OSN-SAbstraktOSN-E
Glukóza je monosacharid ze skupiny aldohexóz, přirozeně se vyskytuje jako 
D-izomer. Je přijímána potravou buď volná, nebo jako součást disacharidů a 
polysacharidů. Z trávicího traktu se do krve vstřebává pouze volná glukóza. V 
těle může být syntetizována z necukerných prekurzorů reakcemi glukoneogeneze. 
Slouží jako zdroj energie pro všechny buňky. V buňkách je skladována v zásobě ve 
formě glykogenu, jaterní glykogen se využívá při hladovění jako zdroj glukózy 
pro extrahepatální tkáně. Nadbytek glukózy přijaté potravou může být také po 
přeměně na triacylglyceroly skladován v tukové tkáni. Volná glukóza se vyskytuje 
hlavně v extracelulární tekutině. Metabolismus glukózy je regulován hormonálně, 
koncentrace glukózy v krvi (glykemie) je tak udržována v konstantním rozmezí. 
Při překročení prahové hodnoty glykemie je glukóza vylučována močí.
 
OSN-STerminologieOSN-E
D-glukóza
D-glukosa
Glucosum
 
OSN-SSynonymaOSN-E
glukóza, glukosa, dextróza, dextrosa, hroznový cukr, krevní cukr, škrobový cukr
 
OSN-SKlasifikační kódyOSN-E
ATC klasifikace: B05BA03
 
OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E
Glukóza v plazmě
 
OSN-SChemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytuOSN-E
Glukóza je monosacharid patřící mezi aldohexózy: jde o polyhydroxyderivát 
hexanalu (C6H12O6, relativní molekulová hmotnost = 180,16; obsahuje 40,00 % 
uhlíku, 6,71 % vodíku a 53,28 % kyslíku). V přírodě se přirozeně vyskytuje 
hlavně konfigurační izomer D, který je pravotočivý (= optická aktivita, viz. 
dále) a nachází se převážně v pyranózové cyklické formě. Jde o bílou 
krystalickou látku, tvořenou do 50 °C stabilním hydrátem alfa-D-glukózy, nad 50 
°C se vyskytuje v anhydrátové formě, při dalším zvyšování teploty se tvoří 
anomer beta (beta-D-glukóza).
Monohydrát alfa-anomeru krystalizuje z vodných roztoků, jeho bod tání je 83 °C, 
specifická optická otáčivost [a]D = +102,0°, ve vodě přechází na +47,9°. V 
porovnání se sacharózou je její sladkost 74%. Rozpustnost: 1 g/1 ml vody nebo 60 
ml etanolu. LD i.v. u králíků je 35 g/kg.
Anhydrát alfa-anomeru krystalizuje z horkého etanolu nebo vody, bod tání je 146 
°C, specifická optická otáčivost [a]D = +112,2°, ve vodě přechází (= mutarotace) 
na +52,7° (10 g/100 ml vody). V přítomnosti hydroxylových iontů je konečné 
hodnoty dosaženo ihned. Výpočet pro různé koncentrace a 20 °C: [a]D20 = +52,5° + 
0,0188 p (kde p = g/100 ml). pH 0,5 molárního vodného roztoku je 5,9. Specifická 
hustota vodných roztoků při 17,5 °C (vztažená na vodu téže teploty; w/v): 5% = 
1,019; 10% = 1,038; 20% = 1,076; 30% = 1,113; 40% = 1,149. Index lomu pro 10% 
roztok při 20 °C: nD = 1,3479. Rozpustnost ve vodě: 1 g/1,1 ml (25 °C), 1 g /0,8 
ml (30 °C), 1 g/0,41 ml (50 °C), 1 g/0,28 ml (70 °C), 1 g/0,18 ml (90 °C); v 
metanolu: 1 g/120 ml (20 °C). Velice špatně rozpustný v absolutním alkoholu, 
éteru a acetonu; rozpustný v horké ledové kyselině octové, pyridinu a anilinu. 
LD i.v. u králíků: 35 g/kg.
Beta anomer krystalizuje z horké vody s etanolem, ze zředěné kyseliny octové 
nebo z pyridinu. Bod tání: 148 ‑ 155 °C, [a]D = +18,7°, ve vodě přechází na 
+52,7° (10 g/100 ml vody).
Roztok glukózy obsahuje po dosažení rovnováhy necelých 38 % 
alfa-D-glukopyranózy, necelých 62 % beta-D-glukopyranózy, méně než 0,5 % každé z 
méně stálých furanózových forem a asi 0,02 % volné (necyklické) aldehydové formy 
(25 °C).
 
Z energetického hlediska 1 gram sacharidů poskytuje 17 kJ, tj. 4 kcal, proto se 
řadí k hlavním živinám.
 
 
OSN-SRole v metabolismuOSN-E
Glukóza je energetickým substrátem pro všechny buňky, podílí se na 
intermediárním metabolismu, tj. na vzájemné přeměně sacharidů, lipidů a 
proteinů. Pokud není buňkou přímo využita jako zdroj energie, může být uložena 
do zásoby ve formě glykogenu, nebo po přeměně na tuk ve formě zásobních 
triacylglycerolů. V době protrahovaného hladovění (po vyčerpání jaterního 
glykogenu) je podíl energie čerpané z glukózy na celkové spotřebě organismu 
pouze 20 %, větší část energie se získává oxidací lipidů.
Kromě využití uhlíkaté kostry glukózy jako zdroje energie, může být glukóza 
přeměněna na jiné monosacharidy nebo jejich deriváty.
 
Do většiny buněk vstupuje usnadněnou difuzí (t.j. pomocí specifického 
přenašeče), v některých buňkách je tento transport závislý na koncentraci 
inzulinu v krvi (sval, tuková tkáň). V trávicím traktu a v ledvinách vstupuje 
glukóza do buněk kotransportem s Na+ (sekundárně aktivní transport). V 
cytoplazmě je glukóza ihned fosforylována na glukóza-6-fosfát enzymem 
hexokinázou, případně glukokinázou. Glukóza-6-fosfát je centrálním meziproduktem 
většiny metabolických přeměn glukózy a zároveň udržuje glukózu v buňce, neboť 
tento derivát neprochází buněčnou membránou. Fosforylací glukózy je stále 
udržován gradient koncentrace glukózy na buněčné membráně.
 
Z hlediska zisku energie je nejdůležitější odbourávání glukózy v reakcích 
glykolýzy s následným pokračováním v citrátovém cyklu. Za anaerobních podmínek 
jsou produktem odbourávání 1 molu glukózy glykolýzou 2 moly laktátu a 2 moly 
ATP. Za aerobních podmínek je zisk energie ve formě ATP daleko vyšší: produktem 
glykolýzy jsou 2 moly pyruvátu, 2 moly NADH + H+ a 2 moly ATP. Pyruvát však po 
přeměně na acetyl-CoA vstupuje do citrátového cyklu, kde je jeho uhlíkatá kostra 
zoxidována až na oxid uhličitý. Vznikající redukční ekvivalenty, včetně NADH + 
H+ pocházejícího z glykolýzy, vstupují do dýchacího řetězce a stávají se zdrojem 
energie pro tvorbu dalších molekul ATP cestou aerobní fosforylace. Celkový zisk 
energie z aerobního odbourání 1 molu glukózy až na oxid uhličitý a vodu (aerobní 
glykolýza + oxidační dekarboxylace pyruvátu + citrátový cyklus + dýchací 
řetězec) je 36 - 38 molů ATP.
 
V podmínkách, kdy má buňka dostatek energie a koncentrace glukózy v krvi je 
dostatek, se glukóza-6-fosfát stává substrátem reakcí vedoucích k tvorbě 
glykogenu (= glykogeneze). Glukóza je tak uložena do zásoby, nejvíce glykogenu 
je ve svalových buňkách a v hepatocytech. Jaterní glykogen slouží jako zásoba 
glukózy pro extrahepatální tkáně. Klesne-li koncentrace glukózy v krvi, dochází 
ke zvýšení poměru glukagon/inzulin v plazmě. Jaterní glykogen je za těchto 
podmínek odbouráván (glykogenolýza), produktem jeho štěpení glykogenfosforylázou 
je glukóza-1-fosfát, který je dále izomerován na glukóza-6-fosfát. Pouze buňky, 
které obsahují glukóza-6-fosfatázu, mohou uvolnit glukózu do krve. Tento enzym 
chybí ve svalech, ale kromě hepatocytů se nachází i v epiteliálních buňkách 
ledvinných tubulů, což je důležité pro glukoneogenezi (viz. níže) a v 
enterocytu, který do krve uvolňuje glukózu přijatou potravou. Volná glukóza je 
do krve transportována usnadněnou difuzí a může být využívána ostatními buňkami 
těla. Zásoby glykogenu v játrech vydrží podle tělesné námahy na 12 až 24 (48) 
hodin.
 
Sníží-li se při hladovění nebo za stresových podmínek organismu obsah glykogenu 
v játrech, je glukóza syntetizována de novo reakcemi glukoneogeneze z 
necukerných zdrojů. Tyto reakce probíhají pouze v játrech (90%) a v ledvinách 
(10%), energie pro glukoneogenezi se získává z beta-oxidace mastných kyselin. 
Vznikající glukóza je transportována do krve a nabídnuta všem buňkám. Ačkoli 
může být glukóza využita jako zdroj energie ve všech buňkách, je při jejím 
nedostatku v organismu využívána jen buňkami, které nemohou jako zdroj energie 
využívat mastné kyseliny nebo ketolátky (např. erytrocyty jsou na glukóze 
závislé, energii získávají pouze anaerobní glykolýzou). Ostatní buňky přizpůsobí 
svůj metabolismus: sníží odbourávání glukózy a využívají ve zvýšené míře i jiné 
zdroje energie (např. mozek je na glukóze závislý, ale při hladovění spotřebu 
glukózy sníží a využívá i ketolátky).
 
Glukóza se podílí na Coriho cyklu (anaerobní přeměna glukózy na laktát v 
extrahepatálních tkáních, transport laktátu krví do jater, přeměna laktátu na 
glukózu glukoneogenezí v játrech a její opětovné využití extrahepatálními 
tkáněmi) a na cyklu glukóza-alaninovém (alanin pocházející ze svalových buněk je 
v játrech přeměněn glukoneogenezí na glukózu, která může být pak opět využita 
svalovou buňkou).
 
Další využití glukózy v buňkách je její přímá oxidace v pentózovém cyklu (tzv. 
hexózomonofosfátový zkrat). Glukóza-6-fosfát se touto cestou přeměňuje na 
ribóza-5-fosfát, který je využíván pro syntézu nukleotidů a nukleových kyselin. 
Přeměnou této pentózy v následných reakcích pentózového cyklu vznikají další 
fosforylované monosacharidy, které jsou využívány např. na syntézu glykoproteinů 
nebo proteoglykanů. Produktem vzájemných přeměn monosacharidů v reakcích 
pentózového cyklu mohou být také fruktóza-6-fosfát a glyceraldehyd-3-fosfát, 
které současně patří mezi meziprodukty glykolýzy. Přes tyto intermediáty je 
pentózový cyklus napojen na glykolýzu. Dalším důležitým produktem, vznikajícím 
přímou oxidací glukózy v prvních reakcích pentózového cyklu, jsou redukované 
koenzymy NADPH + H+. Tyto koenzymy se v buňce využívají např. pro redukční 
syntézy (syntéza mastných kyselin, cholesterolu,...) nebo přeměnu cizorodých 
látek. Pentózový cyklus je jejich hlavním producentem.
 
Glukóza může být dále přeměňována na další monosacharidy (např. galaktózu) nebo 
jejich deriváty (např. kyselinu glukuronovou, která je významným konjugačním 
činidlem při detoxikaci ve vodě špatně rozpustných látek). Redukcí glukózy 
vzniká glucitol (sorbitol), který v nadměrném množství ovlivňuje osmotickou 
rovnováhu (např. jeho nahromadění v čočce oka způsobuje vznik očního zákalu).
 
OSN-SZdroj (syntéza, příjem)OSN-E
Člověk přijímá glukózu potravou buď volnou nebo jako součást glykosidů. Volná 
glukóza se přirozeně vyskytuje v ovoci a dalších částích rostlin (je produktem 
fotosyntézy). Obsah monosacharidů v ovoci se zvyšuje během zrání, značně však 
kolísá v závislosti na druhu ovoce, podmínkách skladování a zpracování. Glukóza 
je součástí oligosacharidů (např. disacharidů maltózy, sacharózy, laktózy, 
celobiózy) a polysacharidů (např. škrobu, glykogenu, celulózy), v nichž je 
vázána O-glykosidovou vazbou. V živočišných tkáních bývá obsah sacharidů jen 
několik procent, v rostlinných pletivech tvoří běžně 85 - 90 % sušiny. Obecně je 
D-glukóza spolu s D-fruktózou hlavním monosacharidem všech potravin. Z trávicího 
traktu se do enterocytu vstřebává pouze volná glukóza, oligo a polysacharidy 
musí být nejprve hydrolyzovány trávicími enzymy (alfa-amylázou a různými 
oligosacharidázami). Z lumen střeva se glukóza vstřebává sekundárně aktivním 
transportem (kotransport s Na+), z enterocytu se do krve dostává usnadněnou 
difuzí.
 
Kromě příjmu potravou může být glukóza v těle syntetizována z necukerných 
prekurzorů (z laktátu, glycerolu, glukogenních aminokyselin, 2-oxokyselin) 
cestou glukoneogeneze. Dále vzniká v těle přeměnou dalších monosacharidů 
(fruktózy, galaktózy, manózy) nebo štěpením zásobního polysacharidu glykogenu.
 
OSN-SDistribuce v organismu, obsah ve tkáníchOSN-E
Celková tělesná zásoba glukózy u dospělého člověka je 10 až 20 gramů. Volná se 
vyskytuje hlavně v extracelulární tekutině. Obsah volné glukózy v krvi je 0,08 
až 0,1 %. Za patologických situací se vyskytuje v moči (glykosurie) v 
koncentraci až 10%. Likvor obsahuje asi o 40 % méně glukózy než krevní plazma 
(likvor z mozkových komor jen o 10 % méně), koncentrace v likvoru (glykorachie) 
závisí na glykemii, rovnováha mezi koncentrací glukózy v plazmě a v likvoru se 
ustavuje za 4 hodiny.
Deriváty glukózy jsou součástí všech buněk - fosforylovaná glukóza jako 
intermediární metabolit, glykosidicky vázaná v glykogenu, další deriváty se 
nachází např. v glykoproteinech.
 
OSN-SZpůsob vylučování nebo metabolismusOSN-E
Glukóza je v ledvinách filtrována do moči, z primárního filtrátu se již v 
proximálním tubulu vstřebává zpět do krve sekundárně aktivním transportem 
(kotransport s Na+). Tyto přenašeče jsou saturovatelné, glukóza je prahová látka 
- práh pro glukózu je 9 až 10 mmol/l (dle definice: renální práh pro glukózu = 
hladina glykemie 10,0 mmol/l po dobu 15 minut). Při překročení této plazmatické 
koncentrace se nadbytečná glukóza nestačí v tubulech ledvin vstřebat zpět do 
krve a je vylučována močí.
 
OSN-SBiologický poločasOSN-E
Poločas katabolismu je 40 minut, obrat 200 mg/min.
 
OSN-SKontrolní (řídící) mechanismyOSN-E
Koncentrace glukózy v krvi (glykemie) je stále udržována v konstantním rozmezí, 
výrazný pokles nebo zvýšení koncentrace je patologické. Po přijetí potravy 
nepřesahuje za fyziologických podmínek glykemie hodnotu ledvinného prahu pro 
glukózu. Regulace koncentrace glukózy v krvi i její metabolismus jsou 
zajišťovány hormonálně. Mezi hlavní hormony, které ovlivňují glykemii, patří 
inzulin, glukagon, adrenalin a kortizol. Po přijetí potravy se hormony 
gastrointestinálního traktu (např. GIP, somatostatin) podílí na spoluregulaci 
rychlosti sekrece inzulinu a glukagonu. Inzulin jako jediný glykemii snižuje 
(zvyšuje vstup glukózy do některých buněk, aktivuje glykolýzu, syntézu glykogenu 
i syntézu lipidů - nadbytek glukózy se může v těle ukládat ve formě 
triacylglycerolů). Ostatní uvedené hormony působí jako antagonisté inzulinu: 
glukagon a adrenalin aktivují glykogenolýzu a glukoneogenezi, kortizol indukuje 
glukoneogenezi. Hyperglykemizující účinky má také růstový hormon.
 
Hlavním orgánem, který významně zasahuje do hospodaření s glukózou v organismu, 
jsou játra (hovoříme o glukostatické funkci jater). Po přijetí glukózy potravou 
je asi 80 % glukózy z portální krve (obsahuje až 22,2 mmol/l) vychytáno 
hepatocyty a v nich zpracováno (hlavně syntéza glykogenu). Při hladovění je 
naopak glukóza z jater uvolňována do cirkulace. Během nočního lačnění se z jater 
uvolňuje asi 10 g glukózy za hodinu. 50 až 60 % uvolněné glukózy je u člověka 
spotřebováno mozkem.
 
OSN-SLiteraturaOSN-E
Budavari, S. (editor): The Merck Index. An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and 
Biologicals, twelfth edition, Merck & CO., Inc., Whitehouse Station, N J, 1996. 
ISBN 0911910-12-3
Velíšek, J.: Chemie potravin 1, Ossis, Tábor, 2002. ISBN 80-86659-00-3
Duchoň, J. a kol.: Lékařská chemie a biochemie, Avicenum, Praha, 1985.
Devlin, T. M. (editor): Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations, 4th 
ed. Wiley‑Liss, Inc., New York, 1997. ISBN 0‑471‑15451‑2
Masopust, J.: Klinická biochemie. Požadování a hodnocení biochemických 
vyšetření. Karolinum, Praha, 1998. ISBN 80‑7184‑649‑3
 
OSN-SAutorské poznámkyOSN-E
Vladimíra Kvasnicová (červen 2004)