Extrakce a spektrofotometrické stanovení chlorofylů a + b Trocha teorie: Téměř všechny živé organismy na Zemi (výjimku tvoří např. chemolithotrofní bakterie) využívají ve svých metabolických procesech chemickou energii, která byla původně přeměněna z energie světelného záření zelenými rostlinami v procesu fotosyntézy. Z hlediska života na Zemi jsou tedy chlorofyly jednou z klíčových molekul. Chlorofyly se vyskytují v rostlinách v chloroplastech ve formě chlorofyl-proteinových komplexů. Chlorofyl sám je složen ze dvou komponent: substituovaným porfyrinovým kruhem s centrálně navázaným kationtem Mg2+ a dlouhým uhlovodíkovým řetězcem fytolem. Chlorofyl b se od chlorofylu a liší pouze substitucí metylové skupiny za skupinu aldehydovou na 3. atomu uhlíku. Tyto dvě formy chlorofylů se v přírodě vyskytují v poměru 3:1 (chl a:chl b). Ačkoli porfyrin má hydrofilní charakter, nepolární charakter fytolu je pro molekuly chlorofylů významnější a ty jsou proto dobře rozpustné v nepolárních rozpouštědlech (ethanol, aceton, benzen...). Chlorofyl a * CH3 C55H72MgN4O5, relativní molekulová hmotnost 893,49 maximální absorpce: λ=430 nm a λ=662 nm Chlorofyl b * CHO C55H70MgN4O6, relativní molekulová hmotnost 906,51 maximální absorpce: λ=453 nm a λ=642 nm Pomůcky a potřeby: Čerstvé listy kukuřice (Zea mays), třenka, pipety 2, 5 a 10 ml, odměrné baňky 50 ml, skleněná tyčinka, filtrační papír, filtrační nálevky, stojan s filtračními kruhy, laboratorní váhy, spektrofotometr, mořský písek, 100% aceton, MgCO3. Postup: 1. Odvážíme 0,25 g čerstvých listů, rozstříháme je do třenky na menší kousky a přidáme malé množství mořského písku a uhličitanu hořečnatého. 2. Obsah třenky důkladně rozetřeme a poté promyjeme 5 ml acetonu. Necháme chvíli ustát a poté extrakt přes skleněnou tyčinku filtrujeme přes filtrační papír předem zvlhčený acetonem do 25ml odměrné baňky. 3. Bod č. 2 opakujeme několikrát za sebou, až do úplného odbarvení obsahu třenky. 4. Acetonem promyjeme rovněž filtrační papír - kvantitativně přeneseme do roztoku veškerý chlorofyl. 5. Acetonový extrakt chlorofylu v odměrné baňce doplníme po značku. 6. Oproti blanku (aceton) změříme absorbanci při λ=470nm, λ=646 nm a λ=663 nm. 7. Koncentraci chlorofylů a karotenoidů v extraktu vypočteme dle následujících rovnic [Wellburn A.R., J. Plant Physiol. 144: 307-313 (1994)]: Chl a = 12,21×A663 – 2,81×A646 [g.ml-1 ] Chl b = 20,13×A646 – 5,03×A663 [g.ml-1 ] Cx+c = (1000×A470 – 3,27×Chl a – 104×Chl b) / 198 [g.ml-1 ] kde A jsou absorbance při příslušné vlnové délce a šířce kyvety 1 cm. 8. Výsledky přepočteme na množství chlorofylů na jednotku hmotnosti (1 g) čerstvých listů. Prezentace a diskuze získaných dat 1. Jak se liší obsah chlorofylů a karotenoidů u vámi testovaných rostlin kukuřice? 2. Jaký je poměr chlorofylu a: chlorofylu b a odpovídá tento poměr teoreticky udávaným hodnotám?