INTERAKCE HUB A BAKTERIÍ - KŘEHKÉ VZTAHY V MIKROSVĚTĚ Mgr. Lukáš Chrást Loschmidt laboratories, Department of Experimental Biology and Research Centre for Toxic Compounds in the Environment Bi7535 Jaro2016 PROČ?  Interakce bakterií a hub hrají důležitou roli v ekosystémech  Pozornost se zaměřuje na vyšší organizmy, vztahy s bakteriemi jsou opomíjeny BAKTERIE  Prokaryotické organizmy  Velikost v řádu µm  Grampozitivní x gramnegativní BAKTERIE  Koky, kokotyčky, tyčky, vlákna  Rychlejší evoluce než vyšší organizmy  Pestré metabolické dráhy TYPY INTERAKCÍ BAKTERIÍ A HUB  Bakterie-houba  Antibiotika, růst, patogeneze  Bakterie-houba-rostlina  Mykorhiza, fytopatogeny  Růst rostlin  Bakterie-houba-živočich  Výživa živočichů  Patogeneze, biofilmy VÝZNAM STUDIA INTERAKCÍ HUB A BAKTERIÍ  Objev nových antibiotik  Studium fyziologie výživy rostlin  Aplikace do medicíny  Efektivnější léčba  Aplikace v zemědělství  Lepší výnosy, omezení nákaz  Biotechnologie Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) METODY  Kultivace  Elektronová mikroskopie  Izotopové značení  Molekulární metody  „Omiky“ LIMITACE  Půda a vnitřní prostředí organizmů jsou velmi komplexní  Je těžké odlišit interakce in vivo  In vitro studie nezaručí komplexnost  Studie probíhají na umělých společenstvech  Nekultivovatelné bakterie BAKTERIE-HOUBA TYPY INTERAKCÍ Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) ANTIBIOTIKA http://www.uni-duesseldorf.de/home/Fakultaeten/math_nat/WE/Pharmazie/Institute/pharm_bio/arbeitskreise/AK-Broetz- Oesterhelt/research/index_html?pp_druck=1& Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) ENDOBACTERIA  Intracelulární bakterie v hyfách Gigasporaceae  Candidatus Glomeribacter gigasporarum Bonfante & Anca (2009) Annu Rev Microbiol 63:363-383 FARMAŘÍCÍ MORCHELLA  Morchella crassipes a Pseudomonas putida http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/38687/title/Farmer-Fungi/ Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) BAKTERIE-HOUBA-ROSTLINA ÚČINKY NA ROSTLINY  POZITIVNÍ  Zvýšený růst a příjem živin  Rezistence na biotický a abiotický stres  Vylepšení kolonizace kořenů  NEUTRÁLNÍ  NEGATIVNÍ  Omezení růstu  Produkce inhibitorů RHIZOSFÉRA http://biology.kenyon.edu/courses/biol272/agriculture/agriculture.htm MYCORRHIZA Prescott et al. (2005) Microbiology 5th ed. endomycorrhiza ectomycorrhiza BAKTERIE V MYKORHIZOSFÉŘE STILL A BETTER LOVE STORY THAN TWILIGHT Bonfante & Anca (2009) Annu Rev Microbiol 63:363-383 BAKTERIE V MYKORHIZOSFÉŘE Bonfante & Anca (2009) Annu Rev Microbiol 63:363-383 RHIZOBIUM  Hlízkové bakterie - Fabaceae  Symbiotická fixace vzdušného dusíku  Vysoké nároky na P, interakce s mykorhizními houbami zvyšují přísun P http://n0b3l1a.blogspot.cz/2010/03/bacteria-nitrogen-fixation.html http://biology.unm.edu/ccouncil/Biology_203/Summaries/Monera.htm PLANT GROWTH PROMOTING RHIZOBACTERIA  Pseudomonas, Azospirillum, Bradyrhizobium, Sinorhizobium, Burkholderia, …  Podporují růst rostlin  Antibiotika, siderophory, netěkavé látky  Enzymy: phosphatasy, esterasy, trehalasy… http://fvl.vfu.cz/sekce_ustavy/mikrobiologie/obrazova_priloha/mikrob/img/10-07.jpg PDB: 3V9A PHOSPHATE SOLUBILISING BACTERIA  Enterobacter, Bacillus subtilis, Azospirillum, …  Důležité v půdách s nedostatkem volného P  Uvolňují P z nerozpustných sloučenin  Zvyšují dostupnost P pro houby a rostliny http://www.visualphotos.com/image/1x8467155/azospirillum_sem http://agro.fauba.info/node/155 MYCORRHIZAL HELPER BACTERIA  Bacillus, Xanthomonas maltophilia, Azotobacter, …  Napomáhají klíčení a růstu mykorhizních hub  Specifické interakce  Produkce sekundárních metabolitů  Překryv mezi PGPR and MHB Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) BAKTERIE-HOUBA-ŽIVOČICH VLIV NA ŽIVOČICHY  Mikroflora střeva a bachoru  Rozklad odolných látek  Omezení rozvoje patogenů  Zvýšená virulence biofilmů  Produkce toxinů MRAVENCI ATTA Frey-Klett et al (2011) Microb Mol Biol Rev 75 (4) Escovopsis sp. Phialophora sp. Agaricaceae BAKTERIE-HOUBA-ČLOVĚK Peleg et al (2010) Nature Rev 8 Peleg et al (2010) Nature Rev 8 Peleg et al (2010) Nature Rev 8 Peleg et al (2010) Nature Rev 8 BIOTECHNOLOGIE APLIKACE  Zrání sýrů  Výroba vína  Startovací kultury  Bioremediace a biodegradace  Znehodnocení potravin PRODUKCE ISOBUTANOLU  Escherichia coli a Trichoderma reesei http://cheresearch.engin.umich.edu/lin/research_biofuel.html