společenstva přizpůsobit se působení kontaminující látky (např. degradovat jistý typ látky) Ø ØTyto skutečnosti komplikují interpretaci ekotoxikologických studií in situ, proto pro odhad vlivu kontaminující látky je nezbytné znát i jistou historii zkoumané lokality Specifika z pohledu ekotoxikologie 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Faktory prostředí jsou nezanedbatelné – interagují se vztahem mikroorganismus – kontaminant • •Je potřeba brát v potaz: •pH •redox status (aerobní vs anaerobní prostředí) •teplotu •vlhkost •salinitu •přítomnost živin •… Snímek 6 Mikrobiální společenstva reálného prostředí 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 7 Mikrobiální společenstva reálného prostředí Figure: 06-22 Caption: The pH scale. Note that although some microorganisms can live at very low or very high pH, the cell’s internal pH remains near neutrality. 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 8 Mikrobiální společenstva reálného prostředí a.Aerobic b.Anaerobic c.Facultative d.Microaerobic e.Aerotolerant Figure: 06-23 Caption: Effect of sodium ion concentration on growth of microorganisms of different salt tolerances or requirements. The optimum NaCl concentration for marine microorganisms such as V. fischeri is about 3%; for extreme halophiles, it is between 15 and 30%, depending on the organism. 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 9 V reálu nastává kombinace faktorů a důsledkem je stratifikace 139 Figure: 19-09 Caption: Development of anoxic conditions in the depths of a temperate climate lake as a result of summer stratification. The colder bottom waters are more dense and contain H[2]S from bacterial sulfate reduction. The zone of rapid temperature change is referred to as the thermocline. Typically, as surface waters cool in the fall and early winter they reach the temperature and density of hypolimnetic waters and sink, displacing bottom waters and effecting “lake turnover.” 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif logo_mu_cerne.gif Adobe Systems Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 11 Půda - už v základní definici půdy je určeno, že půdou je, pokud je oživená - živé organismy jsou jedním z pěti půdotvorných činitelů - osídlena mikrobiálními společenstvy, rostlinami i živočichy - složitý a heterogenní komplex - popsatelný fyzikálními, chemickými, biologickými a pedologickými parametry - je to dynamický nikoliv statický systém - význam půdy pro lidstvo je nesmírný - půda a její stav jsou propojeny s celým terestrickým ekosystémem - viz. PEDOLOGIE 139 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 12 Rozšíření mikroorganismů v půdě - determinováno půdou jako prostředím - obecně se abundance snižuje směrem do hloubky - alochtonní = v půdě přirozené (např. bakterie rodů Pseudomonas, Streptomyces, Arthrobacter, houby Mucor, Penicillium, Aspergillus ...) - zymogenní = jen v optimálních podmínkách, rychle rostoucí a silně aktivní (Bacillus, bičíkovci, sinice) - patogenní - i pro člověka (Clostridium tetani, C. botulinum, C. perfringens, Bacillus anthracis apod.) Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 13 Saturovaná zóna Povrchová půda Nenasycená Kapiláry zaplněny Téměř nasycená hladina podzemní vody Vadozní zóna Mikrobiální společenstva půdy A-6 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 14 Rozšíření mikroorganismů v půdě • největší biomasa mikroorganismů je v humusovém horizontu, v rizosféře a s hloubkou dochází k poklesu • fotolitotrofní mikroorganismy jsou samozřejmě vázané pouze na nejvrchnější vrstvičku půdy • obligátně anaerobní mikroorganismy se nachází spíše ve spodní části horizontů (bez přístupu kyslíku) • mikroorganismy uzavřené v mikroagregátech jsou dobře chráněné před predací protozoí, ale naopak mohou strádat nedostatkem substrátu Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 15 144 144 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 16 145 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Ekologická vazba mikroorganismů na kořeny rostlin •je založena na tom, že v okolí kořenů je jiné prostředí než jinde v půdě •tzv. RHIZOSFÉRA Snímek 17 Vodní režim Uvolňuje kořenové exudáty Rostlina Mikroorganismus Produkují např. růstové faktory Uvolňují živiny Mikrobiální společenstva půdy Energy H2O + CO2 O2 Nutrients from roots NH4+ H2PO4- RCOO- RNH2 CH2O O2 H2O + CO2 CO2 Metabolism 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva půdy Snímek 18 Plant age (days) 0 20 40 60 Pigmented bacteria Non-pigmented bacteria Flagellate protozoa Amoeboidal protozoa Microbial Loop?? R/S poměr = počet mikroorganismů v rhizosféře (R) ku množství v půdě (S) Normální půdy 5-20, (100) = 5-20 x více buněk v rhizosféře Vliv má druh rostliny a její stáří Dle K.T. Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Rhizosféra •é vyšší počty Gram negativní, tyčkovité bakterie • •ê nižší množství G-, koků a pleomorfních bakterií • •Relativne abundantní jsou pohyblivé, rychle rostoucí bakterie např. Pseudomonas spp • •Kořenové exudáty –aminokyseliny –keto kyseliny –vitamíny –cukry –taniny –alkaloidy Snímek 19 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 20 139 139 Mikrobiální společenstva půdy Obrovská variabilita půdních typů a druhů Obrovská variabilita vlastností půd a lokalit Sezónní variabilita è vliv na množství, aktivity a složení mikrobiálního společenstva 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 21 Mikroorganismy jsou v interakci s vlastnostmi půdy - nutriční vlastnosti půdy (zdroj živin pro mikroorganismy) - fyzikálně-chemické vlastnosti: teplota, pH, vlhkost, redoxní potenciál, obsah jílu, složení půdního vzduchu, půdního roztoku, kontaminanty atd. - struktura půdy, sorpční komplex, půdní typ, půdní druh, využití půdy atd. - půdní roztok - půdní vzduch (N: 78-80%; O2: 0,1-20%; CO2: 0,1-15%) - sorpce/desorpce; půdní komplex; biodostupnost substrátů a kontaminantů - mikroorganismy samy sorbují (G+ více než G-); jíl zvyšuje sorpci - na površích částic se sorbují substráty i extracelulární enzymy (urychlení reakcí a zvýšení stability extracelulárních enzymů) - vlastnosti působí buď přímo, či nepřímo - vliv sezón Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 22 137 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 23 Nutriční vlastnosti půdy - zdroj energie (dle metabolické strategie) - koncový akceptor elektronů - makronutrienty (hlavně zdroj uhlíku), organická hmota pro chemoorganotrofy - růstové faktory - stopové prvky - mají vliv na růst a aktivitu mikroorganismů Organická hmota - hlavní faktor určující chování mikroorganismů v půdě s je zároveň produktem mikrobiálních aktivit - mikrobiální biomasa = velmi malá, ale dynamická část celkové org. hmoty - většina ekosystémů je limitoána v přísunu organické hmoty - množství lehce dostupné org. hmoty - základní příčina (i sezónních) fluktuací aktivit - organická hmota může tlumit toxický účinek polutantů - charakter organické hmoty určuje i mobilitu polutantů v půdní matrici Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 24 Organická hmota v půdě - je stěžejní pro mikrobiální aktivity jako zdroj živin (makronutrientů) a zdroj energie - lze parametrizovat pomocí: OM, TOC, Corg, EX-C, HA:FA, Q4/6 apod. - vytváří organominerální komplex - největší frakce organického uhlíku vstupujícího do půdy jsou zbytky rostlin - cukry (amylosa, amylopektin, celulosa), lignin, tuky a voskové látky, proteiny a jiné látky obsahující N, buněčné stěny organismů, látky vylučované kořeny - humusové látky (huminové kyseliny, fulvokyseliny a humíny) 147 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 25 Vlhkost - voda je potřeba pro fungování většiny metabolických procesů - optimální vlhkost „spouští“ fungování mikroorganismů - vlhkost ovlivňuje výměnu plynů v půdě - ovlivňuje přístupnost nutrientů - ovlivňuje teplotu půdy - vytváří mikroprostředí pro mikroorganismy vpórech a na površích částic Měření půdní vlhkosti: WHC (water holding capacity) plus stanovení sušiny Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 26 Redoxní potenciál - různé metabolické strategie mají různé požadavky - dýchání (>0,2 V); denitrifikace (0,15-0,2 V); redukce síry (-0,1 až -0,2 V) pH - ovlivňuje přímo mikroorganismy - nepřímo skrze vliv na chování např. kovů v půdě - měření ve vodném výluhu či KCl - souvisí s kationtovou výměnnou kapacitou (CEC) - extrémní pH může mikroorganismy značně stresovat Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 27 Jíl - fyzikální vlastnosti: velký aktivní povrch - chemické vlastnosti: určují vlastnosti aktivního povrchu - vazba s organickou hmotou - sorpce a desorpce substrátů, enzymů, mikroorganismů a polutantů - sekundární minerály (chemicky zvětralé); vodnaté silikáty = jílové minerály - prvořadým činitelem, na němž závisí spektrum jílových minerálů v půdě je matečná hornina - fyzikálním jílem nazýváme minerální podíl s velikostí zrn menší než 2 µm - vysoký obsah jílů podporuje rychlejší nárůst biomasy při dodání substrátu - absorpce živin a snížení úrovně dekompozice, stabilizace pH a ochrany mikroorganismů proti jejich predátorům - C z mikrobiální biomasy často koreluje s obsahem půdních jílů - snižuje inhibiční účinek polutantů na mikroflóru - ovlivňuje půdní strukturu - chrání mikroorganismy před predátory Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 28 Agregáty - mikroagregáty < 50 µm a makroagregáty > 50 µm - strukturní elementy jsou do agregátů poutány silami molekulárními, či pomocí tmelů (minerální sol v gel; koagulace a peptizace - vzniká organominerální komplex půdy, základ agregátové formace - předchozí úrovně se pak spojují hlavně kořeny a hyfami hub do mikroagregátů spolu se zrny prachu, písku a v nich jsou také uzavřeny mikroorganismy - vznikají tzv. imobilizované biologické systémy - agregace je jeden z nejvýznamnějších faktorů kontrolujících mikrobiální aktivitu a obrat organického materiálu v půdě - většina mikroorganismů žije mimo agregáty a v malých pórech mezi nimi, relativně malé množství uvnitř - půdní agregáty ovlivňují interakci enzymů s jejich substráty - adsorbované enzymy jsou chráněné proti hydrolýze způsobené jinými enzymy Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Sezonní variabilita Snímek 29 A-7 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 30 Význam půdních parametrů při hodnocení rizik pro půdní mikroflóru Vliv kontaminace půdy na mikroflóru je podmíněn přítomností biologicky dostupných forem kontaminatů Klíčovou otázkou je, která forma toxických látek je dostupná pro mikroflóru, především při srovnávání různých úrovní kontaminace u různých půd. I v nekontaminované půdě mohou být mikroorganismy vystaveny vlivu "přirozených stresových faktorů„ Např. v důsledku změn teploty, půdní vlhkostí, přísunu organické hmoty atd. - klíčem k poznání jejich vlivu je znalost půdních parametrů. V stresujících přírodních podmínkách jsou mikroorganismy relativně citlivější na jakýkoli dodatečný podnět. Vstup a setrvání cizorodých látek v půdě ovlivňují fyzikálně chemické parametry půdního prostředí Je třeba rozlišovat chování silně hydrofilních látek, které jsou z půdní matrice rychle vymývány a látek hydrofobních, které se mohou akumulovat již ve svrchním horizontu půd. Obecně je třeba současně s mikrobiálními parametry hodnotit: • Filtrační schopnosti půdy a její sorpční kapacitu • Pufrační schopnost půdy • Charakter a rozsah chemických transformací toxických látek v půdě Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 31 130 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 32 Dalnice MONITORING OF SOILS AROUND CZECH HIGHWAYS 32 logo evernia •Environmental study carried out in 1999 by RECETOX and co-operating companies •Total 34 soil samples from different ecosystems (grasslands, arable, forest ...) •Sampling at several distances from the highway (1 - 500 m) •Also contamination with heavy metals and POPs was measured 13 soils with GOOD biological quality 13 soils with BAD biological quality Mikrobiální společenstva půdy [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 33 soils with GOOD biological quality soils with BAD biological quality •mostly arable soils •near to highway •lower content of Corg •lower content of Ntot •lower content of clay •more neutral pH •lower CEC •mostly forest and grasslands soils •farther from highway •higher content of Corg •higher content of Ntot •higher content of clay •lower pH •higher CEC Corg (%) Ntot (%) Clay (%) pHKCl (%) CEC(mmol.kg-1) Mikrobiální společenstva půdy [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 34 CONTAMINATION: surprisingly, soils with GOOD biological quality display higher values of heavy metals and POPs ! Cd (mg.kg-1) Hg (mg.kg-1) Pb (mg.kg-1) Zn (mg.kg-1) PAHs (ng.g-1) PCBs (ng.g-1) HCHs (ng.g-1) DDT (ng.g-1) HCB (ng.g-1) • Is there possible long-term stimulation with slightly higher contamination? • Is this only co-occurrence of both events caused by higher Corg and clay contents? Mikrobiální společenstva půdy [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 35 Shrnutí: Parametry půdní prostředí mění osud a rizikovost půdní kontaminace Parametry půdní prostředí určují i stav půdních mikrobiálních společenstev a ovlivňují tak jejich citlivost na stresové faktory Charakteristika fyzikálně-chemických parametrů půdy je tedy nezbytnou součástí každé ucelené studie hodnotící rizika pro půdní prostředí. Stějně důležitá je znalost pedologických charakteristik (půdní typ) a také využití lokality, potažmo vegetačního krytu (OP × TTP × LP) Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 36 Mikrobiální společenstvo půdy = - bakterie (řetízky či kolonie) - aktinomycéty (pseudomycelia) - houby (hyfy) - řasy - prvoci - kvasinky - viry Mikrobiální společenstva půdy Picture5 soil-life Biodiversity of soil microorganisms 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Biomasa v půdě Snímek 37 Up to 90, but generally 20 1-2 !!!! 0-2 2-5 !!!! 0.5 0.2 0.25 0-0.5 Negligible Plant roots Bacteria Actinomycetes Fungi Protozoa Nematodes Earthworms Other soil animals Viruses Biomass (tons ha-1) Components of soil biota Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Houby •Nevadí jim kyselejší pH •Aerobní – horní vrstvy •Rozklad uhlíkatých reziduí - celulóza, lignin, chitin •Zvyšují kumulaci OM a zadržení živin v půdě •Vážou půdní částice •Zdroj potravy pro bezobratlé •Mykorhiza •Bojují s patogeny rostlin (ATB) Snímek 38 ATforestgrass LR Bakterie •V půdě jsou nejpočetnější •Mohou být aerobní i anaerobní (prostorová distribuce v půdě) •Optimální pH 6-8 •Nejvíce metabolických možností – vysoká diverzita aktivit a funkcí Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Mykorhiza Snímek 39 M4 Fungi LR Kořen stromu Mykorhizní struktura Vlákno houby Mikrobiální společenstva půdy ECTOMY~1 LR COL-SH~1 LR BWSHEATH LR 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 40 Přístupy mikrobiální ekotoxikologie Sledování arbuskulární mykorrhizy houba (AM) roste intra- a intercelulárně na kořenech rostliny - několik typů, různé morfologie i fungování houba získává z rostliny veškerý organický uhlík (až 10-20% CO2 asimilovaného rostlinou); oproti tomu rostlina získává minerální živiny (P, N, K, Ca, Mg, Zn a Cu) z houby VAM LR 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Arbuscular Mycorrhiza in Soil Quality Assessment Snímek 41 •Arbuscular mycorrhizal (AM) fungi constitute a living bridge for the transport of nutrients from soil to plant roots, and are considered as the group of soil microorganisms that is of most direct importance to nutrient uptake by herbaceous plants. •AM fungi also contribute to the formation of soil aggregates and to the protection of plants against drought and root pathogens. •Assessment of soil quality, defined as the capacity of a soil to function within ecosystem boundaries to sustain ecological productivity, maintain environmental quality, and promote plant health, should therefore include both quantitative and qualitative measurements of this important biological resource. •Example of the application of these methods to assess the impact of pesticides on the mycorrhiza. 0008 [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 42 Endpointy a)Sušina rostlin b)celkový obsah fosfátů c)kolonizace kořenů d)délky hyf AM symbioza ošetřená 0, 0.1, 1.0, 10.0 násobkem aplikační dávky carbendazimu 0009 [USEMAP] Glomus intraradices Schenck and Smith 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva půdy •Půdní sinice (Cyanophyta) •jsou to prokaryota (nemají tedy chromatofory ani jádro atd.) • •asimilační barviva jsou rozptýlená v cytoplazmě; stélka vláknitá či jednobuněčná; některé asimilují vzdušný N2; v symbióze s houbami vytváří lišejníky • •v půdě význam pro obohacování půdy dusíkem a k provzdušňování půd; jsou producenti, tzn. obohacují půdu o nově syntetizovaný organický materiál • •rozšířené jsou rody Nostoc, Anabaena, Gloeotrichia, Oscillatoria, Phormidium Snímek 43 Bot%20201%20Anabaena nostoc oscillatoria 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Půdní řasy • •řasy jsou organismy obsahující chlorofyl, kromě dominantně vodních existují půdní a to nejen v horních, prosvětlených vrstvách půdy, ale i v hlubších díky sekundárnímu přechodu na heterotrofní způsob výživy • •jedno- či vícebuněčné, ne- či pohyblivé, vláknité či kulovité kolonie, zahrnují několik kmenů rostlin (nejsou taxonomickou skupinou) • •významné díky provzdušňování půd; jsou producenti, tzn. obohacují půdu o nově syntetizovaný organický materiál • •zelené řasy (Chlorophyta) •mají chromatofory, fotosyntéza (Chlamydomonas, Vlvox, Chlorella, Scenedesmus, Ulothrix, Cosmarium atd.) • •rozsivky (Diatomea) •jednobuněčné řasy se zkřemenělou schránkou, žluté, žlutohnědé •v půdách rody Monodus, Heterothrix, Melosira, Synedra, Diatoma, Fragillaria Snímek 44 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Prvoci (Protozoa) • •v půdě několik set druhů, žijí ve vodním filmu na částicích či v pórech vyplněných vodou •hojní v povrchovém humusu •vyžadují dostatek vody, jinak tvoří neaktivní cysty •predátoři bakterií, rozmnožení prvoků může vést k omezení počtu užitečných bakterií a k tzv. únavě půdy • •Bičíkovci (Flagellata) - rod Bodo, Oicomonas •Kořenonožci (Rhizopoda) - měňavky (amoebina) a krytenky (testacea - vytváří schránky z částic z venčí) •Nálevníci (Ciliata) - Colpidium, Colpida, Vorticella • Snímek 45 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 46 189 Mikrobiální společenstva půdy Gupta4 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 47 146 Mikrobiální společenstva půdy Aggrgt 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 48 190 Mikrobiální společenstva půdy Půda je polyfázický systém Každá vrstva obsahuje 1.Pevnou minerální složku 2.Pevnou organickou složku 3.Kapalnou fázi 4.Plynnou fázi 5. Všechny jsou ve vzájemné interakci MO se v půdě vyskytují volně, či ve složité a dynamické vazbě na površích a uvnitř agregátů a částic organominerálního komplexu 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Velikostní poměry v půdě (dle K. T. Semple) Snímek 49 Organic debris _____________________________________ Organic debris, large microorganisms Fungi, actinomycetes, bacterial colonies _____________________________________ Amorphous organic matter Humic substances Biopolymers Small microorganisms Bacteria Fungal spores Large viruses _____________________________________ Small viruses 2 mm 50 µm 2 µm 0.2 µm Sand: quartz, silicates, carbonates ______________________________________ Silt: quartz, silicates, carbonates ______________________________________ Granulometric clays: microcrytals of primary minerals Phyllosilicates: Inherited – illite, mica Transformed – vermiculite, high-charge smectite Neoformed – kaolinite, smectite Oxides and hydroxides ______________________________________ Fine clays: Swelling clay minerals Interstratified clay minerals Low range order crystalline compounds Organic and biological constituents Size Mineral constituents Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Půdní pevná fáze (schéma dle K.T. Semple) Snímek 50 Minerální frakce Meziagregátové póry (µm – mm) Částice agregátu Vnitroagregátové póry (nm - µm) Organominerální komplex - interakce - - - - Jíl Hydrofobní organické sloučeniny Organický materiál - - - - Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Niky pro půdní mikroorganismy (dle K.T.Semple) Snímek 51 Minerální zrno Jíl Vodou vyplněné póry Organický materiál Mikrokolonie Vzduchem vyplněné póry Mikrobiální společenstva půdy Mikroorganismy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 52 Význam mikroorganismů v půdě • •stěžejní v cyklech živin a energií •stojí na počátku potravních řetězců •rozklad organické hmoty (mineralizace) •syntéza nových sloučenin (immobilizace) •tvorba humusu •udržování půdní struktury, stabilita agregátů •prospěšný vliv na půdní úrodnost a pro růst rostlin •vliv na vodní a vzdušný režim půdy •degradace celé řady polutantů dark_brown_pr Mikrobiální společenstva půdy minimmb 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 53 Microbial Role in Plants Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva půdy •Mikroorganismy naprosto nezbytné pro půdní úrodnost Snímek 54 twobugsb 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva půdy •Funkce mikroorganismů v potravní síti (soil food web) Snímek 55 http://www-crcslm.waite.adelaide.edu.au 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 56 Mikrobiální společenstva půdy A-3 Funkce mikroorganismů v potravní síti (soil food web) 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Role mikroorganismů v půdní struktuře (K.T. Semple) Snímek 57 Půdní agregát Sekrece polysacharidů Kolonie bakterií Houbové vlákno Houbové vlákno Buněčná stěna 1 µm Nezapojené jílové částice Mikroprostředí: jíly, uspořádané, slepené Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 58 142 Mikrobiální společenstva půdy Dekompozice organické hmoty 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 59 143 Mikrobiální společenstva půdy Dekompozice organické hmoty 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 60 • 0,05 - 0,5% hmoty půdy jsou mikroorganismy • 105 až 109 jedinců v 1 g suché půdy • toto množství stačí na zabezpečení veškerých procesů mineralizace a imobilizace a dalších procesů Celkový půdní organický uhlík "živý uhlík" (1-5%) = Mikrobiální biomasa (CBIO) (TOC, CORG) "Neživý uhlík" (95 - 99%) Mikrobiální společenstva půdy Organické hmota vs mikrobiální biomasa SEM_microbes_in_soil http://www-crcslm.waite.adelaide.edu.au 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 61 Stabilní frakce Celkový organický materiál Půdní mikrobiální biomasa (CBIO) Mimobuněčný organický materiál (CEX) Labilní frakce extrahovatelný organický materiál (CEX + CBIO) (CORG) Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Organická rezidua v půdě Snímek 62 Plant, animal, microbial residues Carbohydrates Mono- Di- Poly- saccharides Proteins Amino acids Peptides Polypeptides Lipids Fatty acids Glycerol Nucleic acids Pentose sugar Heterocyclic base Mikrobiální společenstva půdy Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Rychlost dekompozice Snímek 63 Time Stage 1: initial burst - very fast low molecular weight compounds readily degradable Stage 2: slower rates of decomposition larger molecules more refractory Stage 3: very slow rates of decomposition large molecules very difficult to degrade Organic matter input Mikrobiální společenstva půdy Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 64 Microbial metabolism Biomass Cellulose Lignin Proteins Carbohydrates Lipids Plant material Breakdown products CO2 CO2 CO2 Polymerisates Humic substances Metabolic by-products Lignin fragments and aromatics Fungal degradation Mikrobiální společenstva půdy Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Proč není dekompozice jednoduchá, ale pomalá? Mnoho reziduí má komplexní povahu Snímek 65 50% 20% 15% 5% 5% 1% 1% Cellulose Hemicelluloses Lignin Proteins Amino acids and sugars Waxes and pigments Pectin Relative amounts Forms of organic carbon Mikrobiální společenstva půdy Dle K.T.Semple 50% 20% 15% 15% Aromatic C N-associated C Carbohydrate Fatty acid and alkane C Relative amounts Chemical nature of organic carbon 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Rychlost turnoveru organického uhlíku •Je ovlivněná: – –Kvalitou a kvantitou OM – –Přítomností / nepřítomností potenciálních rozkladačů – –Biotickými interakcemi – –Fyzikálně – chemickými faktory prostředí Snímek 66 Mikrobiální společenstva půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Rychle degradovatelný substrát – kinetika prvního řádu •= rychlost rozkladu je přímo úměrná koncentraci substrátu Snímek 67 D = dS/dt = dP/dt = kS D = velocity of reaction (decomposition) dS/dt = rate of disappearance of the substrate with time dP/dt = rate of appearance of product with time S = substrate concentration at time t K = first order rate constant Time Time Slope of line is 1 (1:1 relationship) Mikrobiální společenstva půdy Rychlost turnoveru organického uhlíku Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 68 1 14 500 1 0.07 0.002 Glucose Cellulose Lignin Turnover time 1/k (days) Rate constant k (day-1) Form of C Time Mikrobiální společenstva půdy Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Je závislá na druhu mikroorganismu Snímek 69 Time (days) 100 0 40 80 120 Hendersonula (fungus) Anabaena (cyanobacterium) Penicillium (fungus) Arthrobacter (bacterium) Mikrobiální společenstva půdy Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Ovlivněna faktory prostředí •Temperature – climate –Warmer = more rapid turnover –Cooler = slower turnover • •Soil factors –pH –Eh –Temperature –Water potential –Structure • •Type of vegetation • •All affect heterotrophic activity in soils è influence rate of C turnover Snímek 70 Mikrobiální společenstva půdy •C:N ratio • •Low C:N ratios –High resource quality –Rapid rates of decomposition – •High C:N ratios –Low resource quality –Slow rates of decomposition Dle K.T.Semple 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif logo_mu_cerne.gif Adobe Systems Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 72 Otázky, na které lze odpovědět: •Je testovaná látka (látky) potenciálně nebezpečná pro oživení konkrétního typu půdy (lokality)? • •Je další expozice již kontaminované půdy (lokality) únosná pro její biologický potenciál? • •Je půda (antropogenní, kontaminovaná, rekultivovaná) schopna „uživit" vegetační kryt určitého typu? • •Je půda (antropogenní, kontaminovaná, rekultivovaná) schopna mineralizovat určitý typ organického substrátu? • •Jaký je optimální přídavek živin pro zajištění funkcí? • •Jsou „in situ" přítomné mikroorganismy schopné biodegradace přítomných kontaminantů? • •Je mikroflóra v testované půdě (lokalitě) stresována (ve srovnání s kontrolní nebo jinak srovnávanou lokalitou)? Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 73 135 Mikrobiální ekotoxikologie půdy Ve srovnání s poznatky o efektech kontaminace na další organismy je známo jen velmi málo 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 74 131 Mikrobiální ekotoxikologie půdy Množství poznatků se liší Je známo hodně o kovech a pesticidech a velmi málo o efektech perzistentních organických polutantů (POPs) 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 75 Antropogenní stresory půdních mikroorganismů Chemické: - pesticidy (některé jsou mikroorganismy rozkládány, jiné je však hubí) - těžké kovy - PAHs Fyzikální: - změna vzdušného, vodního či teplotního režimu, pH, obsahu jílu Mechanické: - orba Způsob využití: roslinná kultura (TTP × OP × LP) Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 76 Proč půdní mikroorganismy v ekotoxikologii? - sledováním stavu půdních mikroorganismů můžeme nepřímo posuzovat stav celého terestrického ekosystému - na stresové faktory můžeme upozornit velmi brzy - vynikající indikátor biologického potenciálu půd i v přítomnosti stresových faktorů v půdním prostředí - dávají odpověď na přítomnost stresujících faktorů v jejich životním prostředí zejména změnou velikosti společenstva nebo aktivity - změny v parametrech mohou časně varovat před hrozícím snížením produktivity systému vlivem jakýchkoli stresujících faktorů - možnost hodnotit efektivitu zemědělské, lesní rekultivace, zemědělského obhospodařování, hnojení, dále vlivů geneticky upravených organismů vpravených do půdy, vlivů eroze, odlesňování, zasolování apod. - půdní mikrobiální ekotoxikologie může přispět k objektivnímu hodnocení rizik spojených s různými antropogenními zásahy Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 77 Biologický potenciál půd • půdní kvalita • monitoring stavu půd • retrospektivní hodnocení rizik Cíl: zjistit, co se děje v mikroorganismy v kontaminovaném prostředí Ekotoxikologické testy • polní řízené pokusy • polní pozorovací studie • laboratorní testy Cíl: odhad toxicity látky, určení rizika nových chemikálií, pesticidů Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 78 Studium reálně kontaminované půdy přímo v terénu (polní studie; in situ): - zachycují skutečnou reakci organismů v přírodních podmínkách - kontaminaci půd nelze plánovat a tedy spočívají v popisu dané konkrétní situace, která je obtížně srovnatelná s jinými případy z důvodu rozdílných koncentrací a typů polutantů, doby kontaminace nebo i půdního typu - měly by být spíše dlouhodobými výzkumy (minimálně jeden rok) vzhledem k výraznému sezónnímu charakteru aktivity půdních mikroorganismů - kontaminace z reálného zdroje zahrnuje zpravidla více druhů polutantů - environmentální směsi - biologická data doplnit chemickým rozborem a rozborem půdních vlastností - problém s nalezením odpovídající kontrolní lokality, se kterou by bylo možné srovnávat zjištěné změny v parametrech mikrobiálního společenstva - je nutno očekávat značné ovlivnění výsledků parametry prostředí a dále i sezónním chováním mikrobiologických parametrů (velká časová i prostorová variabilita) Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 79 184 Studium reálně kontaminované půdy přímo v terénu (polní studie; in situ): Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 80 Laboratorní studie s půdou kontaminovanou v laboratoři: - většinou o krátkodobé kultivace ( 1 - 2 měsíce), často s jednorázově aplikovanou dávkou polutantu - výhodou je malá časová náročnost a dále značný potenciál při vysvětlování mechanismů účinku jednotlivých látek nebo jejich kombinací - menší fluktuace zkoumaných parametrů a možnost řízených změn vnějších faktorů - problémem je přenos a zpracování půdy v laboratoři (vzorek standardizován přesetím a předinkubací) = snížení variability parametrů, ale = snížená interpretace výsledků směrem k reálnému systému - většinou jemnozem (< 2 mm), ale i sloupce půdy, bez narušení struktury - spíše o testy akutní toxicity, pokud delší, může být naznačeny schopnosti mikroflóry adaptovat se - nevýhodou je interpretovatelnost laboratorních výsledků k polním podmínkám spíše omezená. Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 81 Laboratorní studie s půdou kontaminovanou v laboratoři: Mikrobiální ekotoxikologie půdy 183 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 82 Ideální je syntéza obou přístupů 182 133 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 83 Ideální je syntéza obou přístupů 160 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 84 Výzkumy vedoucí k odhadu druhů, množství a metabolických aktivit biomasy, biodiverzity, stability, funkceschopnosti atd. v půdě zahrnují: - metody determinace uspořádání a výskytu mikroorganismů v půdě - isolace a charakterizace podskupin a druhů - odhadu množství a typů organismů v půdě - měření biomasy (kvantita a stabilita) - detekce a měření metabolických procesů (obecných i specifických) - měření aktivity mikroorganismů (růst, ATP apod.) - měření diverzity mikrobiálních společenstev - sledování interakcí (mykorhiza, rhizosféra) Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 85 85 132 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 86 0015 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 87 0035 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 88 Ochrana ŽP Biomonitoring kvality ekosystému ¤ laboratorní testy chemikálií (OECD, SETAC, BBA návody) ¤ monitoring stavu půdních mikroorganismů “Community level” Ÿ strukturní diverzita Ÿ funkční diverzita Ÿ taxonomická diverzita Ÿ fenotypová diverzita “Population level” Ÿ speciální funkce a aktivity (např. nitrifikace, metanogeneze apod.) “Biomass level” přístup Ÿ kvantifikace celé biomasy (např. Cbio) Ÿ aktivity celé biomasy (e.g. respiration) Půdní mikrobiologie Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 89 Kvantita mikroorganismů • množství biomasy • oživení půdy • stabilita společenstva • schopnost udržet se Kvalita mikroorganismů • aktivity mikroorganismů • funkceschopnost • plnění ekologické funkce • diverzita Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 90 134 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 91 138 141 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 92 149 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 93 150 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •qCO2 v mg CO2 / h / 100 mg Cbio •v kompostu a zahradním substrátu cca 1 •nárůst cca do 2 – 3 spíše pozitivní •několik desítek – nevyzdrálý kompost Snímek 94 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •I další koeficienty, např. Cex / Cbio (%) – poměr dostupného uhlíku ku tomu, který je fixován v biomase •dlouhodobý pokles je pozitivní a ukazuje na využitelnost mimobuněčného uhlíku • •respirace plus přidán síran amonný (fyziologicky dostupný dusík) •BR-N / BR je 2 – 1,5 = zlepšení přístupného dusíku •na orných půdách je 1 a 1,2 – 1,5 dobrý stav •2 a více znamená nedostatek dostupného dusíku Snímek 95 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 96 151 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 97 152 Mikrobiální ekotoxikologie půdy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •AMO µg NH4-N / g / hod – bývá tak 4 – 9 bez N přídavku •38 – 124 s přídavkem peptonu • •NIT µg NO3-N / g / den je cca 1,6 – 0,8 •7 – 12 vyšší met. kapacita •snížení je pozitivní – půda neztrácí dusík Snímek 98 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 99 Effects and risk assessment of linear alkylbenzene sulfonates (LAS) in agricultural soil. 1. Short-term effects on soil microbiology. • autoři sledovali účinek LAS mikroorganismy písčité zemědělské půdy během 11-ti denní laboratorní inkubace • 10 mikrobiálních parametrů: degradace ethylenu potenciální oxidace amoniaku potenciální aktivita dehydrogenázy β-glukosidázová aktivita redukce železa populace cellulolytických bakterií, hub a aktinomycét bazální respirace půdy obsah PLFA jako necitlivé se ukázaly β-glukosidázová aktivita, bazální respirace půdy a obsah PLFA, důvodem byla pravděpodobně kombinace stimulu a inhibice různých částí mikrobiálního společenstva 0016 0016 [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 100 100 0017 0017 [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 101 101 0016 [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 102 188 [USEMAP] 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif logo_mu_cerne.gif Adobe Systems Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vodní ekosystémy 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů •Specifika mikroorganismů ve vodním ekosystému • –pohyb – mnohem aktivnější protorové přesuny než v půdě –rostou za velmi nízkých koncentrací živin – jsou schopny jejich „vychytávání“ –tomu se přizpůsobují i např. tvarem – zvýšení aktivního povrchu –mikroorganismy zastávají také roli producentů – heterotrofní producenti – microbial loop Snímek 104 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů Snímek 105 Freshwater (limnology) Springs Lotic Lakes Lentic Marine systems Rivers and streams Estuarine systems 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Čtyři hlavní typy mikrobiálních populací ve vodních ekosystémech Snímek 106 160 Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Zastoupení jednotlivých typů společenstev se liší mezi typy vodních ekosystémů Snímek 107 O2 + nutrients Biofilm Planktonic > Rivers and streams Lakes and marine systems Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 108 BIOFILM = vrstva organického materiálu a mikroorganismů vzniklá na povrchu objektu Význam při degradacích, čištění odpadních vod, v laboratorních studiích 162 Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů Snímek 109 Microbial loop u planktonu Fytoplankton – fotoautotrofové – primární producenti dissolved organic matter particulate organic matter • Bakterioplankton – heterotrofní bakterie – sekundární „heterotrofní“ producenti Zooplankton – protozoa 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Microbial Loop Snímek 110 Bactivorous zooplankton Zooplankton Bacterioplankton Dissolved organic matter (DOM) Phytoplankton CO2 Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 111 166 Bactivorous zooplankton microbial_loop ukbactp1 Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Je také výrazná distribuce vertikální Snímek 112 163 Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů A B 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 113 165 Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 114 Effect of input of sewage or other organic-rich waste-waters into aquatic systems In a river, an increase in heterotrophic bacterial numbers and a decrease in O2 levels occur immediately upon a spike of organic matter. If NH4+ is present in the input, for example from sewage, is oxidized to by nitrifying bacteria - note how the rise in NH4+ is followed shortly by the rise in NO3-, as the two-stage process of nitrification proceeds. The rise in numbers of algae and cyanobacteria is primarily a response to inorganic nutrients, especially PO43- . Oxygen levels return to their pre-input levels once most of the oxidizable organic and inorganic compounds are depleted. Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů [USEMAP] Figure: 19-10a Caption: Effect of input of sewage or other organic-rich waste-waters into aquatic systems. (a) In a river, an increase in heterotrophic bacterial numbers and a decrease in O[2] levels occur immediately upon a spike of organic matter. If is present in the input, for example, from sewage, is oxidized to by nitrifying bacteria (Sections 12.3, 17.12, and 19.12). Note how the rise in NH[4]^+ is followed shortly by the rise in NO[3]^-, as the two-stage process of nitrification proceeds. The rise in numbers of algae and cyanobacteria is primarily a response to inorganic nutrients, especially PO[4]^3- Oxygen levels return to their pre-input levels once most of the oxidizable organic and inorganic compounds are depleted. 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 115 [USEMAP] Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif •Chlorophyll a levels and algal cell counts •Samples (50–250 ml, triplicates) for chlorophyll a (chl-a) assay were filtered on glass fiber filters (2 mm) and frozen at −80 °C until analysis. Chl-a was extracted for 24 h with 90% acetone and measured by spectrophotometry. For qualitative and quantitative analysis of phytoplankton, samples were fixed with Lugol's iodine solution (2%, final concentration) and cells were enumerated with an inverted microscope using sedimentation chambers. Algal cells were identified to genus level. • •Production, abundance and physiological activity of heterotrophic bacteria •Production of heterotrophic bacteria was immediately estimated using tritiated thymidine incorporation. Bacterial density was determined using epifluorescence microscopy. Samples (2 ml) were fixed with formaldehyde (2%, final concentration) and analyzed by DAPI staining. •Bacterial physiological activity was assessed using 5-cyano-2,3-ditolyl tetrazolium chloride (CTC). • •Fluorescent in situ hybridization (FISH) with group-specific rRNA oligonucleotides •The relative abundance of four major phylogenetic groups was analyzed by FISH with oligonucleotide probes. Specific probes were used to detect bacteria of the α- (ALF1b), β- (BET42a), and γ- (GAM42a) subdivisions of Proteobacteria and of the Cytophaga-Flavobacterium cluster (CF319a). • •PCR amplification and temporal temperature gradient gel electrophoresis (TTGE) •Samples (80 ml) were centrifuged (15,000 × g, 4 °C) for 45 min. The resulting pellet was resuspended in 545 μl TE buffer (pH 8) and conserved at −20 °C until the extraction. Genomic DNA was extracted. •The V6–V8 regions of 16S rRNA gene were amplified by PCR using primers GC-968f and 1401r. Electrophoresis was performed. Gel was stained using a Gel Star nucleic acid gel stain bath (BMA) and digitized using a Versa Doc™ Imaging System (Bio-RAD). Electrophoresis for TGGE was run for 17 h at 68 V at a temperature increasing from 66 to 69.7 °C at a ramp rate of 0.2 °C h−1. Snímek 116 [USEMAP] Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů 1212569_21823227.jpg logo_mu_cerne.gif Snímek 117 Image [USEMAP] Mikrobiální společenstva vodních ekosystémů Image Image Image