Jméno: Obor: Datum provedení: Teoretický Úvod Obrázek 1: Kys. askorbová Stanovení koncentrace vitaminu C (kyseliny askorbové) je z klinického hlediska velmi důležité. Pro měření vitaminu C ve vzorcích jídla, krve nebo moči bylo vyvinuto několik analytických metod. Jednou z těchto metod je redoxní titrace vitaminu C redoxním indikátorem 2,6 – dichloroindofenolem (DCIP) v kyselém prostředí. Kyselina askorbová redukuje DCIP z oxidované formy (červená v kyselém prostředí) na redukovanou (bezbarvá v kyselém prostředí). Tento postup je jednoduchý a spočívá v prvotním naředění vzorku k. metafosforečnou a následnou titrací DCIP. Původní roztok DCIP ve vodě je modrý, v kyselém prostředí však mění barvu na červenou a po reakci s k. askorbovou je bezbarvý. Vzorky k analýze často obsahují stopy interferujících látek. Jejich vliv lze eliminovat přidáním enzymu askorbát oxidázy k titrovanému vzorku a následnou analýzou stejného vzorku s a bez přídavku enzymu. Obrázek 2: Reakce DCIP s kys. askorbovou PRAKTICKÁ ČÁST A. Stanovení přesné koncentrace DCIP Protože je roztok DCIP ve vodě nestabilní, je třeba před každým stanovením vitamínu C určit přesnou koncentraci DCIP. Postup práce: 1. Na analytických vahách navažte do 1.5 ml zkumavky s přesností na 0.0001 g přibližně 5 mg kys. askorbové a rozpusťte je v 1 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové. 2. Do titrační baňky přidejte 5 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové a 100 ul připraveného roztoku k. askorbové. 3. Titrujte roztokem DCIP do trvalého růžového zabarvení. Titraci opakujte třikrát. Výsledky: V [DCIP] (ml) V[prům] (ml) V [DCIP/1mg KA] (ml) B. Stanovení vitaminu C v džusu, ovoci a zelenině Postup práce: Stanovení vitamínu C v džusu 1. Dobře promíchejte džus a 5 ml džusu nařeďte na objem 25 ml roztokem 4% k. metafosforečné/octové. 2. Přefiltrujte roztok přes filtr do kádinky. 3. Do titrační baňky přidejte 10 ml roztoku a titrujte roztokem DCIP do trvalého růžového zabarvení. Titraci opakujte dvakrát. 4. Pro stanovení možných interferujících látek v džusu přidejte k 5 ml džusu 10 ul roztoku enzymu askorbát oxidázy a inkubujte 10 minut na stole. Poté 5 ml džusu nařeďte na objem 25 ml roztokem 4% k. metafosforečné/octové. 5. Přefiltrujte roztok přes filtr do kádinky. 6. Do titrační baňky přidejte 10 ml roztoku a titrujte roztokem DCIP do trvalého růžového zabarvení. Titraci opakujte dvakrát. 7. Stanovte koncentraci vitaminu c v džusu v mg/100 ml a okomentujte přítomnost možných interferujících látek v džusu. Stanovení vitaminu C v ovoci 1. Oloupejte ovoce a s přesností na 0,1 g navažte 10 g vzorku. 2. Vzorek rozkrájejte na kousky a rozetřete v 10 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové. Extrahovanou kapalinu odlijte do 25 ml odměrné baňky. 3. Zbylé kousky ovoce v třecí misce znovu rozetřete v 10 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové a extrahovanou kapalinu odlijte znovu do 25 ml odměrné baňky. 4. Doplňte 25 ml odměrnou baňku roztokem 4% k. metafosforečné/octové. 5. Přefiltrujte roztok z odměrné baňky do kádinky. 6. Do titrační baňky přidejte 10 ml roztoku a titrujte roztokem DCIP do trvalého růžového zabarvení. Titraci opakujte dvakrát. 7. Stanovte koncentraci vitaminu C v ovoci v mg/100 g ovoce. Stanovení vitaminu C v zelenině před a po povaření 1. S přesností na 0,1 g navažte dvakrát 10 g vzorku. Jeden vzorek dále zpracovávejte a druhý dejte na 10 min vařit ve 40 ml vody. 2. Vzorek rozkrájejte na kousky a rozetřete v 10 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové. Extrahovanou kapalinu odlijte do 25 ml odměrné baňky. 3. Zbylé kousky ovoce v třecí misce znovu rozetřete v 10 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové a extrahovanou kapalinu odlijte znovu do 25 ml odměrné baňky. 4. Doplňte 25 ml odměrnou baňku roztokem 4% k. metafosforečné/octové. 5. Přefiltrujte roztok z odměrné baňky do kádinky. 6. Do titrační baňky přidejte 10 ml roztoku a titrujte roztokem DCIP do trvalého růžového zabarvení. Titraci opakujte dvakrát. 7. Vzorek, který se 10 minut vařil ve vodě, zpracujte stejným způsobem. 8. Následně přidejte k 5 ml vody po vaření 5 ml roztoku 4% k. metafosforečné/octové a titrujte roztokem DCIP do trvalého růžového zabarvení. Titraci opakujte dvakrát. 9. Stanovte koncentraci vitaminu C v zelenině v mg/100 g vzorku před a po povaření. Okomentujte případné změny v koncentraci vitaminu C po povaření. Výsledky: Koncentrace vitaminu c v džusu: Druh džusu V [DCIP] (ml) V[prům] (ml) c vit C (mg/100ml) Koncentrace vitaminu c v ovoci: Druh ovoce V [DCIP] (ml) V[prům] (ml) c vit C (mg/100g) Koncentrace vitaminu c v zelenině: Druh zeleniny V [DCIP] (ml) V[prům] (ml) c vit C (mg/100g) Koncentrace vitaminu c v zelenině po povaření: Druh zeleniny V [DCIP] (ml) V[prům] (ml) c vit C (mg/100g) Koncentrace vitaminu c ve vodě po povaření zeleniny: V [DCIP] (ml) V[prům] (ml) c vit C (mg/100ml) Okomentujte zjištěné koncentrace vitaminu C v analyzovaných vzorcích a změny v koncentraci vitaminu C po povaření.