Zemědělství Environmentální rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Agroekosystém (ekologický pohled) - typ planetárních ekosystémů - funkční jednota hospodářsky významných organizmů a prostředí - v užším vymezení – pole; širší vymezení - povodí, krajina, region - původně produkčně nejkvalitnější ekosystémy Význam zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie Mimoprodukční funkce - tvorba a udržování typického rázu kulturní krajiny – Genius loci - udržování fungujících agroekosystémů se specifickou biodiverzitou - samozásobení regionu potravinami, zaměstnanost - životní prostředí lidí a dalších organizmů - zachování osídlení venkova, rekreace Coubine Othon 1883 - 1969 Krajina s obilným polem Václav Špála U Berounky Van Gogh Landscape under a stormy sky Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob chov hospodářských zvířat - velkochovy, transport, porážka (nepřirozené podmínky, stres, týrání) - používání průmyslových krmných směsí - řízená reprodukce, jednostranné šlechtění Charakteristika industr. zeměd. II skladování a zpracování potravin - snížení přímého odběru → přepravní vzdálenosti se zvyšují → potřeba dlouhé trvanlivosti → chemické ošetření, chlazení - z místa produkce na talíř amerického spotřebitele ~ 2400 km; ČR? - doprava jako celek ~11 % emisí CO2 z emisí celkové produkce potravy (USA) Charakteristika industriálního zemědělství II technologický boom - hybridizace a šlechtění, GMO - pro X proti zemědělci obětí svého úspěchu - vysoká produkce → snižování výkupních cen → tlak na zemědělce, specializovat se na monokultury → sázka na jednu kartu vždy riskantní !!! Podíl vývozu potravin do Ruska na celkových vývozech Zdroj: Eurostat Důsledky industriálního zemědělství I Pozitiva - vysoká produkce! Negativa Sociální - marginalizace zemědělství jako ekon. odvětví (patří ke skupinám s nejnižší životní úrovní) - dnes – asi 4 % populace; tvoří asi 3 % HDP - před rokem 1940 – 35 % populace (prod. věku), nejsilnější politická strana Ekonomické - vysoká dotační podpora státu (EU) - koncentrace prodejů do velkých řetězců → závislost soukromníků na zeměď. koncernech, tlak na zvyšování výnosů - roste vývoz na světové trhy - dotace - nesoběstačnost Etické - nevyhovující zacházení se zvířaty - usurpátorské využívání zdrojů (v,p) – na úkor jiných ekosyst. Důsledky industriálního zemědělství II Ekologické - globálně roste intenzita čerpání ne/obnovitelných zdrojů a energie - kontaminace půdy a vod, snížení úrodnosti půd, eroze - snižování biodiverzity, zvyšování odolnosti škůdců a chorob - nevhodné podmínky zvířat (krátkověkost), poškození krajinného rázu Zdravotní: rezidua pesticidů v potravinách z dovozu Potravinové: zhoršení kvality potravin - málo čerstvých potravin - aditiva - změny vlastností - trvanlivost a vzhled prioritou Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI – energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI – energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -↑ podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup – cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 E bilance - měrná spotřeba na vyprodukovaný GJ: - vojtěška 0,12, cukrovka 0,19, brambory 0,43, maso 0,9 ! = na 1 GJ DE připadá 1,1 GJ produktů živočišné výroby !!! Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii ↑↑ růst - snížením úmrtnosti - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta – počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin – př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu → možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) ↑ úroda = ↑ požadavky na úrodnost půdy a zdroje vody Zelená revoluce – výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x → vzrůst příjmů → další investice a inovace → ... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x – 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce → lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin → zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne Nevýhody - mnoho farmářů nemá finance na HYV a techniku - úroda stejná - výrazný vzrůst nerovností mezi zbohatlými farmáři a stále chudými - HYV vyžadují agrochemikálie – $$$ - nadužívání agrochemikálií = kontaminace zdrojů pitné vody - ↑ spotřeba vody x zasolování polí x tenčí zdroje pitné vody Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Cíle nutné pro dosažení udržitelného zemědělství Vyšší diverzita planě rostoucích druhů rostlin a živočichů na orné půdě i v trvalých travních porostech •Vyšší diverzita pěstovaných plodin. •Vytváření podmínek vedoucích k ochraně mimoprodukčních ekosystémů a volně žijících organismů Udržitelné zemědělství • Vytváření venkovských komunit a tradic. • Ekonomická stabilita venkova. • Ochrana stávajících a výsadba nových biotopů (remízky, pásy křovin či travnaté meze), křovinaté pásy, okraje lesa, vlhké biotopy, kvetoucí pásy. Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat.“ (Zák. 242/2000 Sb.) - 70. léta – vznik IFOAM – International Federation of Organic Agriculture 2009 Ekologické zemědělství 2011 Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s vyjimkou několika vybraných, šetrných anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin - prostor pro ležení, odpočinek, stáj vystlanou slámou, - výběh včetně pastvy a přirozenou potravu - zákaz klecového chovu slepic a ustájení dobytka a prasat na ocelových roštech - zákaz přidávání růstových stimulátorů, masokostní moučky, syntetických látek do krmiva, hormonální synchronizaci říje či přenosu embryí Mutifunkční model ekologického zemědělství Sociální cíle - vlastní pracovní síly, samozásobení regionu potravinami, uspokojování místních potřeb - zachování osídlení venkova – zvýšení zaměstnanosti, regionální rozvoj Ekologické cíle - zvýšení stability a funkčnosti agroekosystémů, vyšší biodiverzita Ekonomické cíle - hospodářská výkonnost, spoleh na vlastní zdroje, dlouhodobá jistota výnosů, export Kontrola ekologického zemědělství Kontrolu a certifikaci dle zák. 242/2000 Sb. o ekol. zemědělství vykonávají z pověření MZ čtyři soukromé společnosti: KEZ, o.p.s. (Chrudim) ABCERT AG (Jihlava) Biokont CZ, s.r.o. (Brno) BUREAU VERITAS CR spol. s r.o. + ÚKZÚZ Brno - KEZ slouží zákazníkům jako záruka původu a kvality potravin - podle zákona tyto výrobky smějí v názvu nést předponu "bio" a znak Biopotraviny – jak jsou drahé ??? - průměrný rozdíl cen biopotravin x konvenčních potravin v pražských maloobch. řetězcích a specializovaných prodejnách činil 95 % (5/2008) - ceny biopotravin ve specializované prodejně o 14 % vyšší, než ceny srovnatelných biopotravin v maloobchodních řetězcích (5/2008) - nejvýraznější zvýšení ceny je zaznamenáváno u nejběžnějších surovin - brambor, cibule, vajec; nejnižší pak mléčné výrobky Biopotraviny z dovozu X místní konvenční potraviny